Wednesday, January 28, 2009

Tafsiran Apa Ini??

Berita di bawah merupakan satu berita yang telah tersebar meluas semenjak beberapa tahun kebelakangan ini. Walau demikian, masih terdapat ramai yang belum mengetahui perihalnya, lalu ianya disiarkan di sini dari petikan blog Cap'n Calico Jack's Blog.


Tafsiran Apa Ini??

Posted in Maklumat with tags on January 26, 2009 by Cap'n Calico Jack

Den telah menerima beberapa gambar melalui e-mel tentang suatu diayah yang amat berbahaya kepada orang Islam.

Cuba lihat gambar-gambar ini [klik untuk imej besar]

Tafsir Palsu 1

Tafsir Palsu 1

Tafsir Palsu 2

Tafsir Palsu 2

Imej pertama kononnya memaparkan Suratul Fatihah dalam bahasa Inggeris. Imej kedua pun mempunyai ‘tafsiran.’ Tafsiran bahasa Inggeris den kira diambil dari penterjemahan Abdullah Yusuf Ali. Den dah semak.

Adakah tafsirannya betul?.

Muka Depan

Muka Depan

Penipu yang mengeluarkan risalah ini telah meletak ‘ayat-ayat tafsiran’ secara ‘cut-and-paste’ untuk mengelirukan umat Islam.

Adakah dakyah yang sama di belakang usaha keras untuk menggunakan perkataan ‘Allah’ untuk buku mereka?

Dengar syarahan Allahyarham Ahmad Deedat mengenai diayah ini

URL alternatif: http://purl.oclc.org/BLOG/public1


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

4 comments:

mem-Besar said...

alaaa makcik tak dapek nak access plak AhmadDeedat's tu .. apa title? bleh check kat youtube jer ..

skarang ni mmg berluasalah buku2 camtu .. tak terpantau kot orang2 yg sepatutnya mantau .. ko kito ni kono turun padang? takat nulih kek blog ni bleh lah ..

baru hari tu kawan makcik ada cerita pasal sekarang buku2 cerita kanak2 pun banyak dah yg memesongkan akidah .. kalo mak pak yg mudo2 ni tak prihatin apa yg buku yg diboli or dibaca anak2 maka jawabnya .... lu pikirlah sendiri *ikut style Nabil Raja Lawak!*

cakapaje said...

Salam mem-Besar,

Alamak! Title den tak tahu le. Tapi cuba tengok kek blog Cap'n Calico Jack's Blogspot bawah Friends and Bloggers kek blog Talkonly tu ha.

captcalicojack said...

Den tumpang lalu Shah,

Salam Mem Bosar,

eh, aden check buleh :)

guno link ni ha kalau susah:

http://purl.oclc.org/BLOG/public1

kekadang page tu load lambat sikit.

shukran

cakapaje said...

Cap'n,

Dipersilakan. You are most welcome at any of my blogs :)