Wednesday, May 14, 2008

HALUAN Aktifkan Misi Kemanusiaan Myanmar

al@

Di kemaskini pada Sabtu, 10/05/2008 - www.haluan.org. my

Sebagaimana yang kita maklum, Myanmar telah dilanda Taufan Nargis pada 3hb Mei baru lalu. Tiupan taufan yang mencecah sehingga 150 batu sejam tersebut telah meranapkan daerah padat yang terkenal dengan penanaman padi, iaitu Delta Irrawandy. Lima daerah di Myanmar, iaitu Pegu, Irrawandy, Rangoon, Mon dan Karen telah diisytihar sebagai kawasan darurat. Media kerajaan junta Myanmar melaporkan kira-kira 23,000 orang terkorban dan 42,000 orang lagi hilang. Bagaimanapun, terdapat juga laporan-laporan yang tidak dapat disahkan membuat anggaran lebih 120,000 orang telah terkorban atau hilang.

Taufan tersebut memusnahkan 95 peratus dari bangunan dan rumah di 7 bandar di kawasan terbabit. PBB menganggarkan sehingga 1 juta orang kini kehilangan tempat tinggal. Wabak penyakit, terutamanya malaria dan cirit-birit, kini dikatakan bertambah buruk. Manakala kekurangan bekalan makanan merupakan perkara yang mendesak. Mengikut kenyataan U.N. Flash Appeal, lebih 30 peratus kanak-kanak di bawah lima tahun di kawasan terbabit mengalami masalah pemakanan yang kronik akibat kekurangan makanan, bekalan air dan sanitari dan kawalan kesihatan.


Mengikut dakwaan penduduk-penduduk tua, taufan tersebut adalah yang paling teruk pernah mereka alami. Sementara media-media antarabangsa menyifatkan kejadian ini sebagai bencana alam terburuk sejak kejadian tsunami tahun 2004 lalu.

HALUAN menyahut tanggungjawab untuk membantu mangsa-mangsa Taufan Nargis ini dengan mengaktifkan urusetia Misi Kemanusiaan Myanmar.


InsyaAllah relawan-relawan HALUAN, termasuk kumpulan medik daripada Kelab Kesihatan HALUAN (KKH) kini bersedia untuk dihantar ke Myanmar. Pihak urusetia kini sedang menunggu beberapa perkara berkaitan birokrasi sebelum dapat menghantar pasukan relawan.


HALUAN sekali lagi mengajak masyarakat prihatin untuk sama-sama membantu mangsa bencana ini. Berilah apa juga bentuk sumbangan, seperti pakaian, kewangan, makanan mahupun ubat-ubatan. Untuk beberapa pasukan awal, keutamaan akan diberi kepada bantuan perubatan dan bekalan susu bayi dan kanak-kanak. Justeru, tuan puan yang mempunyai sumber ubat-ubatan atau susu, sangat dialu-alukan untuk turut membantu.


Kaedah yang paling efektif untuk membantu Misi Kemanusiaan Myanmar ini adalah melalui sumbangan kewangan. Bantuan kewangan boleh disalurkan ke

Tabung Kemanusiaan HALUAN
Bank Islam Malaysia Berhad
Akaun No 14-023-01-002571- 8

Sila hubungi pejabat HALUAN tempatan untuk maklumat lanjut.


Anda juga boleh berhubung terus dengan Pengarah Operasi Misi Kemanusiaan Myanmar:


Hj Mohd Azhar Idris di talian 012 601 2743

atau

En Fadzil di talian 013 484 1309.


Semoga setiap bantuan, keprihatinan dan doa anda akan dibalasi dengan ganjaran penuh kemuliaan dari Allah Yang Maha Pemurah.*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Palestinians' day of catastrophe - KL 16 Mei

"Suara N9" pasn9@yahoo.com

By : Arman Ahmad

NST 12 May 08. KUALA LUMPUR: Several non-governmental
organisations (NGO) will send a petition comprising
more than 100,000 signatures of Malaysians to the
United Nations representative here on Friday to
denounce the Israeli occupation of Palestinian
territory.

The move is in commemoration of the 60th anniversary
of Nakba Day -- the day the state of Israel was
declared on May 15, 1948.

Citizens International (CI), an NGO formed to foster
awareness, activism and advocacy on issues that are
central to the stability and wellbeing of humanity,
said the petition was meant to be forwarded to the UN
Security Council.

"At the same time, we will also send a petition of
support to the Palestinian Embassy in Malaysia," said
CI spokesman Mohd Azmi Abdul Hamid.

Some 500 to 1,000 people would also demonstrate
peacefully outside the embassy.

"With this petition, we also hope that the Malaysian
government can make an initiative to help the people
of Palestine, especially those living on the Gaza
Strip."

"We also hope that members of parliament, regardless
of their race and religious background, would also
table a special motion to commemorate Nakba Day," he
said.

Nakba Day, literally translated as a "day of
catastrophe" , also set into motion a series of events
which caused untold hardship for millions of people
until today.

The Israelis carried out what some regard as ethnic
cleansing of the Palestinians from the land which is
now under their control.

It was part of a comprehensive plan, designed by the
Zionist high command, to expel Palestinians from the
territory after the British mandate expired, and to
seize as much land as possible for an intended Jewish
state.

Between 1947 and 1948, more than 750,000 Palestinians
were made homeless.

Today, this population has grown to over four million.

http://www.nst. com.my/Current_ News/NST/ Monday/National/ 2238006/Article/ index_html

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Halalkah Restoran tomYan Kita?

"umar faruqi" faruqi03@yahoo.com


Dilulus terbit pada Tuesday, May 13 @ 11:14:06 MYT oleh SongkokPutih
Aduan @ Laporan Oleh nestapa

"

 Ahad lepas saya sempat ke MIHAS 2008. Ramai sungguh orang, sebenarnya hari pertama MIHAS saya dah cuba pergi tapi dek orang terlalu ramai, saya postpone ke hari Ahad. Masuk khemah MIHAS kena daftar dan petugas2 kebanyakannya anak2 muda bangsa cina.

Tertanya2 jugak saya, kenapa bukan muslim yang kontrol MIHAS? Oh.. mungkin mereka ni petugas �event organizer�. Maklumlah, mana ada kompeni melayu/muslim yang boleh anjurkan projek besar2 gini. Anjur funfare boleh la kot!Suasana di kaunter pendaftaransalah satu pesertaIHAS 2008
Suasana di kaunter pendaftaran
Soal halal ni saya dah �post� kan melalui PAS dah Patut Mula Buat Kerja

Di sini saya nak panjangkan isu halal hasil dari satu email yang diterima berkaitan produk Tomyam.

Dari gambar2 yang dikirimkan ini ternyata bahawa produk MAE PRANOM dari Thailand ini sah tidak halal. Untuk makluman, bagi tukang2 masak tomyam atau lebih sinonim dengan panggilan tukang masak �masakan panas� ini, (yang biasanya merupakan orang2 Thailand yang datang bekerja disini) mereka lebih suka menggunakan produk keluaran Mae Pranom ini.

Kenyataan ini berdasarkan pengalaman penulis sendiri yang pernah mengusahakan restoran masakan panas pada tahun 2002.

Kemungkinan disebabkan mereka belajar memasak menggunakan produk ini lalu mereka tidak berani beralih kepada keluaran tempatan yang lain umpamanya Adabi, Maggi atau Knorr. Manakala bagi kita yang tidak faham bahasa Thai, 100% bergantung kepada logo Halal yang kononnya diperakui oleh badan Islam Negara berkenaan. Namun begitu, apabila isu Chili Paste ini terdedah, secara otomatik ia mendedahkan kedudukan sebenar produk Mae Pranom ini. Katalah, hanya Chili Paste ini saja yang menggunakan bahan dari babi manakala �Tomyam Paste� tidak , ia masih tidak dapat mengesahkan status halal paste tomyam tersebut kerana mungkin ia dibuat di kilang yang sama. Untuk menyelamatkan perut kita dari dimasuki bahan haram ini, lebih baik produk keluaran syarikat ini tidak digunakan walaupun ada halal dicetak padanya.
Persoalan cepu mas di sini ialah adakah pengusaha2 kedai tom yam menyedari hakikat ini? Dan kalau mereka menyedarinya, adakah mereka telah memberhentikan penggunaan produk ini dan menyamak peralatan memasak mereka? Kalau mereka sudah tidak menggunakan produk ini, alhamdulillah, boleh lah makan kat kedai. Gunakanlah produk tempatan, dah sah JAKIM iktiraf.Tapi kalau peralatannya belum disamak, bagaimana? Kalaupun kita order sup tulang yang tak gunakan paste tomyam ini, kualinya tetap yang sama. Fikir2kanlah� Saya sendiri sudah beralih ke nasi mamak dan nasi lemak kalau makan kat kedai. Tak berani nak makan masakan panas dah�


http://takgedebe. blogspot. com/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Tajuddin gagal namakan tokoh Umno dipenjara menuntut merdeka

"Nawawi Mustafa" lot3137@yahoo.com

Abdul Halim Mohd Rashid
Mon | May 12, 08 | 5:14:13 pm MYT

KUALA LUMPUR, 12 Mei (Hrkh) - Datuk Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) gagal menjawab soalan Haji Khalid Abdul Samad (PAS-Shah Alam) yang meminta beliau menamakan seorang tokoh Umno yang dipenjarakan kerana memperjuangkan kemerdekaan.


Sebelum itu, tokoh Umno yang tidak senang dengan gelaran "Six Million Dollars Man" itu membangkit-bangkitk an peranan Umno memperjuangkan kemeredekaan negara ini.


Cara beliau menyampaikan hujjahnya seolah-olah menggambarkan bahawa Umnolah yang memulakan perjuangan membebaskan rakyat negara ini dari belenggu penjajahan British.


Khalid lalu bertanya adakah Tajuddin sedar bahawa perjuangan menuntut kemerdekaan dimulakan oleh begitu banyak badan-badan lain yang ditubuhkan oleh rakyat negara ini pada masa itu termasuk Hizbul Muslimin dan sebagainya.


Beliau juga menuntut Tajuddin menamakan hanya seorang tokoh Umno yang dipenjarakan kerana perjuangan menuntut kemerdekaan dari British.


Apabila Tajuddin tidak memberikan jawapan yang menepati soalan yang dikemukakan, sekali lagi Khalid bangun dan bertanya dengan lantang: "Namakan seorang pemimpin yang ditangkap kerana memperjuangkan kemerdekaan" .


Sekali lagi Ahli Parlimen Pasir Salak itu tidak memberikan jawapan yang dikehendaki dan Khalid sekali bertanya sehingga keadaan menjadi agak kecoh. Yang DiPertua dewan kemudiannya meminta Tajuddin meneruskan ucapan dan tidak memberikan laluan.


Mengenai tuduhan "Six Million Dollar" terhadapnya, tokoh Umno itu tidak menafikan dan menjelaskan beliau tidak membelanjakan wang yang dibangkitkan itu untuk merebut jawatan di dalam partinya.


Menurut beliau, beliau mendermakan wang itu kepada masjid di mana ayahnya menjadi siak dari muda hingga ke tua dan sekolah di mana beliau pernah mendapat pendidikan.


Mungkin tidak berpuas hati lagi, Tajuuddin mengakhiri ucapannya dengan mendakwa bahawa Ahli-Ahli Parlimen pembangkang di hadapannya berada di dalam Dewan Rakyat "kerana jasa-jasa Umno".*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Khamis 15/5/2008 ini, genap 60 tahun umat Islam belum dapat membebaskan bumi berkat Palestin dari penjajahan Yahudi

--- On Wed, 14/5/08, Amin <ahmad_amin1838@yahoo.com> wrote:
From: Amin <ahmad_amin1838@yahoo.com>


Pelarian Palestin 1948. Hari ini kanak-kanak tersebut berumur 70an di kem pelarian luar Palestin atau telah meninggal dunia tanpa sempat pulang ke kampung halaman mereka yang asal. Bagi kebanyakan mereka tiada harapan melainkan kepada Allah dan Gerakan HAMAS (Ikhwan Palestin) untuk mereka pulang. Adapun kebanyakan pemimpin dan umat Islam lain di dunia, mereka sedang dibuai mimpi atau takut hilang kerusi.


Pada hari Khamis 15/5/2008 ini, genap 60 tahun umat Islam belum dapat membebaskan bumi berkat Palestin dari penjajahan Yahudi. Ini sekaligus tanda yang jelas betapa umat Islam hari ini berada di dalam keadaan yang paling lemah dalam sejarah 1400 tahunnya yang panjang.


Penjajah British yang mula menawan Palestin pada tahun 1917, setelah membuat penghijrahan Yahudi secara terancang masuk membanjiri Palestin, akhirnya menyerahkan bumi Islam ini kepada pendatang Yahudi pada tahun 1947 dan tertubuhlah negara haram “Israel”. PBB mengiktiraf “Israel” pada tahun 1948. Peristiwa pedih bersejarah ini dikenali sebagai “An-Nakbah” bermakna malapetaka, berlaku pada 15/5/1948. Selepas itu bagi memastikan bilangan pendatang Yahudi mengatasi bilangan pribumi Palestin, pembunuhan dan pengusiran beramai-ramai dilakukan seperti tragedi Dier Yassin, Shabra Shatila dan banyak lagi. Hasilnya hari ini, 6 juta pelarian Palestin merempat di negara-negara jiran seperti Jordan, Lubnan, Syria dan di merata dunia termasuk negara-negara Barat.

Sudah jatuh ditimpa tangga, setelah menguatkan kedudukannya 20 tahun di Palestin sejak 1948, pada tahun 1967 Israel menyerang dan menawan Bukit Golan milik Syria, Tebing Barat milik Jordan dan Gaza milik Mesir dan masih mencengkamnya sehingga ke hari ini. Berbagai sidang damai diadakan dari dulu hingga kini, namun isu Pelarian Palestin untuk kembali ke tanahair mereka, isu Golan, Tebing Barat dan Gaza sedikitpun tidak dihiraukan oleh Israel.

Selepas 30 tahun penubuhannya untuk membebaskan Palestin, PLO akhirnya telah berdamai dan mengiktiraf “Israel” dalam Perjanjian Oslo 1993 tanpa mendapat apa-apa pulangan selain elaun bulanan dari Amerika dan Eropah. Umat Palestin beralih kepada HAMAS yang masih utuh dengan prinsip membebaskan Palestin dan tidak mengiktiraf “Israel”. Dalam Pilihanraya Umum Palestin 25/1/2006, HAMAS menang lalu Israel, Amerika, Eropah, banyak Negara-negara Arab dan Islam mengikut arahan Barat mengadakan sekatan minyak, makanan, kewangan dan sebagainya terhadap 1.5 juta penduduk Gaza, Palestin hingga ke hari ini sebagai hukuman kerana memilih HAMAS untuk memimpin mereka dalam proses “Demokrasi” yang kononnya diperjuangkan oleh Barat.

Gaza, 6km x 25km, kem tahanan terbesar Abad 21. Bekalan bahanapi dan makanan tidak dibenarkan masuk melalui sempadan 2 negara jiran, Israel dan Mesir.


Dengan ini setelah 60 tahun merana dibawah kezaliman Yahudi, mereka juga perit disebabkan kebanyakan ketua negara-negara umat Islam tidak membantu kerana takut kepada Amerika dan Negara-negara Barat yang lain. Padah tali gantung yang diterima Saddam Hussein yang pernah cuba mencabar Israel dan Amerika dengan peluru berpandu Scudnya masih menghantui ramai pemimpin negara umat Islam.

Isteri dan 4 anaknya mati dibom ketika sedang bersarapan.


Moga umat Islam akan segera sedar dari lamunan mereka. Dihari umat terjaga dan bangkit, pastinya penderitaan umat Palestin selepas peristiwa An-Nakbah sehingga ke hari ini akan segera berakhir. Ameen.


LAMPIRAN

Sebaik Yahudi mengambilalih Palestin dari British tahu 1948, pembunuhan dan pengusiran mengakibatkan pelarian yang paling ramai di dunia. Kem-kem pelarian di negara-negara jiran pada 1948 adalah seperti di bawah. Setelah 60 tahun, pada hari ini, dengan lahirnya zuriat dan generasi, bilangan mereka adalah lebih ramai. Kem-kem berupa menjadi bangunan konkrit tetapi dalam keadaan yang sangat dhaif. Saya pernah menziarahi hanya 1 kem di Jordan (el-Wehdaat) dan 3 kem di Lubnan (Shabra, Shatila dan Burj el-Barajneh

Tags: Burma Islam taufan kejam zalim

Posted by: asdiqa | April 26, 2008

60 Tahun Nakbah Palestin

http://msmsoton. wordpress. com/


oleh : Dr Zainur Rashid Zainuddin
Perunding
Aman Palestin

(Sempena 60 tahun Nakbah (malapetaka) pembentukan Negara Haram Israel sejak 15hb Mei 1948 )


Istilah Nakbah mungkin adalah satu perkataan yang agak asing bagi sebahagian rakyat Malaysia melainkan buat mereka yang benar-benar prihatin mengenai isu umat Islam antarabangsa terutamanya di Palestin.


NAKBAH bermaksud malapetaka atau bencana besar. Manakala Nakbah Palestin merujuk kepada penubuhan Negara Haram Israel yang telah diistiharkan secara resminya pada 15hb Mei 1948. Peristiwa ini berlaku selepas terlaksananya kependudukan dan penjajahan haram oleh rejim Yahudi Zionis ke atas tanah dan penduduk asal Negara Palestin secara sistematik dengan bantuan British dan PBB. Tarikh penting tersebut adalah detik hitam buat penduduk asal bumi Palestin, orang-orang Arab dan dunia Islam secara keseluruhannya. Negara Palestin yang selama ini telah dinaungi kedamaian dan keadilan untuk ribuan tahun itu semakin merasai keperitan, kepedihan dan derita yang berpanjangan apabila mereka berada di bawah jajahan dan kongkongan Yahudi Zionis sejak enam dekad yang lalu.


Pencetus penubuhan negara Yahudi

Cadangan penubuhan negara khas untuk orang-orang Yahudi telah dibuat oleh seorang wartawan Hungari, Theodore Hertzl yang merupakan pengasas gerakan Zionis di dalam gagasannya yang kemudiannya dibukukan di dalam Die Judem Stat (Negara Israel) pada 1896. Kewujudan Pertubuhan Zionis Antarabangsa (WZO) melalui persidangannya yang pertama di Basle, Switzerland pada 27-29hb Ogos 1897 di bawah pimpinannya telah membuka era aktiviti politik Zionis, mengorak langkah kepada pembentukan Negara Zionis di Palestin.


Pemangkin pendudukan haram Yahudi di bumi Palestin

British yang merupakan sekutu kuat gerakan Zionis telah sentiasa menyebelahi mereka dengan mengisytiharkan Deklarasi Balfour pada 2hb November 1917 apabila kerajaan British telah memberi jaminan untuk mewujudkan sebuah negara khusus untuk bangsa Yahudi di Palestin. Ini merupakan usaha yang paling jahat dalam sejarah peradaban dunia kerana dengan jelas ianya mencabuli perjanjian antarabangsa. Dengan angkuhnya deklarasi ini telah menidakkan hak dan aspirasi penduduk bumi Palestin yang sah yang kemudiannya telah diikuti dengan penjajahan Palestin oleh tentera British.


Selepas itu berlakulah penghijrahan beramai-ramai yang sistematik yang melibatkan ratusan ribu Yahudi Eropah dan Rusia ke Palestin. Sedikit demi sedikit tanah milik penduduk Palestin dirampas samada dengan cara kekerasan mahupun dengan cara penipuan oleh pendatang Yahudi. Read More…


Laporan Badan Penyelidik Antarabangsa Palestin (UNSCOP) milik PBB telah mengakui tentang ketidak-adilan pengambilan tanah serta cadangan pembahagian bumi Palestin kepada dua buah negara yang berasingan iaitu Palestin dan Yahudi.


Kelemahan Liga Negara Arab

Rakyat Palestin adalah antara bangsa yang paling malang di dunia kerana dilupakan oleh PBB, negara-negara Arab dan juga umat Islam sendiri. Ketika Yahudi Zionis erat bekerjasama dengan British dan PBB demi mencapai cita-cita mereka, Liga Negara Arab pula gagal membantu perjuangan rakyat Palestin bagi mempertahankan hak-hak asasi mereka dalam mempertahankan kedaulatan Negara Palestin yang telah mereka diami sejak 4500 tahun lamanya.


Penglibatan tentera dari Liga Negara Arab yang digembar-gemburkan itu hanyalah merupakan tragedi apabila mereka telah ditewaskan dengan mudah oleh angkatan tentera pengganas Yahudi yang juga telah meresap ke dalam pimpinan tentera Liga Negara Arab.


Dengan kekalahan yang mengaibkan tentera Arab di dalam peperangan ini dan diikuti dengan penaklukan 78 % bumi Palestin, Yahudi Zionis telah mengumumkan Negara “Israel” pada petang 14hb Mei 1948. British mengundurkan tentera dan pemerintahannya ke atas Palestin apabila Negara Israel yang merdeka diistiharkan secara resminya pada 15hb Mei 1948.


Tertubuhnya Israel adalah Malapetaka Palestin

Kesan langsung dari nakbah atau malapetaka ini ialah kekejaman pasukan tentera pengganas Yahudi Zionis yang telah bertindak mengusir lebih daripada 60 % rakyat Palestin (lebih kurang 800 000 orang daripada sejumlah 1.39 juta rakyat) ke luar negara manakala 30 ribu yang lain telah diusir ke daerah-daerah yang ditakluki mereka.


Daripada jumlah 580 perkampungan rakyat Palestin yang wujud sebelum perang 1948, rejim Zionis telah menghancurkan 478 buah kampung serta terlibat dalam lebih 34 jenayah pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin.


Antara yang paling kejam ialah tragedi Deir Yassin pada 9hb April 1948 yang melibatkan pembunuhan seramai 254 orang termasuk orang-orang tua, wanita dan 52 orang kanak-kanak. Petugas Palang Merah dan PBB sendiri menyaksikan bagaimana rumah-rumah rakyat Palestin dibakar dan orang yang cuba menyelamatkan diri ditembak. Dalam serangan itu, wanita-wanita yang hamil telah dibelah perutnya dan dikeluarkan janin dan bayi hidup-hidup dari rahim ibunya. 52 orang kanak-kanak pula telah disiksa di depan ibu bapa mereka, lalu mereka dibunuh dan dipenggal kepalanya.


Arafat Hijazi, salah seorang saksi yang masih hidup menceritakan,”Saya melihat seorang tentera Yahudi memegang saudara saya, Saliha al Halabi yang hamil Sembilan bulan. Dia meletakkan senapangnya di leher Saliha lalu memuntahkan peluru sehingga Saliha terbunuh. Tentera tersebut mengambil sebilah pisau lalu membelah perutnya sehingga terburai, kemudian mengeluarkan anak Saliha yang telah mati dengan pisau Nazinya yang mengerikan itu”.


Peperangan 1948 telah memusnahkan kehidupan rakyat Palestin yang telah hidup di bumi bertuah ini sejak ribuan tahun lamanya. Sesungguhnya amat tidak adil apabila Yahudi menjadikan Holocaust atau peristiwa pembunuhan bangsa mereka di Eropah oleh Nazi Jerman sebagai alasan untuk mereka membina rejim mereka di atas lautan, penderitaan dan keperitan rakyat Palestin.


Rejim Zionis tanpa malu dan segan telah membina tembok pemisah gergasi yang terpanjang di dunia iaitu sepanjang 720 km di Tebing Barat yang menyekat penghidupan rakyat Palestin di sana serta menjadikan Tebing Barat sebagai penjara yang terbesar di dunia.


Mereka sengaja melupakan bahawa bangsa Yahudi bukanlah penduduk asal bumi Palestin sehinggakan pemerintah tentera mereka yang kemudiannya dilantik sebagai menteri pertahanan, Moshe Dayan mengakui sendiri bahawa setiap penempatan Yahudi dibina dari keruntuhan perkampungan rakyat Palestin. Ini adalah jenayah yang terancang melalui perencanaan dan pengiktirafan sebelumnya.


Jenayah Ini disahkan lagi apabila PBB yang telah mengeluarkan lebih daripada 110 resolusi mereka (sehingga tahun 2000) supaya mengembalikan hak 4.4 juta pelarian Palestin supaya dibenarkan pulang ke kampung halaman mereka. Namun tidak ada satu pun daripada resolusi-resolusi ini yang dilaksanakan oleh rejim Yahudi Zionis.


Nakbah 1948 yang melanda Palestin juga menimbulkan kenangan pahit dan perasaan terhina yang mendalam di kalangan rakyat Palestin, orang-orang Arab dan umat Islam secara keseluruhannya sehingga ke hari ini.


Enam Dekad Nakbah

Kini 60 tahun telah berlalunya Nakbah Palestin, namun rakyat dan Negara Palestin terus diganyang Yahudi Zionis sehinggakan :


1. Rejim Zionis terus yang melakukan penindasan terhadap rakyat Palestin seperti meruntuhkan rumah-rumah mereka, membakar kebun-kebun mereka dan memperluaskan kawasan penempatan pendatang haram Yahudi. Sehingga kini yahudi telahpun merampas dan menguasai kira-kira 90 % dari keseluruhan bumi Palestin.


2. Peningkatan serangan ke atas Masjid Al Aqsa oleh ekstrimis Zionis yang semakin kerap mencabul kehormatan dan kesucian qiblat pertama umat Islam di dalam rangka mereka MengYahudikan Baitul Maqdis. Mereka bercita-cita untuk meruntuhkan masjid Al Aqsa dan mendirikan Kuil Yahudi di atas tapak masjid sekarang.


3. Melakukan penangkapan dan pemenjaraan orang-orang Palestin yang tidak bersalah sehingga lebih daripada 12 ribu di kalangan mereka kini merengkok di dalam penjara Israel. Di kalangan mereka adalah orang-orang tua, kanak-kanak malahan juga wanita yang hamil lagi sakit.


4. Sekatan ekonomi yang dirancang secara rapi oleh Zionis menyebabkan orang-orang Palestin tersepit dan terpaksa bergantung kepada sumber pekerjaan yang dimiliki oleh Yahudi. Akibatnya ramai di kalangan rakyat Palestin yang menganggur dan dibelenggu kemiskinan serta kebuluran.


5. Ramai di kalangan kanak-kanak palestin yang telah dinafikan hak mereka untuk belajar sehinggakan jumlah mereka yang sempat ke pengajian menengah adalah dari peratusan yang sangat kecil.


6. Rejim Zionis tanpa malu dan segan telah membina tembok pemisah gergasi yang terpanjang di dunia iaitu sepanjang 720 km di Tebing Barat yang menyekat penghidupan rakyat Palestin di sana serta menjadikan Tebing Barat sebagai penjara yang terbesar di dunia.


Umat Islam di seluruh dunia seharusnya bersatu memperjuangkan isu Palestin yang merupakan isu induk umat Islam di abad ini. Perselisihan dan perbezaan budaya, geografi, bahasa dan bangsa sudah semestinya diketepikan demi menjayakan misi besar dalam menyelesaikan masalah ini.7. Dijangkakan seramai 6.45 juta di kalangan rakyat Palestin adalah pelarian yang hidup dengan penuh kedaifan sejak 60 tahun yang lalu. Inilah jumlah pelarian yang paling lama dan paling ramai di dalam sejarah peradaban dunia.


8. Rejim Zionis kini berterusan menyiksa dan membunuh rakyat Palestin terutamanya di Gaza yang turut diakui pemimpin kanan mereka sebagai holocaust yang lebih hebat.


Penindasan, penodaan dan kekejaman yang dilakukan oleh rejim Israel ini terhadap rakyat dan negara Palestin telah berlaku dalam tempoh yang amat panjang dan berlarutan. Sudah tentulah ianya tidak harus dibiarkan begitu sahaja.


Peranan masyarakat antarabangsa

Fakta-fakta sejarah, kemanusiaan dan undang-undang antarabangsa amat memihak kepada rakyat Palestin yang berhak memiliki ketuanan dan kedaulatan di bumi mereka sediri.


Rejim Zionis Israel kini mendapati bahawa mereka tidak boleh mengawal keadaan rakyat dan negara Palestin. Malahan mereka terpaksa membuat berbagai pendekatan yang keras mahupun dengan cara berkompromi untuk berhadapan dengan kebangkitan rakyat Palestin. Mereka menggunakan pelbagai strategi terutamanya dengan mempengaruhi sekutu kuat mereka iaitu Amerika Syarikat untuk menangai permasalahan yang terus berpanjangan.


PBB dan masyarakat antarabangsa yang sentiasa memperjuangkan keadilan semestinya teguh dalam membuat pendirian dan tidak dipengaruhi oleh lobi Yahudi Zionis di dalam membuat dan melaksanakan keputusan-keputusan mereka. Kependudukan dan negara Palestin mesti dikembalikan kepada pemilik asal yang sah yang pernah mendiami bumi ini sejak sekian lama.


Peranan umat Islam

Bumi Palestin adalah tanah yang mulia untuk seluruh umat Islam kerana di situlah letaknya Masjid Al Aqsa yang merupakan qiblat pertama umat, tempat berlakunya peristiwa Isra dan Mi’raj, Tanah Suci umat Islam yang ke tiga yang juga merupakan bumi para Nabi. Isu Palestin bukanlah sekadar isu untuk orang-orang Palestin atau orang-orang Arab sahaja. Bahkan isu ini adalah isu penting yang berkaitan dengan keimanan untuk semua umat Islam di seluruh dunia.


Umat Islam di seluruh dunia seharusnya bersatu memperjuangkan isu Palestin yang merupakan isu induk umat Islam di abad ini. Perselisihan dan perbezaan budaya, geografi, bahasa dan bangsa sudah semestinya diketepikan demi menjayakan misi besar dalam menyelesaikan masalah ini. Negara –negara Islam perlu berani dan ikhlas membantu terutamanya dari segi kemanusiaan setelah ratusan ribu nyawa yang tidak berdosa terkorban dalam krisis yang berlarutan sekian lamanya.


Di Malaysia

Kefahaman mengenai isu ini masih perlu diperluaskan lagi di kalangan masyarakat Malaysia yang pelbagai melalui penulisan di akhbar-akhbar dan majalah, ceramah-ceramah dan pameran-pameran serta media elektronik. Sumbangan kemanusiaan pula mesti dipergiatkan bagi membantu rakyat Palestin yang telah sekian lama tertindas. Tidak keterlaluan jika kita mengatakan bahawa Malaysia seharusnya menjuarai isu sejagat ini, bukan sahaja di kalangan kita bahkan di persada antarabangsa.


Persoalannya, adakah kita telah berbuat sesuatu bagi meringankan beban dan kesangsaraan yang mereka alami selama ini?*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

The disappearing forest of Sungai Buloh

"vincent chen yew ling" vincent66ling@yahoo.com

Please read the article by the title of "The disappearing forest of Sungai Buloh",
at http://www.nst.com.my/Current_News/Streets/Friday/Stories/2202812/Article/

The disappearing forest of Sungai Buloh

Subashini Nair
Print Article Email Article
Jeffrey Phang is concerned that the Sungai Buloh Forest Reserve is shrinking.
Jeffrey Phang is concerned that the Sungai Buloh Forest Reserve is shrinking.

FROM a massive 1,600ha some 100 years ago, the Sungai Buloh Forest Reserve has been reduced to just about 140ha by unrelenting development.

Even the swamp at the Kota Damansara Community Forest Park is getting shallower.
Even the swamp at the Kota Damansara Community Forest Park is getting shallower.

At the rate things are going, the Sungai Buloh Forest Reserve, which is the oldest forest reserve in the country (it was gazetted in 1898), won't be a forest any more.

Imagine cruising along the North-South Highway, and as you enter Kota Damansara, you see only concrete jungle with not a single tree in sight. No natural green lungs and no majestic trees playing host to rich flora and fauna.

If tomorrow dawns without trees, the future will be grim.

The simple, universal fact of no trees, no life may not appeal to us until it is too late.

But this might just be the situation if the proposed Kota Damansara Community Forest Park, the last surviving portion of what was once the mighty Sungai Buloh Forest Reserve, is allowed to be developed.

This would rob the Selangor people and their future generations of the only surviving secondary forest reserve.

The status of the remaining forest has been questioned by the Friends of Kota Damansara after it was de-gazetted to house mixed development and a Muslim cemetery as stated in the Petaling Jaya Local Draft Plan 2.

The destruction of the forest reserve will be irreversible and a lost heritage for the communities of Kota Damansara and the surrounding areas.

However, all is not lost. The Selangor State Government will push for the local draft plan to be reviewed with focus on protecting green lungs, especially the Sungai Buloh Forest Reserve.

The newly elected Kota Damansara state assemblyman, Dr Mohd Nasir Hashim, has given his assurance that the green lung and controversial Muslim cemetery at the forest reserve will remain.

The Friends of Kota Damansara, formed to fight for the preservation of the forest, will not rest until the Local Draft plan is revised and the forest gazetted again.

The group, together with the Malaysian Nature Society (MNS) as adviser, has started a campaign to preserve the forest.

They even managed to obtain RM380,000 from the United Nations Development Programme through its Small Grants Programme towards establishing the park with facilities for the community.

Today, the forest is rich in wildlife, hosting 227 species of birds such as black bellied malkohas, crested serpent eagles, kingfishers, broadbills, dollar birds and even the rare Argus pheasant. Eight species of mammals and 25 species of reptiles are also found in the area.

It is now being used by people from all over Selangor. School children and corporate bodies also conduct activities there. The question, however, remains: will the forest be permanently gazetted as a forest reserve?

Co-chairman of the group, Jeffery Phang, said the forest has become an ecological platform for education and awareness. As such, he said preservation of the forest in crucial for the future generations.

"Indiscriminate development is a concern for everyone as it is not due to lack of planning but due to business motivation. This will result in destroying the country's natural resources in order to satisfy the greed of some quarters.

"It is usually the case of clearing the land, building houses and allocating a small portion of area as playground or park for the community.

"This is no longer enough because the amount of damage caused is irreversible. They should start building around the green lungs," he said adding that no one will ever be able to grow back these trees, not to its present state, unless it takes 300 years.

"There is only one conclusion, development breeds greed. I refuse to believe that the people approving the plan do not realise the dangers of an unplanned development.

"We are not against development. We are only against unplanned development, as it would result in massive congestion, flooding and climatic changes.

"After the damage they have created, they will come up with flood mitigation projects that would cost millions.

Jones Gabriel Ponudurai, chairman of Friends of Kota Damansara (FOKD), said: "Don't they realise that the forest provides clean, reliable surface water for streams and lakes and at the same time helps prevent flooding, sedimentation, soil erosion and surface damage? Development is for the people only if it is sustainable."

He added that many residents have migrated as they felt nothing would change and things would only worsen.

FOKD, which was formed in 2002, consists of 15 residents associations and the number is still growing.

"The bigger we are, the louder we will be and we want to be heard.

"We hope that the government listens to the community more, " Jones added.

The group will be the voice for Kota Damansara, addressing issues and problems affecting its community. Their objective is to turn Kota Damansara into a model township by aligning Petaling Jaya City Council policies with community perspectives in accordance with the council's Local Agenda 21 (LA21).

"LA21 has been established for some time and the council has been reasonable in implementing it. However, we now want to pick up the momentum and ensure its effectiveness with the involvement of the community."

Chronology of events stated in The Friends of Kota Damansara website.

How much longer will this last? Even the swamp at the Kota Damansara Community Forest Park is getting shallower.


 • Jan 14, 1898 - the Selangor government gazetted an area of 6,590ha under Article 6 of the Selangor Land Enactment 1897 as Sungai Buloh Forest Reserve for public purposes of ensuring accessible sources of wood.

 • 1908 - Gazetting of the Selangor Forest Enactment (18/1907) and the forest reserve falls under the State Forestry Department.

 • 1929 - a tree nursery and a Forestry Department training centre was established in the north of the forest reserve.

 • 1954 - Forest Reserve Research Institute (FRIM) set up a number of long-term research plots to study the dynamics of tropical rainforest ecology.

 • 1983 - About half of the original forest reserve had been excised for agriculture.

 • 1988 - Entire eastern edge of the area was cleared for the North-South Highway.

 • 1992 - 1,600ha was given to PKNS for the Kota Damansara township (originally named Bandar Baru Sungai Buloh Jaya).

 • 1993 - Kota Damansara township launched with the theme ‘Living in Harmony with the Environment’.

 • Dec 21, 1993 - State Government excised 402.6ha from the forest reserve for a botanical garden Feb 3, 1994 - State Government reserved the area under Sect 62 (1) of the National Land Code for the public purpose of a botanical garden to be maintained by the state government.

 • 2000 - Federal Government allocated RM125mil to the Malaysian Agriculture Research and Development Institute (Mardi) for the National Botanical Garden under the Eighth Malaysian Plan (2001-2005).

 • 2002 - Federal Government decided to shift the National Botanical Garden to Bukit Cherakah Forest Reserve in Shah Alam.

 • May 2002 - Development proposals for the parcel published. Residents protested.

 • March 2004 - State Government promised that the land would become Taman Botani.

 • June 17, 2004 - State Government published its intention to revoke 58.83ha of the Taman Botani to the east of the highway for a Muslim cemetery.

 • 2006 - State Government agreed to lease the Bukit Cahaya Sri Alam (Bukit Cherakah) to the Federal Government for 60 years.

 • March 2006 - Friends of Kota Damansara produced guidebook entitled “A Step Beyond the City”.

 • Dec 2006 - The state exco said the area to the east of the highway was too rocky and unsuitable for a cemetery and approved 50acre of Taman Botani for the purpose.

 • March 2007 - Earthworks on the cemetery starts.

 • Oct 2007 - Federal cabinet approved RM141mil for the site to be developed over a five-year period.

 • Dec 2007 - the Draft Petaling Jaya Local Plan 2020 was published, zoning more of Taman Botani for residential development with a small area for recreation.


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

assalamualaikum dari syria

"Ahmad Norain b. Abdul Talib (CLM-THEFT-OP)" norain@kurnia.com

Salam sahabat semua,
Posting yg diterima menceritakan kepayahan yang saudara kita alami dalam usaha mendekatkan diri kepada yang haq. Mungkin ade antara kita yang dapat menhulurkan bantuan insyalallah.
wasallam.


---------- Forwarded message ----------
From: azmil musta <dzingus@yahoo. com>
Date: 2008/5/13

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Saya memohon kerjasama antum untuk meyebarkan risalah saya (attachment) kepada kenalan yang lain. Ini adalah kali pertama saya melakukan ini dan mengharapkan izin serta keredhaan Allah untuknya. Saya sangat menhargai usaha saudara saudari sekalian dan mendoakan balasan yang berlipat ganda dari pada Allah untuk antum semua. Jazakallah khair.

Wassalam

Mohd Azmil Mustapha

5 Jamadil Awal 1429

Damsyik Syria
*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Pesta Liar di Port Dickson: PAS serah memo kepada MB

"Nawawi Mustafa" lot3137@yahoo.com

Wan Nordin Wan Yaacob
Tue | May 13, 08 | 4:16:35 pm MYT

SEREMBAN, 13 Mei (Hrkh) - PAS Negeri Sembilan telah menyerahkan memorandum bantahan dan mendesak kerajaan pimpinan Dato' Seri Mohammad Hassan menyiasat penganjuran pesta liar di Port Dickson pada 10 mei lalu.


Memorandum itu diserahkan rombongan yang dikepalai Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkifly Mohamed Omar kepada Menteri Besar Negeri Sembilan, Ketua Polis Negeri serta Yang Dipertua Majlis Perbandaran Port Dickson hari ini.


Zulkifly Mohamed Omar dalam ulasannya menggesa pihak berkuasa menyiasat bagaimana permit kepada penganjur hiburan yang akhirnya bertukar kepada pesta liar.


Zulkifly menyatakan kekesalan beliau atas kelemahan penguatkuasaan oleh pihak berkuasa terutamanya penguat kuasa Majlis Perbandaran Port Dickson serta pihak polis yang menyebabkan program hiburan tersebut akhirnya bertukar menjadi pesta liar.


Zulkefly mendesak pihak berkuasa menyiasat perkara ini daripada setiap sudut undang-undang dan mengenakan tindakan sewajarnya kepada pihak yang terlibat agar perkara ini tidak berulang lagi pada masa akan datang.


"Sekiranya permit hiburan telah diluluskan, pihak berkuasa pula haruslah menyiasat sama ada pihak penganjur telah melanggar syarat-syarat permit dan seterusnya dibuat pendakwaan untuk dihadapkan ke muka pengadilan," tegasnya.


Beliau juga merasa amat kesal akibat daripada peristiwa ini Port Dickson secara khusus dan Negeri Sembilan secara tidak langsung mungkin akan dikenali sebagai Pusat Pelancongan Pesta Liar bukannya Pusat Pelancongan Keluarga.


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

PAS tetap berpegang kepada Islam - Dr Mariah

"Nawawi Mustafa" lot3137@yahoo.com

Abdul Halim Mohd Rashid
Tue | May 13, 08 | 10:55:45 pm MYT

KUALA LUMPUR, 13 Mei (Hrkh) - PAS tetap berpegang kepada konsep Islam dan tidak lari dari konsep Islam, tegas Dr Siti Mariah Mahmud (PAS-Kota Raja).


"PAS masih berkonsepkan Islam dan tidak lari dari konsep Islam," tegas beliau.


Mengenai konsep yang dikemukakan oleh PAS dalam pilihan raya baru-baru ini, iaitu amanah, adil dan berkebajikan, beliau menjelaskan konsep itu adalah terjemahan dari konsep Islam yang dipegang oleh PAS.


Dr Siti Mariah, yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, mencadangkan supaya dirangka strategi untuk membalas budi suri-suri rumah.


Beliau mencadangkan supaya diwujudkan skim seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) atau Perkeso kepada mereka


"Wang boleh disumbangkan oleh suami atau kerajaan," katanya.


Beliau menyeru semua Ahli Parlimen supaya memberikan sokongan jika penghargaan sedemikian dicadangkan untuk suri-suri rumah.


Sambil memperingatkan bahawa tugas sebagai suri rumah adalah kerja mulia, beliau juga menyeru supaya diberi tempat yang sewajarnya kepada suri-suri rumah.


"Mereka adalah peyumbang produktiviti negara kerana merekalah yang membesarkan modal insan," tegas beliau.


Sumbangan mereka tidak boleh diukur (intangible) dan tidak cukup 'lip service' sahaja, katanya.


Dr Siti Mariah juga mengulangi seruan PAS selama ini supaya subjek Sains dan Matematik diajar dalam bahasa ibunda.


Sambil menyatakan hasil kajian yang membuktikan bahawa ilmu-ilmu abstrak seperti Sains dan Matematik lebih berkesan jika diajar dalam bahasa ibunda, beliau mengingatkan kerajaan supaya menghentikan "double jeorpady" terhadap murid-murid yang dipaksa belajar Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris, terutama murid-murid yang mempunyai ibubapa yang tidak tahu Bahasa Inggeris.


Beliau juga menyatakan kebimbangannya terhadap tindakan menswastakan perkhidmatan kesihatan.


Walaupun kerajaan mendakwa hospital-hospital kerajaan tidak akan diswastakan, katanya, tetapi bekalan ubat-ubatan, perkhidmatan jururawat, ambulan dan perkhidmatan doktor pakar telah diswastakan.*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Monday, May 12, 2008

"The gov should subsidize rice more than fuel"

"james bond" mainstream007@grouply.com

"The gov should subsidize rice more than fuel"

What do you mean "subsidize"? The farmers are only getting RM 0.65/Kg. The govt should subsidize only if the cost is higher than the selling price. If this is what the govt meant by price control then I'd call for free trade on all items. BERNAS was given monopoly on rice trade and what did they do?? Did the farmers benefit? Rice was excluded from ASEAN Free Trade Agreement so that BERNAS can squeeze our throats? Get BERNAS to pay the farmers what they're due (RM 1.00/Kg) and bring the price down (RM 1.60~1.80). Then you can talk about price control...


We tend to overlook the basic necessities and we need bloggers to remind us once in a while the things BN cronies do that we are not aware of.

Just imagine RM178mil profit from 1.9mil tons of rice i.e. RM0.09 a kg profit. Costs is RM0.65/kg. Selling price is RM2.20 (pick the lowest). Difference b/w costs and selling price is RM1.55. Therefore RM0.09/RM1.55 = 5.8%.

No need to guess who's keeping the chunk of profit (i.e. RM2.774 billion!!!). This figure is the declared value. As usual, BERNAS over import from Thailand and figures from BN gov't always inaccurate (translated as LIES, LIES & pure LIES).Chinese proverbs: in corrupt country, poor people eat expensive rice, rich people eat free rice.


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)