Friday, January 2, 2009

~Hadis Palestina~

Hadis Palestina...

Sepertimana Quran, hadis juga seringkali membuatkan saya berfikir kembali. Membaca hadis mahupun Quran buat kali yang kedua dan seterusnya seringkali memberi tafsiran yang berbeza dengan yang pertama. Semalam saya mendengar hadis berkaitan Palestin yang telah biasa saya ungkapkan di dalam cerpen mahupun tulisan namun semalam hadis tersebut memberikan saya pengertian yang sukar diterjemahkan.

Rasulullah SAW bersabda:

“Sentiasa akan ada sekelompok dari umatku yang sentiasa berjuang bersama-sama kebenaran, mencabar dan menentang musuh-musuh mereka. Musuh-musuh mereka tidak dapat memberi mudarat kepada mereka sehingga Allah mendatangkan keputusannya. Mereka tetap dalam keadaan demikian.”
Maka para sahabat bertanya,”Dimanakah mereka?” Jawab Rasulullah, ” Di Baitul Maqdis dan sekitarnya”.
(Riwayat Bukhari)

Hadis ini diungkapkan dalam nasyid yang mengobarkan semangat ini.Apa yang cuba disampaikan oleh hadis ini?

Apabila Rasulullah SAW menyebut ‘sentiasa’ bermakna perjuangan ini sepanjang masa. Perjuangan di bumi Palestin telah bermula semenjak dahulu sehingga kini, tidak pernah berhenti. Jihad di sana akan berterusan.

Musuh-musuh mereka tidak dapat memberi mudarat pada mereka. Ya, bantailah mereka tapi pejuang-pejuang di sana akan bangkit kembali, tanpa gentar. Mereka akan terus berjuang sehingga kemunculan AlMasih dan Dajjal. Pembunuhan dan pembantaian tidak pernah melemahkan mereka. Malah mereka terus bangkit dengan semangat yang lebih berkobar. Pemimpin-pemimpin besar mereka ramai yang telah syahid namun ribuan lagi yang muncul sesudah itu. Perjuangan di sana tidak akan mati.

Itulah bumi jihad. Cuma persoalannya, adakah anda mahu turut serta dalam perjuangan ini?

Apa yang boleh dilakukan?

1) Faham dan peka isu Palestin
2) Bantuan kewangan
3) Bantuan perubatan dan sukarelawan
4) Bekerjasama dengan semua pertubuhan
5) Kajian dan sebaran
6) Sekatan ekonomi
7) Dakwah dan perjuangan
8) Doa dan munajat
9) Hindari kehidupan bermewah untuk dekat dengan Allah dan merasai keperitan saudara kita di Palestin

Semalam penceramah seakan-akan mahu menangis semasa mengungkapkan berkenaan hadis ini. Sejujurnya hadis ini adalah harapan. Bumi Palestina akan kembali diwarisi oleh Islam.

Hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari, Muslim dan Attarmizi ini turut diimani oleh Zionis. Hadis ini berbunyi, “Tidak akan berlaku Kiamat sehinggalah kamu memerangi Yahudi. Dan kamu memerangi mereka sehingga pokok dan batu berkata-kata. Lantas ia menyebut, wahai Muslim, wahai hamba Allah, di belakangku ini ada Yahudi, marilah ke sini dan bunuhlah dia kecuali pokok Gharqad kerana ia adalah pokok Yahudi”. Zionis benar-benar meyakininya sehingga menanam pokok Gharqad di sekelilling bumi Shams. Namun bukankah itu adalah strategi yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah kepada kita? Carilah Yahudi di pokok Gharqad kerana di situlah mereka akan bersembunyi!

Hadis ini adalah harapan bahawa bumi Palestina akan kembali kepada kita! Kiamat tidak akan berlaku sehingga Palestina kembali pada kita!


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: