Friday, May 2, 2008

Tunai janji, kerajaan PAS Kedah umum penurunan cukai tanah

Bashir Ishak
Fri | May 02, 08 | 12:29:04 pm MYT


ALOR STAR, 2 Mei (Hrkh) - Kerajaan Kedah yang diterajui PAS melaksanakan janji dalam manifesto pilihan raya baru-baru ini dengan mengumumkan penurunan cukai tanah untuk rakyat negeri ini.

Pada tahuh 2006, kerajaan Kedah yang diterajui oleh Barisan Nasional telah menaikkan kadar cukai tanah di negeri ini antara 100 peratus hingga 300 peratus.

Penurunan tersebut melibatkan tiga kategori tanah antara 25 dan 75 peratus mulai tahun ini.

Antara jenis tanah ialah kawasan padi MADA diturunkan sebanyak 25 peratus dari RM20 kepada RM15 sehektar atau RM5.75 kepada RM4.31 serelung; tanah kampung: RM60 kepada RM25 sehektar (58 peratus) atau dari RM17.27 serelung kepada RM7.19 serelung; PPRT: RM30 kepada RM20 satu lot (33 peratus).Rumah sesebuah (banglo): RM0.25 kepada RM0.15 satu meter persegi atau minimum RM150 kepada minimum RM100 (40 peratus); rumah teres: RM0.20 (minimum RM60) kepada RM0.12 meter persegi (minimum RM45) (40 peratus); rumah kos rendah: RM0.15 meter persegi (minimum RM50) kepada RM0.12 meter persegi (minimum RM35) (30 peratus).Tanah industri sederhana: RM0.20 meter persegi (minimum RM600) kepada RM0.15 sen (minimum RM400) (50 peratus): industri ringan: RM0.15 (minimum RM300) kepada RM0.11 sen (minimum RM300).

"Penurunan cukai tanah itu adalah bagi memenuhi sebahagian daripada manifesto pilihan raya dan janji PAS kepada rakyat Kedah," katanya.

Begitu juga, orang ramai diberi kelonggaran membayar cukai tanah sehingga bilan Disember ini tanpa dikenakan denda yang biasa dikenakan kepada mereka yang menjelaskannya selepas akhir bulan Mei.

Selain itu Azizan turut mengumumkan bahawa mesyuarat exco telah bersetuju mengenakan bayaran RM10 sahaja bagi setiap lot tanah setahun kepada sekolah swasta yang tidak berorientasikan keuntungan.

"Ini adalah satu berita gembira kepada sekolah-sekolah swasta yang bukannya "profit oriented", sama ada Sekolah Cina, Tamil mahupun Sekolah Agama Rakyat," jelasnya.

Menjawab pertanyaan wartawan kemudiannya, Azizan memberitahu bahawa hasil penurunan cukai tanah ini, kerjaan Kedah dijangka kehilangan pendapatan dalam bentuk hasil sebanyak RM15 juta setahun.

Bagaimanapun katanya kehilangan pendapatan itu bakal diganti memalui kaedah lain.

"Kehilangan hasil kerajaan negeri ini akan diganti balik dengan membuat perbelanjaan berhemah, hasil daripada syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan tender terbuka kawasan pembalakan," katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat exco kerajaan negeri di Wisma Darul Aman semalam.

Dalam pada itu, Azizan turut mengumumkan kerajaan Kedah hanya akan memberikan kawasan balak secara tender terbuka mulai tahun depan.

Menurutnya, dari seluas 2,400 hektar kawasan balak yang diluluskan oleh kerajaan sebelum ini bagi tahun 2008, cuma berbaki 700 hektar yang belum ditebang.

"Mulai tahun depan tiada lagi tender berasaskan rundingan bagi kawasan balak. Semuanya akan dibuat secara tender terbuka. Ini akan menambah pendapatan kerajaan negeri," katanya./wann.


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Persijilan Halal Jakim Ke HDC

"SHAHZADAH SHAMSHEALAM" shahzadah.s@ych.com


Posted in Bloggers-United, Malaysia, Reformasi at 10:30 am by Ketua Perusuh


Nampak gayanya ada pihak akan untung atas angin diatas persijilan halal. Dijangkakan bahawa usaha menentusahkan halalnya sesuatu barangan atau perkhidmatan mungkin akan dijadikan satu peluang niaga yang menguntungkan.


Persijilan Halal oleh JAKIM selama ini memang diragukan oleh banyak pihak. Malah saya sendiri sehingga kini tidak mempercayai persijilan halal Jakim. Saya lebih mempercayai tanda halal “Halalan Tayyiban” atau “Kosher”. Malah pada pandangan saya persijilan halal Jakim terlalu banyak yang diragukan sehinggakan usaha DAPAT mengendalikan SMS HALAL nampaknya tidak dapat merungkai permasalahan ini.


Kini Jakim telah memindahkan persijilan halal kepada Perbadanan Kemajuan Industri Halal (HDC). Walaupun usaha ini dilihat mungkin dapat menyelesaikan masalah persijilan halal namun rakyat (orang Islam umumnya) kurang yakin. Ini kerana masalah utama persijilan halal di Malaysia adalah lebih kepada kurangnya kakitangan penguatkuasaan serta nisbah kompaun atau denda yang dikenakan bagi setiap kes penipuan berkaitan dengan persijilan halal.


Malah sistem penentusah kehalalan sesuatu produk atau perkhidmatan boleh dikatakan lemah dan mudah dibolosi. Sebagai contoh, sepatutnya Jakim mengeluarkan sijil halal bagi setiap barangan atau perkhidmatan dengan cara satu barang @ perkhidmatan diberikan satu sijil halal siap dengan nombor siri serta tag. Namun apa yang dilakukan oleh Jakim adalah dengan memberikan satu sijil umum yang menyertakan semua produk atau perkhidmatan bagi sesebuah syarikat.


Jika satu daripada produk atau perkhidmatan telah dikenalpasti tidak halal, pihak syarikat masih boleh menggunakan sijil tersebut kerana ianya menyenaraikan banyak lagi produk atau perkhidmatan yang masih halal.


Inilah masalah utama yang dihadapi oleh persijilan halal Jakim. Penguatkuasaan yang agak terhad dan minima serta kurangkan nisbah hukuman yang boleh dikenakan menjadikan perkara ini sesuatu yang merisaukan. Apa yang pasti kini HDC akan dapat memanfaatkan persijilan halal ini dan seterusnya menjadikan satu lagi lembu tenusu (cash cow) yang dapat memberikan sumber kewangan yang tetap kepada HDC.


Jika dihari kemudian persijilan halal HDC juga diragui, dimanakah boleh kita (orang Islam) mendapatkan satu persijilan halal yang diyakini. Terlalu banyak perkara yang musykil dalam persijilan halal ini dan InsyaAllah dimasa akan datang akan saya dedahkan untuk menjadi perdebatan sihat kita (orang Islam).


“Mencari yang halal itu wajib bagi setiap orang mukmin”


sumber: http://ketuaperusuh .wordpress. com/

Tai Ci Master


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Kenyataan oleh Ahli Parlimen DAP BUkit Bendera, Liew Chin Tong pada 2 Mei 2008 di Pulau Pinang

(Pimpinan PR, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)


faisal mustaffa wrote:
Kenyataan oleh Ahli Parlimen DAP Bukit Bendera, Liew Chin Tong pada 2 Mei 2008 di Pulau Pinang

Soalan Parlimen Ditolak atas �asas� OSA
Saya dimaklumkan oleh setiausaha Dewan Rakyat, Pn. Roosme binti Hamzah bahawa salah satu daripada soalan parlimen saya bagi jawapan bertulis ditolak atas alasan rahsia rasmi. Beliau menyebut Peraturan Tetap 23 (1) (f): "A question shall not seek information about any matter which is of its nature secre." iaitu�soalan bagi mendapatkan maklumat dalam apa juga hal yang rahsia tidak dibenarkan�.

Soalan asal saya berbunyi "Tuan Liew Chin Tong [Bukit Bendera] Minta Menteri Pertahanan memberitahu kos penyelenggaraan setiap model pesawat utama RMAF (Mig-29N, Su-80MKM, Hawk 200, F/A-18) setiap tahun sejak 2004 dan jumlah penerbangan purata setiap tahun setiap model pesawat sejak 2004."

Saya tidak berpuas hati dengan klasifikasi yang diberikan atas soalan tersebut yagn diletakkan di bawah rahsia rasmi. Klasifikasi sedemikian sukar untuk diberi justifikasi kerana saya hanya bertanyakan berkaitan dengan kos penyelenggaraan empat senarai model pesawat iaitu Mig-29N, Su-80MKM, Hawk 200, F/A-18, dan purata jam penerbangan dalam setahun.

Saya faham bahawa beberapa maklumat yang berkaitan dengan pertahanan adalah rahsia rasmi namun saya melihat bahawa tidak alasan yang sepatutnya diberikan mahupun satu rahsia sekiranya persoalan itu merujuk kepada maklumat yang berkaitan dengan kewangan.
Pihak Kementerian Pertahanan diperlihatkan tidak telus dalam menjalankan tugas-tugas yang berkaitan dengan barangan dan perkhidmatan di bawah kementeriannya. Ia adalah penting untuk menyatakan di sini bahawa terdapat keperluan dari kalangan ahli parlimen dalam meneropong perbelanjaan kementerian tersebut.

Liew Chin Tong
Sebarang pertanyaan, sila rujuk kepada pembantu parlimen Bukit Bendera, Faisal Mustaffa 019-2232002 atau emel faisal@bukitbendera .org


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

BERSIH Cabar Rashid / BERSIH dares Rashid

(Pimpinan PR, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

faisal mustaffa wrote:

1 Mei 2008
BERSIH Cabar Rashid Tubuhkan Suruhanjaya Diraja

Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH) mengecam kenyataan yang dikeluarkan oleh Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman pada 30 April 2008 suatu yang memalukan.

Tan Sri Abdul Rashid mengatakan bahawa pilihanraya 2008 pilihanraya terbaik tetapi sebenarnya pilihanraya itu dipenuhi dengan kepincangan.

Sekiranya Tan Sri Rashid yakin terhadap kenyataannya, BERSIH mencabar beliau untuk menubuhkan Suruhanjaya Diraja Terhadap Reformasi Pilihanraya (RCER) bagi menyiasat penipuan dan kepincangan pada proses pengundian 2008. BERSIH juga mencabar agar diwujudkan suruhanjaya bebas untuk mengkaji senarai komprehensif dalam keperluan menjalankan reformasi.

Bahkan Rashid sendiri telah memanggil panel bebas untuk mengkaji reformasi pilihanraya pada awal 2007.

BERSIH mengecam keputusan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) untuk membatalkan penggunaan dakwat kekal empat hari sebelum pengundian diadakan. Tindakan ini dianggap sebagai suatu yang tidak professional dan memalukan kerana ia membenarkan pengundian berganda oleh pihak ketiga.

Memandangkan kemenangan Barisan Nasional (BN) amat tipis sehingga pihak pembangkang boleh membentuk kerajaan sekiranya mereka memenangi tambahan 56,822 undi di kerusi-kerusi BN terlemah dengan pembatalan beberapa arahan di bawah kerajaan BN.

Sekiranya pembatalan dakwat kekal diakibatkan daripada kekangan perlembagaan dan undang-undang, maka Tan Sri Rashid sepatutnya meletak jawatan dan bertanggungjawab dalam hal sedemikian.

Selepas Majlis Fatwa Kebangsaan telah pun meluluskan penggunaan dakwat kekal pada Ogos, mengapa SPR tidak mengusulkan pindaan-pindaan yang sesuai terhadap Perlembagaan dan perundangan dalam masa enam bulan sebelum pembubaran parlimen?

BERSIH menekankan bahawa SPRbukan hanya gagal untuk melaksanakan dakwat kekal seperti yang dituntut oleh BERSIH. Selain itu, BERSIH juga menuntut pembersihan senarai pemilih, pemansuhan undi pos untuk anggota keselamatan, tempoh kempen 21 hari dan akses media adil. Kesemuanya tidak dilaksanakan.

Pendaftaran berganda juga menimbulkan banyak keraguan bilamana pengundi pos dan system pengundian pos mungkin telah menyelamatkan BN di beberapa kerusi �panas� seperti Titiwangsa. Sehingga kini, SPR gagal untuk memberi sebarang balasan berkaitan dengan aduan-aduan yang diberikan atau sekurang-kurangnya menyatakan cara untuk menyelesaikan masalah-masalah sedemikian.

Sekiranya Pilihanraya Ke 12 boleh dilabelkan sebagai �salah satu pilihanraya terbaik yang pernah dialami�, apakah kau ukur dalam proses pilihanraya diambil bagi menyelamatkan pihak SPR daripada menjelaskan penipuan dan kepincangan yang berlaku? Adakah Abdul Rashid sedar tsunami politik yang melanda pada 8 Mac?

BERSIH melihat serius mengenai aduan-aduan yang dilontarkan oleh pengundi-pengundi Malaysia di seluruh Negara dan terus mendesak supaya menubuhkan Suruhanjaya diRaja Reformasi Pilihanraya, selagi SPR tidak menjalankan tindakan-tindakan konstruktif bagi mengembalikan keyakinan dan kepercayaan rakyat dalam pilihanraya.
For enquiries, please contact Faisal Mustaffa at 012-2232002.
Gabungan Pilihanraya Bersih Dan Adil (BERSH)
4A Jalan Sepadu, Taman United, Off Jalan Klang Lama, 58200 Kuala Lumpur
Tel: (03) 79806571 Fax: (03) 79802697 URL: www.bersih.org Email: info@bersih. org


1 May 2008

BERSIH dares Rashid to call for a Royal Commission

The Coalition for Clean and Fair Elections (BERSIH) slams the Election Commission chairman Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman�s claim on 30 April that the 2008 elections was the best one conducted so far because everything was carried out in a transparent manner.
BERSIH deems the Election Commission chief�s claim shameless, given the endless list of electoral irregularities.
Seeing as Tan Sri Rashid is so confident about the state of the electoral system, BERSIH dares him to support its call for a Royal Commission on Electoral Reform (RCER) to investigate the irregularities and flaws in GE2008 as well as look into the electoral reforms demanded by BERSIH, in order to make the system even more transparent and democratic.
In fact, Abdul Rashid himself had in fact called for an independent panel to study the need for electoral reform in early 2007.
With regard to GE2008, BERSIH condemns the EC�s decision to cancel the use of indelible ink just four days before polling day as an �unprofessional and irresponsible act� as it opened the floodgates for abuse of the system by multiple voters.
As the BN won by such a wafer-thin majority making it possible for the Opposition to form government if they had garnered an extra 56,822 votes in 30 of BN�s weakest seats, such a last-minute cancellation casts serious doubts on the legitimacy of the current BN government.
If the cancellation of indelible ink was due to constitutional and legal constraints, then Tan Sri Rashid should resign from his post to assume responsibility for such an huge oversight on his part.
When the National Fatwa Council approved the use of the ink in August 2007, why didn�t the EC propose the necessary constitutional and legal changes in the six months before Parliament was dissolved?
The EC has not only failed to implement the indelible ink plan as demanded by BERSIH, its four other demands � a thorough cleanup of the electoral roll, abolition of postal voting for security personnel, a campaign period of 21 days and fair access to media � have not been fulfilled either.

BERSIH have received numerous complaints about the omission of voters� names as well as involuntary registration and transfer of voters to other constituencies during GE2008.
Equally outrageous are the multiple registrations of postal voters and the unfair postal voting system, which may have �saved� the BN in several marginal seats, including Titiwangsa.

Up till now, the EC unfortunately has failed to address or respond to these complaints, or outlined concrete measures to rectify these problems.
If GE2008 can be proclaimed as �one of the best elections we have ever held�, how abysmal a benchmark does the electoral process have to sink to, in order for the EC to warrant paying attention and start to rectify the irregularities and flaws? Has Abdul Rashid not been �awakened� by the political tsunami of 8 March?

BERSIH views very seriously the complaints lodged by Malaysian voters all over the country and will continue to demand for a Royal Commission on Electoral Reform, as long as the EC does not take constructive measures to regain the confidence and trust of the electorate.

For enquiries, please contact Faisal Mustaffa at 012-2232002.
Gabungan Pilihanraya Bersih Dan Adil (BERSH)
4A Jalan Sepadu, Taman United, Off Jalan Klang Lama, 58200 Kuala Lumpur
Tel: (03) 79806571 Fax: (03) 79802697 URL: www.bersih.org Email: info@bersih. org


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Pengumuman : Hari Ibu Tunggal / Kenyataan Media Tentang �Jom Heboh�

(Pimpinan PR, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

Utama
Pengumuman : Hari Ibu Tunggal


Flyer

No2umnO

Kenyataan Media Tentang �Jom Heboh�

�ISLAM ADALAH CARA HIDUP� MUFTI.
Ps./AM.3/014( 79)
30 April 2008

KEPADA SESIAPA YANG BERKENAAN

Assalamualaikum wr. Wbth.,

Tuan

KENYATAAN MEDIA JABATAN MUFTI PERLIS MENGENAI JOM HEBOH

Pada dasarnya, Jabatan Mufti Perlis tidak mengharamkan Program Jom Heboh anjuran Stesyen TV3, akan tetapi pihak Jabatan Mufti dukacita dengan nilai-nilai negatif yang terselit bersama dengan program Jom Heboh tersebut.

2. Pihak Jabatan Mufti mencadangkan garis panduan berikut sebagai panduan pelaksanaan program Jom Heboh di Negeri Perlis:

i. Program Jom Heboh tanpa konsert adalah satu keutamaan sekiranya hendak dilaksanakan di Negeri Perlis

ii. Jika disertai dengan program konsert, ia hendaklah terkawal dan berdisiplin

iii. Artis-artis yang menimbulkan contoh-contoh yang buruk seperti Faizal Tahir atau aliran artis lain dari aliran rock, dangdut dan seumpamanya yang mempromosikan gelagat-gelagat liar dan ala kebudak-budakan yang menghapuskan nilai-nilai kematangan hidup tidak boleh dibenarkan

iv. Maka artis-artis yang hendak dibawa masuk hendaklah artis yang telah dirujuk persetujuan dari Jabatan Mufti, secara umumnya dicadangkan artis-artis puisi seperti Kopratasa, Ramli Sarip dan Suhaimi Mior Hassan ataupun kumpulan-kumpulan nasyid di tanahair.

v. Sebarang aktiviti-aktiviti yang memperlihatkan nilai-nilai kebodohan yang seakan-akan memperlekehkan akal dan pemikiran rakyat adalah tidak boleh dibenarkan

vi. Unsur-unsur khurafat seperti penampilan kepercayaan- kepercayaan misteri dan karut tidak dibenarkan. Demikian juga jualan barang-barangan khurafat dan tahyul seperti kayu koka tidak dibenarkan

vii. Penganjur Jom Heboh hendaklah menghormati sensitiviti orang-orang Islam seperti tidak menguatkan bunyian-bunyian pada waktu solat sehingga kelihatan seperti tidak menghormati agama.

Sekian , terima kasih.

�BERKHIDMAT UNTUK AGAMA DAN NEGARA�

Saya yang menjalankan tugas,

( DR. MOHD. ASRI BIN ZAINUL ABIDIN )
Mufti,
Kerajaan Negeri Perlis.


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Sekat Internet: Terbukti SPR Menyahut Seruan Kerajaan Barisan Nasional !!

"isjGmail" isj2809@gmail.com

Dilulus terbit pada Thursday, May 01 @ 19:09:15 MYT oleh SongkokPutih

Artikel Oleh: cucumatkilau

 Setelah sekian lama Suruhanjaya Pilihan Raya dikatakan menyepi serta menikus selepas menyaksikan satu tragedi ngeri dalam sejarah pilihanraya umum di Malaysia, tiba-tiba suara mereka muncul tatkala parlimen mula bersidang semalam. Jika dulu hanya suara pengerusi mereka iaitu Tan Sri Rashit sahaja yang memualkan halwa telinga kita.

Dengan kenyataan demi kenyataan yang sukup memilukan, ditambah lagi dengan tindakan serta keputusan yang jelas menyebelahi pihak kerajaan Rashit dilihat sebagai "Master Mind" dalam memastikan kekuasaan BN dalam setiap kali pilihanraya umum sejak beberapa penggal yang lalu. Kini, muncul pula suara baru SPR yang dikatakan seolah-olah menyahut seruan kerajaan Barisan Nasional. Ini berikutan kenyataan Wan Ahmad wan Omar, Setiausaha SPR yang akan mengenakan tindakan terhadap mana-mana calon dan parti politik yang didapati berkempen menggunakan laman web, blog atau sms.

Semua ini dilakukan bertujuan untuk meluaskan lagi kuasa SPR sehingga mencakupi kempen menerusi tenologi maklumat dan komunikasi (ICT), berbanding dengan kaedah lama berkempen menggunakan spanduk, pemasangan bendera, poster, ceramah dan kenyataan media semata-mata. Langkah ini kononnya sejajar dengan usaha SPR bagi memastikan peruntukan dalam Akta Kesalahan Pilihanraya 1954 lebih lengkap dan menyeluruh. Langkah itu juga kata Wan Ahmad bagi menjamin kewibaan SPR dalam menjalankan tanggungjawab dalam mengendalikann pilihanraya di negara ini.

Soalnya, kenapa secara tiba-tiba sahaja kenyataan ini dikeluarkan oleh SPR?. Bukankah perkara mengenai website dan blog ini telah menjadi igauan ngeri buat pemimpin BN selepas berakhirnya pilihanraya lalu. Ramai dikalangan mereka berpendapat teknologi itulah yang menyebabkan BN tewas teruk terkena pukulan TKO dalam pilihanraya umum lalu. Bahkan ada juga sesetangah daripada mereka mahu kerajaan mahukan setiap wakil rakyat BN mempunyai blog masing-masing. Menteri Belia Dan Sukan, Ismail Sabri Yaakob juga ada membangkit isu ini dan mahukan supaya para belia diseluruh negara didedahkan dengan blog dan internet. Malahan beliau juga dengan bangganya melancarkan Rakan Muda Siber, bagi mengimbangi asakan pembangkang terhadap pemimpin kerajaan menerusi internet selama ini. Maka lahirlah para blogger dikalangan pemimpin UMNO sendiri seperti Ali Rustam, Khir Toyo, Shahrir Samad dan juga Mat Taib. Bukankah ini memberi maksud yang kerajaan juga sedang mencari jalan untuk mengambil hati rakyat menerusi teknologi ICT ini.

Namun, apa yang menghairankan kita mengapa pula tiba-tiba Wan Ahmad mahu mengenakan akta bagi menyekat penggunaan internet ini dalam kempen pilihanraya akan datang? Bukankah dangkal benar bunyinya kenyataan yang keluar dari orang kanan SPR ini. Walau pun kita tahu, kenyataan ini tidak lahir dari pihak kerajaan namun berdasarkan risikan inilah dia arahan tidak rasmi Pak Lah kepada SPR sebenarnya. Pak Lah kecewa benar atas kegagalan Rashit memastikan kemenangan mutlak BN di Dewan Rakyat. Malahan paling mengecewakan, Rashit gagal mengembalikan Kelantan kepada BN dan seterusnya membiarkan Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Kedah jatuh ke tangan pembangkang dalam pilihanraya lalu.

Kekecewaan ini jelas terasa, tatkala pengumuman keputusan pilihanraya umum lalu. Pak Lah tidak lagi seceria seperti tahun terdahulu. Muka merah padam, nak tersenyum pun susah, nak angkat tangan pun susah dan nak bercakap dengan wartawan pun susah. Nampak benar kekecewaan Perdana Menteri Malaysia itu. Apa tidaknya, kasihan Pak Lah. Sudahlah beliau dicemuh dan dikritik rakyat gara-gara melakukan agenda menaikkan umur persaraan kakitangan SPR .

Akta dipinda biarpun mendapat bantahan rakyat. Kerja Rashit perlu diselesaikan dulu, lantaran itulah Rashit diamanahkan melaksanakan tanggungjawab memastikan kejayaan besar BN. Namun sebaliknya pula yang berlaku, BN bukan sahaja kehilangan beberapa buah negeri termaju di Malaysia malahan juga kehilangan majoriti dua pertiga di parlimen. Ini yang lebih memeritkan sebenarnya. Atas alasan inilah, kita tidak hairan Rashit SPR juga bagai "cacing kepanasan" ketika mengumumkan keputusan pilihanraya lalu. Beliau seolah-olah risau apa yang akan berlaku terhadap dirinya selepas ini. Hinggakan beliau sanggup melupakan kedudukannya sebagai pengerusi SPR yang bertanggungjawab mengendalikan pilihanraya lantaran dengan tidak mahu secara profesional mengumumkan kemenangan pembangkang di beberapa buah negeri dan parlimen malam itu. Bahkan beliau dilihat seolah-olah pemimpin salah sebuah parti komponen BN ketika itu.

Sikap yang ditunjukkan beliau ini jelas sekali membuktikan kepada kita yang SPR bukanlah badan bebas sebenarnya. Tetapi sebaliknya SPR adalah badan yang berat sebelah (double standard) dan banyak berpihak kepada kerajaan memerintah. Ini jelas dapat dilihat dengan tindakan dan kenyataan Rashit yang sungguh membingungkan kita sebelum ini. Langkah persempadanan semula yang memecahkan kawasan majoriti Melayu, menaikkan deposit pilihanraya, mengekalkan undi pos yang diragui, menukar database pemilih, membiarkan pengundi hantu berleluasa dan boleh mengundi di banyak kawasan dengan mudah. Semua ini adalah tindakan SPR yang jelas mencemarkan prinsip keadilan dan ketelusan yang sepatutnya berlaku. Rakyat melihat semua ini, kerana rakyat adalah hakim negara.

Apa yang melucukan dan terkena batang hidup BN sendiri ialah langkah memecah sempadan kawasan Melayu dan memasukkan kawasan kaum lain dalam kawasan DUN dan parlimen pembangkang yang dipercayai majoriti Melayu. Nak jadikan rezeki, dalam pilihanraya yang lalu kawasan terbabit kaum Cina dan India pula yang menyokong pembangkang. Bukankah, agenda yang dilakukan SPR ini akhirnya tidak menjadi?. Sekarang entah bagaimana caranya pula agenda yang akan dilakukan oleh SPR dalam isu persempadanan semula ini agaknya.

Tindakan paling bobrok yang dilakukan oleh SPR ialah ketika menjelangnya pilihanraya umum ke-12 lalu, apabila Rashit secara tiba-tiba mengumumkan pembatalan pengguna dakwat pada jari pengundi. Walhal kerajaan sudah menghabiskan jutaan ringgit semata-mata untuk melaksanaka peraturan tersebut. Bahkan Majlis Fatwa juga telah meluluskan resolusi dan fatwa bahawa celup jari itu tidak haram. Tiba-tiba SPR batalkan beberapa hari menjelang pilihanraya atas alasan dakwat yang dibeli dari India itu telah dibeli juga oleh beberapa orang individu yang berniat jahat untuk memaksa penggundi tidak keluar membuang undi.

Alasan yang diberikan ialah mereka akan mencelup jari pengundi terbabit, yang menyebabkan pengundi itu tidak dapat mengundi lagi apabila jarinya sudah dicelup. Soalnya, berapa ramai pekerja pihak berkenaan untuk memaksa pengundi mencelup jari? Takkanlah begitu mudah menahan pengundi ditengah jalan, kemudia menarik tangannya untuk dicelup jari dengan dakwat yang akhirnya mereka gagal mengundi akibat jari sudah dicelup dakwat. Bukankah pelik bunyinya itu, hanya orang "Bangang" aja yang terfikir perkara ini boleh terjadi. Justeru itulah, tindakan pembatalan ini disokong oleh Peguam Negara dan Ketua Polis Negara, sebab mereka berdua dikatakan terlibat secara langsung dalam kes Anwar Ibrahim dulu.

Menjelang hari pencalonan pula, lebih dasyat kejadian yang berlaku.

SPR sewenang-wenangnya mengarahkan semua calon memati stemkan borang pencalonan masing-masing. Jika tidak kertas pencalonan akan ditolak. Arahan ini dikeluarkan dua hari menjelang hari pencalonan iaitu Khamis sedangkan hari pencalonan ialah Sabtu. Maka bergegaslah calon-calon pembangkang mendapatkan Pesuruhjaya Sumpah untuk memati stemkan borang mereka. Bayangkan apa terjadi kepada calon-calon dari Kelantan dan Kedah yang cuti umumnya jatuh pada hari Jumaat?. Timbul kekecohan atas arahan tergesa-gesa SPR ini. Namun takdir penentu segalanya, semua calon pembangkang berjaya melaksanakan tanggungjawab itu, teteapi ramai calon BN gagal berbuat demikian terutamanya di Kelantan. Menyedari hakikat itu, akhirnya SPR menarik balik arahan itu disaat-saat akhir. Bukankah semua ini telah dirancang dengan baik?. Siapa yang memberi arahan kepada SPR?. Bayangkan jika calon pembangkang gagal berbuat demikian, sudah pasti BN akan menang percuma di lebih banyak kawasan tanpa mengeluarkan wang untuk membeli calon. Inilah yang mereka mahukan sebenar, tetapi sebaliknya pula yang berlaku.

Begitu juga bagi kes Rafidah Aziz di Kuala Kangsar, Ketua Wanita UMNO itu jelas tidak menandatangi borang pencalonan dan dibantah oleh calon PAS. Namun SPR menolak semua bantahan tersebut tanpa memberikan sebarang alasan yang munasabah. Akhirnya Rafidah menang juga disitu, namun beliau dikeluarkan dari kabinet Pak Lah selepas itu. Jika bantahan diterima, sudah pasti PAS akan menang percuma di parlimen Kuala Kangsar itu.

Sebenarnya, banyak lagi kejadian yang tidak sepatutnya berlaku dalam pilihanraya baru-baru ini. Namun semuanya ini dipejamkan mata sahaja jika ia melibatkan calon BN. Namun jika calon pembangkang, maka akan dikenakan tindakan yang tidak wajar dalam hal ini. Maka itulah, tidak syak lagi yang SPR sebenarnya bekerja untuk BN. Mereka akan lakukan apa sahaja untuk memastikan kemenangan mutlak BN. Justeru itulah, bagi memperbetulkan keadaan mereka sanggup menerima arahan kerajaan agar mengubal satu akta kesalahan pilihanraya baru untuk diguna pakai dalam pilihanraya umum ke-13 nanti. Sekali ini, ianya lebih melucukan sebenarnya iaitu melarang calon dan parti politik berkempen menggunakan website, blog dan sms. Sungguh menghairankan kita sebenarnya, apakah arahan ini ditujukan kepada semua calon atau calon pembangkang sahaja?.

Bukankah kini ramai wakil rakyat kerajaan juga akan mempunyai laman blog masing-masing untuk memudahkan mereka berinteraksi secara langsung dengan rakyat?. Maka mana satu yang sebetulnya, satu pihak mahu setiap YB ada blog sendiri manakala yang satu pihak lagi mahu larangan berkempen guna internet (ICT) dikuatkuasakan. Ini bermakna SPR sudah hilang punca dan halatujunya. Mereka terpaksa akur dengan kehendak kerajaan. Semua ini atas desakan dan amaran sebenarnya, jika tidak masakan Wan Ahmad boleh berkata begitu. Kenapa tidak si Rashit sahaja yang mengeluarkan kenyataan ini?. Apapun kita tunggu dan lihat sejauh manakah perkara ini akan dipertahankan? .

Mereka cuba untuk menyekat gelobang teknologi era globalisasi. Soalnya mampukan mereka berbuat demikian? Bukankah internet itu bisa menyelunup secara halus ke rumah-rumah rakyat Malaysia. Bangang agaknya SPR ini, elok sahaja dibubarkan dan digantikan dengan yang baru iaitu Suruhanjaya Penipu Rakyat... tak habis-habis nak menipu rakyat dan menjadi talibarut BN. Punah demokrasi ala Malaysia jika sistem sebegini diteruskan. Marilah kita lakukan perubahan, jangan sampai SPR di Malaysia ini jadi seperti di Zimbabwe yang terang-terang akur dengan arahan kerajaan Mugabe. Pengumuman pilihanraya tidak dikeluarkan setelah mengetahui yang parti kerajaan kalah dalam pilihanraya negara itu baru-baru ini. Sama-samalah kita fikirkan. [Sila ke blog cucumatkilau untuk lain-lain berita panas dan sensasi]

[Melihat kepada tindakan drastik SPR ini, jelas membuktikan kepada kita yang pilihanraya di Malaysia sebenarnya memang tidak adil dan telus. Kerajaan berupaya menyebarkan maklumat menerusi media arus perdana, tetapi calon pembangkang yang tiada medium lain sebebas mereka namun penggunaan internet juga mahu dihalang. Apa jenis manusia agaknya puak SPR ini?. Elok sahaja Rashid, Wan Ahmad menubuhkan parti politik lepas bersara nanti.]


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Eventful May Day buoyed by Pakatan MPs' support

"KS Ronny KSR" rori_5759@live.com

Police are busy after a long years rest


Eventful May Day buoyed by Pakatan MPs' support
Rachel Chan Suet Kay | May 1, 08 6:25pm
May 1 is an important day for all workers. This year, the Malaysian working class is pressing harder for an official recognition for a minimum wage.

In fact, workers have been asking for the minimum wage nod for years. This year, they are making a louder demand for it.

With the advent of Pakatan Rakyat, the question in mind while counting down the seconds to the Labour Day march today was whether this could finally become reality. It was not an easy start, however, for the participants of the march from Dataran Merdeka to SMJK Confucian in KL, as armed police had barricaded the roads, disallowing participants and journalists from entering the premises.

mayday dataran merdeka  celebration 010508 05After some negotiation between leaders of the yet-to-be-registere d Parti Sosialis Malaysia (PSM), led by secretary general S Arutchelvan, and the police, the participants of the Labour Day march, which included students groups, workers groups, women's groups, were finally allowed to pass walking in twos.

'We are not going to march, but only to walk from Dataran Merdeka all the way to SMJK Confucian,' said one of the PSM marshals on duty, Steven Doraisamy.

Joining the crowd today was a mix of foreign media, including reporters from France, Indonesia, and a number of corporate-dressed observers.

mayday dataran merdeka  celebration 010508 02'Why are there so many police personnel around?' queried one of the observers, a tourist from New Zealand, who emphasises that his country is very left-oriented.
Forced to work longer hours

Arutchelvan reiterates that capitalism has brought many problems to the world today. 'Currently the major problems faced by the people (including marginalised groups such as the Orang Asli, women, workers, and farmers) are that of high inflation, food crisis, as well as climate change. Therefore socialism is still a very viable alternative. '

'Because of the high inflation, people are forced to work longer hours to sustain their livelihoods, and this in turn causes them to lose their social life and social security.'

mayday rally 2008 010508 07Asked whether Malaysia can look to Bolivia and Venezuela as role models, he said: 'They are interesting models, as their system gives power to the people to design their lives.'

Of Scandinavian countries adopting the Social Democratic system, he said: 'There are setbacks even in Europe, because the capitalists are not happy when you give them a welfare state.'

Among the demands made today were to create a legislation that recognises the minimum wage of RM900, to abolish the Universities and University Colleges Act (UUCA), and to do away with the ISA and to free all ISA detainees.

mayday dataran merdeka  celebration 010508 06Student activist Ng Yong Jin, 23, told Malaysiakini on site that the voting age should also be reduced to 18, as an 18-year-old is considered an adult and already has opinions of his or her own.'

One major gripe factory workers have is the supposed reduction of working hours to eight hours per day but this has now been set back to 12 hours a day.

'We are regressing,' said one of the committee members of the Jawatankuasa Satu Mei, who performed a stage skit about the origins of the May Day in Chicago. The performance traced the almost bloody origins of the Workers' Day movement in America and portrayed the managerial class as dancing capitalists who did not give a cent's worth to the plight of labourers.

mayday rally 2008 010508 09After the light-hearted skit, came the moment many were waiting for, when representatives from the Jawatankuasa' coalition of women's, Orang Asal's, students' and workers' groups came forth to make their demands known to Pakatan Rakyat MPs present.
A people's success

Among the elected Pakatan representatives present were Dr. Lo' Lo' Ghazali of PAS, Zuraida Kamaruddin and Elizabeth Wong of PKR, Charles Santiago of DAP and Dr. Syed Nasir of PSM.

'It is truly a people's success to be able to make it to this celebration today, especially the fact that you managed to bypass the police,' said Lo' Lo' Ghazali in response to the demands made by the people.

mayday rally 2008 010508 05'In fact, you should go all out to celebrate even more,' echoed Zuraida Kamaruddin.

Charles Santiago, meanwhile, said that ��workers have become highly insecure due to the backtracking from eight hours a day as standardised by the International Labour Organisation in 1919 to twelve hours a day for some as of present.' This is particularly true in the case of factory workers in Malaysia

Dr. Syed Nasir, ending the ceremony, mentioned that: 'Every year without fail, something or some people will test our May Day celebrations, but we have succeeded (because this is the 14th time we have done it), and we will continue to do it successfully. '

'The MPs serve the people and not otherwise. The neo-liberal system is corrupted and we must change it,' he added

Source: Malaysiakini

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Q&A: Don't encourage cowboy politicsDr Lim Keng Yaik admitted

"KS Ronny KSR" rori_5759@live.com

Uncle Lim enough join the PAKATAN RAKYAT give your support rather wasting time and supporting BN. You should know what happen the past, semua hilang dan habis


Q&A: Don't encourage cowboy politics
Soon Li Tsin | May 1, 08 12:04pm
Gerakan advisor Dr Lim Keng Yaik admitted that he became a disappointed and angry old man when his prot��g�� - former party deputy secretary-general Lee Kah Choon - left the party.
'He betrayed the party', Keng Yaik said but qualified that he was personally very angry with him.

In this second and final instalment in an exclusive interview with Malaysiakini at his new Selangor Gerakan office on Monday, the veteran politician thinks the party will need ��10 years and beyond�� to recapture its stronghold state, Penang.

He also shares his views on Pakatan Rakyat leaders, his decision to accept Malaysiakini�� s interview and his reluctance to blog.

Do you think the elections results for Gerakan would have been different had you stayed on for another year?
No. I blame myself also for failing to influence the cabinet to influence Umno to change their attitude. But God knows whether I have raised it up or not (laughs). Keng Yaik admits his shortcomings and failures. I wasn��t able to change the scene.

What happened to the MCA-Gerakan merger talks?

I don��t know, you can go and ask MCA. The president (Ong Ka Ting) is under pressure himself to go for a radical move to become multiracial You tell me, are they ready? I hope they are ready. If they are ready, we can sit down and talk. Merging with Gerakan is not out of convenience but (based on) the political development.

lim keng yaik interview 280408 05Will it happen soon?
It is unlikely to happen now. I don��t think there is any point.

Do you think the problem is because Gerakan is now considered a ��mosquito�� party?
That will be MCA��s attitude now. Gerakan has really become a mosquito party and a ��biteless�� one at that. That would be their attitude. We��re aware of that but they are terribly wrong.

Has the Penang chief minister issue been settled? Who will lead BN for the top Penang position if BN wins the next elections?
It��s not an issue. I don��t know. Everybody comes back to zero again. You think Umno or MCA doesn��t want to be CM? Of course MIC too but it's a bit difficult lah. You think Gerakan will forever maintain the CMship? Come on, this is all political realities. It��s not an inheritance, you��ve got to work for it.

Who will you be voting for as president in the coming Gerakan elections?
I only have one vote. Does it matter? If I don��t give any comment, they would say I��m not voting for (acting president Koh) Tsu Koon. If I say the votes should go to Tsu Koon, then they will say I am interfering with Gerakan politics. What do you want me to say?

I voted for Tsu Koon in 2005 as the deputy. I resigned as president to allow him to come up to be the acting president although I insist that he should be the president. So what reason do I have to change my mind?

What about the deputy?
That��s up to Tsu Koon, not me.

Why did you blast Lee Kah Choon for working with the Penang state government? What has he done wrong?

I did not blast him. Initially I only said, ��I pity him��.

But later you called him an opportunist.
When he left and said he was a loyal Gerakan member [...] he was pressed by (Penang CM) Lim Guan Eng to resign or not. When he resigned as a member, that��s when I blasted him (laughs). When he said ��I am a loyal Gerakan member but I��m only doing my job��, I said ��I pity you��. When he left I knew ��Ah, you are opportunistic - you are more interested in the position rather than being loyal to the party��.
lee kah choon and lim guan eng 230408
If he had the brevity to discuss with the party leadership, they would (have) most probably agreed with him to take up the post. If he had briefed us, we would have had a hard time seeing this so-called new paradigm shift as espoused by the ��great�� Lim Guan Eng. This fellow is more cunning than his father. Come on we��re not a matured democracy yet. There is no two-party system yet lah. This new paradigm shift is a political ploy by Guan Eng.

Not only Kah Choon, if you go to Perak there are going to be 500 councillors leaving and DAP can go find their councillors who can perform. You have to poach but in the (elections) you won, you go and deliver lah. Why you poach our people to do the job for you?

That Kah Choon, I know what he told me. Five days after the March 8 election, we had a one-to-one dinner and what did he propose to me? Totally different from what he��s doing now. Am I not angry? I trained him, I brought him up. I went against (former premier) Mahathir��s decision in 1999 by putting him up as a candidate in Jelutong.

So you think he betrayed you?

I don��t think he betrayed me, he betrayed the party.

But nobody from the party ca
me up to say anything negative about him.
Tsu Koon also said (some negative things) but you see, this is where Keng Yaik��s style and Tsu Koon��s style differs (laughs). Keng Yaik��s anger - shows it. Tsu Koon��s anger - don��t show it.

So it's a personal thing - you are personally very angry with him?
Of course but not on behalf of the party. (It is like a) disappointed and angry old man who saw one of his sons go against the family.

You know what, you are making more noise than Tsu Koon so people think of you as the de facto Gerakan chief.
Over that issue, the critics would say, ��Keng Yaik you are retired, retire lah��. Okay lah maybe over party but this is personal. (Kah Choon) is one of those people I had groomed to be a successor. There are always three or four to succeed (the leaders).

The government does not appear to want to proceed with the mega-projects in Penang. Can you comment on that?

Leave me out of all those political decisions. I��ve got bigger political considerations. I��m not going into that kind of participatory politics. Please, leave me out.

How long do you think Gerakan needs to win Penang back?

10 years and beyond. Depends on how the Pakatan Rakyat performs. If they can perform better than us, then we can kiss our hopes goodbye. If Gerakan wants to maintain Penang, the party must now be seen as leading the opposition.

There are 11 Umno state assemblymen as opposition, do you think they will be in the position to speak on behalf and represent all the multiracial rakyat of Penang? I hope they can but I don��t think they can. If that is the situation then somebody has to provide the opposition. Gerakan has to come up and provide that opposition role to take on Pakatan.

Say, what about giving Pakatan a chance in Penang?
Of course, I give them every chance. Don��t you think we gave them the best chance by instituting a smooth transition? Don��t you give us that credit and to Tsu Koon? Better than all the negative things they say that this is not a fair and transparent elections. Is it not fair and transparent anymore? Using the (indelible) ink or not, was it for the BN or did it help them to win? Come on lah.

I want (PKR de facto leader) Anwar (Ibrahim) to explain. Tell me is this fair and just or not? There was that demonstration by Bersih. Have you forgotten already? We got 'killed' by Bersih. Human rights and all that kind of rights. ISA (Internal Security Act) and OSA (Official Secrets Act) are not popular legislations but if you spend seven years in a place called Belfast, you will know that country needs the ISA when you see sectarian riots in the name of justice, human rights and democracy.

But you have been criticising Lim Guan Eng all these while, shouldn��t you give him a chance to perform?
Yes of course but I haven��t said anything bad about his administration. I am only criticising his political tactics, that��s all. Look you��re the CM of Penang, you are more than a politician. Stop playing politics and get on with administering the state. I will tell him that. You are now voted in as CM, go on and behave like a CM and do your job rather than politicking at very turn of the corner.

koh tsu koon wawasan university 220906 ponderHe asked for an appointment with Tsu Koon. Tsu Koon is a gentleman but if it was me my red flag would already be up. Tsu Koon says, ��Sorry, I��m very busy in the first two weeks in April because I��m going around the country to meet with party people so I will see you after the second week of April��. Before the second week, Guan Eng came out and said he has been trying for months to get an appointment to see Tsu Koon. He is the champion, Tsu Koon is a rat.

Why? Because Tsu Koon stakes went up when he enabled the smooth transition and Guan Eng can��t stand it so he pressed him down. Come on, his father would not do it. His father will call a spade a spade but Guan Eng will twist and turn. So I did an ��Ivan the Terrible�� and I am criticising his politicking because I know more than that. I will go all out and whack him.

What are your views on people��s perception that Tsu Koon is a weak leader?
Nope, he��s not. I know him, he is a very strong leader but it is his demeanour, he��s a gentleman. He��s too much of an academic. I told him to turn himself into a street fighter.

You said Tsu Koon is a gentleman and not a street fighter. At the same time MCA is striving to be more vocal. Do you think all the credit is going to be taken by MCA?
We��re not competing against MCA lah, we��re competing against Pakatan. If Gerakan is thinking of competing with MCA, they are barking up the wrong tree. My advice is to forget about it.

If Pakatan asks you for help, would you assist?
Thank you very much, I am retired. I��ll sabotage them (laughs).

How is your health? You had a recent health scare?
Nothing is wrong with my health. I just have a little bit of diabetes.

Can you tell us about your memoirs?
I haven��t even read it. It is a party thing by a group of writers under the Gerakan think tank, Sedar who are doing a book on me and my thoughts just before I announced my retirement as the party president. This book has taken a year or so to write, I haven��t read it yet. They interviewed me.
lim keng yaik interview 280408 06
I just glanced through the first 10 pages, it is not so much as my memoirs. It relates more about the events and my contribution during the development of events right up to independence, konfrontasi (confrontation with Indonesia), May 13 and my participation rather than my personal memoirs.

Do you plan to write your personal memoirs?
No, there has been two or three writers that have been egging me on in the past few years. I said wait lah. I��m one of those who doesn��t want to write but they say, ��Your thoughts need to be presented and let people be the judge��.

I��m going to be very unpopular because I��m calling all this a breath of fresh air which means I am all for it. But the rakyat knows better even if the politicians don��t know. I don��t know (what is) Pakatan��s agenda but they have created something among the rakyat but whether they can deliver is another thing. They may be the catalyst but are they the sustainable force? We will have to see.

But I can also see their pitfalls in front of it that it��s not a permanent structure. It could well be a one-off emotion which can become negative if you push too hard. You watch lah, things will unfold.

What is Gerakan��s relevance as a multiracial party and how will it survive compared to other such parties such as PKR after the elections?

We��ll see whether they can survive or not. If Anwar keeps on going like that being impatient in wanting to be PM, God help PKR. Money politics is not only in the BN. You get a ridiculous Indian DAP state assemblyman saying he has been offered RM65 million. He��s not even worth RM65,000. They will come up with all that kind of thing.

It��s only BN that buys over opposition, opposition does not buy over BN (laughs). Gone are those days lah. You think it is right to encourage katak (frog) politics. Anwar in his haste is going to make mistakes. Watch it coming, man. Is it really multiracial (politics)or opportunistic multiracialism?

What do you think about Anwar being PM?

vk lingam tape inquiry 210108 anwar ibrahimI call him a chameleon and my view still stays. Although people say six years of incarceration can change a man. I think 60-year-olds will find it tough to change (laughs). Is he a chameleon? Is he a wolf in sheep��s clothing? You tell me. Whatever I say, others would say I��m sour grapes so better not say lah.

I also know Anwar and my one criticism of Anwar is that in his haste in wanting to become the PM whether he was in Umno or outside Umno now, that would be his downfall. He��ll never get it.

Do you think you��re a sour grape?

No lah. I know for a fact that my comments is that in his haste to be PM, that would be his downfall. Whether it is his age or his impatience, we don��t know. He��s 60 years old. Why not wait until he is 64 or 65? Do you think engineering a 30 MP defection is good for the country? You are encouraging cowboy politics.

What is the political future of your son, Si Pin?

First, you might not believe it, I discouraged him to come up to elective politics. My wife also discouraged him. She told him, ��You see your father for the last 36 years, he wasshardly at home and the things that he did. Can you do it?�� But his interest is there and he had decided. So it is up to him.

From this experience of this tsunami, I told him, ��You��ve got to assess yourself. Are you made up for it because it is a different ball game altogether? Your opponent is now given a chance to be a MP. He has no second thoughts of demonstrating and going to jail. In fact that is his profession. Can you match that?�� As a father I analysed and let him know. I said whatever you decide, your father will back you up.

Is he a chip off the old block?
Not really lah, totally different character altogether.

Are you proud of what he��s doing?
lim si pinIn a way yes. He makes his mind up and decides. But my wife says (to him), ��You are too gentleman and too protected from the environment of that kind of street politics. Where as your father started with street politics. So can you come down to your opponents level who is now a MP, can you match that?��

You��ve declined many interviews from us in the past years and you call us anti-government. Why?

Because I am in a position knowing very well you don��t want me to protect government policies and I am disciplined enough - even though I have my own views - not to criticise the government while I am in government. See my point? I try to avoid it.

But now I��m free even though my words are quite guarded, I still maintain that discipline that you may criticise the party but not the personalities involved. People want us to hammer each other that it is wrong, say it. Otherwise, we��re cowards. They know I speak up inside but outside I refrain from speaking. But I have a lot inside that can only be said at the appropriate time.
So now you have enough confidence in Malaysiakini to want to speak to us?

I��ve seen how you influenced voters so I better join the act (laughs). I thought you guys could only influence a few eggheads but now I know better lah. Obviously from Malaysiakini to bloggers - that new media (is doing more).

Blogging is the new past time for politicians. Will you become a blogger?
No lah it��s not easy. Although emotionally I would be suitable (to be a blogger) but I don��t sit hours and hours (in front of the) computer. I��m more of a traditional TV man. Astro has enough programmes to interest me. I hardly go online. In fact I��m computer illiterate. I had interest in it about seven-eight years ago when I was on the verge of chatting with my nephews and nieces. It was the time at KTAK (Energy, Water and Communications Ministry) that took away too much of my time, so I decided called it quits.

So you won��t be reading this interview then?
No, but they will download for me (smiles).


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Harga beras terus naik & Tepung pula kurang

"SNakeKiller Sk" snak88iller@yahoo.com

KOSMO! Online

2 Mei 2008

KUALA LUMPUR - Beberapa persatuan peniaga semalam mengakui menghadapi krisis kekurangan bekalan tepung sejak sebulan lepas hingga terpaksa membayar harga lebih tinggi untuk bekalan.

Difahamkan, harga tepung gandum yang sebelum ini sekitar RM33.60 bagi guni seberat 25 kilogram, melambung hampir 100 peratus apabila ada sesetengah syarikat pemborong menjualnya sehingga mencecah RM65 seguni.

Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma), Jamarulkhan Kader mendakwa pekilang lebih berminat mengeluarkan tepung gandum berprotein tinggi berbanding tepung gandum biasa kerana harganya tidak dikawal kerajaan.

Utusan Online

ALOR STAR 1 Mei � Penduduk di negeri ini berhadapan dengan kenaikan harga antara 15 hingga 40 peratus walaupun Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna memberi jaminan harga beras super tempatan dikawal dan tidak boleh dinaikkan.

Semalam, Menterinya, Datuk Shahrir Abdul Samad berkata, beras super tempatan ditetapkan antara RM16.50 dan RM17.50 bagi sekampit 10 kilogram.

Namun tinjauan Utusan Malaysia hari ini mendapati, Kedah yang terkenal sebagai negeri jelapang padi turut tidak terkecuali daripada mengalami kenaikan harga beras.

Tinjauan di sekitar bandar raya ini, mendapati hampir kesemua jenis beras naik mendadak sekitar 15 hingga 40 peratus.

Harga beras gred super seberat lima kilogram sekarang dijual dengan harga RM13.50 berbanding sebelum ini RM8 dan beras gred super seberat 10 kilogram sekarang dijual dengan harga RM27 berbanding RM16 sahaja sebelum ini.

Bagi beras Jati pula, paket lima kilogram dijual dengan harga RM11.50 berbanding RM10.60 sebelum ini manakala beras Jati seberat 10 kilogram dijual dengan harga RM21.50 berbanding RM19.50 sebelum ini.

Beras import seperti beras wangi Siam naik antara RM8 dan RM10 sekampit seberat 10 kilogram mengikut gred.

Sementara itu, tinjuan Persatuan Pengguna Kedah (Cake) juga mendapati bekalan beras super tempatan 15 peratus hancur berkurangan di pasaran tempatan di negeri ini.

Presidennya, Datuk Yusoff Ismail berkata, ada sesetengah kedai yang telah kehabisan terus stok beras jenis berkenaan.

�Bagaimana kerajaan berkata beras tersebut dikawal sedang ia tiada dalam pasaran. Yang banyak terdapat ialah beras berjenama dijual 15 hingga 40 peratus lebih tinggi."

�Kenyataan Shahrir tidak disokong oleh fakta. Beliau sepatutnya turun padang dan membuat pemeriksaan mengejut,� kata Yusof.

Sehubungan itu katanya, kerajaan perlu bertanggungjawab terhadap kenaikkan harga beras di pasaran tempatan.

�Kerajaan perlu tegas dan berani mengambil tindakan terhadap mereka yang menaikkan harga bahan ini,� katanya.

Menurutnya kerajaan juga perlu menyelaraskan kawalan harga beras tempatan dan import bagi membendung penipuan membabitkan beras campuran tempatan dan import yang diberi pelbagai nama dan didakwa sebagai beras import.

Katanya dalam isu kenaikkan harga beras, peniaga tidak boleh dipersalahkan kerana mereka juga membeli pada harga lebih tinggi daripada pengilang.

Sementara itu tinjauan Bernama di beberapa pasar raya dan kedai runcit di sekitar bandar raya ini dan Jitra juga mendapati hampir semua jenis beras naik antara 15 hingga 40 peratus.

Misalnya beras tempatan Jati Special yang biasanya dijual pada harga RM18.50 sekampit seberat 10 kilogram (kg) kini dijual antara RM23.90 dan RM26.

Beras import seperti beras wangi Siam naik antara RM8 dan RM10 sekampit seberat 10 kg mengikut gred.

Beberapa pemborong beras di Alor Star pula berkata, harga seguni beras yang mereka beli dari pengilang naik antara 30 dan 50 peratus.*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Perlembagaan : Formula Terbaik Penyatuan PAS - DAP

"Pas Johor Bahru" pasjohorbahru@yahoo.com

Perbahasan demi perbahasan tentang Negara Islam semakin hebat. Bermula dengan hasrat dan cadangan Pas membawa kepada rentetan yang meleret tidak ketentuan. Idea-idea bernafsu dan taasub mengisi perbincangan. Kekadang asasnya ialah taasub terhadap ideologi dan kekadang asasnya adalah sentimen perkauman dan ada juga yang semacam berpegang pada toleransi yang tidak berprinsip.
Ada satu alasan yang menyebabkan pertelagahan ini Tidak akan selesai iaitu semua penganut ideologi parti-parti ini benar-benar 'menganut' secara zahir semua polisi dan dasar parti mereka. Maksudnya ialah...Pertama, Menganut bererti memegang secara kuat, tekad, kemas yang menyamai 'beriman' dengannya. Kedua, secara zahir bererti tidak memahami 'hati' dan niat dasar dan polisi tersebut.
Perbezaan polisi dan dasar sesebuah parti antara satu sama lain bukanlah satu masalah sehingga ia bersifat muktamad dan tidak boleh bertolak ansur lagi.
Perbezaan ini adalah satu keistimewaan bukan satu kelemahan atau halangan. Formula yang ingin saya kemukakan disini akan memberi peluang kepada kedua-dua parti memperjuangkan ideologi masing-masing tanpa berlaku pertembungan. Tidak perlu Pas bertegang leher dan tak perlu Dap berkeras pedal untuk mempertahankan ideologi masing-masing.
Muqaddimahnya ialah :
SEMUA PARTI DALAM PAKATAN RAKYAT BOLEH MEMPERJUANGKAN IDEOLOGI MASING-MASING SELAGIMANA ADA RUANG YANG DIBERIKAN PERLEMBAGAAN.
Bermakna semua parti disatukan oleh perlembagaan. Implikasinya ialah: -
1. Pas akan melaksanakan cita-cita Negara Islam yang dinaskan dalam polisi Pas melalui ruang perlembagaan Negara. Panduannya begini...sebenarnya jika difahami segala peruntukan perlembagaan samada perkara 3, 11, senarai negeri dan lain-lain peruntukan dengan segala tafsirannya, percayalah, semua dasar Pas adalah berpeluang seluas-luasnya untuk dilaksanakan. Semuanya bergantung kepada kebijaksanaan pakar undang-undang Pas menggunakannya. Yang pasti Pas tidak perlu mengorbankan cita-citanya untuk melaksanakan 'Islamic state'.
2. Dap boleh melaksanakan idea dan cita-citanya berdasarkan apa yang termaktub dalam dasar parti selagimana ada ruang untuk Dap menggunakan peruntukan yang ada dalam perlembagaan. Bermakna, Dap dibenarkan untuk menjayakan polisinya bergantung kepada 'kebenaran' dan keizinan perlembagaan.
3. Pas tidak perlu mengubah perlembagaan dan Dap juga tidak perlu mengubah perlembagaan selagimana ia belum mencapai keperluan mendesak.
FORMULANYA : SEMUA PARTI DIIKAT DENGAN PERLEMBAGAAN.
Pas perlu sedar dan yakin dengan apa yang disebutkan oleh pakar perlembagaan, Prof. Dr. Aziz Bari bahawa dengan peruntukan yang ada sebenarnya telah memungkinkan hokum Islam dapat dilaksanakan seluas-luasnya. Tidak perlu Pas mengemukakan rasional dan kehebatan dengan hujah-hujah sebagaimana yang di debatkan sekarang kerana orang yang di debatkan itu sememangnya tidak mampu rasional pada masa ini. Ia hanya akan merumitkan keadaan. Pas sepatutnya mengkaji perlembagaan dan tubuhkan jawatankuasa undang-undang Pas yang diketuai oleh Prof. Dr. Aziz Bari untuk melihat ruang dan celah yang ada dalam perlembagaan yang membolehkan cita-cita Islam Pas dapat dilaksanakan tanpa perlu mengubah perlembagaan tersebut atau mengorbankan cita-cita Islamnya.
Dap pula tidak perlu mempertikaikan cita-cita Pas kerana apa yang dibuat oleh Pas adalah melalui kebenaran atau keizinan perlembagaan. Selagimana Pas mengikut perlembagaan Dap tidak boleh pertikaikan bahkan perlu menyokongnya atas dasar satu pakatan. Dap juga dibenarkan untuk melaksanakan dasarnya dengan menggunakan ruang yang ada melalui perlembagaan. Dan percayalah, bukan semua dasar Dap dapat dilaksanakan jika mereka memahami perlembagaan. Perlembagaan Negara sebenarnya banyak menyebelahi Pas.
Pas juga perlu terima 'Malaysian Malaysia' sebagai satu prinsip yang tidak bertentangan dengan Islam bahkan jika diberi tafsirannya dengan cara Islam ia memang berpegang pada prinsip keadilan Islam yang sebenar.
Sebagai pedoman bagi Pas, perlembagaan bukanlah satu 'Dustur' yang dianggap anutan atau kepercayaan yang melibatkan sah dan batalnya iman seseorang tetapi ia hanya satu platform. Bermakna ia hanya lah sebagai jalan, laluan, kaedah, dan hikmah yang di sebutkan oleh Rasulullah ' kutiplah kebijaksanaan dimana yang kamu jumpa'. Inilah yang menjadi pedoman Presiden Pas ketika menjelaskan kedudukan demokrasi dalam Islam.
Saya secara peribadi begitu yakin formula ini mampu menyatukan Pas dan Dap. Hanya satu tali sahaja yang mampu mengikat kedua-dua parti ini iaitu PERLEMBAGAAN.
Kesannya, tidak akan berlaku Pas memaksa Dap menganut ideologinya , begitu juga Dap takkan dapat berkeras dengan Pas untuk mengorbankan dasar ' Islamic state' nya.
Kesimpulannya. ..'Islamic state boleh dijayakan dengan perlembagaan' . 'Malaysian Malaysia juga mempunyai ruangnya melalui perlembagaan' .
Semoga Pakatan Rakyat menerima idea ini sebagai langkah perpaduan yang dicari. Inilah jalannya...HARAP DIPERTIMBANGKAN SEMUA PIMPINAN PARTI PAKATAN RAKYAT

Sumber : zamankhan


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Madrasah Al-Yamani, Perlukan bantuan anda

"YPN" yayasannurhikmah@yahoo.com.my

Madrasah Al-Yamani, Kampung Baru, Kuala Lumpur
Terletak ditengah-tengah Bandaraya Kuala Lumpur - Kg Baru Flat tinggi pasar minggu Kg Baru berdekatan Stesyen LRT .
Madrasah ini berkonsepkan pondok dan telah ditubuhkan 12 tahun yang lalu oleh Ustaz Fadzli , seorang pendakwah bebas dan pakar rujuk feqah yang banyak memberi kuliah-kuliah ilmu dimasjid-masjid serta pejabat-pejabat kerajaan dan swasta .
Dalam keadaan yang serba kekurangan ini Ustaz Fadzli tetap gigih mendidik anak-anak tahfiz dan tahfizah nya. Pada masa ini terdapat 51 orang pelajar lelaki dan perempuan disamping 5 orang ustaz dan ustazah sepenuh masa. Dengan perbelanjaan lebih RM35,000 sebulan adalah sesuatu yang agak berat bagi madrasah ini untuk terus bergerak tanpa bantuan dari orang ramai. Oleh yang demikian kami merayu anda untuk sama-sama menghulurkan bantuan terus kepada Madrasah Al-Yamani Kg. Baru , Kuala Lumpur.
Untuk menghulurkan bantuan boleh terus hubungi
Ustaz Fadzli 019-3838730
Akaun Bank Islam Berhad - Madrasah Alyamani -
1415-3010-0014- 53.
Minta tolong anda terus sebarkan email ini dan jangan diputuskan rangkaiannya supaya sumbangan dan bantuan dapat berterusan bagi membantu kerja-kerja kejalan Allah ini.


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)