Friday, May 9, 2008

RE: [harakah_daily] Khabar dari Parlmen / Bersama Rakyat

"Security.Admin /BDF JHB" zam@Beiersdorf.com

Asalamualaikum Dr,
Alhamdulilah & syabas diucapkan kepada Dr kerana kini kehadiran Dr dibarisan depan perjuangan rakyat & agama dalam dewan yg mulia.
Saya memohon jasa baik Dr untuk mengenengahkan isu ini yg membabitkan Kementerian Pembangunan Usahawan berkenaan
1) Isu seleweng permit teksi
2) Isu pemandu teksi tidak menggunakan meter &salahlaku pemandu teksi.
Isu ini pernah dibangkitkan sejak kementerian dipimpin oleh Dato'Nazri Aziz lagi.Dimana pada masa itu kementerian telah megeluarkan beribu ribu permit teksi kepada syarikat2 atas alasan untuk penambahbaikkan sistem perkhidmatan awam selain alasannya untuk memudahkan kementerian mengawal perkhidmatan yg diberikan. Setelah itu beliau menyatakan pihak kementerian juga terpaksa berbuat demikian kerana kebanyakkan mereka yg berminat memandu teksi tiada modal asas untuk membeli kereta bagi tujuan dijadikan sebagai teksi.Oleh yg demikian dgn adanya syarikat2 teksi ini ia akan membantu mereka2 yg berminat menjadikan kerja sebagai pemandu teksi sebagai kerjaya boleh menyewabeli melalui syarikat,katanya.
Amat malang sekali salah satu dasar DEB yg dikatakan utk membantu bumiputera melalui kementerian telah diberikan pula kepada syarikat2 tersebut. para pemandu teksi telah menjadi mangsa apabila pihak syarikat tersebut telah mengenakan bayaran yg terlalu tinggi bagi sewaan harian dan juga depositnya.
Ada diantara pemandu teksi sewa beli terpaksa membayar sewabeli harian setinggi RM 52.00 dan yg paling murah hanyalah RM 42.00 dengan tempuh perjanjian sewabeli sehingga 5 atau 6 tahun.
Jika sewa harian mereka RM 42.00 sekalipun maka dalam sebulan pihak syarikat akan memperolehi sebanyak RM 1260 dan bagi tempuh setahun sebanyak RM 15,120.00 manakala tempuh 5 TAHUN ialah sebanyak RM 75,600.00
Lihatlah harga sebauh teksi yg dikecualikan cukai import pada asalnya RM 25,320.00 telah menjadi berlipat ganda keuntungan kepada pemilik syarikat teksi.
Dan ada pula yg membeli teksi second hand dari syarikat dikenakan bayaran RM 36.00 sehari dan dibayar dlm tempuh 2/3 tahun.
Dengan keadaan kos sara hidup yg amat tinggi sekarang ini dan tekanan untuk menbayar sewa harian setinggi itu maka timbul pula isu baru pemandu enggan menggunakan meter tambang.Tapi pihak kementerian tidak pernah mengkaji dan mengambil berat kebajikan pemandu2 teksi seprti kenapa perkara seperti ini boleh berlaku dan apakah sebabnya walaupun operasi sering dijalankan tetapi pemandu teksi masih melakukan kesalahan ini.
Pada saya jawabannya ialah tekanan dan kesempitan selain tiadanya satu badan yg khusus menjaga kebajikan mereka.
Dan yg paling pelik lagi kenapa pihak kementerian dgn sewenang2nya memberi ribuan permit teksi kepada pihak syarikat tapi terlalu sedikit kepada individu.Sedangkan jika peruntukan permit diberi kepada individu maka kos mereka adalah jauh lebih rendah dari sewabeli dgn syarikat.Maka tak hairanlah ramai yg enggan guna meter tambang.
Jika kerajaan berfikir bahawa ramai pemandu teksi adalah orang melayu & mereka pula adalah dari golongan miskin mengapa tidak mereka dibantu dari segi deposit untuk membeli teksi?
Saya amat berharap Dr dapat membawa isu ini keparlimen untuk mendesak kerajaan tidak lagi mengeluarkan permit teksi kepada pihak syarikat dan hanya permit teksi individu sahaja dikeluarkan. Dan satu mekanisma pemantauan dilakukan bagi menjaga kebajikan mereka.
Berikutnya ialah apabila pihak Kementerian Pelancongan melalui Dato Azalina menyatakan pemandu teksi di M'sia adalah duta kecil negara kepada para pelancong2 maka saya juga tertarik dgn kenyataanya itu.Tapi malang sekali jika Dr lihat pakaian seragam pemandu teksi yang ditetapkan kementerian tak ubah seperti budak sekolah(Seluar hitam & baju putih).
Bayangkanlah imej tersebut,sedangkan pihak kementerian boleh menjenamakan dengan lebih cantik & segar uniform pemandu teksi seperti baju batik berlatar belakangkan Bungaraya dsbnya. Kalau kementerian pembangunan usahawan & kementerian pelancongan bijak memeparkan imej negara saya rasa baju putih seperti sekarang ini sudah lama ditukar kepada seragam yg lebih cantik yg menonjolkan imej M'sia.
Namun malang juga sekiranya imej seragam itu ditukar tapi penyedia seragam berkenaan dimonopoli oleh pihak tertentu dan tentunya harganya akan melambung dan pasti tidak akan mendapat sambutan pemandu teksi.
Wasalam Dr, sekali lagi syabas dan tahniah diucapkan kepada Dr kerana keberanian & kejayaan Dr memperjuangkan nasib bangsa & agama.


From: harakah_daily@ yahoogroups. com [mailto:harakah_ daily@yahoogroup s.com] On Behalf Of Salam Aman
Sent: Thursday, May 08, 2008 12:35 AM
To: harakahdaily@ yahoogroups. com
Subject: [harakah_daily] Khabar dari Parlmen / Bersama Rakyat

(Pimpinan PR, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

Blog Dr Lo'Lo'
Khabar dari Parlmen;
Dari memo 30 April :

Dakwaan kekecohan pada hari pertama persidangan telah dimanipulasi media2 yang dikongkong BN. Bagaimana saya sendidri menjadi mangsa. Sepanjang pagi Hari pertama persidangan saya tidak bangun pun kerana ingin mempejari dan memerhati dulu. Hanya pada sebelah petang barulah saya ada 'kekuatan' untuk bangun menanya soalan. Namun dalam berita RTM malam itu gambar saya dan gambar YB Presiden PAS disiarkan selepas gambar YB Karpal sambil dinyatakan ahli2 parlimen pembangkang membuat kekecohan dan gangguan serta mencari publisiti murahan.
Sedangkan saya tidak terlibat langsung dengan 'kekecohan' pagi tu. Saya hanya bangun sebelah petang dan berikutan adalah sedutan ucapan saya:

YB Bintulu:

Dlm PULAPOL semua instructor kah mengajar undang2kah, itu bukan qualified Kdg2 org itu sudah d 'eye-spt' setakat tempat itu. Ataupun org kena disiplin , dia dibuang pergi sana. Kalau kita tidak jadi satu pusat yang mustahak ini, perlu kira ambil perhatian. Itu pegawai personel dia, kalau dia belum training, belum habis lagi, dia training dia sudah mahu gila. Dia keluar selepas shj training dia keluar sdh jadi gila. Mcm2 dia mahu jlnkn tugas?

YB Dr Lo'lo': YDP, minta laluan YB Bintulu.

Tk YDP & YB Bintulu. Saya hendak minta penjelasan sdkt satu perkara sbb PULAPOL ini duduk berhampiran kwsn saya. Pusat Latihan Polis. Saya rasa satu perkara yg sgt membimbangkan kalau YB Bintulu menyatakan bhw tenaga2 pengajar yg dihantar ke PULAPOL ini terdiri dari polis2 yg telah dikenakan tindakan disiplin ataupun yg hendak disejukbekukan disana. Jadi bermakna mrk ini akn melahirkan polis2 yang bentuk bagaimana? Adakah polis2 ini mampu keluar dari PULAPOL untuk menjaga keselamatan negara. Jadi minta penjelasan sedikit.

YB Bintulu:

Tk YB TW. Itulah yg saya persoalkan mengenai perkara ini. Kita mesti membaiki masalah ini.

( Skrg tengah hangat persidangan prlmn kerana YB2 BN Sabah dan Sarawak sdg 'mengamuk' malah kata sanggp pindah dari rmh 'bungalow' iaitu BN ke rumah teres PR demi kepentingan rakyat. Jadi kena berhenti dulu. )


Bersama RakyatPada petang Sabtu yang lalu iaitu bersamaan dengan 3 Mei 2008, saya telah turun utk bertemu rakyat di kawasan perumahan PPR Cochrane Perkasa. Majlis ini dibuat di padang permainan di kawasan perumahan tersebut. Alhamdulillah, sambutan yang ditunjukkan oleh penduduk di kawasan tersebut amatlah memberangsangkan. Hadirin pada majlis ini terdiri dari pelbagai kaum iaitu Melayu, Cina dan India tanpa rasa takut dan bimbang seperti mana yang berlaku pada sewaktu ketika dahulu.


Pada kesempatan ini jugalah saya telah memberikan sedikit penjelasan tentang perjalanan mesyuarat di Dewan Rakyat dan apa yang berlaku di sana pada hari pertama perbahasan titah ucapan YDPA. Pada akhir majlis ini, saya juga berpeluang untuk mendengar keluhan dan permintaan dari penduduk di kawasan perumahan tersebut untuk dijadikan perhatian di pihak saya. InsyaAllah saya akan cuba sedaya upaya saya untuk memperjuangkan keadilan untuk rakyat di kawasan saya khasnya dan untuk rakyat Malaysia amnya. Doa dan sokongan daripada anda semua amatlah diharapkan untuk menuju ke arah negara berkebajikan.*** - ***
JANGAN LUPA: HARI SABTU PAKAI KUNING!
Link Baru
webtv8 di http://wtv8. tv tvpas di http://www.tvpas. com/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Minimum Wage: The oppression of workers must end now

"r r" alternatif2007@yahoo.com

Image

KUALA LUMPUR, May 7 (ES) - The government should seriously consider the workers' demand for minimum wages to be legislated in view of the rising costs of living including the rising price of staple foodstuff.


Islamic Party of Malaysia (PAS) information chief Mahfuz Omar said it was "unreasonable" for anyone to have a salary lower than the RM900 proposed by the Malaysian Trade Union Congress (MTUC) especially in high profit sectors.


"Workers have to face increasing costs of living and it is unacceptable to oppress the working class at a time when even the price of rice is on the rise," Mahfuz who is also Pokok Sena parliamentary member said.


He said this when met at the parliamentary lobby today. He was asked to comment on the move taken by some 200 MTUC leaders to hold a peaceful assembly at the parliament entrance here.


They were demanding for the legislation of a Minimum Wage Act, including RM900 minimum salary and a RM300 allowance for cost of living (COLA). In addition, they were also expressing their dissatisfaction with the amendments to the labour law during the last parliamentary sitting that they said eroded the rights of workers.


No excuse not to have Minimum Wage Act

Wangsa Maju parliamentary member (MP) Wee Chee Keong, Padang Serai MP N. Gobalakrishnan and Kota Damansara state assemblyman Dr. Nasir Hashim were among those present to lend moral support to the protesting workers.


MTUC president Syed Shahir Syed Mohamud said there should be no excuse for the government not to legislate the Minimum Wage Act.


He noted that most countries in the region had legislated the Act and the government's move to increase the salary of civil servants twice in recent years did not cause adverse side effects to the country.


"The minimum wage (Act) is important to the workers in Malaysia," he told journalists in a press conference at the parliamentary lobby after he handing in a memorandum to Parliamentary Opposition Leader Dr Wan Azizah Ismail.


Syed Shahir said several parliamentary members from the ruling coalition had also expressed support for the Act but he did not name them . Pakatan Rakyat leaders were also supportive of the Act in particular former Parliamentary Opposition Leader Lim Kit Siang, and PAS treasurer Dr Mohd Hatta Ramli.


Syed Shahir said that MTUC had planned to hand the memorandum to Prime Minister Datuk Seri Abdullah Badawi after the premier failed to respond to a similar memorandum sent in 2007 but was told that Abdullah is currently out of the country.


Abdullah had earlier pre-empted the peaceful assembly by saying that the government simply could not afford to legislate the Minimum Wages Act which would trigger further inflation.- Saadon Aksah/ES


Probable Source: Englishsection

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Amazing gov't can't counter just one blogger

"r r" alternatif2007@yahoo.com

Steve Oh | May 8, 08 4:31pm

I refer to the Malaysiakini report Wife: RPK cuts contact with outside world.

The use of the Sedition Act to jail blogger Raja Petra Kamaruddin is another reason why the law is nothing more than a political tool to harass and repress citizens and should be repealed. A relic of the colonial British its intention from the onset was to stifle political dissent, especially those who wanted independence.


And like the other draconian law the ISA, successive governments till today have retained and used them not for national security and the public interest but for crippling their critics and safeguarding their own political interests.


The wording of the Sedition Act is such that anyone who criticises the government can be caught in its web and in the past even politicians like Lim Kit Siang and his son Lim Guan Eng, now Penang Chief Minister, have been snared simply for raising questions of public interest in their roles as politicians.


How can there be democracy if criticising the government and inciting people to topple it fair and square in a constitutional manner is considered sedition? Obviously the law is an ass and serves no useful purpose unless it is a pretext for repression.


It is unlikely that the jailing of Raja Petra will achieve anything more than galvanise public opinion against the government which seems to flounder from one bungle to another. The government needs to change tack if it wants to stay in power after the next elections. There is no gain in making a martyr out of someone whose only crime is that he dared speak out in his blog against crime and corruption in high places and diverted his attention to a murder case of public and worldwide interest.


In his implication of a certain political bigwig and his wife in the murder of Mongolian mother Altantuya Shaaribuu, Raja Petra has committed no crime of sedition. Even a junior magistrate who knows his or her law will instantly dismiss the charge because there is no prima facie evidence of sedition.


How does the implication of a government minister cause a government's downfall? Did the political character assassination of Anwar Ibrahim bring the government down? And before him Musa Hitam? Both were deputy prime ministers then. It is yet another sad instance of the abuse of power.


The police are once more are used by the politicians as their lapdog. In a more developed and democratic country the police would have found no basis to charge the blogger under the Sedition Act either and not pressed any charge let alone arrest and detain him.


An act of sedition happens only when one betrays the country. The blogger is not part of a conspiracy to betray the country is he? In fact he is a rare individual who speaks out for many Malaysians and is a great patriot unlike those he attacks in his blog, who commit crimes against the country and its citizens.


Overlook the occasional scurrilous language used in the offending article and one easily sees it was nothing more than an angry outburst against what the public knows as dastardly deeds - the murder and bizarre bombing of a young and beautiful woman and mother who had everything to live for but whose untimely and gruesome death only left a shattered father and family behind. I am sure he and his friend are not the only ones who feel that way against the poor woman's murderers.


A mature and rational person would have understood the reason for the blogger's emotive tone. The most the one implicated could have done was to slam the blogger with a writ for defamation in a civil suit. But to charge him for sedition is outrageous, a misuse of police resources and waste of public funds and a blatant display of the abuse of power. It will not succeed, mark my words.


Raja Petra knows what he is doing. I sometimes think he has a death wish. And for this the nation owes this intrepid blogger an immense gratitude. If Raja Petra does not want to get out of prison he must have good reason. But I would be cautiously incredulous when police tell us he does not want to see his wife.


I urge the government to dismiss the spurious charge and release Raja Petra without further delay. It amazes me that with all its resources the government is not able to counter the ebullient blogger in the blogging arena but has to resort to the unfair and wrongful use of the Sedition Act to cripple him.*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Pakatan MPs put Khairy in his place

"KS Ronny KSR" rori_5759@live.com


Pakatan MPs put Khairy in his place
Beh Lih Yi | May 8, 08 7:20pm
Debutant backbencher Khairy Jamaluddin's (BN-Rembau) attempts to take on the Pakatan Rakyat parliamentarians in a debate today backfired, twice.

azmin aliIt started when Azmin Ali (PKR-Gombak) was debating on the royal address and called for the enactment of the Freedom of Information Act, as well as abolishing the Official Secrets Act.


'The Freedom of Information Act has been introduced in 55 countries including Zimbabwe. The only one which is lagging behind in this is Malaysia and perhaps Mongolia,' quipped Azmin.


At this juncture, Khairy interjected and asked whether the five state governments under Pakatan will declassify documents that are of public interest to ensure free flow of information.


And to this, a composed Azmin replied: 'If I can propose this Act at the federal level, I am sure we can do it at the state levels as well.'


'But I want to remind Rembau (Khairy), if we declassify the documents, there will be many things which will put the Umno leaders in trouble,' the Gombak MP said to the amusement of the opposition MPs.


After the March 8 polls, there were complaints from the new Pakatan state governments, charging that some BN leaders had destroyed official documents to avoid the new government to trace the previous leadership's actions.


Azmin then moved on to a five-pronged strategy he proposed to fight corruption, which included the strengthening of the public service sector, to have a competitive private sector and to enhance political accountability.


'The government should prepare a white paper on the state of corruption which the country is facing including scandals like the purchase of Sukhoi and the submarines which involved the role of the Defence Minister (Najib Abdul Razak),' said the Gombak MP.


Exchange with the ��cili padi'

And later in the afternoon, Khairy was dealt with the second blow when he tried to take on Fong Po Kuan (DAP-Batu Gajah) in her debate.


fong poh kuanHe questioned Fong (photo) over Selangor Menteri Besar Abdul Khalid Ibrahim's recent announcement that all Pakatan's state assemblypersons in the state will be given an allocation of RM500,000.


'The allocation is only meant for Pakatan state assemblypersons. I want to know whether the same allocation will be given to the BN state assemblypersons on the principle of justice?' asked Khairy.


Fong, who has earned the reputation as the 'cili padi' in the house, retorted to the Rembau MP with her trademark fiery oratory skill.


'I agree that the allocation is not party's money but the rakyat's money. However, before the March 8 polls, the BN also gave the allocations to its state assemblypersons only,' she said.


Khairy stood up and tried to rebut Fong at this point but the ��cili padi' did not let up.


'Before you make any comment, please find a mirror to see yourself first. If you don't have a mirror, please find a bucket of water...


'For the past 50 years, we didn't get a single cent!' she said to the applause from the opposition MPs who were thumping the table.


khairy jamaluddinSince the beginning of this new Dewan Rakyat session, Khairy has almost become the central figure in all debates.


He is not just seen interjecting actively in fellow MPs' debates, his name has also been repeatedly dragged by others into their debates.


Meanwhile, in her debate, Fong also criticised the Election Commission's decision to cancel the use of the indelible ink in the run-up to the March 8 election and reiterated that the administration need to be held responsible.


She said this in light of a written reply which revealed the police has found no evidence into the complaints of attempts of sabotage by certain quarter by smuggling the ink from neighbouring Thailand.


The police said the complaints were made based on hearsay, the reply had added.

But Fong questioned in her debate why the police took so long to come to the conclusion that it was based on hearsay.Source: Malaysiakini

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Ex-minister: Government should promote meritocracy

"KS Ronny KSR" rori_5759@live.com

Ex-minister: Gov't should promote meritocracy
Beh Lih Yi & Rahmah Ghazali | May 7, 08 8:08pm

Former human resources minister Dr Fong Chan Onn (BN-Alor Gajah) in his debate on the royal address has called on the government to be at the forefront in promoting meritocracy at all levels.

'In this context, government-linked companies (GLCs) should not see just one race at the helm.


'The rakyat will question why are GLCs only helmed by one race? Is this because there is no one from the other races that is capable of doing so?' said the minister-turned- backbencher.


Fong, who is also MCA vice-president, said the government services should reflect a more racial mix, especially at counter services.


MP: Opposition practise nepotism too

Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) said the opposition parties are guilty of practising nepotism too when it accused the Barisan Nasional is doing so.


'Look at Ipoh Timor (DAP's Lim Kit Siang) and his son Bagan (Lim Guan Eng), you have the Opposition Leader (PKR's Dr Wan Azizah Wan Ismail) whose daughter is Lembah Pantai (Nurul Izzah Anwar), Bukit Gelugor (DAP's Karpal Singh) and Puchong (Gobind Singh Deo).


'The case of Johor Baru (BN-Shahrir Abdul Samad) and Shah Alam (PAS-Khalid Samad) (they are siblings) is different a bit at least they are from different parties,' Bung said in his debate on the royal address in the Dewan Rakyat this afternoon.


Yesterday, Kit Siang in his debate has argued that Malaysia has become notorious throughout the world for cronyism, corruption and nepotism.


Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) later interjected and asked Bung the case of the Kepala Batas and Rembau MPs - referring to Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi and his son-in-law Khairy Jamaluddin.


This prompted a smiley Khairy to stand up to explain but Bung gave the floor to Nurul Izzah, who rejected the backbencher' s argument and said the opposition MPs were not making any gains from taking part in active politics.


'We are making sacrifices, we don't get a lot of allocations and I contested in a seat which is politically suicidal,' said the Lembah Pantai MP.


��Lingam tape' MP asks his first question... in Bahasa

The controversial Lingam video tape-maker, Loh Gwo-Burne (PKR-Kelana Jaya) posed his first question to the Women Family and Community Minister Dr Ng Yen Yen in full Bahasa Malaysia in Parliament today.


The 34-year-old seemed to have carefully pick his words to ask the minister whether the government has ever carried out any lobbying for the ratification of the United Nations (UN) pertaining to the convention on the rights of the disabled.


Prior to the parliament session, Loh - a businessman based in China before the March 8 polls - has repeatedly said he was working hard on improving his fluency of Bahasa Malaysia.


Responding, Ng said the government was not required to lobby for the ratification of any UN conventions because the conventions were open for any country to ratify it.


In addition to this, the government has also signed the convention on April 8 this year in New York as an intention to ratify the convention.


RM12 billion project awarded to Gamuda-MMC JV ��to avoid legal action'

The government awarded Gamuda-MMC Joint-Venture the RM12 billion electrified double-tracking project through direct negotiations instead of open tender to avoid being slapped with legal action, said Transport Minister Ong Tea Keat today.


Gamuda-MMC JV had received the letter of award on Dec 13 last year, so opening up the project to other bidders would have adverse legal implications on the government, said Ong.


'When we decided to revive the project, we negotiated directly (with Gamuda-MMC) to avoid compensation claims because they have the right to claim compensation, ' said Ong in a press conference in Parliament lobby.


The double-tracking project had raised not a few eyebrows since it was announced several years ago, most notably because of the delay as well as costs overruns involved.


��No' to local government election

Housing and Local Government Minister Ong Ka Chuan has said the government has no intention to re-introduce the local government elections.


He said this in a written reply to Liew Chin Tong (DAP-Bukit Bendera).Source: Malaysiakini

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Peruntukkan RM500,000 untuk setiap kawasan Parlimen

"SNakeKiller Sk" snak88iller@yahoo.com

08-05-2008 07:41:18 PM

KUALA LUMPUR: Peruntukan yang disalurkan untuk setiap kawasan Parlimen selepas pilihan raya umum 8 Mac lalu ialah RM500,000, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Hassan Malek.

Beliau berkata peruntukan ini merupakan peruntukan khas Perdana Menteri untuk kawasan Parlimen dan disalurkan kepada semua kawasan Parlimen melalui Pejabat Pembangunan Negeri (PPN) di negeri masing-masing.

"Semua anggota Parlimen boleh mencadangkan kepada PPN projek yang bersesuaian untuk dilaksanakan menggunakan peruntukan berkenaan," katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Loke Siew Fook (DAP-Rasah) pada Persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Loke ingin tahu amaun peruntukan pembangunan kawasan Parlimen yang ditetapkan untuk tahun ini dan bagaimana peruntukan itu disalurkan.

Hassan berkata PPN akan mempertimbangkan cadangan projek berdasarkan kepada garis panduan dan peraturan kewangan yang sedia ada.

Sementara itu, menjawab pertanyaan Loke bagi soalan lain, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata sehingga Disember tahun lepas, bilangan pemegang kad pengenalan bertaraf pemastautin tetap atau MyPR adalah 371,252 orang.

"Pemegang MyPR yang menetap di negara ini berasal tidak kurang daripada 87 negara dan majoritinya berasal dari Indonesia, Filipina, India, China, Thailand, Singapura, Kemboja dan Taiwan," katanya. BERNAMA*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Sebelum 8 Mac, Umno hanya bincang 'Ketuanan Menantu'?

"Nawawi Mustafa" lot3137@yahoo.com

Wan Nordin Wan Yaacob
Wed | May 07, 08 | 2:48:36 pm MYT

Menarik, dalam perbahasan Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa (PAS-Bachok) yang beberapa kali dicelah oleh menantu Perdana Menteri, Khairy Jamaluddin (BN-Rembau) berhubung pendirian PAS terhadap isu 'Kontrak Sosial' yang kononnya dipertikai oleh DAP.


Malangnya Khairy sendiri terperangkap dengan permainan soalannya itu apabila Azmin Ali (KeADILan-Gombak) yang mencelah sewaktu perbahasan Titah Ucapan Yang di-Pertuan Agong yang disampaikan oleh Ustaz Nasharudin dan Azmin menyatakan secara sinis berhubung pertikaian Umno terhadap isu ketuanan Melayu.


Azmin bingkas bangun sebaik sahaja Khairy bertanyakan soalan kepada Nasharudin mengenai pendirian PAS terhadap isu 'Kontrak Sosial' yang didakwanya dipertikai oleh DAP.


Azmin secara sinis bertanya "Apakah sebabnya semenjak kebelakangan ini pemimpin elit Umno sering kali laungkan ketuanan Melayu.


"Hari ini kita dengar suara kepimpinan tinggi Umno yang menyinggung satu pakatan yang kuat iaitu Pakatan Rakyat, seolah-olah kita (Pakatan Rakyat) mengorbankan kepentingan Islam dan Melayu.


"Saya nak tanya mengapa agaknya hanya hari ini kita dengar suara-suara ketuanan Melayu sedangkan sebelum 8 Mac (sebelum pilihan raya umum) yang dibincangkan ialah 'Ketuanan Menantu'," kata Azmin sambil disambut dengan sorakan dari kalangan ahli Parlimen Pakatan Rakyat.


Menjawab soalan Azmin itu, Ustaz Nasharudin menjelaskan bahawa PAS berasa hairan, selepas 8 Mac Umno dilihat cukup bersungguh-sungguh dalam kononnya memperjuangkan agenda Melayu dan Islam.


Ia amat berbeza dengan situasi sebelum pilihan raya sepertimana yang dilihat rakyat, katanya.


"Dahulu demonstrasi dianggap keji oleh Umno/BN, tetapi selepas pilihan raya umum 8 Mac lalu, Umno sendiri menjadikan demonstrasi jalan kepada mereka meluahkan pandangan," katanya sinis.


Untuk rekod, sebelum ini sewaktu himpunan Bersih menjadi isu yang hangat diperkatakan oleh banyak pihak di negara ini, menantu Perdana Menteri yang kini menjadi ahli Parlimen Rembau pernah melabelkan peserta demonstrasi itu sebagai 'beruk'.


Hingga kini Khairy tidak pernah mengeluarkan kenyataan memohon maaf meskipun pada minggu lalu Gobind Singh Deo (DAP Puchong) mencabar Khairy memohon maaf atas kenyataan itu.


Selain itu Khairy juga pernah dikaitkan dengan isu campur tangannya dalam pentadbiran Perdana Menteri, dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi termasuk ia pernah didedah oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai perkara tersebut.


Antara dakwaan yang pernah dikaitkan dengan Khairy ialah, isu pemilikan saham ECM Libra yang akhirnya dijual semula dan isu penjualan saham-saham Pantai Holdings kepada syarikat di Singapura selain pembatalan projek 'Jambatan Bengkok'.


Terdahulu Ustaz Nasharudin dalam ucapan awalnya mengucapkan tahniah kepada rakyat Malaysia yang memberikan undi besar kepada Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum lalu.


Kepercayaan yang diberikan oleh rakyat kepada Pakatan Rakyat yang dianggotai PAS, DAP dan KeADILan sebenarnya bertitik-tolak daripada sikap kepimpinan Umno/BN yang bongkak sebelum ini, katanya.


Rakyat yang muak dengan sikap kepimpinan Umno/BN dan tindakan-tindakan memperbodoh rakyat akhirnya mengubah undi mereka kepada Pakatan Rakyat, katanya.


Permulaannya dapat dilihat semasa Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih) mengadakan himpunan aman pada November tahun lalu yang diperlekeh oleh kepimpinan Umno/BN, katanya.


Rakyat yang tercabar dengan kebongkakan kepimpinan Umno/BN akhirnya menunjukkan pengajaran dengan 100,000 orang turun ke jalan raya untuk menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap perjalanan proses pilihan raya umum di negara ini, katanya.


Akhirnya kata beliau, lima buah negeri kini ditadbir Pakatan Rakyat dan ianya menjadi kebimbangan kepada Umno/BN. - mks.*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Krisis bekalan makanan, al-Quran telah beri peringatan

"Nawawi Mustafa" lot3137@yahoo.com

Azamin Amin
Thu | May 08, 08 | 9:30:06 am MYT

KUALA LUMPUR, 8 Mei (Hrkh) - Umat Islam telah dibimbing dan diasuh untuk sentiasa tenang dalam apa jua rintangan dan dugaaan yang menimpa seperti kenaikan bahan bakar, barang keperluan khususnya melibatkan krisis kekurangan bekalan makanan bukan sahaja dalam negara malah di peringkat antarabangsa.


Al-Quran telah memberi peringatan daan pengajaran kepada umat manusia termasuk yang beragama Islam dan berikutan adalah beberapa ayat daripada kitab suci yang boleh dijadikan sandaran, pegangan dan rujukan supaya umat Islam tidak mudah panik dan bersedia menghadapi segala rencam kehidupan.


Surah al-Baqarah dalam ayat 155 mengajak manusia untuk memahami ketentuan Tuhan yang sentiasa menguji keimanan seseoarang atas sesuatu yang menimpa:


"Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar."


Ayat 156 dalam surah yang sama pula mengajar manusia agar sentiasa bersabar dengan segala musibah hatta ujian yang menimpa kerana kesabaran adalah titik tolak kepada kemenangan atas segala permasalahan.


Al-Baqarah- ayat 156:"(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali".


Dalam pada itu Surah Yusuf ayat 46, 47 dan 48 menceritakan tentang sebuah kerajaan mahupun seorang manusia agar sentiasa beringat dan berjimat-cermat serta bersedia dengan segala persiapan untuk menghadapi sebarang bencaa supaya tidak 'huru-hara' di saat akhir atau tahkala ditimpa bencana.


"Setelah ia berjumpa dengan Yusuf, berkatalah ia): 'Yusuf, wahai orang yang benar (pada segala-galanya) ! Ta`birkanlah kepada kami (seorang bermimpi melihat): tujuh ekor lembu yang gemuk dimakan oleh tujuh ekor lembu yang kurus dan tujuh tangkai (biji-bijian) yang hijau serta tujuh tangkai lagi yang kering (ta`birkanlah) supaya aku kembali kepada orang-orang yang mengutusku itu, semoga mereka dapat mengetahui ta`birnya."


"Yusuf menjawab: 'Hendaklah kamu menanam bersungguh- sungguh tujuh tahun berturut-turut, kemudian apa yang kamu ketam biarkanlah dia pada tangkai-tangkainya kecuali sedikit dari bahagian yang kamu jadikan untuk makan."(Surah yusuf 47)


"Kemudian sesudah itu akan datang tujuh tahun yang amat sulit,yang menghabiskan apa yang kamu simpan untuk menghadapinya (tahun sulit), kecuali sedikit dari (bibit gandum) yang kamu simpan.(Surah yusuf 48)


Apa juga yang berlaku di dunia yang melibatkan kekurangan bekalan makanan merupakan satu ketentuan yang telah ditetapkan oleh Tuhan dan ini dikisahkan supaya rakyat dan seluruh umat dunia tidak alpa dan lupa diri di atas kesenangan yang dikurniakan oleh Allah SWT selama ini dan dinyatakan dalam surah al-Hadid ayat 22 dan 23.


"Tiada suatu bencanapun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lohmahfuz) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah." (al-hadid ayat 22)


"(Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berduka cita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri."(surah al-hadid ayat 23)


Walaupun ujian demi ujian yang menimpa umat Islam mahupun seluruh manusia di dunia ini namun sekiranya sentiasa merayu dan memohon pertologan kepada Tuhan yang Maha Esa di samping berusaha sebaik mungkin maka segala rintangan dan kepayahan akan dapat dirasai malah akan menemui kejayaan di kemudian hari sama ada di dunia mahupun di akhirat kelak.


Ia jelas dinyatakan dalam surah al-Insyirah ayat 5 dan 6 yang bermaksud:


"Karena sesungguhnya bersama setiap kesulitan ada kemudahan."


"Sesungguhnya bersama setiap kesulitan ada kemudahan."


Justeru umat Islam bersabarlah atas dugaan yang menimpa dan atasilah dengan berusaha dan bertawakkal kepada yang Esa dan jadikaanlah al-Quran sebagai panduan dalam kehidupan.*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Saranan berjimat cermat - Abdullah Badawi patut contohi Nik Aziz

"Nawawi Mustafa" lot3137@yahoo.com

Adnan Ibrahim
Thu | May 08, 08 | 9:10:29 am MYT

Mulia sungguh Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi bila mengingatkan rakyat supaya mengubah cara hidup dengan berbelanja mengikut kemampuan dan berjimat.


Teringat juga bagaimana Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nit Mat yang juga Mursyidul Am PAS menasihatkan rakyatnya dan umat Islam supaya berjimat apabila menggunakan air semasa mengambil wuduk.


Kedua pemimpin memberi nasihat atas nilai kebaikan yang sama supaya berjimat. Bagaimanapun ia satu perbezaan yang amat ketara dari segi keterampilan kedua pemimpin tersebut.


Tuan Guru Abdul Aziz mengingatkan rakyatnya berdasarkan keilmuannya serta pengalaman sebagai orang yang sering melakukan ibadah solat. Beliau berkata, Nabi Muhamad saw mengambil wuduk dengan air hanya secupak Bagdad iaitu lebih kecil sedikit daripada ukuran cupak Malaysia.


"Kalau kita hendak tahu banyak mana kita menggunakan air ketika ambil wuduk, cuba tadoh baldi dibawah paip tempat kita ambil wuduk. Tengok banyak mana kita guna air?" ujarnya ketika memberi kuliah di sebuah surau di Taman Samudra, Gombak.


Nik Aziz juga tidak mempunyai rumah selain daripada yang diduduki di Pulau Melaka. Rumah sebuah itulah yang tidak ditambah pembesaran melibatkan berjuta ringgit sejak 20 tahun lalu menjadi pemimpin kerajaan Kelantan. Sebanyak 30 peratus gajinya disumbang untuk perjuangan Islam.


Beliau juga orang yang mudah ditemui rakyat pada hari Jumaat. Tidak ada protokol dan skurity yang menghalang untuk menemui beliau. Dia pemimpin dan dia juga rakyat. Tidak ada kasta membezakan golongan pemimpin dan kumpulan rakyat.


Kedudukan dan pergaulan beliau sama dengan penduduk kampung berlainan pemimpin di Putrajaya yang amat ketara wujud jurang perbezaan antara golongan elit dan orang awam, pemimpin dan rakyat. Ia lebih mengwujudkan kasta daripada penempatan yang harmoni.


Sebaliknya kesederhanaan ini tidak wujud pada pemimpin negara dan negeri yang dikuasai Umnoi. Renovation rumah sahaja melibatkan wang berjuta ringgit. Gaya hidup mewah, keluar negara dan membeli belah boleh menghabiskan beratus ribu ringgit.


Mereka membeli jet beratus juta ringgit inilah yang menyeru rakyat supaya berjimat. Hidup di rumah berharga lebih RM200 juta inilah yang menyeru rakyat berbelanja mengikut kemampuan.


Dalam keadaan inflasi yang makin meningkat rakyat secara tidak langsung terpaksa mengawal perbelanjaan.


Kenaikan harga barang yang semakin menjadi-jadi selepas pilihan raya umum lalu telah mengubah kehidupan mereka malah berlaku defisit. Perbelanjaan yang hanya cukup makan seumpama `kais pagi makan pagi kais petang makan petang' sebaliknya sekarang kais pagi pun tidak cukup untuk pagi.


Menteri yang hidup diselubungi kemewahan bercakap dan mengajar rakyat miskin yang sudah berjimat diminta supaya berjimat.


Rakyat miskin mahukan menteri membela mereka bukan yang miskin diseru berjimat. Rakyat mahukan gaji dan kos sara hidup minima RM1,200 sebulan sebaliknya apa pembelaan pemimpin kepada mereka.


Dalam keadaan inflasi yang semakin mencengkam rakyat sepatutnya golongan pemimpin dan kaya diseru berjimat. Mereka sepatutnya mencontohi Nik Abdul Aziz memotong gaji mereka untuk rakyat.


Jangan jadi seumpama kerajaan Mamalik meminta supaya ulama iaitu Imam Nawawi mengeluarkan fatwa supaya rakyat membayar cukai membantu kerajaan untuk digunakan wang tersebut di medan perang.


Sebaliknya Imam Nawawi kata tidak harus (haram) berbuat demikian iaitu meminta rakyat membayar cukai melainkan setelah kerajaan menjual seluruh harta kekayaan istana milik sultan untuk menampung perbelanjaan tersebut. Sekiranya ia masih lagi tidak mencukupi barulah rakyat boleh diminta membayar cukai.


Dalam paqda itu Abdullah juga mengingatkan rakyat memainkan peranan membantu penguatkuasa mengawasi harga barang-barang.


Daripada pengalaman politik Malaysia iaitu setiap kali selepas pilihan raya umum sentiasa berlaku kenaikan harga barang. Ini berdasarkan pengalaman lalu bahawa Barisan Nasional (BN) mendapat sumbangan besar daripada golongan konglomorat setiap kali pilihan raya umum.


Selepas pilihan raya golongan ini seperti biasa akan menaik harga barang bagi mengaut keuntungan lebih setelah menghabiskan wang kepada BN.


Boleh dikatakan kebanyakan barangan naik mendadak bukan sahaja barang keperluan perumahan bahkan barangan elektrik. Soket elektrik yang boleh didapati dengan harga RM1.90 di Maydin sebaliknya selepas pilihan raya mencecah RM8.90.


Bagi mengaburi pandangan, Abdullah meminta rakyat bantu penguatkuasa. Apa yang boleh rakyat bantu? Sedangkan kenaikan harga berlaku daripada pembekal dan pemborong.


Kenapa sukar sangat kerajaan mahu bertindak keatas golongan tersebut? Kenapa peruncit dan peniaga kecil yang diugut jangan menaikan harga barang?


Konglomerat boleh dibilang dengan jari dan tidak sukar untuk kerajaan bertindak. Sebaliknya menyuruh rakyat membantu penguatkuasa lebih menambah penganiayaan kepada kepada kecil dan peruncit.


Ikhlaslah kerajaan, kalau betul-betul mahu membela rakyat. Bukan hanya sedap pada suara sebaliknya menyembunyikan tindakan pemimpin negara yang lebih membela golongan kaya daripada rakyat miskin. - mr*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Kesatuan pekerja DBP dakwa ahlinya diugut

"Topeng Perak" poji2ya@gmail.com

Kesatuan pekerja DBP dakwa ahlinya diugut
Muda Mohd Noor | May 8, 08 11:48am
Yang dipertua Kesatuan Pekerja Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Hasni Abas mendakwa ahli kesatuan tersebut diugut dikenakan tindakan disiplin, termasuk dipindahkan ke bahagian lain, jika mereka terus menjadi ahli kesatuan pekerja-pekerja DBP.

Katanya, ini kerana kesatuan tersebut telah dua tahun berjuang membantah dasar dewan itu yang melantik pegawai kanan tanpa mengikut peraturan.

Berikutan itu dakwa Husni, 50 hingga 60 ahli telah berhenti daripada menjadi ahli kesatuan tersebut, kerana bimbang dikenakan tindakan disiplin.

"Malah sehingga hari ini masih ada yang berbuat demikian," katanya.

Husni mendakwa, pihak pengurusan DBP telah memanggil setiap ahli kesatuan dan bertanya mengapa mereka menjadi ahli kesatuan tersebut.

Beliau mendakwa, mereka telah diberi amaran supaya meninggalkan kesatuan itu, jika tidak mahu dikenakan tindakan disiplin.

Menurutnya lagi, pengurusan DBP juga mempersoalkan kesahihan penubuhan kesatuan sekerja DBP.

Rundingan tertutup

Kesatuan pekerja DBP, kata Hasni, membantah dasar DBP melantik pegawai kanan tanpa mengikut peraturan.

Sebagai contoh, katanya, pegawai kanan bahagian bahasa dan sastera boleh dilantik dari kalangan mereka yang tidak mempunyai kelulusan dan pengalaman dalam bidang tersebut.

Hasni juga berkata, rundingan antara pihak kesatuan dengan pengurusan DBP sudah terhenti ekoran keengganan DPB bertemu pihak kesatuan.

Malah, katanya, pihaknya hanya bertemu pihak pengurusan DBP sekali sahaja sepanjang tahun lalu dan tiada langsung tahun ini, sedangkan ia sepatutnya diadakan empat kali dalam setahun.

"Boleh saya katakan begini, pintu rundingan antara pihak kesatuan dengan pengurusan DBP telah tertutup," tambahnya lagi.

Beliau berkata, DBP mempunyai kira-kira 750 pekerja tetap dan sekitar 380 orang menjadi ahli kesatuan tersebut.

Probable Source: Malaysiakini

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Sudah bermula cakap-cakap menyeberang ke pihak lawan di Parlimen

"Topeng Perak" poji2ya@gmail.com

Dilulus terbit pada Thursday, May 08 @ 12:40:18 MYT oleh greenboc
Artikel Oleh mangoscream

"a'Kami berada dalam rumah yang sama tetapi kami tidak menikmati kemudahan yang sama. Kami bukan hanya dilayan sebagai anak tiri tetapi juga dinista dengan kata-kata yang kami akan menyeberang.


" Apalah gunanya bilik-bilik ditambah kalau kami dipaksa untuk tidur ditepi bilik air" ujar beliau disambut dengan sorakan . Beliau turut menambah apa yang Kerajaan berminat adalah untuk menghalang Sabah daripada jatuh kepada pihak Pembangkang.


Parlimen Malaysia 7 Mei 2008 � Satu sejarah telah terlakar di Parlimen hari ini apabila seorang Ahl Parlimen BN buat pertama kalinya menyatakan adalah bukan satu kesalahan bagi Ahli Parlimen BN menyeberang kepada pihak Pembangkang.


Datuk Anifah Aman (BN-Kimanis) - foto - ketika berucap diatas usul ucapan menjunjung kasih terhadap titah Yang Dipertuan Agung berkata " Jika tidak terdapat lagi ruang didalam rumah bungalow (BN) , apakah yang menjadi halangan keatas mereka untuk berpindah kepada rumah yang lebih kecil (Pakatan Rakyat)?"


Kenyataan tersebut telah disambut dengan kegembiraan oleh pihak Pembangkang dan turut dipersetujui oleh Ahli Kelab Penyokong Kerajaan daripada Sabah. Jawapan analogi sepontan adalah sebagai balasan kepada pertanyaan kepada beliau oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Zahid Hamidi ( BN- Bagan Datok) yang bertanya samada Kelab Penyokong Kerajaan daripada Sabah terpengaruh untuk menyeberang kepda pihak Pembangkang.


" Ini bukan satu tindakan golongan terdesak (desperado) ? Kenapa perlu 140 ahli yang menghuni sebuah bunglalow perlu pindah kepada rumah teres yang lebih kecil? Dia bertanya kepada Datuk Anifah Aman sebelum itu. Walau bagaimanapun , jawapan Datuk Anifah Aman dengan sendirinya mengecewakan beliau dan Kelab Penyokong Kerajaan daripada Semenanjung.


" Saya tidak bermaksud yang saya akan menyeberang. Mungkin juga terdapat sekumpulan Ahli Parlimen yang berminat untuk menyeberang. Perkara ini bukanlah sesuatu yang serius. Apa yang lebih serius adalah kenyataan bahawa terdapat berjuta rakyat di dalam 5 negeri di Malaysia yang telahpun menyeberang kepada pihak Pembangkang".


Ujar beliau yang disambut dengan keseronokan dan sorakan oleh pihak Pembangkang. Datuk Anifah adalah salah seorang Ahli Parlimen BN yang telah menolak tawaran sebagai Timbalan Menteri dalam Kabinet sekarang. Beliau adalah juga merupakan adik kepada Ketua Menteri sabah Datuk Musa Aman.


Kemudaian Datuk Puad Zarkashi (BN-Batu Pahat) menyoal Anifah samada beliau akan menyokong akta anti-lompat , dengan sepontan , Datuk Anifah Aman menjawab bahwa beliau adalah penentang sebarang undang-undang yang bertujuan menghalang ahli daripada menyeberang atau bertukar parti.


"Kalau begitu Negara kita akan menjadi sebuah Negara Polis. Apakah tujuan bersekongkol dengan pemimpin yang telah menyeleweng daripada jalan yang benar?Adakah perlu kita kekal besama mereka? Apakah kebaikan yang ada pada seseorang pemimpin yang rakyat sendiri tidak bersetuju dengan beliau? Ujar Datuk Anifah.


Datuk Anifah kemudian mengulas mengenai risiko mentaati membabibuta terhadap pemimpin dan bagaimanakah bencana yang akan menimpa rakyat. " Mengapakah kita perlu meletakkan ketaatan membabibuta kepada seseorang pemimpin dan apakah kesan yang akan menimpa rakyat pada masa hadapan.?


Kepada satu pertanyaan yang di kemukakan oleh Datuk Ghapur Salleh ( BN-Kalabakan) yang mengeluh mengenai kekurangan kemudahan infrastruktur di Sabah, Datuk Anifah menyatakan bahawa kemerdekaan tidak membawa sebarang makna sekiranya rakyat masih tidak dapat memperolehi kemudahan air paip dan anak-anak mereka masih terpaksa berjalan kaki untuk sampai ke sekolah.


Datuk Abdul Rahman Dahlan (BN-Kota Belud) seterusnatya menyambung mengenai analogi ruamah bungalow dan bertanya samada penyokong Kerajaan Sabah tidak akan berpindah sekiranya pembaikan dilakukan terhadap rumah tersebut." Adakah keiginan untuk berpindah akan terbantut sekiranya bilik ditambah kepada rumah tersebut dan jadual ditetapkan dalam rancangan pembaikan?


Anifah berkata penyelelesaian terhadap masalah ini adalah lebih sukar daripada hanya sekadar menambah bilik . 'Kami berada dalam rumah yang sama tetapi kami tidak menikmati kemudahan yang sama. Kami bukan hanya dilayan sebagai anak tiri tetapi juga dinista dengan kata-kata yang kami akan menyeberang.


" Apalah gunanya bilik-bilik ditambah kalau kami dipaksa untuk tidur ditepi bilik air" ujar beliau disambut dengan sorakan . Beliau turut menambah apa yang Kerajaan berminat adalah untuk menghalang Sabah daripada jatuh kepada pihak Pembangkang.


Datuk Ibrahim Ali (Bebas-Pasir Mas ) turut mencelah" Parti-parti Sabah bertukar ganti ikut suka sahaja. Juga disini orang UMNO turut bertukar ganti, Ramai Ahli PKR adalah bekas orang UMNO.. Kenapakah orangramai selalu mengaitkan saya dengan hal-hal sebegini dan memanggil saya katak?


Anifah menjawab bahawa beliau tidak tahu perkara ini samada baik atau tidak kerana beliau tidak ada pengalaman mengenainya. Ada terdapat ramai guru disini yang boleh mengajar bagaimana nak lompat. Dan terdapat beberapa orang daripada pihak pembangkang juga.*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Lembaga Zakat Selangor Lubuk Wang

"SNakeKiller Sk" snak88iller@yahoo.com

Thursday, May 8, 2008
SHAH ALAM, 8 Mei: Dengan pengutan zakat mencecah RM200 juta setahun, Lembaga Zakat Selangor memang menjadi lubuk wang dan sememangnya ia menjadi tumpuan pihak-pihak yang ingin mencari kesempatan darinya.

Namun, sejak sekian lama ia tidak mendapat perhatian serius dari pihak berkuasa untuk melihat jauh ke dalam institusi umat Islam yang penting ini.

Mereka yang prihatin di dalam lembaga ini pula tidak berani membuat laporan kerana kerja-kerja tidak baik ini dilakukan oleh pihak yang mempunyai hubungan rapat dengan pihak berkuasa.

Namun, ketidaktentuan ini mula berubah apabila kerajaan negeri mula bertukar Mac lalu.
Seorang pegawai kanan Lembaga Zakat Selangor telah ditahan reman beberapa hari untuk siasatan oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) berikutan laporan yang dibuat ke atasnya.

Pegawai kanan itu yang merupakan seorang ketua jabatan yang penting di lembaga yang terletak di bawah kerajaan negeri Selangor itu ditahan reman beberapa hari awal April lali sebelum dibebaskan.

Beliau kini dikatakan sedang bercuti.

Namun tangkapan ke atas beliau tidak banyak merubah suasana Lembaga Zakat Selangor yang sebelum ini dikenali dengan Pusat Zakat Selangor.

Menurut sumber Siasah, pegawai kanan berkenaan mula dikesan melakukan penyelewengan berikutan panggilan telefon dari seorang kakitangan sebuah bank yang bertanyakan adakah pegawai itu masih bekerja dengan lembaga zakat itu.

Ini kerana, gaji yang dimasukkan ke dalam akaunnya di bank berkenaan tidak pernah disentuhnya.

"Sebelum ini, ramai tahu kegiatannya tetapi tidak berani membuat laporan kerana dia adalah seorang ketua pemuda Umno bahagian di Selangor dan mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan pihak atasan di negeri ini.

"Tetapi selepas kerajaan negeri bertukar tangan, ramai yang berani tampil ke depan," kata sumber itu.

Kesan negatif

Namun, tindakan beberapa pihak yang cuba membaikpulihkan nama baik lembaga zakat itu dari kegiatan tidak betul mula mendapat kesan negatif.

Ini kerana, ramai pegawai kanan lembaga itu masih lagi condong kepada kepimpinan kerajaan negeri Selangor sebelum ini maupun parti yang kalah di Selangor.

Ekoran itu, apabila ada pihak yang cuba memperbetulkan keadaan, namun mereka menjadi mangsa.


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Thursday, May 8, 2008

Akta Hasutan 1948 / Video / Aliran�s Statement: Sedition charge raises more questions

(Pimpinan PR, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

Akta Hasutan 1948

Kini sah Raja Petra Raja Kamarudin telah didakwa dan seterusnya ditahan di Penjara Sungai Buloh dibawah Akta Hasutan 1948. Ianya terjadi disebabkan terdapatnya satu laporan polis (yang dilakukan oleh seorang anggota polis) yang melaporkan penerbitan satu artikel membabitkan pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu di laman web Raja Petra Raja Kamaruddin (www.malaysia- today.net) kira-kira dua minggu lalu.

Apa yang saya musykilkan mengenai perkara ini adalah bagaimana begitu cepat pihak polis menyediakan pertuduhan serta terus memfailkan kes tersebut dan dibicarakan di Mahkamah Sesyen. Malah terlalu mudah pula hakim membuat keputusan bagi kes ini yang dikemukakan oleh Timbalan Ketua Bahagian Pendakwaan (Polisi), Jabatan Peguam Negara, Datuk Nordin Hassan.

Kelakarnya insiden ini ialah laporan polis yang dikaitkan dengan kes ini dilakukan oleh pihak ketiga (seorang pegawai polis) yang tidak ada kena mengena langsung dengan isi kandungan artikel Raja Petra Raja Kamaruddin yang bertajuk �Let�s Send the Altantuya Murderers to Hell� yang kononnya berbaur hasutan. Malah tidak ada seorang pun penama yang disebutkan didalam artikel tersebut yang berani tampil untuk membuat laporan polis.

Apakah pegawai polis yang membuat laporan tersebut telah diarahkan oleh penama-penama yang disebutkan didalam artikel tersebut atau pegawai polis itu sendiri yang beriya-iya menunjukkan sikap terlalu �membodek�. Yang pastinya hanya Allah S.W.T dan pegawai polis itu sahaja yang tahu.

Apa yang pelik sekali adalah kenapa tidak penama-penama yang disebutkan didalam artikel tersebut membuat satu laporan polis melainkan cuma berani mengeluarkan kenyataan akhbar melalui sidang media yang dibuat khas untuknya. Adakah kerana takut jika laporan polis dibuat maka ada kemungkinan beliau akan dipanggil ke Mahkamah kelak bilamana perbicaraan dilakukan? Atau beliau takut akan berlakunya �cross examination� terhadapnya yang mungkin akan mendedahkan lebih banyak �loop hole� dalam kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu?

Walau apa pun keputusan yang telah dibuat oleh Mahkamah, kini terserlah lebih banyak kepincangan dalam Jabatan Peguam Negara, Polis dan Institusi Mahkamah sehinggakan rakyat marhaen berasa amat jelek dan muak mendengarnya.

Satu persoalan yang timbul ialah kenapa bila ada laporan polis yang telah dibuat oleh pengadu (seorang wanita) bagi kes mencabul kehormatan yang telah dilakukan oleh seorang bekas menteri (Barisan Nasional) yang kini khabarnya ada dimeja Peguam Negara namun masih tidak lagi dipanggil ke Mahkamah Sesyen atau Majistret untuk dihakimi walaupun kes tersebut nampaknya lebih lama (telah berlaku) dari pada kes Raja Petra Raja Kamarudin ini. Mungkin ianya tidak perlu atau mungkin juga ianya �tiada kes�? Apa yang pasti satu kes terletak dibawah �Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan� dan satu kes lagi dibawah �Seksyen 354 Kanun Keseksaan�

Telah terang lagi bersuluh bagaimana beberapa �selective prosecution� telah dibuat dan diambil oleh pihak Peguam Negara dan Institusi Kehakiman bagi dua kes yang saya sebutkan diatas.Video malaysiakini
Raja Petra charged with sedition
or http://www.youtube. com/watch? v=Oc8HV7cuwSE&eurl=http:// www.malaysianbar .org.my/index. html


Din Merican

Charter 2000-Aliran�s Statement: Sedition charge on blogger Raja Petra raises more questions


May 6, 2008
Charter 2000-Aliran is appalled by the Malaysian authorities� action in charging prominent blogger Raja Petra Kamaruddin with sedition for allegedly implying that deputy prime minister Najib Razak was involved in the sensational killing of a young Mongolian woman.

The sedition charge stems from a 25 April article, titled �Let�s Send the Altantuya Murderers to Hell�, that Raja Petra posted on his popular Malaysia Today website.

We, like many other concerned Malaysians, are shocked that such a sedition charged has been used against Raja Petra as opposed to a more appropriate action that could have been taken by the aggrieved party (i.e. Najib and wife), which is to sue Raja Petra for supposed defamation. Raja Petra now sits in remand in Sungai Buloh Prison after refusing bail, and he will remain there until 6 October, when his trial begins. If found guilty, he could be jailed for up to three years and/or face a fine of up to RM5,000.

Under the Sedition Act, a �seditious tendency� implies, among other things, �a tendency to bring into hatred or contempt or to excite disaffection against any Ruler or against any Government�. Are we to conclude that alleging complicity in a murder case on the part of a government leader is tantamount to causing the Malaysian public to go against the entire (federal) government? Would one supposedly rotten apple spoil the whole tree?

The authorities� action only raises more questions. It raises suspicion that it is meant not only to politically bludgeon Raja Petra but also to make an example of him for the rest of the blogging fraternity and civil society.

Many Malaysians are clearly not impressed with the latest turn of events. In a sense, it reveals just how out of touch the authorities are with the new political realities after 8 March especially in dealing with an electorate that now demands greater respect for freedom of the media and of expression.

Dr Mustafa K Anuar & Anil Netto

Coordinators

Charter 2000-AliranHARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Marina Lee : Is Parliament still relevant?

(Pimpinan PR, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)


Malaysia Today
Marina Lee : Is Parliament still relevant?


Posted by Erin
Wednesday, 07 May 2008
"... when freedom of speech is being brutally subverted by the present regime and false charges can be instituted against anyone who dares to demand for justice and truth."
As a wife and mother, I want to know from my fellow citizens whether a government that has incarcerated my husband in the Sungai Buloh prison on trumped up charges and brought untold suffering on my family, especially when one of my daughters is sitting for her final examinations, is a legitimate government.

No wife, mother or child should to go through this horrible experience when all her beloved husband did was to uphold justice and truth.

On 2nd May 2008, the Armed Might of the regime was unleashed on my family when they came to my house in search of evidence for some alleged crime that my husband was supposed to have committed.

I thought that this can only happen in a Gestapo state but not in my beloved Malaysia. You be the judge of this.

The police came in the morning and desecrated the sanctity of my home for the fourth time. The fact that this had occurred previously does not make it any easier for my daughter and me. I wish that such nightmares can be forgotten, but let me tell you, especially mothers and wives, that the pain will never go away and that it is only our family's self esteem and strength and our faith in god that has enabled us to withstand and overcome the trauma and pain that we have suffered together.

I pray that no mother and wife will have to suffer and experience what I had with my beloved husband and my family.

Before we had time to recover our composure, the police handed us a summons to appear before the CCID the following day. However, at 3.15pm, we received a call to appear at 4.00pm on the same day.

My suspicions for this sudden change in the time for my husband to be interrogated was to prevent publicity and the exposure of their dastardly deeds.

Can anyone of you imagine what I, as a wife and mother, had to go through emotionally and psychologically when accompanying my husband to be interrogated by the police when on a previous occasion in 2000, he was brutally assaulted in my presence?

I could not express my anxiety to my husband on the way to the CCID, as I know that my strength and resoluteness would be critical to enable my husband to face his interrogators. He must have also felt the same for me and so both of us, thinking alike kept our silence. But we were determined to see this through together hell or high water.

The Petras� are not some tofus!! We have enough strength and dignity to overcome such adversity. My daughter suffered in silence and despite her age, she held up magnificently and no mother can be more proud than I to have such a daughter.

As we approached the CCID, tears welled in my eyes, but they were not tears of fear, sadness or trepidation, but the expression of my determination and faith that my husband�s struggle will ensure a better future for my daughter and the children of a better Malaysia.

I am proud to say that my husband overcame the intrigues and schemes and came out unscathed. But we knew that this was a mere prelude to more brutality that will be inflicted on my family.

The events of yesterday�s circus are known to all.

But what was most telling was the deafening silence of the judiciary and the bar council which supposedly are the guardians of justice and equality.

The dinner that was orchestrated by Pak Lah, his law minister and other cronies that allegedly ushered �a new era� for an independent and fearless judiciary in upholding justice and human rights, makes me wonder if such an institution that was promised was a fantasy in the light of my experience.

Today, my daughter and I went to the Sungai Buloh prison to visit my husband but we were told that he had no wish to see anyone, not even any member of the family or lawyers. I was shocked and disturbed by this turn of events as it can only mean that my husband is determined to endure the pain of incarceration and humiliation of being subjected to and treated like a common criminal for upholding the freedom of speech and justice.

Being married to him for 35 years, I know only too well that he is capable of making sacrifices for truth, justice and freedom. I suspect that when I was told that he did not want to see me, that he would be taking the ultimate step � to go on a hunger strike to demonstrate his determination to uphold the cause of truth and justice.

I have nothing more to say, as I am thoroughly exhausted by the turn of events and can only hope and pray that my fellow citizens, especially wives and mothers out there, that you would all come together to protest and to demand for my beloved husband's freedom and that you will call upon your member of parliament to boycott parliament as a gesture of support for my husband�s struggle.

His struggle must not be in vain. We as a family will see this through but we will only be able to cope if we know that good and god fearing people like you will be there and standing together with us shoulder to shoulder to strike a fatal blow against tyranny and for justice and truth and for my husband�s freedom.

Marina LeeHARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Isu kekurangan beras catat sejarah / Wakil PR bangkitkan dalam sesi soal jawab

(Pimpinan PR, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

Isu kekurangan beras catat sejarah baru negara
Salmah Mat Husain
Wed | May 07, 08 | 7:01:01 pm MYT
KOTA BHARU, 7 Mei (hrkh) � Memalukan, apabila bekalan beras bagi keperluan asas rakyat berkurangan di pasaran sehingga mendorong harganya meningkat berkali ganda.

Situasi berlaku sekarang tidak pernah terjadi dalam sejarah negara memandangkan dahulunya Malaysia dikenali sebagai negara pertanian.

Sebelum ini negara hanya sering dilanda kemelut kekurangan gula, gandum dan minyak masak sahaja.

Oleh itu bagi menangani bersama isu tersebut, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi disaran menjemput sama Menteri-Menteri Besar dan Ketua Menteri negeri Pakatan Rakyat (PR) bagi mencari jalan penyelesaiannya.

Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa berkata, kelima-lima pemimpin kerajaan negeri yang dikuasai PR perlu dijemput membincangkan masaalah tersebut yang mendatangkan kesan kepada rakyat sekarang.

Selain itu beliau mencadangkan Perdana Menteri merombak pendekatan sedia ada agensi pertanian bagi memastikan kekurangan bekalan beras tidak berlarutan dalam tempoh lama.

�Suasana yang terjadi sekarang begitu memalukan kerana ia tidak pernah berlaku sejak negara mencapai kemerdekaan.

�Selain itu agensi-agensi yang berkaitan seperti Bernas dan Kada perlu dirombak semula. Misalnya peranan yang dimainkan Kada bagi meningkatkan pengeluaran padi di Kelantan kurang memberi kesan,� katanya di sini, hari ini.

Agensi-agensi pembangunan pertanian seperti Kada dipengerusikan pemimpin Umno. Mereka tidak memberi kerjasama baik kepada kerajaan negeri.

Malah tiada wakil kerajaan negeri dilantik ke dalam lembaga pengarahnya sebagaimana termaktub dalam Akta Kada.

Selain itu, skim baja subsidi yang disalurkan kepada petani lebih bermotifkan politik apabila petani bukan di kalangan penyokong Umno dinafikan mendapatkan bantuan tersebut.

Husam yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan berkata, petani di Kelantan tidak dapat mempertingkatkan pengeluaran padi memandangkan saiz sawah yang tidak ekonomik. - mj

Wakil Pakatan Rakyat membangkitkan isu Program Bantuan Makanan dan Tol dalam sesi soal jawab

PARLIMEN, 7 Mei � Wakil-wakil daripada Pakatan Rakyat pada sesi soal jawab lisan pada pagi ini telah membangkitkan soalan mengenai isu program bantuan makanan tambahan dan tol di Dewan Rakyat hari ini. Isu mengenai program bantuan makanan telah dibangkitkan oleh, Nurul Izzah Anwar (PKR-Lembah Pantai).
Beliau telah mengemukakan dua soalan kepada Menteri Pelajaran yang meminta penjelasan sejauhmana keberkesanan program tersebut dalam membantu para pelajar di sekolah-sekolah luar bandar mendapat pemakanan yang seimbang dan meminta menteri tersebut menjelaskan apakah mekanisme serta langkah yang diambil oleh kementerian dalam menangani masalah keracunan makanan yang kerap berlaku di sekolah-sekolah sejak akhir-akhir.
Meskipun kedua-dua soalan ini telah dijawab oleh menteri berkenaan, namun jawapannya tidak begitu menyakinkan serta menjamin kes-kes keracunan untuk tidak berulang lagi. Menteri berkenaan hanya memberikan jawapan yang lebih menjuruskan kepada tindakan setelah sesuatu kes keracunan yang berlaku. Begitu juga jawapan ringkas beliau terhadap program bantuan makanan bagi pelajar di luar bandar di mana beliau tidak menjelaskan bukti secara yang lebih bersifat saintifik bagi menyokong hujah beliau.
Sementara itu dalam soalan tambahan, Nurul Izzah telah menyoalkan tentang apakah pihak kerajaan tidak mempunyai perancangan untuk mewujudkan �Food Standard Agency� untuk mengawal kualiti makanan bagi program tersebut sebagaimana yang diwujudkan di negara-negara Barat. Menteri Pelajaran itu memberitahu dewan bahawa tidak perlu proses penyeragaman �standard� makanan di negara ini memandangkan di setiap kawasan memerlukan keperluan nutrien makanan yang berbeza.
Dalam pada itu, isu tol yang dibawa oleh Tony Pua Kiam Wee (DAP-Petaling Jaya Utara), telah berjaya menarik minat ahli-ahli dewan yang lain khususnya pembangkang untuk berdiri bagi memberikan soalan tambahan. Dalam soalan yang dikemukakan oleh beliau ada meminta Menteri Kerja Raya untuk menyatakan pendapatan, keuntungan kumulatif syarikat-syarikat konsesi tol dan langkah tertentu untuk merunding semula ciri-ciri kontrak yang tidak seimbang dan membebankan orang ramai.
Semasa soalan tambahan pula, Kiam Wee telah membangkitkan persoalan apakah pihak kerajaan akan menaikkan tol di Lebuhraya PLUS tahun ini atau tahun depan setelah PLUS memperolehi keuntungan yang besar dan jika tidak berapa nilai ganti rugi yang perlu dibayar oleh kerajaan atas sebab tidak menaikkan kadar tol tersebut.
Keadaan di Dewan Rakyat sedikit kecoh apabila Nga Kor Ming (DAP-Taiping) membangkitkan soalan berhubung isu wang RM 38.6 billion hasil keuntungan tol yang hilang ketika Kementerian Kerja Raya di pimpin oleh bekal Ahli Parlimen Sungai Siput. Isu tersebut tidak dijawab oleh Menteri Kerja Raya yang ada di Dewan Rakyat.
Sementara itu, Gwo-Burne Loh (PKR-Kelana Jaya) telah mengajukan soalan kepada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat yang meminta Menteri tersebut menyatakan sama ada Kerajaan pernah melobi untuk meratifikasi Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai Konvensyn terhadap hak golongan Orang Kurang Upaya.
Walaupun menteri berkenaan telah menjawab soalan tersebut namun beliau dalam sesi medianya dengan beberapa wartawan menyatakan rasa tidak puashati beliau terhadap jawapan yang telah disampaikan oleh menteri berkenaan di sesi soal jawab.

Sidang Parlimen yang masuk hari keempat hari ini telah memberi ruang sembilan soalan lisan dan 18 soalan lisan tambahan kepada ahli-ahli dewan yang sempat menanyakan soalan lisan pada sesi pagi sebelum sesi perbahasan usul menjunjung titah ucapan Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong.

syafiq @ May 7, 2008


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)