Friday, April 25, 2008

Isteri Khir Toyo cuba larikan RM9.9 juta

"johari musa" joemusa@hotmail.com

Baru-baru ini saya berkesempatan berbincang dengan seorang pegawai kanan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Beliau merayu agar kerajaan negeri Pakatan Rakyat Selangor segera masuk dan memulihkan PKNS yang kaya tetapi penuh dengan masalah. Salah satu yang didedahkan kepada saya adalah betapa penyalahgunaan harta PKNS bukan hanya melibatkan pihak-pihak tertentu yang berkuasa malah isteri MB (kini Ketua Pembangkang) pun boleh arah PKNS menyalurkan bantuan kepada badan-bdana di bawah pimpinan beliau.

Dan ahri ini akhbar THE SUN mendedahkan di muka hadapannya:

RM10m gone in three days

Nampaknya Ketua Pembangkang DUN Selangor yang baru, bukan hanya akan sibuk dalam dewan nanti mempertahankan rekod kerajaan negerinya yang lalu malah hal ehwal dan nasib isterinya pun nanti terpaksa beliau pikul bersama.


Tanam jangan tak tanam Datin!!
Laporan akhbar tersebut berkenaan BALKIS atau Badan Kebajikan Isteri-isteri wakil-wakil rakyat Selangor. Khabarnya tiga hari selepas kerajaan BN Selangor jatuh kecundang iaitu pada 11 Mac, badan ini yang dipengerusikan isteri MB (bekas MB pada 11 Mac itu) Datin Seri Zaharah Kechik telah memanggil satu mesyuarat agung luarbiasa (EGM). Mesyuarat tersebut meluluskan untuk membubarkan BALKIS dan menutup akaun banknya. Berikutan itu keesokkan harinya melalui keputusan EGM tersebut akaun bank BALKIS telah ditutup dengan baki dalam akaunnya iaitu RM9.9 juta dipindahkan ke akaun badan lain iaitu BAKTI badan yang sama tetapi untuk isteri-isteri Menteri, iaitu badan bersekutu bagi BALKIS.

Kemudian pada 13 Mac, bekas ahli-ahli EXCO BALKIS telah mengemukakan notis kepada Pendaftar Pertubuhan (ROS) untuk membubarkan BALKIS dan juga suatu resolusi untuk menubuhkan pula sebuah badan baru yang dikenali sebaga BALKIS-BN. Ini khabarnya bagi mengelakkan premis milik BALKIS iaitu Komplek Wawasan BALKIS (KWB) dari diambil alih oleh isteri-isteri wakil rakyat Pakatan Rakyat. Sepatutunya menurut perlembagaan badan tersebut, ianya mestilah tidak melibatkan diri dalam politik, lalu bagaimana boleh Exco-exconya mengemukakan nama baru yang ada kaitan dengan BN?

Mujurlah dalam proses “penculikkan” BALKIS itu pihak ROS mendapati ada beberapa perkara yang tidak dipenuhi lalu memberikan masa 30 hari bagi BALKIS untuk mengemukakan maklumat tambahan.

Dalam pada ini perkara ini telah sampai kepengetahuan MB baru, Tan Sri Khalid Ibrahim yang telah memaklumkan pihak ROS bahawa kesahihan keputusan EGM 11 Mac itu dipertikaikan. MB baru juga dilaporkan telah mengarahkan siasatan dan odit dilakukan ke atas BALKIS yang ditubuhkans ejak 1985 itu.

Apa dah jadi ni? Yang kita tahu kes penculikkan kanak-kanak sahaja sedang menular dalam negeri kita, rupa-rupanya badan kebajikan pun turut mahu diculik juga?!
Siapakah yang telah menasihatkan Zaharah untuk memanggil EGM pada 11 Mac itu dalam ekadaan beliau dan semua yang terlibat tahu bahawa perlembagaan BALKIS menetapkan yang Presiden BALKIS mestilah isteri MB Selangor, pada 11 Mac itu isteri MB Selangor adalah Puan Sri Salbiah Tunut, Zaharah adalah isteri Ketua Pembangkang!

Kes ini serius, iaitu cubaan untuk melarikan wang yang bukan lagi milik mereka. Saya rasa bukan hanya laporan kepada ROS dan odit yang perlu dilakukan malah satu laporan polis perlu segera dibuat kerana ianya melibatkan pecah amanah dan penipuan.

Menurut laporan akhbar itu juga BALKIS menerima sumbangan dari kerajaan Selangor melalui anak-anak syarikatnya antaranya KDEB memberi RM268,862 tahun lepas, PKNS RM590,379 antara 2006-2007.

Dalam hal ini saya menasihatkan Khir Toyo agar segera membersihkan nama beliau dan isterinya. Nampaknya rekod beliau yang beliau dakwa kononnya bersih itu dari hari ke hari menjadi semakin keruh dan kotor apabila satu demi satu terbongkar. Ini baru BALKIS, bayangkan yang lain-lain. Segera seret mereka yang bertanggungjawab ke muka pengadilan, tak kiralah Dato Seri atau Datin Seri!


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

5 syarat jadi ketua kampung BR dan BN

Posted on Friday, April 25 @ 07:11:03 MYT by SongkokPutih
Artikel Oleh dewasamalaysia


 Semenjak BR mengambil alih teraju pemerintahan di Perak, ramai yang datang ke pejabat MB meminta habuan, jawatan, projek dsb. Mereka menyangka apabila pimpinan kerajaan negeri yang baru melaksanakan dasar terbuka, maka ianya bererti mereka boleh mendapat dapat faedah, projek, habuan atau sebutharga atau tender secara terus dengan mudah.


Perkara ini diceritakan oleh Ustaz Misbahul Munir Masduki iaitu Setiausaha Politik kepada MB Perak semasa menyampaikan kuliah maghrib di surau Taman Meru 2C, Ipoh pada 15 April 2008 yang lalu.


Mengikut Ustaz Misabahul, ada seorang hamba Allah yang datang ke pejabat MB meminta surat perlantikan sebagai Ketua kampung. Hamba Allah ini mengatakan penduduk kampung menyokong beliau menjadi Ketua kampung. Beliau datang tanpa sebarang dokumen kelayakan dan surat keterangan.


Hamba Allah ini mengaku beliau adalah seorang pesara (askar pencen) dan pernah bekerja sebagai pengawal keselamatan @ jaga dan juga beberapa kerja-kerja lain. Beliau sanggup menunggu sehingga surat perlantikan diberi barulah beliau akan pulang.


Ustaz Misbahul lalu menyatakan kepada hamba Allah untuk menjadi Ketua kampung mesti ada lima syarat yang perlu dipenuhi:SYARAT 1- BOLEH MENJADI IMAM
Untuk menjadi Ketua Kampung, seseorang mestilah boleh memimpin dalam solat atau menjadi imam yang baik kerana Menteri Besar yang baru (Ir. Mohammad Nizar) boleh menjadi Imam dalam solat (lengkap zikir dan doa selepas solat).SYARAT 2- BOLEH BERKHUTBAH (BUKAN SETAKAT MEMBACA KHUTBAH)
Untuk menjadi Ketua Kampung, seseorang mestilah boleh berkhutbah sebelum solat Fardu Jumaat dan solat sunat Hari Raya kerana Menteri Besar boleh berkhutbah dan bukan setakat membaca teks khutbah.SYARAT 3- BOLEH MEMBERI CERAMAH
Untuk menjadi Ketua Kampung, seseorang mestilah boleh memberi ceramah seperti Maulidur Rasul, Israk dan Mikraj dsb kerana Menteri Besar boleh memberi ceramah.SYARAT 4- BOLEH MEMIMPIN TAHLIL
Untuk menjadi Ketua Kampung, seseorang mestilah boleh memimpin tahlil hingga selesai lengkap dengan doanya sekali kerana Menteri Besar boleh memimpin tahlil.SYARAT 5- BOLEH MEMIMPIN BACAAN TALKIN
Untuk menjadi Ketua Kampung, seseorang mestilah boleh memimpin bacaan Talkin untuk orang yang meninggal dunia kerana Menteri Besar boleh memimpin bacaan Talkin dan bukan setakat membacanya sahaja.


Selepas mengemukakan lima syarat di atas, maka hamba Allah itu terdiam. Beliau lalu pulang dan tidak datang semula untuk meminta jawatan (sebab dia tahu tak layak dan tak boleh memenuhi lima syarat ini).


Syarat keenam (yang ni saya tambah) yang tidak diberikan kepada hamba Allah tersebut adalah:


SYARAT 6- BOLEH BERTUTUR DALAM BERBAGAI BAHASA
Untuk menjadi Ketua Kampung, seseorang mestilah boleh bertutur dalam berbagai bahasa kerana Menteri Besar boleh bertutur dalam Bahasa Mandarin, Bahasa Inggeris, Bahasa Arab, Bahasa Tamil, loghat Jawa, Kampar, Mendeling, loghat tempoyak (Perak) dsb.Syarat untuk jadi ketua kampung-BNSYARAT 1- BOLEH MENYANYI KARAOKE
Untuk menjadi ketua kampung di bawah pimpinan BN, mestilah pandai berkaraoke. Ini kerana terdapat banyak majlis-majlis lagha yang diajurkan oleh parti tersebut dari peringkat pusat hinggalah ke cawangan, justeru memerlukan ketua kampung yang boleh menghiburkan orang-orang kampung.(lagu kena hafal and vokal kena mantap) di samping mewajibkan nyanyian lagu umno.


SYARAT 2- BOLEH LEPAK BERSAMA-SAMA DENGAN RAKYAT HINGGA 2-3 PAGI DI WARUNG KOPI
Ini penting untuk mengetahui gosip semasa orang-orang kampung dan untuk menyebarkan propaganda UMNO. Di samping itu juga boleh la kacau pak-pak imam yang baru pulang dari Qiamullai.


SYARAT 3- BOLEH MEMBERI CERAMAH
khidmat ini diperlukan apabila wakil rakyat tidak dapat hadir. Ketua kampung yang menjadi boneka bagi mengantikan wakil rakyat ini harus fasih dalam ceramah dan harus pandai mengapi-apikan orang kampung.


SYARAT 4- BOLEH MEMIMPIN KEPADA PERKARA MUNGKAR
Merompak harta rakyat(wang rakyat untuk kepentingan peribadi) dan berkomplot dalam isu penyeludupan( beras dan baja).


SYARAT 5- SANGGUP MENJADI PAK SANGUP (BARUA) PADA UMNO
Ini perkara penting walaupun tidak termaktub dalam Perlembagaan Malaysia. Khimat ini diperlukan apabila menjelang pilihan raya.Ini lah orang yang akan sibuk mencanang cerita karut UMNO pada orang-orang kampung dan sasaran mereka adalah pada kaum wanita, kerana mereka ini amat mudah terpedaya.


Ini lah antara syarat yang diletakkan pada ketua kampung yang menjadi harapan pada orang-orang kampung.


wassalam..


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Pemuda PAS Bantah Penyembelihan 11 Ulama Di Somalia

(Pimpinan PR, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)"aHmadHazieq" pemudawilayah@ yahoo.com wrote:

Pemuda PAS Bantah Penyembelihan 11 Ulama Di Somalia

Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP), hari ini tampil mengemukakan bantahan terhadap tindakan kejam tentera Ethiopia (Habsyah) dalam tragedi penyembelihan 11 orang Ulama di Masjid Al-Hidayah, Mogadishu negara Somalia pada 21 April 2008 baru-baru ini. Surat bantahan berkenaan diserahkan kepada wakil PBB di Malaysia, Asfaazam Kasbani oleh Timbalan Ketua DPPP, Ust. Nasaruddin Tantawi.
Dalam taklimat ringkas Asfaazam, beliau menyatakan bahawa DPPP adalah organisasi pertama yang tampil membuat bantahan terhadap isu ini yang nampaknya dipandang sepi oleh negara-negara OIC.
Asfaazam juga menyatakan bahawa krisis antara tentera Kerajaan Somalia dan tentera dari negara Ethiopia telah berlarutan hingga menyebabkan lebih 80 orang awam termasuk 11 ulama terbunuh. Dalam kejadian di Masjid Al-Hidayah seramai 21 orang pelajar turut ditangkap oleh tentera Ethiopia tetapi masih belum diketahui nasib mereka.
Sementara itu Ust. Nasaruddin menyifatkan tragedi ini sebagai satu perkara yang serius dan PBB sebagai pertubuhan antarabangsa harus mengambil tindakan segera agar krisis ini tidak berpanjangan.
Pembunuhan 11 Ulama dari Jamaah Sufi Tabligh termasuk pemimpin mereka Sheikh Saed Yehia adalah sesuatu yang sukar diterima kerana mereka hanyalah orang awam yang tidak berdosa dan tidak terlibat dalam pergolakkan politik yang kian meruncing itu.
Setiausaha DPPP, Sabki Yusof menyeru agar badan-badan NGOs dan Organisasi besar dunia seperti PBB, OIC dan lainnya tampil membela nasib umat Islam di Somalia.
Kekejaman yang berlaku mengambarkan seolah-olah suatu usaha ke arah pembersihan etnik sedang berlaku di mana tentera Kristian dari Negara Ethiopia boleh sewenang-wenangnya datang ke somalia menyembelih umat Islam di negara berkenaan.
Tekanan harus diberikan kepada Kerajaan Ethiopia agar menghentikan gerakkan ketenteraan ke Somalia.
Asfaazam dalam jawapan ringkasnya berjanji akan menyampaikan memorandum berkenaan kepada Sekretariat Keselamatan PBB di New York. Beliau berharap agar badan-badan Kerajan dan NGOs turut tampil memberikan sokongan bagi membela umat Islam di Somalia.


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Lapan Tahanan ISA diseludup polis ke lokasi rahsia / Derita anak-anak mangsa ISA

(Pimpinan PR, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

Lapan Tahanan ISA diseludup polis ke lokasi rahsia

Lapan orang tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) diseludup polis secara rahsia ke Pusat Tahanan Reman (PRC) di sekitar ibukota Kuala Lumpur tanpa motif jelas, seraya mencetuskan kebimbangan keatas nyawa tahanan terbabit.

Kesemua lapan tahanan itu dibawa secara senyap dan dikurung selama seminggu bermula 19 April hingga 27 April, dan pemindahan mereka dari Kem Tahanan (Kemta) Kamunting itu tidak dimaklumkan kepada ahli keluarga tahanan, menurut kenyataan Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) 24 April lalu.

Maklumat penyeluduhan itu diperolehi dari peguam para tahanan. Menurut sumber GMI, tiada sebarang tunjuk sebab diberikan pihak berkuasa berhubung pemindahan itu, seraya mencetuskan keraguan diatas kerahsiaan tersebut.

“Menurut sumber berkenaan, tahanan-tahanan berkemungkinan dibawa ke Pusat Latihan Polis (Pulapol) Jalan Semarak di Kuala Lumpur,” menurut Setiausaha GMI, E Nalini dan menambah tahanan-tahanan tersebut telah ditahan dibawah ISA selama hampir atau lebih dari enam tahun.

“GMI bimbang tahanan-tahanan ini didera secara mental dan fizikal semasa di PRC. Keluarga dan tahanan tidak diberitahu bila dan tempat penahanan manakala tahanan pula tidak mempunyai sebarang akses kepada keluarga mahupun peguam,” tegas Nalini.
Sebelum ini, Suara Keadilan isu 133 melaporkan GMI melancarkan kempen “Cukuplah 6 Tahun Kezaliman” dalam usaha membebaskan semua tahanan-tahanan ISA, khususnya tahanan yang melebihi 6 tahun pemenjaraan. Kesemua tahanan ‘veteran’ itu dikaitkan dengan gerakan Jemaah Islamiyah (JI) tanpa bukti kukuh.
Ketika melancarkan kempen yang bermula April hingga Jun nanti, GMI mengulangi seruan kepada rakyat prihatin, khususnya kerajaan negeri Pakatan Rakyat, supaya menekan kerajaan pusat untuk membebaskan tahanan atau memberi keadilan sewajarnya di mahkamah.
Dari siasatan peguam GMI, tahanan-tahanan yang dibawa secara rahsia dari Kemta ke Kuala Lumpur adalah:
a. Mat Sah bin Mohd Satray (dikurung 6 tahun)
b. Abdul Murad bin Sudin (dikurung 6 tahun)
c. Mohd Khider bin Kader (dikurung 6 tahun)
d. Abdullah Daud (dikurung 6 tahun)
e. Suhaimi bin Mokhtar (dikurung 6 tahun)
f. Sulaiman bin Suramin (dikurung 6 tahun)
g. Yazid Bin Sufaat (dikurung 6 tahun)
h. Zaini bin Zakaria (dikurung 6 tahun)
Tegas kenyataan itu lagi, GMI mengutuk sekeras-kerasnya tindakan pihak berkuasa memindahkan tahanan-tahanan tersebut dengan sewenang-wenangnya kerana besar kemungkinan soalsiasat dijalankan semula keatas tahanan terbabit.
Dari testimoni bekas tahanan ISA, kerajaan menggunakan taktik deraan fizikal & mental keatas para tahanan ketika sesi soal-siasat. Kes-kes rogol dan liwat keatas tahanan wanita mahupun lelaki juga dilaporkan berlaku.

Tambah kenyataan itu lagi, pihak polis telah melanggar undang-undang kerana Seksyen 73 ISA menggariskan bahawa pihak berkuasa tidak lagi boleh menyoal-siasat selepas 60 hari penuh tempoh siasatan awal diberikan sejurus penahanan dibawah ISA.

“Oleh yang demikian, GMI menuntut penjelasan dari pihak polis dan kerajaan kenapa tahanan tersebut dipindah keluar dari Kemta ke PRC di Kuala Lumpur. Suhakam juga perlu membuat lawatan segera dan melawat tahanan-tahanan itu untuk memastikan mereka berada dalam keadaan baik dan tidak didera,” kata Nalini.

syafiq @ April 24, 2008
Derita anak-anak mangsa ISA menggamit kebahagiaan yang tidak ditemui
Anis Nazri | Foto HarakahDaily
Wed | Apr 23, 08 | 4:52:03 pm MYT
Tatkala melihat kanak-kanak seusianya bergelak ketawa bersama ibu bapa, mulut petahnya terdiam seketika. Dia termenung, sebelum melepaskan satu keluhan kecil. Air matanya bertubir di sudut matanya, dan dia berlari menuju ke rumah. Biar hilang pandangannya dari melihat kebahagiaan itu.

ImageHatinya sayu. Sayu mengenangkan nasibnya yang tidak seuntung kanak-kanak tadi. Masakan tidak? Sudah sekian lama dia tidak dapat berkumpul, bergembira dan bermesra dengan bapa kesayangannya. Sudah lama dia terpisah dari bapanya. Bukan kerana Allah menjemput bapanya ke alam roh, tetapi satu-satunya akta zalim ISA yang bertindak demikian!

Bagi Suhaib Mat Sah, tidak tercapai di fikirannya bahawa satu ketika nanti dia tidak dapat mengecapi kebahagiaan bersama bapanya angkara ISA. Dia sentiasa berasakan bahawa kasih sayangnya bersama kedua ibu bapanya sentiasa berpanjangan. Namun, impian itu bukanlah realiti baginya. Kini, hampir enam tahun beliau tidak dapat bermesra dengan bapanya.

Enam tahun! Bapanya masih meringkuk di Kemta tanpa sebarang bukti kukuh yang boleh disabitkan ke atasnya. Kekecewaan anak berusia 14 tahun ini, jelas tergambar apabila dia pernah bertanya kepada uminya..."apa lagi yang PM nak?", "apa lagi yang cuba Pak Lah nak buktikan kesalahan abah?".

ImageAduhai hati, siapalah yang tahu penderitaan dan kesayuan yang dirasai Suhaib ini. Bagi kita yang dewasa, jika kehilangan orang tersayang pun sudah cukup meruntun hati. Apatah lagi bagi Suhaib, yang menyaksikan sendiri bapanya dibawa pergi, di tengah malam, enam tahun lalu.

Bermula saat itu, hidupnya tidak seindah kanak-kanak lain. Hatinya tersentuh setiap kali melihat kemesraan kanak-kanak lain bersama ibu bapa mereka. Hati kecilnya sering tertanya-tanya, bilakah abah yang dikasihinya akan menghirup udara kebebasan dan berpeluang kembali mencantum kebahagiaan mereka sekeluarga.

Seringkali Suhaib mendengus dan merungut, seolah-olah menyesali dengan apa yang terjadi. Apalah anak sekecil itu, yang sememangnya memerlukan kasih sayang seorang bapa mampu menghadapi dugaan maha perit ini?

Namun, dalam rontaan hatinya yang membenci tindakan ISA itu, dia tetap seorang anak yang kuat dan tabah. Walapun sesekali dirinya tewas dengan ketabahan yang dipupuk uminya sejak abahnya diheret pergi. Dia tetap seorang anak yang cekal, biarpun di hatinya hanya Allah yang mengetahui bebanan perasaan yang ditanggungnya.

'Kehilangan' abahnya cukup membuatkan perkembangannya tergugat. Anak yang kini sedang dalam proses membesar ke alam remaja sudah tentu memerlukan seorang bapa bagi membantunya menempuh alam baru.

ImageJika bapanya memang sudah tiada di dunia, mudahlah hati anak kecil itu dipujuk dan dikhabarkan berita itu. Malah, jika bapanya di penjara dalam tempoh yang diketahui akan berakhir sekalipun, pasti mudah dia menerimanya.

Namun, apa yang dilakukan ISA ini, benar-benar tidak berperikemanusiaan. Sudahlah terkepung tanpa bicara yang boleh membuktikan bapanya bersalah, pembebasan bapanya juga menjadi tanda-tanya dan mengikut sesuka rasa pihak pemerintah
.
Baik lagikah ISA ini dalam masyarakat? Apakah ketenteraman negara ini akan terjejas sekiranya akta ini dimansuhkan seperti yang dituntut Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) selama ini?

Sedangkan adanya ISA inipun keselamatan rakyat di negara ini sudah tidak tenteram. Sana sini dikhabarkan berlaku penculikan, pembunuhan, rogol, samun dan sebagainya. Tenteramkah negara ini? Selamatkah kita dengan adanya ISA ini?

Aduhai pemimpin Malaysia, hentikanlah penderitaan keluarga mangsa tahanan ISA ini. Sapukanlah air mata yang mengalir di pipi anak-anak kecil ini. Bukan Suhaib seorang menanggung derita ini, masih ada 70 keluarga lain yang menangisi dan menderita akibat ISA.

Wahai rakyat Malaysia yang prihatin, bangkitlah. Bangkitlah sekali lagi bagi membantu GMI dalam rangka usaha mereka untuk membebaskan semua tahanan ISA, selain memansuhkan akta zalim ini.
Bangkitlah menunjukkan kuasa anda mendesak kerajaan dengan kepimpinan 'baru' ini agar mendengar dan menunaikan tuntutan semua pihak seperti yang dinyatakan Menteri Dalam Negeri yang baru, Dato' Seri Syed Hamid Albar dalam Utusan Melayu tidak lama dulu..."Saya akan memenuhi tuntutan semua pihak..."

Buat pembaca yang prihatin dengan nasib malang keluarga mangsa ISA ini, sila hantar sumbangan anda kepada HARAKAHDAILY DOT COM, nombor akaun Maybank 564070000336. - mrHARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Spin machine spinning out of control

(Pimpinan PR, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)Malaysia Today
Spin machine spinning out of control


Posted by Raja Petra
Wednesday, 23 April 2008
Image
The Agong is not the only victim of this spin machine. There is a book called ‘100 DALIL MENGAPA NAJIB TAK BOLEH JADI PM’ that Malaysia Today has received from an anonymous source.

THE CORRIDORS OF POWER

Raja Petra Kamarudin
Malaysia’s Exim Bank: A Morass of Bad Loans’ said Asia Sentinel, an online newspaper. The Asia Sentinel report went on to say:

Bank Negara sits on a report that a government-owned bank has lost millions on loans to politicians and royalty

An explosive auditor’s report on the government-owned Malaysia Export-Import Bank that details tens of millions of dollars in politically tinged nonperforming loans and possible illegalities has been hidden away in a central bank file for more than four years without being acted upon.

The report, by auditors from Bank Negara Malaysia, the country’s central bank, probes borrowers closely tied to the United Malays National Organisation, the leading party in the country’s ruling coalition, as well as companies tied to the Sultan of Terengganu, the current Malaysian king. The report into the bank’s lending activities details inadequate risk management on projects amounting to RM116 million (US$37 million).

Among other shortcomings, according to the Bank Negara report, was a RM13 million (US$4.13 million at today’s exchange rate) loan to companies related to BTM Resources Group Bhd ‑ Besut Tsuda Wood Products Sdn Bhd, Besut Tsuda Industries Sdn Bhd and Gimzan Plywood Sdn Bhd. The name of Besut Tsuda Wood was earlier changed from Mizan Timber Industries Sdn Bhd to BTM Timber Industries Sdn Bhd.

Mizan Zainal Abidin is the name of the current Malaysian king. Sources within the Exim Bank and other Malaysian financial industry sources say the group is headed by Mizan, who is also the Sultan of Terengganu.

Besut Tsuda Wood Products, according to the Bank Negara audit report, “suffered repeated losses, tight liquidity and was technically insolvent" and "appeared less efficient than the market because its competitors were making profit despite lower sales." The report described the firm as a "loss making company, (that) resulted to declining shareholders funds."

(http://asiasentinel .com/index. php?option= com_content&task=view&id=1162&Itemid=32 )

************ ********* ********* ********* ********* *

The Asia Sentinel report certainly looks bad for Malaysia’s Agong if you do not know the real story behind this whole thing. It makes one wonder who is behind this ‘leaked information’ and whether it was done to intentionally embarrass the Agong as punishment for throwing a spanner in the works. Last month, the Agong rejected Umno’s choice of Terengganu Menteri Besar and it is an open secret that His Majesty’s displeasure resulted from the siphoning out of RM1 billion a year in oil royalty since 2000.

It all started in November 1999 when the opposition kicked Umno out of Terengganu. A few months later, the federal government cancelled the 5% oil royalty that the state had been enjoying for more than two decades. They then handed the money over to Idris Jusoh, the Umno state chief, to manage. To circumvent the law, they reclassified the oil royalty as wang ehsan.

In the first place, Terengganu should have been allowed to retain 100% of the oil revenue under the terms of the Federation Agreement which stipulates that all state resources belong to the state. However, in 1974, they passed the Petroleum Development Act, which allowed the federal government to ‘rampas’ the state’s oil resources and nationalise it. This in itself was a breach of the Federation Agreement. The federal government then gave back 5% of this revenue to the state in the form of ‘royalty’. But in 2000 even this was rampas from the state when it fell to the opposition.

The misappropriation of this wang ehsan and how Idris Jusoh, Patrick Lim, Wan Farid, and their friends in Umno, siphoned out the money through various projects such as the Monsoon Cup is well-documented and has been discussed in great length in this same column so we do not need to repeat the details here. Suffice to say that The Agong saw more than RM7 billion of Terengganu’s money, from more than RM150 billion that the federal government pumped out of the ground since 2000, disappear and His Majesty decided that enough is enough.

The new Menteri Besar, who was handpicked by His Majesty, has now demanded that the RM1 billion a year be paid direct to the state and that it should no longer be handed over Idris Jusoh, Patrick Lim, Wan Farid, and his gang of thieves. And this has upset Umno who now wants to hit back at The Agong. And this was why the ‘secret’ about the EXIM Bank was leaked. Of course, those who do not know what is going on behind the scenes would quickly jump to the conclusion that The Agong is a slimeball just like all those others who have been robbing this country blind. But there is certainly more than meets the eye as far as this case is concerned.

Mizan Sawmill was a company set up more than 35 years ago by the then Menteri Besar, Wan Mokhtar Ahmad, and his business partners, Dato Yong, Dato Azhar and Dato Yusoff. Dato Yong was a gangster who had been banished to Terengganu under the Prevention of Crime Ordinance (PCO). Dato Azhar later became the Terengganu State Secretary while Dato Yusof was the then Sultan of Terengganu’s Private Secretary. The Sultan then was the present Agong’s grandfather.

The present Agong was still in primary school and not at all involved in the business of these very notorious plunderers infamously known as ‘The Gang of Four’. Even back then the Terengganu Malay Chamber of Commerce was very upset with how ‘The Gang of Four’ raped and plundered the state’s resources but no one could do anything about it since the four were the Menteri Besar, a Chinese gangster, the State Secretary and the Sultan’s Private Secretary.

About 25 years ago, the Terengganu Malay Chambers of Commerce raised the matter with the Parliament Back Benchers’ Club (BBC) Chairman, Shahidan Kassim, who then brought it to the attention of the Deputy Prime Minister, Ghaffar Baba. There was a huge brouhaha, which made the front pages of the mainstream newspapers, in particular the Malay language newspapers, but because of the Constitutional Crisis that had just blown up, they decided to play up the issue and slant it as if it was the Sultan himself who was behind all this.

Mizan Sawmill then applied for huge tracts of forestry land in the Kenyir Lake under the guise of ‘tourism’ project. But what they really wanted to do was to cut down the trees, not to embark on any tourism project, and no one dared take any action to stop them, mainly because of the powerful people behind the company. This upset many members of the Terengganu Royal Family, the present Agong included, but then Umno and not the palace called the shots -- and in the 1980s, at the height of the Constituational Crisis, who dared challenge Umno? Even the palace kept mum lest they incur the wrath of the Umno warlords and kingpins.

Besut Tsuda, the company that was mentioned in the Asia Sentinel report, was a joint venture between Japanese interests and the Terengganu State Economic Development Corporation (SEC). This was set up about 35 years ago and was the cashcow to siphon out money to fill up Umno’s war chest. The head of Besut Tsuda was an Umno man appointed by the Menteri Besar. Besut Tsuda and Mizan were two separate entities. Besut Tsuda was for purposes of financing Umno Terengganu while Mizan was for the personal coffers of the Umno Menteri Besar of Terengganu.

Both these companies that were set up 35 years ago by those who walk in the Terengganu corridors of power when the Agong was still in primary school are now being linked to The Agong. This is clearly a spin machine that is spinning out of control. Maybe they think that this ‘revelation’ will frighten The Agong and will probably make His Majesty ease up on the demand that the RM1 billion a year wang ehsan be taken back from Umno and handed over to the state as what had been decided by Parliament in 1974.

The Agong is not the only victim of this spin machine. There is a book called ‘100 DALIL MENGAPA NAJIB TAK BOLEH JADI PM’ that Malaysia Today has received from an anonymous source. Of course, the party that gave us this book wants Malaysia Today to publish it, maybe a dalil a day for 100 days. We are still studying the contents of this book to assess whether the 100 dalils are mere innuendoes and insinuations or are really points of substance. No, contrary to what the government says, Malaysia Today does not publish innuendoes and insinuations.

Those close to the Deputy Prime Minister are not being spared either. Malaysia Today was given the name of the ex-Minister who has been accused of molesting the cigar girl in the Havana Club in a five-start hotel in KL Sentral. Malaysia Today’s initial investigation points to a smearing campaign aimed at bringing down all those close to the Deputy Prime Minister and it seems the incident has been denied by the girl concerned.

On Sunday, Najib sealed a secret pact with Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi. Yes, Najib has thrown his forces behind Abdullah and has sworn to sink or swim with his boss. This has riled the Team B forces and they now want Najib and his boys brought down as fast as possible so that Abdullah can be isolated and brought down as well in due time. And this is probably the reason for the smear campaign that suddenly intensified the last few days.

Hmm…everyone is trying to bring down everyone so maybe we should just sit back and watch who is going to be the last man standing. Then, maybe, we can leisurely stroll in and pick up the pieces, if there is anything left to pick up after this.HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Bapa Altantuya: Saya datang demi kemanusiaan / Altantuya a ‘dalil’ why Najib cannot be PM?

(Pimpinan PR, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

Malaysiakini
Bapa Altantuya: Saya datang demi kemanusiaan
Muda Mohd Noor | Apr 24, 08 7:45pm
Bapa Altantuya Shaariibuu, wanita Mongolia yang dibunuh kejam Oktober 2006 berkata, beliau datang ke negara ini bukan kerana wang tetapi menuntut rasa kemanusiaan seluruh warga Malaysia.

"Kenapa anda semua takut untuk mengambil tindakan kemanusiaan untuk (membantu) anaknya (Altantuya) yang paling kecil? Apakah anda tidak tahu malu?

setev shaariibuu wan azizah pc 240408 05"Saya ke mari bukan untuk wang, saya hanya mahu pertolongan kemanusiaan. Di manakah tanggungjawab kemanusiaan anda semua? Saya mahu tanya semua ini," kata Shaariibu Setev dengan nada tertekan.

Beliau yang kelihatan marah kemudian menepuk meja dan berkata "sudahlah" dalam bahasa Mongolia. Beliau segera meninggalkan sidang media tersebut.

Ucapannya diterjemahkan oleh Munkhsaruul Mijiddorj (foto atas: kiri), seorang peguam bersama Pusat Kebangsaan Menentang Keganasan (NCAV), sebuah badan bukan kerajaan di Mongolia.

Hadir sama di sidang media itu, presiden PKR Dr Wan Azizah Ismail dan beberapa pemimpin kanan parti itu termasuk timbalannya Dr Syed Husin Ali dan naib presiden R Sivarasa.

setev shaariibuu wan azizah pc 240408 04Sebelum itu, Setev mempertikaikan media Malaysia yang didakwanya tidak cuba menyiasat lebih mendalam kemusykilan yang timbul berhubung kes anaknya itu.

"Apakah anda tahu bahawa bahan letupan yang digunakan oleh pegawai-pegawai polis ini datangnya daripada tentera? Ia bukannya sebilah pisau. Bahan letupan ini seharusnya digunakan untuk negara lain (musuh) tetapi sebaliknya ia digunakan terhadap anak saya.

"Anda boleh lihat sekarang jenis manusia berbahaya yang bertugas di peringkat tinggi, khususnya pegawai polis," kata Setev dalam satu sidang media di pejabat penasihat PKR di Petaling Jaya hari ini.

Penganalisis politik Abdul Razak Baginda dituduh bersubahat dalam pembunuhan Altantuya. Dua anggota polis unit khas cif inspektor Azilah Hadri dan koperal Sirul Azhar Umar dituduh melakukan pembunuhan di sebuah kawasan terpencil dekat Shah Alam.

altantuya razak baginda crime scene 180707 mediaKedua-duanya bertugas di unit tindakan khas (UTK), pasukan berprofil tinggi, antaranya menjaga keselamatan pemimpin utama negara termasuk perdana menteri dan timbalannya.

Ketiga-tiga mereka menghadapi hukuman gantung sampai mati jika didapati bersalah.

Setev berkata, surat perdana menteri Mongolia yang dihantar kepada Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akhir tahun lalu tidak mendapat respons.

Beliau ternyata marah dengan kegagalan perdana menteri Malaysia memberi jawapan kepada surat tersebut.

"Surat terakhir daripada kerajaan Mongolia kepada Abdullah (menyebut), jika Malaysia membuat penghakiman secara tidak adil, tidak bertanggungjawab dalam kes ini, kerajaan kami akan memutuskan hubungannya dengan Malaysia.

"Isu ini bukan hal peribadi (keluarga saya) tetapi isu antara dua negara. Bolehkah anda bayangkan bagaimana kes ini akan menentukan keadaan ekonomi Malaysia?" katanya.

SUSAN LOONE's blog

Is Altantuya one of the ‘dalils’ why Najib cannot be PM?

In Malaysia-today’ s latest article “Spin machine spinning out of control“, Raja Petra Kamaruddin says:

There is a book called ‘100 DALIL MENGAPA NAJIB TAK BOLEH JADI PM’ (100 reasons why Najib cannot be PM) that Malaysia Today has received from an anonymous source. Of course, the party that gave us this book wants Malaysia Today to publish it, maybe a dalil a day for 100 days. We are still studying the contents of this book to assess whether the 100 dalils are mere innuendoes and insinuations or are really points of substance. No, contrary to what the government says, Malaysia Today does not publish innuendoes and insinuations.

Those close to the Deputy Prime Minister are not being spared either. Malaysia Today was given the name of the ex-Minister who has been accused of molesting the cigar girl in the Havana Club in a five-start hotel in KL Sentral. Malaysia Today’s initial investigation points to a smearing campaign aimed at bringing down all those close to the Deputy Prime Minister and it seems the incident has been denied by the girl concerned.

On Sunday, Najib sealed a secret pact with Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi. Yes, Najib has thrown his forces behind Abdullah and has sworn to sink or swim with his boss. This has riled the Team B forces and they now want Najib and his boys brought down as fast as possible so that Abdullah can be isolated and brought down as well in due time. And this is probably the reason for the smear campaign that suddenly intensified the last few days.

Hmm, I am wondering if the postponement of the Altantuya’s case has anything to do with Najib’s sealed secret pact with Abdullah? Since everyone’s spinning, I may as well spin along? Is the Altantuya’s controversy one of the 100 reasons why Najib cannot be PM?

The postponement is to drag Najib further through the mud. If Najib is to be given a smooth transition of power, wouldn’t he be cleared completely of the case? And to be cleared completely of the case, it means that we will by now have a verdict, wouldn’t we? A verdict that would be completely ‘pleasant’ to Najib, whose directly and professionally related to the three accused in the case.

Well, questions and more questions only. But Malaysia-Today, I wouldn’t mind reading one dalil per day. Beats the blues. And while waiting for the Altantuya’s trial to resume (its been postponed again till May), her dad can also kill sometime relishing the ‘inuendoes and insinuations’ purported in the book.

Najib after all has Altantuya’s ’blood’ on his hands, whether figuratively or metaphorically.


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

MP Padang Terap

"Mohd Nawawi Bin Ismail" nawawii@tnb.com.my

Dulu beliau selalu di Kota Damansara ..tinggal di Paya Jaras..

AHLI PARLIMEN PADANG TERAP YANG PRIHATIN
Oleh: Tun Telanai - Laman M@RHAEN

Manusia dipilih oleh Allah menjadi Khalifahnya dibumi ini. Pada masa yang sama mereka dituntut supaya mengabdikan diri kepada-Nya dalam semua tindakan sama ada dalam urusan ibadah, urusan kehidupan dan sehingga urusan kematian. Pengurus mempunyai bidang tugas yang besar dan luas antara lainnya mengatur dan mentadbir pelbagai sumber anugerah Allah supaya dapat digunakan dengan sebaik-baiknya oleh umat demi kebahagiaan kehidupan mereka yang sementara di dunia ini dan saham bekalan bagi kehidupan mereka di akhirat. Maka sewajarnya setiap individu Muslim itu mempunyai akauntabiliti terhadap apa yang dilakukan. Lebih tinggi pangkat dan kedudukan dan lebih besar autoriti yang dipegang, maka lebih besar dan lebih beratlah akauntabiliti tersebut. Untuk itu Islam meletakkan garis panduan pengurusan dan kepimpinan yang baik iaitu berteraskan kepada penghayatan konsep khilafah, ukhuwwah dan tazkiyyah (Ismail Omar, Pengurusan Sumber Asli, IDMP, 2000).

Asas kepada kepimpinan Islam mestilah menjurus kepada 3 matlamat utama yang jelas iaitu (Mustafa Daud, 1996)


i. Akidah–hakikat kepimpinan itu adalah amanah Allah yang mempunyai implikasi kepada keimanan terhadap Rukun Iman yang enam yang pasti ditanya diakhirat. Yang berjaya memimpin dengan baik akan ke syurga dan yang tersasar akan ke neraka.

ii. Syarak–mengakui dan menurut setiap syariat dan undang-undang yang diperuntukan oleh Allah didalam sumber teragung iaitu kitab Al-Quran dan Al-Hadith. Pematuhanya dikelaskan sebagai suatu ibadah seperti yang dikehendaki oleh Allah bahawa manusia itu diciptakan untuk tujuan beribadah.


iii. Akhlak–ia adalah asas kepada kepimpinan Islam dan ianya mestilah bertunjang kepada aqidah dan syariat. Akhlak yang baik dan mulia secara langsung mencerna kepimpinan kearah kesempurnaan seperti yang dikehendaki oleh Allah swt.TANGGUNGJAWAB KEPIMPINAN

Kepimpinan menurut perpektif Islam bukanlah suatu kedudukan yang boleh dianggap istimewa atau perlu direbut-rebut kerana ia sebenarnya lebih bersifat amanah. Rasulullah saw pernah mengingatkan Abu Dzar Al-Ghifiri yang memohon diberi suatu jawatan mentadbir wilayah Islam dalam sabdanya:


Maksudnya : Sesungguhnya kepimpinan itu adalah suatu amanah, pada hari kiamat ia merupakan kehinaan dan penyesalan kecuali bagi mereka yang menunaikan amanahnya dengan sempurna seperti yang telah dipertangunujawabka n.


Menyedari hakikat itulah, YB Ustaz Mohd Nasir Zakaria, Ahli Parlimen [AP] Padang Terap telah menunaikan tanggungjawabnya sebagai pemimpin yang diamanahkan pada PRU ke-12 lalu.


Pada hari Sabtu, 19 April lalu, jadual tugasnya paling ketat dari pagi hingga ke tengah malam. Sebelah pagi sehingga petang, beliau bersama-sama wakil rakyat PAS lainnya telah mengadakan perjumpaan dengan YAB Menteri Besar Kedah, Ustaz Azizan bin Abdul Razak di Daerah Sik, Kedah.


Saya telah mengaturkan satu program untuk YB Ustaz Nasir iaitu untuk menziarahi seorang pengasas PAS di sebuah Cawangan di Daerah Padang Terap yang uzur. Saudara Arshad bin Othaman telah diserang penyakit angin ahmar. Beliau kini lumpuh dari pinggang ke bawah. Sekarang beliau bergerak menggunakan kerusi roda.


Program ini bermula dengan sembahyang berjemaah maghrib dan diikuti penyampaian sumbangan peribadi merupakan bahan-bahan makanan dan duit sagu hati. Diakhiri jamuan ringgan. Selepas itu, beliau beredar untuk menghadiri dua lagi program yang melibatkan beliau di kampung yang berlainan dalam Daerah yang sama. Ikuti gambar-gambar keprihatinan beliau itu :


YB Ustaz Mohd Nasir Zakaria Sedang Memberi Sumbangan


YB Ustaz Nasir Menunjukkan Keprihatinnya


Luangkan masa jenguk-jeguklah blog saya : http://tuntelanai. blogspot. com/


Ada banyak bahan yang boleh dijadikan pengetahuan dan hiburan diblog saya satu lagi: http://demang. blogmas.com/

"SELAMATKAN RAKYAT DAN SELAMATKAN NEGARA”
“PROTES SAMPAI TURUN”

- Tun Telanai*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Khairy songlap RM150juta

"Faizal Johari" aiman_crs@yahoo.com

Bacaan santai, baca jangan tak baca.....

Anda boleh capai dengan masuk ke url:
http://buletinonlin e.net/index. php?option= com_content&task=view&id=869&Itemid=31

Ditulis oleh Editor
Wednesday, 16 April 2008
The image “http://buletinonline.net/images/berita1/helikhairi.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Bab 1

Khairy Jamaludin sangat berbeza. Dia tidak bertanding untuk kerusi Timbalan Ketua Pemuda UMNO. Kerusi tersebut diserahkan kepadanya apabila ramai dikalangan Pemuda UMNO Bahagian dinasihatkan untuk mencalonkan beliau ketika perhimpunan Agung UMNO 2004.

Dia tinggalkan tugasnya sebagai Timbalan Ketua Setiausaha Sulit di Pejabat Perdana Menteri untuk membeli RM 9 juta syer Peudo Investment Bank.

Dia menunjuk-nunjuk kekayaan dan mempengaruhi tanpa batasan. Dia mengelilingi daratan dengan helicopter yang bernilai 20 juta dollar. Bermesyuarat dengan Pemuda UMNO Bahagian dan merasmikan mesyuarat Pemuda Bahagian yang lain, satu persatu. Ibunya baru-baru ini membeli sebuah banglo lama di Damansara Height, robohkannnya supaya dapat dibina yang baru.” – http://www.bigdogdot.com


“Melalui temubual yang kami buat dengan pemuda Melayu Islam di Bachok, Kota Bharu, Kuala Kerai, Macang dan Besut, bebrapa orang dari meeka mengenali Khairy yang digambarkan sebagai rumah besar yang ia tinggal didalamnya, kereta besarnya, helikopter kepunyaannya, kekayaan yang dimiliki dan perhatikan pada hubungan kekeluargaannya.” – http://www.othermalaysia.org

The image “http://buletinonline.net/images/berita1/helikhairi.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Bab 2

Catatan diatas adalah gambaran yang dipaparkan didalam bebrapa laman/blog berkenaan Khairy Jamaluddin, suami Nori Abdullah, menantu kepada Perdana Menteri Malaysia.

Namun apa kaitannya dengan Terengganu?
Ah…. Apa yang dihairankan, Khairy mempunyai kaitan disemua tempat di Malaysia, bahkan bukan sahaja di Malaysia, sampai menyeberang tambak Johor. Khairy diberitakan
Kahwini Cucu Lee Kuan Yew

Jadi, Khairy mempunyai sebuah helikopter peribadi?
Itulah yang dituliskan dan diperkatakan oleh ramai orang. Dia bukan Menteri dan bukan juga seorang ahli perniagaan, namun siapakah dia?

Dia menantu Pak Lah, ‘pencatur’ semua urusan Paklah. Bermakna dia menyusun segalanya. Mengatur apa yang ada dan mengambil bahagian. Bahagian apa?

Bahagian pengurusan dan pentadbiran Pak Lah! Termasuk bahagian yang menjadi ‘komisyen’ kepada Pak Lah


Bab 3


Beberapa orang yang terlibat dengan pembangunan Pulau Wan Man dan Taman Tamadun Islam (TTI berkumpul untuk berbincang dan sembang-sembang sewaktu awal pembangunan TTI dibuat.

Sebagaimana pembangunan Pulau Duyong, begitulah juga pembangunan Pulau Wan Man. Nama Khairy dan Patrick Lim tidak berpisah dari dua projek itu

Ramai yang melihat Patrick Lim duduk di baris hadapan. Seolah-olah menjadi pengurus kepada kedua-dua projek tersebut.

Namun seperti yang di tulis didalam Loony Malaysia Today (Kemudian diulang dalam Angin Perubahan (Piala) Monsun) Patrick Lim hanya satu petak dari cantuman petak-petak yang membentuk rangkaian. Umpama sarang lelabah.

Bosnya duduk belakang, nun jauh di Putra Jaya.

Patrick Lim duduk dihadapan kerana dia orang ‘business’, jadi pergerakannya adalah business. Kalau Khairy atau Wan Hisham didepan, maka ia tampak seperti projek kerajaan, tak ada wajah business.

Kalau tidak ada wajah business bagaiman rakyat dapat diyakinkan (dibodohkan) bahawa projek bilionan ringgit Pulau Duyong dan Pulau Wan Man adalah benar-benar projek perniagaan yang tulin.

“Semuanya ditukar, tidak ikut spesifikasi. Sejak dari projek-projek Pulau Duyong lagi, wajah atas pelan tidak sama atas apa yang berlaku atas tanah,” ujar seorang kontraktor

“Pusat Konvensyen di TTI yang besar, yang nampak hebat itu, ada tiga jenis bata yang digunakan,
”mula-mula bata biasa, kemudian bata simen, akhirnya bata ringan,
”Bata (batu blok) yang digunakan untuk buat rumah PPRT.” Ujar kontraktor itu lagi.

Yang berkumpul disitu termasuk pegawai Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PERMINT), badan yang menjadi ‘Wok Yeh’ atau ‘Pak Sanggup’ dalam rangkaian konspirasi Pak Lah, Patrick Lim, Wan Hisham dan Idris Jusoh.

“Macamana tak tukar spect (spesifikasi), duit dah tak ada” ujar pegawai berkenaan.

“Eh… kan dah masuk payment?” Tanya kontraktor seorang lagi.

“Memang dah masuk, awal-awal lagi Khairy dah sapu RM 70 juta”, kata pegawai tersebut.

Semua yang ada menggeleng kepala.

Bab 4

Oh… begitu. Sebab itulah dia boleh tinggalkan jawatanTimbalan Ketua Setiausaha Sulit di Jabatan Perdana Menteri.

Jawatan disitu menjadi penghalang baginya.

Macamana dia nak gerakkan pemuda, kalau asyik duduk di tingkat 4 Jabatan Perdana Menteri. Hisham terlalu sibuk dengan Kementerian Pelajaran.

Kes bahasa pengantar bagi matapelajaran Sains dan Matematik pun tak pernah selesai, macaman Hisham nak mencorakkan pemikiran pemuda sekarang.

Pemuda sekarang pulak lain dari zaman Hisham dulu.

Sekarang zaman generasi X, generasi ICT, semuanya ada dalam pemuda UMNO.

Mat Rempit ada, Mat Gian ada, Mat Bapok ada, Mat Pondan ada, Mat Gay ada. Artis ada, pelakun ada, pelawa(o)k pun ada !

Bab 5

Jadi persoalan bagaimana Khairy boleh membeli sebuah helikopter sudah ada jawapan.

Jawapan kepada persoalan mana perginya RM 150 juta lagi, dari keseluruhan RM 300 juta perbelanjaan yang diisytiharkan bagi pembangunan TTI dan Pulau Wan Man, pun sudah ada!

Kenapa, Tak percaya ????

Catatan hujung :

Khairy dilaporkan menggunakan sepenuhnya helikopter untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat semasa kempen PRU 12 di Rembau.

”The Kelantan police are in a dilemma. Menteris Besar and Chief Ministers need to be escorted by a retinue of police outriders and bodyguards. Even Khairy Jamaluddin is flying around in a helicopter while campaigning in Rembau. And Khairy is just the son-in-law of the Prime Minister and holds no government post. But still he is surrounded by 50 Mat Rempit who will not allow anyone close lest their boss gets in harm's way. Nik Aziz, however, refuses a police escort because it will be the rakyat that pays for it. At times, he walks around the kampong all alone, unescorted.”
- http://malaysia-todays.blogspot.com/2008_03_02_archive.html

Sebab itu kita lihat sekejap statementnya keluar di Kelantan, kemudian tiba-tiba tak berapa jam kemudian dia keluarkan kenyataan lain di Rembau atau ditempat-tempat lain semasa PRU 12 !*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Swiss Asked (very politely) US Jewish group

muslim in suffer@


bismi-lLahi- rRahmani- rRahiem
In the Name of Allah, the Compassionate, the Merciful

=== News Update ===

Swiss Asked (very politely) US Jewish group to F-ck off!


by Stephanie Nebehay - Reuters


Global Research, April 8, 2008


GENEVA, April 8 (Reuters) - Switzerland rejected accusations on Tuesday by the U.S.-based Anti-Defamation League (ADL) that it could be financing terrorism after a Swiss company clinched a multi-billion euro (dollar) deal to buy natural gas from Iran.


The Swiss Foreign Ministry reiterated that the purchase did not violate U.N. Security Council resolutions imposing sanctions on Iran over its nuclear programme or U.S. domestic law.


The American Jewish group's full-page advertisement — which follows a complaint lodged by Israel with Switzerland over the deal — appeared on Tuesday in newspapers under the banner "Guess who is the world's newest financier of terrorism? SWITZERLAND" .


"The reproaches in this advertisement do not correspond to the facts," Swiss Foreign Ministry spokesman Lars Knuchel said.


The ad — which ran in the International Herald Tribune, the leading Swiss financial daily Neue Zuercher Zeitung and Geneva daily Le Temps — said the deal's "likely result" was Hamas and Hezbollah "may get tens of thousands of additional missiles".


Both Hezbollah, the Shi'ite Muslim movement in Lebanon, and the Palestinian Islamist group Hamas which seized control of the Gaza Strip last year, are pro-Iranian parties.


U.S. President George W. Bush has accused Shi'ite Muslim Iran of being "the world's leading state sponsor of terror" and of undermining peace by supporting Hezbollah and Hamas.


The United States has led international efforts to penalise Iran for failing to allay suspicions that it is seeking nuclear weapons and has been urging other countries to cut trade ties.


The ad said that the contract, signed during a Tehran visit last month by Swiss Foreign Minister Micheline Calmy-Rey, would enable Iran to accelerate and complete its nuclear programme.


"Terrorist cells in Europe, the Middle East and around the globe will have access to new weapons and support," it said. "When you finance a terrorist state, you finance terrorism."


The Swiss energy group Elektrizitaetsgesel lschaft Laufenburg (EGL) has said its 25-year deal with the National Iranian Gas Export Company was worth between 10 billion euros ($15.73 billion) and 22 billion euros, depending on several factors such as the price of oil.


Calmy-Rey, whose neutral country has worked in the past to find a compromise in the nuclear row, said in Tehran that the deal was important in the long term for both parties.


"This business transaction between the EGL and NIGEC is fully in line with the U.N. sanctions against Iran as well as with the U.S. Iranian Sanctions Act," Knuchel said on Tuesday.


Asked whether the deal might jeopardise neutral Switzerland' s role in handling U.S. interests in Iran, as it has done since the 1979 revolution, he said a State Department spokesman had said last week there was no change in U.S. policy.


The Swiss foreign ministry also pointed out that other powers including the European Union (EU), China and Japan were doing business with the Islamic Republic. (Editing by Jonathan Lynn and Charles Dick)


Global Research Articles by Stephanie Nebehay


http://globalresear ch.ca/index. php?context= va&aid=8609

===

-muslim voice-
____________ _________ _________ ________
BECAUSE YOU HAVE THE RIGHT TO KNOW*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

IslamicRelief - 5km run for charity - Get involved

"Islahonline" islahonline@gmail.com
Islamic Relief UK

5km run for Charity

5km run for charity
11th May 2008
Regents Park, London

If you have ever wanted to get involved in a 5km run, here is your chance! On Sunday 11th May at Regents Park, London, over 1,000 people are expected to take part in a charity event, raising over £100,000! Islamic Relief are looking for volunteers to take part in this initiative; you can participate in this fantastic event with just a small registration fee, and by committing to raise the suggested minimum sponsorship.


No previous experience is required and with a little bit of training, the 5km distance should be easily achievable. The spirit of the event is in taking part, not winning, so you can run, jog or walk


you decide!


With places extremely limited, you should book early to avoid disappointment. You can either visit www.doitforcharity. com to book online and to get further information, or you can call 0207 722 4745 for your free information pack.


www.islamic- relief.org. uk


Islamic Relief Worldwide
Website:
http://www.islamic- relief.com
Registered address: 19 Rea Street South, Birmingham, B5 6LB, UK
Tel: +44 (0) 121 622 0622
Fax: +44 (0) 121 622 5003
Registered Charity No: 328158
Company Reg No: 2365572

Registered at the Registrar of Companies for England and Wales at Companies House, Cardiff as a company limited by guarantee.

PRIVILEGED COMMUNICATION
This is an electronic communication from Islamic Relief Worldwide. Any opinions expressed in this e-mail are those of the individual and not necessarily those of Islamic Relief Worldwide. Its contents are confidential to the intended recipient at the e-mail address to which it has been addressed. It may not be disclosed to or used by anyone other than this addressee nor may it be copied in any way. If received in error please contact the sender and delete it from your system. Please note that neither the sender nor Islamic Relief Worldwide accept any responsibility for viruses. It is your responsibility to scan any attachments. No contracts may be concluded on behalf of the sender of Islamic Relief Worldwide by means of e-mail communications unless otherwise specifically agreed. Service of documents by e-mail will not be accepted.

Islahonline
__._,_._

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)