Friday, April 4, 2008

KENYATAAN PIMPINAN PARTI PKR, DAP dan PAS [BM & English]

(Pimpinan BA, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)


KENYATAAN PIMPINAN PARTI PKR, DAP dan PAS - Laman M@RHAEN
Pimpinan tertinggi parti-parti PKR,DAP dan PAS hari ini telah mengadakan mesyuarat sebagai lanjutan daripada mesyuarat yang telah diadakan pada 18 Mac 2008.

Mesyuarat hari ini dihadiri antara lain oleh Dato� Seri Anwar Ibrahim, YB En Lim Kit Siang, YB Dato Seri Tuan Guru Haji Hadi Awang dan YB Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.

Pada mesyuarat hari ini kami telah mencadangkan untuk memantapkan lagi kerjasama ketiga-tiga parti ini atas nama PAKATAN RAKYAT. Nama ini telah dicadangkan dan akan disahkan setelah ketiga-tiga parti mendapat persetujuan pimpinan masing-masing dalam masa terdekat ini.

Pakatan Rakyat juga berikrar akan memperjuangkan hak dan kebajikan semua rakyat tanpa mengira agama dan kaum seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Negara.

Dengan keputusan pilihanraya yang lepas, kerajaan-kerajaan negeri Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor akan nantinya dikenali sebagai kerajaan negeri Pakatan Rakyat. Dasar-dasar utama kerajaan negeri ini akan diselaraskan sesuai dengan dasar-dasar Pakatan Rakyat.

Bagi memantapkan pemahaman atas semua dasar, wakil-wakil rakyat Parlimen dan Dewan Undangan Negeri ketiga-tiga parti akan mengadakan satu konvensyen pada 27 April 2008.

Kami juga memperkemas dan memantapkan struktur Pakatan Rakyat dengan diwujudkan di bawah Majlis Pimpinan yang terdiri daripada ketua-ketua tiga parti, sebuah Sekretariat Bersama yang akan diwakili oleh tiga pimpinan daripada setiap parti. Sekretariat Bersama ini telah ditugaskan untuk membina asas dan kerangka pakatan untuk disahkan oleh Majlis Pimpinan nanti.

YB Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail
Dato� Seri Anwar Ibrahim
YB Lim Kit Siang
YB Dato� Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang

Statement by the Leadership of KeADILan, DAP and PAS
The leaders of KeADILan, DAP and PAS met today in furtherance of the meeting held on the 18th of March 2008.

Today�s meeting was attended by, among others, Dato� Seri Anwar Ibrahim, YB Lim Kit Siang, YB Dato� Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang and YB Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail.

In today�s meeting, we have proposed to consolidate the cooperation between the three parties under the name �PAKATAN RAKYAT.� This name has been proposed pending confirmation by the respective parties.

Pakatan Rakyat pledges to uphold the rights and interests of all Malaysians, regardless of religion or race, as enshrined in the Constitution.

With the results of the recent elections, the state governments of Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak and Selangor will be known as Pakatan Rakyat state governments. The policies of these governments will be conducted in accordance with the policies of Pakatan Rakyat.

To further mutual understanding regarding such policies, a convention of all Pakatan Rakyat elected representatives of Parliament and State Assemblies will be held the 27th of April, 2008.

We have developed and strengthened the structure of Pakatan Rakyat by creating under the Leadership Council, consisting of the leaders of the three parties, a Joint Secretariat consisting of three leaders each from each of the three parties. This Joint Secretariat will be tasked with building the foundation and framework of the Pakatan Rakyat for ratification by the Leadership Council.

YB Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail
Dato� Seri Anwar Ibrahim
YB Lim Kit Siang
YB Dato� Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang


ANWAR IBRAHIM
Office of Anwar Ibrahim
info@anwaribrahim. com
03.04.2008


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Pendapat Ikhlas ku Untuk BN / Kerajaan PR perlu tubuh badan Hisbah

(Pimpinan BA, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

From: MoNI
Sent: Thursday, April 03, 2008 5:21 PM


Hari ke hari , tulisan ke tulisan , peristwa ke peristwa , berita ke berita ..makin kita lihat apa yang berlaku sekarang nampaknya sangat menampakkan akan New Book of Malaysia kata Prof Diraja Ungku Aziz ..it is not new chapter ...New Book di ulang lagi oleh Pak Ungku..
Melihat sejarah Malaysia yang baru 50 tahun , kita tidak menyangka rupanya perubahan tetap berlaku meskipun sudah beribu kali kita di tanam dengan slogan hanya BN yang boleh memerintah . Apa faktor menyebabkan ia berlaku , sudah banyak di ulas oleh penulis-penulis pengkaji pengkaji , bukan sorang dua ..bahkan di kaji oleh di komen oleh 27 Juta Rakyat Malaysia ...semua rakyat 27 juta sudah pandai menjadi pengkaji hari ini .
Sejak akhir-akhir ini juga dunia koperat di war-war kan rebranding ..penjenamaan semula .. yang baik di sebut penjelmaan semula ...tapi sebab bunyi nya macam mahluk makhluk halus maka bahasa ini tidak di gunakan.
Maka MIC dah mula nak buat rebranding , umno sibuk nak reformasi , MCA hingga Presiden nya tak mahu jawatan kabinet , Gerakan dah makin garang belasah umno semua nya kalut belaka . Tapi umno tak pulak sebut nak rebranding nie ...pada aku elok lah semua nie buat rebranding . Tak kira lah nak menjelma semula ..atau nak menjenamakan semula tak kira lah mana yang sesuai asal kan jangan buat perangai lama .
Ada satu tulisan dan banyak juga pendapat kita patutnya ke arah sistem 2 parti , macam Liberal dan Demokrat di luar negara tu , banyak negara maju Jepun US dan lain-lain buat sistem itu , dan ini ramai orang tahu . 2 Parti ni saling bertukar , kan ker bagus ...hari nie hang dapat jawatan hang tak buat kerja ..aku tukar dia pulak ...dia pulak kalut , aku tukar hang pulak ...yang untung kan rakyat dapat yang terbaik ..ini tidak dapat 50 tahun ..baik ker tidak 50 tahun , buat apa pun dia saja ...so sekarang tanda 50 tahun tu hampir dan Insya Allah akan tamat.
Jadi aku mencadangkan BN nie tukar lah nama ..rebranding ..percaya lah pada CEO CEO yang buat rebranding nie ...atau pilihan nya bungkus terus dan tak akan muncul tinggal sejarah saja . Pakatan Rakyat nie masih baru , tak sampai pun 2 bulan maka harapan , semangat , komitmen masih tinggi . dan belum teruji kemampuan kecuali lah dah 2-3 tahun . yang baik nya kalau di beri peluang 10 tahun , 2 penggal maka akan nampak kesan nya .
Aku bukan apa kesiyan lah tengok BN nie , kalut tambah kalut , macam nak pupus pulak . Walaupun aku suka BN pupus sebab perangai nya , aku tetap mahu ada tukang check pada yang baru nie Pakatan Rakyat ..almaklumlah manusia bila dah mempunyai kuasa , akan di uji , bila duit depa mata , kuasa ada , maka kena ada orang tukang tengok ..so hasil nya kita buat lah macam negara maju tu tukar-tukar ...bukan ker kita nie nak maju ..??...
Jadi BN tukar lah nama , MIC tukar nama , MCA tukar nama , Umno pun sama tukar nama , jangan lah kempen pembangunan lagi , jangan lah kempen yang merapu macam dulu , menipu merampok macam dulu , tukar lah sikit-sikit ya lah , kalau dah imej perampok , kena masuk jel dulu , bila keluar jel .. jual lah goreng pisang , lepas tu rajin-rajin ke surau , rajin-rajin buat kerja amal lepas tu tunjukkan ikhlas bertaubat , slow slow naik baik buat benda baik ... kalau dah macam tu nanti ...buat lah gagasan baru , lawan balik , lawan dengan gentleman lah , sementara SPR dah di betulkan , aku sangat lah suka , kalau tukar-tukar sebab aku akan dapat yang terbaik.
Cuma itu lah ....yang aku tak pasti kalau dah perangai tu 50 tahun berapa tahun lah pulak di perlukan untuk pulih jadi betul-betul baik , kalau ikut umur manusia 50 tahun nie alamat nya tak sempat pulih , dah tak ada kederat dan menunggu masa mati dan pupus terus.
Nota : Dr Khir Toyo , Shahidan Kasim , Idris Jusoh tu kalau tak ada kerja baca lah tulisan aku nie �

Kerajaan PR perlu tubuh badan Hisbah
Abdul Halim Mohd Rashid
Wed | Apr 02, 08 | 7:28:02 pm MYT
KUALA LUMPUR, 2 April (Hrkh) - Semua kerajaan Pakatan Rakyat (PR) yang memerintah lima negeri mesti menubuhkan badan Hisbah untuk memastikan ketelusan yang disandarkan kepada sistem yang dipercayai, kata Ketua Penerangan PAS, Mahfuz Omar.

"Bukan pengisytiharan harta Exco-exco sahaja yang boleh meningkatkan keyakinan umum terhadap kerajaan-kerajaan tersebut, tetapi yang lebih penting lagi ialah kepada siapa harta diisytiharkan dan adakah perisytiharan itu disiasat oleh badan yang bebas," kata beliau ketika mengulas kenyataan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Menteri Besar Abdul Khalid Ibrahim tentang keputusan untuk mengisytiharkan harta Menteri Besar serta Exco-exco kerajaan negeri itu serta keluarga mereka.

Beliau berharap badan tersebut yang dipanggil ombudsman oleh umum akan ditubuhkan dengan segera oleh kelima-lima kerajaan negeri yang berkaitan.

"Kita tidak mempersoalkan kejujuran sesiapa. Tetapi hukum alam seolah-olah menetapkan kejujuran sahaja tanpa sistem yang memelihara kejujuran itu boleh menyebabkan individu-individu yang jujur juga terperangkap dengan situasi yang mereka hadapi," jelas Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Sebab itulah, satu sistem yang memelihara dan memastikan kejujuran individu yang berkaitan mesti diwujudkan melalui badan hisbah tersebut.

"Dengan adanya badan hisbah, Menteri Besar, Exco-Exco dan pegawai-pegawai kerajaan boleh mengisytiharkan harta mereka kepada badan itu.

"Bukan setakat isytihar sahaja, tetapi boleh disiasat jika badan itu berpendapat ada keraguan yang mesti dijelaskan dan seterusnya mengambil tindakan susulan," katanya.

Jika harta-harta diisytiharkan kepada Menteri Besar sahaja, katanya, ia tidak memadai untuk dilhat sebagai ketelusan yang selama ini dituntut oleh rakyat.

"Kita jangan lupa, rakyat mengundi kita kerana sudah jemu dengan janji-janji yang tidak ditunaikan oleh Barisan Nasional (BN).

"Mereka bertindak mengundi PR kerana mengharapkan ketelusan dan satu anjakan dalam pengendalian kuasa yang mereka amanahkan.

"Kita mesti buktikan bahawa tindakan mereka itu berbaloi. Worth it," kata Mahfuz.


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

kalau dah Umno tu Umnolah juga / Kenapa tahan Hindraf, Umno bebas?

(Pimpinan BA, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

Detikdaily
Walaupun bertukar menteri, kalau dah Umno tu Umnolah juga
Posted on Wednesday, April 02 @ 18:14:32 EST by reformis
Pendapat
Norlaila Othman,
Keluarga kepada Tahanan 6 tahun ISA.

 �Saranan MIC supaya kerajaan membebaskan lima aktivis HINDRAF yang ditahan mengikut ISA ,dibuat secara ikhlas atas dasar perikemanusiaan� .� Inilah antara kata-kata yang tertera di muka 6 akhbar Berita Harian hari ini ,Rabu 2 April 2008.

Menarik juga saranan ini walaupun ianya dibuat setelah MIC kalah teruk dalam Pilihanraya Umum ke 12 yang baru saja berlalu dan orang yang membuat seruan itu, sudah tidak punya kuasa dalam kerajaan.

Ya, saya percaya, seruan itu dilakukan secara jujur. Namun, suka saya menyebutkan, sepatutnya bukan setakat MIC saja, malahan semua parti politik yang ada di Malaysia ini, sepatutnya sama-sama tampil dengan saranan dan seruan masing-masing supaya semua tahanan ISA dibebaskan, ISA di mansuhkan dan elok tutup saja Kem Kamunting yang telah menjadi tempat tahanan tanpa bicara kepada ramai ahli politik, ahli akademik dan rakyat Malaysia yang tidak berdosa.

Selama ini, Parti PAS sentiasa konsisten, atas dasar perikemanusiaan, menyeru supaya semua tahanan ISA tanpa mengira kaum, agar segera dibebaskan .Dato�Sri Anwar Ibrahim, ketua de facto PKR dan juga Lim Guan Eng Setiausaha Agung DAP yang kini Ketua Menteri Melaka, kedua-duanya pernah ditahan dibawah ISA, juga membuat seruan yang sama.

MCA masih membisu dalam isu ini, manakala UMNO secara terus-terang melalui lidah para pemimpin nya (cari kata-kata mereka di Media arus Perdana),menyatakan mereka amat memerlukan ISA untuk memastikan �keselamatan Negara� tidak terancam. UMNO, sebuah parti yang selalu mendakwa memperjuangkan nasib orang Melayu yang majoritinya berugama Islam, seharusnya memberi contoh yang baik kepada parti lain , terutama dalam usaha mempertinggikan nilai-nilai kemanusiaan , dan sepatutnya sanggup atau bersedia mendengar keluhan rakyat yang sedar dengan kezaliman ISA dan seterusnya menggantikan akta zalim itu dengan undang-undang lain yang sedia ada di Negara kita.

Terlalu banyak saranan, cadangan dan seruan yang dikeluarkan oleh pelbagai pertubuhan dan badan Hak Asasi dari dalam dan luar negeri contohnya seperti SUHAKAM di Malaysia dan Human Rights Watch di Amerika menyelar penggunaan ISA yang terlalu berleluasa.Semua seruan itu sama dengan cadangan PAS,PKR dan DAP iaitu semua tahanan ISA diberi perbicaraan yang adil atau dibebaskan saja, dan akta ISA itu dimansuhkan saja dari perundangan Malaysia.

Namun, para pemimpin UMNO yang memegang tampuk pemerintahan, kelihatan begitu �keras hati� untuk membebaskan semua tahanan ISA.
Sebelum ini Menteri Dalam Negeri ialah Abdullah Badawi yang juga Perdana Menteri Malaysia. Walaupun mempunyai kuasa dua dalam satu, beliau tidak menggunakan kuasanya untuk membebaskan semua tahanan ISA.Malahan, zaman Abdullah Badawi atau nama mesranya Pak lah, satu rekod baru telah dicipta, dimana beliaulah Perdana Menteri Malaysia yang mempunyai tahanan ISA paling lama, iaitu 6 tahun dan telah ditambah dua tahun berikutnya, kepada lapan tahun!!!
Sungguh rendah perikemanusiaan Pak lah!!

Terkini, masih ada 70 tahanan ISA dari pelbagai kaum dan ugama masih ditahan antara 3 bulan hingga ke 6 tahun, di Kem Kamunting.

Selepas kekalahan teruk B.N dalam Pilihanraya Umum ke12 baru-baru ini, Pak lah telah menurunkan kuasa Menteri Dalam Negeri kepada Datuk Seri Syed Hamid Albar. Rakyat menjangka, perubahan jawatan ini akan memberi satu sinar baru terhadap semua tahanan ISA, namun segala harapan itu hampa belaka.
Ye lah, kalau dah UMNO tu, UMNO juga, nampaknya sikap dan pendirian Syed Hamid juga sama dengan Pak Lah, iaitu tahanan ISA belum boleh dibebaskan kerana mereka �masih menjadi ancaman �kepada Negara.

Adakah kita terpaksa menunggu UMNO dan semua pemimpinnya di mansuhkan, barulah semua tahanan ISA dapat menghirup udara bebas di dunia ini? Siapakah sebenarnya yang mengancam Hak Asasi Rakyat Malaysia?

Kebenaran akan timbul juga satu masa nanti. Hanya masa yang akan menentukannya� .

Malaysiakini
Kenapa tahan Hindraf, Umno bebas?
Apr 3, 08 12:12pm
Jika lima pemimpin Barisan Bertindak Hak-hak Hindu (Hindraf) mengancam keselamatan negara kerana menganjurkan demonstrasi, kenapa pemimpin Umno yang menunjukkan perasaan dibiarkan tanpa tindakan?

Demikian pertanyaan yang diungkitkan parti Gerakan Wilayah Persekutuan berhubung sikap terbaru Kementerian Dalam Negeri yang enggan membebaskan pemimpin Hindraf walaupun MIC sendiri kini menggesa kelima-limanya dibebaskan.

"Malah, demonstrasi di Komtar (Pulau Pinang) itu berasaskan sentimen perkauman dan boleh membangkitkan isu-isu perkauman," kata penolong setiausaha Gerakan Wilayah Persekutuan, K K Supramaniam dalam satu kenyataan.

"Datuk Seri Hamid Albar tidak boleh terus menahan mereka bawah ISA apabila tidak lagi wujud ancaman keselamatan.

"Banyak parti politik dan badan bukan kerajaan menggesa kelima-lima mereka dibebaskan tetapi hanya kerajaan yang berdegil mempertahankan penahanan mereka atas sebab keselamatan. "

penang komtar umno protest 140308 anwar traitor bannerSupramaniam merujuk tunjuk perasaan besar yang diadakan di kaki bangunan kompleks kerajaan negeri Pulau Pinang anjuran Umno bagi membantah kenyataan ketua menteri baru, Lim Guan Eng, berhubung isu Dasar Ekonomi Baru (DEB).

Demonstrasi 14 Mac itu diketuai tokoh-tokoh Umno negeri, antaranya bekas timbalan ketua menteri Datuk Seri Abdul Rashid Abdullah, setiausaha perhubungan Umno negeri Datuk Azhar Ibrahim, wakil rakyat Sungai Dua - Datuk Jasmin Mohamed, dan ketua bahagian Bukit Mertajam, Datuk Musa Sheikh Fadzir.

Mengulas gesaan presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu hujung minggu lalu, Syed Hamid berkata bekas menteri itu berhak menyuarakan apa yang diperjuangkan oleh partinya.

"Tugas saya ialah menentukan apa juga isu yang dibuat, bukan satu keputusan berasaskan keputusan saya, tetapi berasaskan proses-proses yang diiktiraf undang-undang dalam menentukan keselamatan dan ketenteraman awam sentiasa terjamin," kata Syed Hamid awal minggu ini.

bm lima tahanan hindrafSamy Vellu menggesa semua pemimpin Hindraf dibebaskan - dua daripadanya wajar dibebaskan lebih awal atas alasan R. Kenghadaran mengalami sakit teruk dan M. Manoharan menang sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor dalam pilihanraya 8 Mac.

Bekas menteri kerja raya itu juga berkata dua lagi ketua Hindraf wajar dibebaskan - V. Ganabatirau dan K. Vasantha Kumar - kerana "pembabitan mereka tidak begitu mendalam" dalam demonstrasi besar di Kuala Lumpur 25 Nov lepas.

P. Uthayakumar, seorang peguam dan aktivis sosial masyarakat India, pemimpin Hindraf yang kini meringkuk di kem tahanan Kamunting di Taiping.

Pemimpin Gerakan Wilayah Persekutuan itu, dalam kenyataannya semalam, kelima-lima pemipin Hindraf itu pernah cuba bertemu dan berbincang dengan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi "tetapi tidak dipedulikan atau ditonjolkan sebagai (pihak) yang tidak relevan, bebal dan tersisih."

"Apa lagi yang seseorang boleh buat jika dilayan sebegitu rupa?" kata Supramaniam.

"Sekarang, majoriti rakyat Malaysia, termasuk parti-parti politik telah menggesa lima pemimpin itu dibebaskan. Orang ramai kini sudah kecewa atas penangguhan pembebasan mereka."


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Sultan murka..

"Noor Surriani" noor.surriani@mail.electcoms.com.my

Source: Sinarharian

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Tiada diskriminasi di Wilayah ???????

"onn abubakar" onnabubakar@gmail.com

Muda Mohd Noor | Apr 4, 08 2:27pm

Menteri Wilayah Persekutuan memberi jaminan tiada amalan diskriminasi di kawasan-kawasan parlimen yang dimenangi parti pembangkang.

zulhasnan rafique ft minister pc 260308 03"Kita akan tentukan pembangunan di kawasan-kawasan berkenaan dilaksanakan dengan sama rata," kata Datuk Zulhasnan Rafique selepas pertemuan dengan semua ahli-ahli parlimen di Wilayah Persekutuan, termasuk Putrajaya dan Labuan.

"Kita tidak akan melakukan diskriminasi terhadap kawasan-kawasan itu dan memberi perhatian pada masalah yang dikemukakan oleh ahli-ahli parlimen di kawasan masing-masing."

Pertemuan selama dua jam itu diadakan di bangunan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur bermula 10 pagi tadi.

Bagaimanapun tiga ahli parlimen pembangkang tidak hadir - ketua penerangan PKR Tian Chua (Batu), menteri besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (Bandar Tun Razak) dan Dr Tan Seng Giaw (Kepong).

Di Kuala Lumpur, DAP, PKR dan PAS menguasai 10 daripada 11 kerusi parlimen, sementara BN berjaya mengekalkan Setiawangsa - dimenangi Zulhasnan.

Putrajaya dan Labuan masih di tangan BN.

Bercakap kepada wartawan selepas pertemuan tersebut, ahli parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong (duduk tengah) mendakwa, banyak isu yang berkaitan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dibangkitkan tetapi "tiada respons" dari menteri.

"Orang ramai membuat aduan mengenai isu-isu seperti penjaja asing di Jalan Petaling di ibu negara dan isu-isu lain termasuk penebangan pokok di tepi jalan.

zulhasnan pakatan dbkl 040408 lo ghazali tan kok wai"Kami juga membawa isu dakwaan yang paling popular dalam DBKL iaitu mengenai rasuah dalam pihak berkuasa tempatan itu," katanya.

Wee berkata, mereka juga membangkitkan isu pembangunan yang dijalankan di Kuala Lumpur kerana didakwanya tidak mengambil kira pandangan orang ramai.

Katanya, berikutan itu, Zulhasnan memberitahu mereka bahawa DBKL akan membuat pendengaran awam untuk mendapatkan pandangan orang ramai.

"Saya dan ahli-ahli parlimen lain juga bertanyakan mengenai penswastaan khidmat mengangkut sampah dan pembersihan ibu kota yang diberikan kepada Alam Flora.

"Kita hendak tahu proses penswataan tersebut, cara kontrak diberikan dan berapa lama lagi tempoh kontrak Alam Flora," katanya lagi.

Wee juga memberitahu, ahli-ahli parlimen pembangkang mencadangkan pemilihan langsung Datuk Bandar Kuala Lumpur dan bukannya pelantikan oleh Yang di-Pertuan Agong seperti sekarang.

Bagaimanapun, menurutnya, Zulhasnan kurang bersetuju terhadap cadangan tersebut.

zulhasnan pakatan dbkl 040408 pakatan mpsManakala ahli parlimen Cheras, Tan Kok Wai membangkitkan isu pelantikan ahli majlis penasihat DBKL kerana menurutnya kebanyakannya adalah penyokong BN.

"DBKL kata ahli majlis penasihat terdiri daripada golongan profesional tetapi kami mendapati ada juga yang bukan profesional," katanya.

Selain perkara tersebut, ahli-ahli parlimen pembangkang juga membangkitkan isu mengapa DBKL tidak melayan penjaja di kawasan pembangkang.

Tan berkata, mereka mencadangkan DBKL supaya mengeluarkan lesen kepada penjaja yang berniaga secara haram melainkan di kawasan-kawasan yang mendapat bantahan di kalangan penduduk setempat.

"Saya juga menegur DBKL kerana mengambil tindakan yang keras terhadap penjaja selepas pilihanraya umum lalu kerana ia seolah-olah sebagai mahu membalas dendam," katanya.

Dalam pertemuan itu, Tan juga mencadangkan supaya Kementerian Wilayah Persekutuan dimansuhkan kerana merugikan wang rakyat dan pertindihan tugas.

"Kementerian ada pejabat di Putrajaya dan DBKL, Kita mahu ia diletak di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM)," tambahnya.

Katanya, kementerian tersebut pernah dimansuhkan pada tahun 1990 tetapi dihidupkan semula pada 2004.

Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Ghazali pula mendakwa, ada kemudahan awam di Kuala Lumpur yang digunakan oleh BN/Umno tetapi diselenggarakan oleh DBKL.

zulhasnan pakatan dbkl 040408 zulhasnan saravananBeliau berkata, pihaknya akan menyenaraikan kemudahan awam yang digunakan oleh BN/Umno supaya menteri melihatnya sendiri.

"Saya juga telah membangkitkan mengenai kebanjiran penjaja asing di kawasan-kawasan tertentu sehingga menjejaskan peluang penduduk tempatan.

"Saya juga menimbulkan mengenai kenaikan bayaran saman ke atas motosikal dari RM10 kepada RM100 kerana ia membebankan golongan berkenaan.

"Zulhasnan dalam jawapannya berkata, DBKL akan mengkaji perkara tersebut," kata Dr Lolo lagi.

Zulhasnan juga berkata, kementeriannya akan mengadakan persidangan meja bulat untuk semua ahli Parlimen di Wilayah Persekutuan selama tiga hari mulai 17 April depan bagi membincangkan secara mendalam masalah-masalah yang berlaku sekarang.


Source: Malaysiakini

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Konsert Kasih oleh PENGASIH Malaysia

"fatim092002" patimah@bnm.gov.my

Konsert Amal Kasih
Konsert Kasih adalah satu konsert amal yang bertujuan bagi mengumpul
dana untuk Tabung Persatuan PENGASIH Malaysia. Melalui konsert amal
ini, badan korporat, jutaan, dermawan serta individu adalah di beri
peluang untuk bersama menyumbang di dalam melaksanakan program ini di
samping turut serta melaksanakan aktiviti-aktiviti yang akan
dilaksanakan oleh PENGASIH.

Melalui konsert ini, kami di PENGASIH Malaysia merancang untuk
mengadakan beberapa aktiviti bagi membantu kerajaan menangani masalah
social di negara kita, mungkin bagi sebilangan anda program ini
nampak membosankan tapi bagi kami di PENGASIH Malaysia, kami tidak
akan berputus asa dan berusaha terus dan merancangkan aktiviti tanpa
bergantung kepada bantuan kerajaan. Bagi kami mengadakan konsert ini
adalah salah satu cara yang sesuai bagi melaksanakan program dan
aktiviti dengan citarasa era baru.

Antara program yang di rancang adalah program yang bersangkutan
dengan anak remaja. Ini adalah kerana Anak Remaja adalah sasaran
utama kami, bagi kami cegah sebelum parah adalah sebaiknya dari
terantuk baru hendak mengadah.

Berikut adalah Program dan Aktivti yang akan di laksanakan bagi tahun
2008 hingga 2010. Program tersebut adalah Program Kenali Anak Anda,
Program Intervensi bersama Ramaja, Program Terapi Komuniti Sokong
Bantu Rumah PENGASIH.

Program Kenali Anak Anda
� Untuk membina Generasi Modal Insan Kelas Pertama
� Disasarkan terhadap Ibu-bapa
� Kempen di Media Massa secara besar-besaran
� Untuk memberi petunjuk-petunjuk penting mengenai anak-anak
serta tindakan sesuai yang perlu diambil
Program "Intervensi bersama Remaja"
� Kempen khusus untuk remaja
� Kempen Media Massa dan aktiviti secara besar-besaran
� Untuk membimbing remaja serta tindakan sesuai yang perlu
diambil
� Talian Hotline "Rakan PENGASIH" dan Interaktif E
Program Terapi Komuniti Sokong Bantu "Rumah PENGASIH"
� Membina komplek Rumah PENGASIH
� Program pemulihan Therapeutic Community
� Program pemulihan Therapeutic Community khusus untuk remaja
� Program After Care Rumah PENGASIH
� Program Drop in Centres dan Program Out Reach

Konsert Amal kaSih bersama Jamal Abdillah & Sallem
Pada : 11, 12 & 13 April 2008
Jam : 8.45 malam
Tempat : Dewan Pleno, KLCC

Oleh itu anda di luar sana adalah di jemput untuk bersama menjayakan
konsert amal ini, tempahan tiket boleh lah melalui PENGASIH Malaysia
dengan menghubungi Encik Abdullah Mohd Nor di 0193309698.

Jamal Abdillah Juara Bintang RTM 1978 sering menimbulkan kontrovensi
demi kontrovensi kini sering muncul secara berani di dalam program
program anjuran Persatuan Pengasih Malaysia. Beliau kini mendapat
suntikan semangat dari rakan-rakan senasib dengan beliau di Rumah
PENGASIH. Beliau amat bersyukur sekalipun berbagai kontrovensi dan
kisah suka duka melanda dan dipaparkan dalam media massa baik media
cetak atau elektronik, peminat masih setia dan tidak membenci Jamal.
Malahan tidak kurang yang berharap dan mendoakan semoga Jamal akan
berubah satu hari nanti. Oleh itu anda di luar sana, sekali lagi
djemput agar dapat menjayakan Konsert amal ini. Sokong bantu dari
badan korporat (seperti Petronas, Astro dan lain-lain)dan jutaan,
dermawan serta tidak kurang juga individu yang begitu perihatin
terhadap usaha murni kami.

Sokong bbantu anda saya dahului dengan ucapan jutaan terima kasih.

Bagi membuat tempahan tiket, sumbangan dari badan korporat, sumbangan
dari Jutawan, Usahawan dan orang perseorangan, sila berhubung dengan
Encik Abdullah Mohd Nor di 0193309698

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

KHAIRY GOING TO LARI

"Vijaya Kumar A/L Patmanathan" vijayakumar.p@my.panasonic.com

Khairy Going To Lari

PDF

Print

E-mail

Posted by Raja Petra

Friday, 04 April 2008

By Little Bird

Shabery Chik, who may one day become Prime Minister, but is now Minister of Information, says that Bloggers will be invited to a half hour talk show once a week on RTM1. I say brader, pasal apa you tak jemput saya? Kalau you tak jemput saya hari ni, mana tahu, esok mungkin saya masuk Parlimen pula? He he he.

Today’s Star had two interesting pieces of news – which indicates with much certainty that Idiot’s days as PM are numbered.

Idiot’s son-in-law Khairy Jamaluddin said ‘no comment’ when reporters asked him about his future plans. What? Khairy got no more future already? Padan muka engkau. The SIL really does not know what is going to happen to him over the next few weeks and months. (Actually I can say with some certainty what is going to happen to Khairy, Kalimullah, Idiot, Kamal, Nor Yakob and a few others – but I am not saying yet. Wait till after today’s Gua Musang gathering at Ku Li’s house).

Then Hishammuddin whose keris is physically challenged says that he will not be contesting the Ketua Pemuda position. This is simply because Mukhriz Mahathir has announced that he will be going for the Ketua Pemuda post. The stupid Khir Toyo has similar plans but he has as much chance of winning the Ketua position as a Javanese tempe seller trying to toss a roti canai. They just can’t do it.

Hishammudin does not stand a chance of retaining the Ketua Pemuda position if Mukhriz is going to challenge him. Hishammudin has not said what he intends to do either but his chances of getting a Vice Presidency in the party are also nil. UMNO wants blood. Pondans are not excused. He may slip into a Majlis Tertinggi slot only.

So Khairy’s chances of becoming Ketua Pemuda are just about zero. He definitely cannot get a Majlis Tertinggi slot either. It’s time to turn off the lights and balik kampong.

Then the money supply is also drying up. Patrick Badawi is just about going bust – maximum about six months from now. Equine Capital shares have fallen by about 70% since the election results. Patrick Badawi lost about RM300 million in share value. If he has pledged any shares to the banks for loans, the Banks should be making margin calls for ‘topping up’. Patrick Badawi may be getting Nor Yakob’s help in telling the Banks to lay off – but for how long? That is why they lost six states in the first place.

In Terengganu, their access to stealing the Wang Ehsan is not available anymore. Bummer. In Penang , the land at Batu Kawan is possibly stuck. The new DAP State Gomen can put a freeze on all transfers on all Patrick Badawi projects that were acquired by dubious means. That is a dead duck. (Note: All land buyers and house buyers in the Baru Kawan area in Penang please be aware. The State Gomen can freeze transfers of titles if there were improprieties involved in those projects.)

Patrick Badawi’s PGCC project in Penang also seems to be a dead duck. So Khairy got no money from there maa.

He has his Air Asia shares where he is a Director but Khairy don’t know nuts about running an airline. And Tony Fernandes just sold a bunch of his shares to some Canadian guy. And Tony is also building a safe house in Bali . It looks like they are all cashing out. (Folks, if you are an airline punter, then Your Next Stop: Transmile Air Services). Khairy has shares in ECM Libra but Kalimullah is also now hiding under the radar. Kalimullah’s wife and kids are safely lodged in London . They go to school there and Kali has a house there too. Folks say Nor Yakob has built a mansion-like house in India . Maybe beside Samy Vellu’s house. They are all ready to cut and run.

Khairy probably has a house in Perth also, like his B-I-L Kamal. Has anyone seen Khairy’s porpoise-look- alike wife lately? Today is Friday the 4th April. Rumours had it that Idiot will resign today. If enough Ketua Bahagian gather at Gua Musang, then Idiot will resign. Mama Dumpling is also missing in action. Say goodbye folks. One way or another these folks are out. If they are smart they will cut and run now. If they are stupid they will hang around and die a slow death.


Probable Source: Malaysia Today

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

CERAMAH MAULIDUR RASUL-UST ISMAIL KAMUS

fauziawang@ta.com.my

CERAMAH MAULIDUR RASUL 1429H

TARIKH : 7.4.2008 (ISNIN)

WAKTU : SELEPAS SOLAT MAGHRIB (7.45MLM)

PENCERAMAH : USTAZ DATO' ISMAIL KAMUS

TEMPAT : SURAU AL FIRDAUS, SEK.4. KOTA DAMANSARA.PJ

* SEMUA MUSLIMIM DAN MUSLIMAT DIJEMPUT DAN SEBARKAN.

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Post your question for Parliment

"kent chong" kenckc1@yahoo.com

Hi MALAYSIAN... it's time for you to voice out. Now our voice being hear in Parliment! Good CHANGED!

Post your question to Tony Phua (PJU MP) http://tonypua. blogspot. com/

There are now 82 opposition parliamentarians as opposed to 140 from Barisan Nasional. What is more interesting however, is that there are 67 front benchers (i.e., Ministers & Deputy Ministers), which leaves 73 backbenchers for the Government. That means that excluding the Ministers, who are often absent from Parliament, you may end up with opposition parliamentarians outnumbers those from Barisan Nasional. That should certainly be interesting ;-)

The first session of the 12th Parliament will officially commence on the 28th April (Monday) with the swearing in of the new MPs. The session will last for a month til 27th May.

The second session will be held over 23 Jun to 15 July, while the 3rd and last session for the year will be held between 18th August til 11 December.

My first task at hand is to submit 15 questions (10 for oral replies and 5 for written) to the Parliament secretary for replies by the relevant ministries by the 8th April (next Tuesday).

So for those with key questions of national interest which you'd like me to bring up in Parliament during the question and answer sessions. (Note that the questions should be fairly specific and directed at a particular ministry) ;-)


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Sudah sampai masanya UMNO dibogelkan ............ .....

"r r" alternatif2007@yahoo.com

Tarikh : Thursday, April 03 @ 19:48:51 MYT
Topik : Komentar


aassalamu alaikum

Sudah lebih 50 tahun rakyat malaysia dimomokkan olih UMNO dengan berbagai momokan yang sebahagiannya masih bolih dilihat sehingga ke hari ini. Mengumpat mengeji menghina kononnya kerja pembangkang, tidak berterima kasih kepada kerajaan,tidak mahu berkorban untuk kerajaan, jangan tuduh tanpa bukti dan berbagai bagai lagi. Juga tidak kurang juga momokan mengenai kerjasama pembangkang dalam PR dimana DAP dicop sebagai racist perkauman dan tidak bolih disokong kerana kafir harbi. Itu antara momokan dan retorik yang mempengaruhi rakyat pada ketika UMNO membahagikan harta negara seperti "HARTA BAPAK MEREKA".

Tidak lama dulu UMNO menyerang DSAI dengan berbagai serangan yang mengaibkan. Namun serangan mereka semakin longlai dan DSAI nampaknya menjadi "BADI" kepada ahli UMNO bilamana seorang ketua pemuda mereka diusir keluar dewan hanya kerana menyebut nama DSAI.

Muktakir ini UMNO menghalakan mucung senapang "ROSAK " mereka kepada kerjasama PAS - DAP. Mereka sibuk dengan laungan pakatan dengan kafir harbi dan terus memperlekehkan usaha PAS yang kononnya sudah melupakan negara islam yang diperjuangkan.

Namun segala tindakan dan momokan UMNO ini sudah dapat dibaca,dihidu dan disedari olih sebahaigian rakyat yang telah mula menolak mereka. Lantaran inilah masanya UMNO di"bogel" sehabis habisnya. Hari ini kita mendapat ruang dan peluang yang baik, jadi kita gunakan sebaik baiknya ruang dan peluang yang ada.

Baru sebentar tadi ana membaca pendedahan MB terengganu yang shopping sakan di KLCC di web TKO secara langsung serta masih hangat. Walaupun nampaknya ada yang cuba mempertahankan dia tetapi berita semacam ini bolih dijadikan bahan serangan balas sekaligus membogelkan UMNO. Begitu juga ada sahabat yang menyebut tentang BTN(biro tatanegara). Maka kita wajar memberi fokus kepada aktiviti BTN yang sejak bertahun lamanya menanamkan unsur perkauman. BTN perlu di"BOGEL"kan sedalam dalamnya.

Kita perlu ingat bahawa BTN ialah satu agensi yang dibiayai olih kerajaan atau lebih tepat dibiayai olih rakyat tetapi digunakan UMNO untuk menanamkan rasa benci melayu kepada kaum lain dengan berbagai bagai momokan. Satu penipuan dan penyelewengan bukan sahaja kepada orang melayu tetapi kepada seluruh rakyat malaysia yang membayar cukai. Untuk itu ana menyeru para sahabat yang ada pengalaman dengan BTN ini untuk turut mendedahkan penyelewengan mereka. BTN perlu dibogelkan.

Demikaian juga selama bertahun juga RTM, satu lagi agensi kerajaan menjadi alat UMNO menyebarkan momokan mereka. Sekali lagi RTM juga dibiayai olih rakyat. Maka masanya sudah sampai bagi kita mempertajamkan serangan kita dengan peluang yang ada sekaligus mem"BOGEL"kan RTM.

Kita juga perlu melaporkan apa jua aktiviti orang UMNO yang menyeleweng baik penyelewengan kewangan, kuasa atau juga penyelewengan agama seperti kes murtad IFC dan article 11. Sebarkan kepada rakyat marhain diluar sana,lengkapkan pengetahuan diri dengan mencari maklumat dari sumber yang betul untuk menjadi bekalan kita menyebarkan kepada rakyat marhain. Sebarkan dikedai kopi dimajlis perkahwinan distesen bas dan dimana jua suara kita dapat didengar. Sebarkan dan "BOGEL"kan UMNO.

Kita tidak tahu sama ada kita akan dapat peluang seperti sekarang ini kalau kita abaikan. Sumbangkan setiap tenaga dan kemampuan yang kita ada untuk satu perubahan dan perubahan ini pula menuntut kita mem"BOGEL"kan UMNO sebelum kita dapat menguburkannya. Dan kita jangan ambil peduli dengan tuduhan mengumpat atau mengata kerana kita tahu dan faham UMNO perlu dilenyapkan serta sebagai orang islam kita juga mesti tahu bahawa mengumpat kepada perkara mungkar dan jahat itu diharuskan.

Olih itu dedahkan dan bogelkan segala kejahatan UMNO kepada rakyat. Tak usah takut dengan komen komen sebegini . . . . . . . . . . . . . . . . . . .*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

SIDANG MEDIA sempena PERTEMUAN AHLI-AHLI PARLIMEN PAKATAN RAKYAT WILAYAH PERSEKUTUAN dengan MENTERI WILAYAH PERSEKUTUAN

(Pimpinan BA, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)


aHmadHazieq yahoo.com wrote:
Assalamualaikum ww dan salam sejahtera,
Dimaklumkan bahawa satu SIDANG MEDIA akan diadakan sempena PERTEMUAN AHLI-AHLI PARLIMEN PAKATAN RAKYAT WILAYAH PERSEKUTUAN dengan MENTERI WILAYAH PERSEKUTUAN pada;
Tarikh: 4 April 2008 (Jumaat)
Masa : 11.30 pagi
Tempat : Lobi bangunan DBKL, Jalan Raja Laut.
Sehubungan dengan itu, tuan/puan dijemput hadir untuk membuat liputan

Herman Samsudeen
Koordinator Sekretariat
Pakatan Rakyat Wilayah Persekutuan
merangkap,
Setiausaha Politik
Ahli Parlimen Titiwangsa
016-6781700


Sumbangan anda diperlukan bagi mengisi tabung pilihanraya
DEWAN PEMUDA PAS WILAYAH PERSEKUTUAN
Bank Islam : 14023010000110
Untuk Sumbangan Peralatan, Bahan Kempen dan Sebagainya sila hubungi :
Khairil : 019-5732576 @ Hilmy : 016-2333024

Lawati Laman Rasmi Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan di http://dppwp. wordpress. com


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Tak Adil! Tak Adil! Tak Adil! / March08 election 'Not a level playing field'

(Pimpinan BA, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

dPerantauan

Tak Adil! Tak Adil! Tak Adil!

"It wasn�t a level-playing field (between the BN and opposition). BN did not use the portals, SMS and ICT (information and communications technology) to the fullest," he said.

Muhammad noted that the BN lost in the "virtual elections" while opposition had cashed in on using video CDs showing temple demolitions which caused the swing of Indian voters - malaysiakini. com
...
Begitulah petikan aduan Menteri yang d kitar semula d siar dalam laman web malaysiakini hari ini, dalam membela bos barunya.

Padang tak sama rata? BN tak guna portal, SMS dan ICT?

Page_1 Berhujahlah dengan intelek yang sesuai dengan posisi tu, sebagai seorang Menteri penuh Pusat!

Aduh, memang lawak sungguh Menteri seorang ini! Memalukan orang Selangor!

Bertahun menyalah guna segala kelengkapan dan peralatan awam dalam mengganyang parti politik lain yang sah d daftar, hari ini mengadu kami tak guna itu dan ini!

Patah hilang tumbuh berganti?
Tak lama selepas hilangnya pak lawak kabinet flip flop lalu (baca: bekas Menteri Penerangan yang tak cukup terang d arena global), apa mungkin kini muncul bintang baru dalam kabinet flip flop versi pasca Pemilu ke-12?

Atau apa mungkin ada yang masih "kureng" dalam berbahasa Inggeris - yang d maksudkan lain, tapi yang keluar dari mulut lain pulak!

Cakap Tak Serupa Bikin

March08 election 'Not a level playing field'

Umno information chief Muhammad Muhd Taib pointed out that the contributing factors to BN�s performance in the March08 election was due to the role played by bloggers, news portals and short messaging service (SMS).

"It wasn�t a level-playing field between the BN and opposition. BN did not use the portals, SMS and ICT (information and communications technology) to the fullest," he said.

Muhammad noted that the BN lost in the "virtual elections" while opposition had cashed in on using video CDs showing temple demolitions which caused the swing of Indian voters.

Source: Mat Taib jabs Dr M, defends Pak Lah

Why did the BN not use the sms and bloggers? BN had plenty of bloggers who are Pro-Umno and Pro-BN. BN had the main stream media - NST, TheStar and even The Sun, and not forgetting TV and radio stations which are controlled by Zam . BN had billions of dollars to splash out to the voters and each and every BN candidates were to receive millions for their campaign expenses. BN had the whole government machineries, the civil servants including the uniform services, postal voters, and the Election Commission Rashid.

But BN and Mat Taib said "it was an uneven level playing field". What then is an even playing field? It is hard to understand. Umno leaders had often portrayed that the economy is an uneven level playing fields for the Malays; yet all government contracts are awarded to PKK registered Bumiputera contractors only. All Class F contractors are 100% Bumiputera. All land are given to Bumiputeras. All Director-general of govt service institutions are Bumiputeras. Khazanah is Bumiputera-controll ed. Malayan Banking Bhd, Telekom Malaysia, Petronas, Tabung Haji, PNB, State SEDCs, Felda, Felcra, Risda, Mardi, Intan, Bernas, Bank Negara, Sime Darby, MAS, IWK, Pos Malaysia, PKNS; you name any institutions or corporations or government departments, quasi-govt corporation; it's all Bumi-controlled; yet it is said to be uneven level playing field for them instead of the contrary. Yet we have to swallow this rhetorics and being blame for all the problems.

The truth is, the beneficiaries and the Bumi people who reap the wealth, reaped billions; but the people are so few of them - Mat Taib is a billionaire; Khir Toyo is billionaire; Khairy and Kali are billionaires; Syed Mokhtar, Kamaladdin, Mukhriz, Mokhzani, are all billionaires. Patrick Badawi is Indian and part Chinese but is a billionaire because of Pak Lah and his family; he is an exception. Vincent Tan is billionaire because of Mahathir. Ananda Khrisnan is a billionaire because of Mahathir's help. Quek Leng Chan is billionaire because of Umno. Lim Goh Tong is billionaire because of Tengku Abdul Rahman and Tun Razak who gave him Genting casino. Samy Vellu is billionaire. Subramaniam is somewhere there. Ling Liong Sik is billionaire. Ong Ka Ting is trying hard to be. Chan Kong Choy would have been if PKFZ is fully paid. But all are somewhat related to Umno.

Nik Aziz is not even a millionaire. Lim Guan Eng was driving a 1980s Toyota Corona before he became Penang Chief Minister. Datuk Seri Dr Wahid Omar retired as JKR Director-general and is staying in a single-storey terrace house. Now he is thinking of buying a double-storey terrace house. Tan Sri Omar retired from JKR as the Director-general and thereafter had to think carefully about whether to buy a Citreon car worth RM120,000 or a cheaper one. My few good friends who were JKR senior management staff are driving Proton Perdana even after they had retired. But please asked ex-JKR D-G and Samy's good buddy Tan Sri Zaini what house is he staying and what car is he driving. DID DG Keizrul's house was robbed and his son reported to the police that approx RM1mil worth of assets was burgled. See the difference?

Khir Toyo was only a dentist before he became MB. See his house now and what car he drives and how many cars he have. Have you read the book $500mil Dollar Man Mat Taib by Alatas? Did you know what car Khairy drive and the car number plate? Did you know Kamaladdin bought Pak Lah a house in Australia worth RM60mil? Did you know Mukhriz got a project from Telekom Malaysia worth RM250mil before Khairy reduced it to RM50mil?

Level playing fields? Ya, leveled by the Oligarchy. Ordinary Malays will remain poor unless they get involved in Umno and fight for positions to be at least a divisional chairman; then it's the road to prosperity. In a more constraint environment, MCA pun boleh; MIC pun boleh. Malaysia boleh.HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

ganggu pentadbiran negeri / Azalina punishes five states

(Pimpinan BA, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

Umno sedang ganggu pentadbiran negeri - Abu Bakar Chik
Azamin Amin
Thu | Apr 03, 08 | 8:28:47 am MYT
KUALA LUMPUR, 3 April (Hrkh) - Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dato' Abu Bakar Chik mendakwa Umno kini bukan sahaja sedang mengalami perpecahan malah memecahbelahkan masyarakat serta menganggu pentadbiran lima negeri di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat (PR).

Beliau berkata demikian bagi mengulas masalah Jawatankuasa Keselamatan Kampung(JKKK) yang diminta meletakkan jawatan oleh Umno di Kedah.

"Setiap hari ada kenyataan bekas Perdana Menteri menyatakan itu dan ini, kemudian ada bekas Menteri pula kata, bekas Perdana Menteri lebih bahaya, menyebabkan Umno kalah,dijawab pula oleh pimpinan tertinggi Umno, menunjukkan mereka tidak sepakat," katanya kepada Buletin Online.

Menurut beliau, pada masa yang sama juga Umno mengatur langkah memecahbelahkan masyarakat, menganggu kerajaan dinegeri-negeri yang dikuasai oleh PR.

Kata beliau gerakan memecahbelahkan masyarakat di kampung-kampung, dipercayai diketuai oleh Menteri Pembangunan Luar Bandar yang baru, yang juga Ketua Penerangan Umno Tan Sri Muhamad Mohd Taib.

Beliau berkata melalui Kementerian dan Jabatan Pembangunan Luar Bandar, Umno mengatur fitnah secara organisasi menyusahkan pentadbiran di peringkat kampung bagi negeri-negeri di bawah PR.

"Umno akan mengujudkan permasalahan supaya kerajaan negeri dibawah PR dilihat tidak berupaya untuk mentadbir dengan baik," katanya yang juga Timbalan Pesuruhjaya Negeri Terengganu.

Beliau yang juga bekas anggota Exco kerajaan Negeri Terengganu berkata, Umno pernah melaksanakan dasar 'jahat' pecah dan perintah di negeri Terengganu sewaktu PAS memerintah dari tahun 1999 hingga 2004.

"Kelmarin ada laporan ketua-ketua kampung di Selangor dikatakan berikrar menyokong UMNO.

"Sebelum itu, ketua kampung(Penghulu) di Perak dikatakan akan meletakkan jawatan tanpa sebab,dan hari ini di Kedah, semua JKKK dan ahli Majlis Daerah, Perbandaran dan Majlis Bandaraya diarah sama," kata Abu Bakar.

Beliau berkata semua peristiwa yang berlaku bukan berlaku secara kebetulan, bahkan ianya adalah satu perancangan.

Beliau berkata pelantikan JKKK atau apa-apa Jawatankuasa diperingkat kampung adalah dibawah bidangkuasa kerajaan negeri.

Justeru, kata beliau, tindakan Umno Kedah adalah sama sebagaimana tindakan Umno Terengganu dahulu.


ROCKY'S BRU

Azalina punishes five states

"But (phew!) no total boycott."

Thursday April 3, 2008

Azalina: Tourism MoUs with Opposition-ruled states to be terminated

�Maybe we have to look at other venues or options. But there is no total boycott in tourism. We have to play it by ear and see what these state governments do,� she added.
Azalina said industry players she met recently, including hoteliers and travel agencies, had expressed concern over tourism in Opposition-held states, given the players� huge investments, especially in Penang and Kedah.
�They hope there will not be any negative policies in these states that will affect tourism,� she added.
On PKR, DAP and PAS� decision to form Pakatan Rakyat, Azalina said it would not last long given their different policies, unlike Barisan which had the same manifesto for all.
�Politics is a marriage of convenience. Politicians can say anything they want to gain the people�s support.
�Maybe Pakatan Rakyat will work for a month or a year but it will break up in the end as they are too different,� she added. - Cick HERE for the full story.

So, if foreign tourists stop going to these FIVE states, who will suffer? Penang, for examplel, is key to Malaysia's health tourism (300,000 health tourists visited Malaysia in 2006 and spent over RM200 million). The state accounts for 10 per cent of tourist arrivals under goals set in VMY 2007.


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

kelas baru Bahasa Arab Al-Quran (Harfiah)

"Pendidikan AlFurqan" pendidikan.alfurqan@yahoo.com

PENDIDIKAN AL-FURQAN

Pengajian Bahasa Arab AL-Quran Secara Harfiah Paling MUDAH


� Tanpa Hafalan
� Tanpa Kerja Rumah
� Tanpa Banyak Menulis

Pra-Dendar Pada 6 April 08 (Ahad) jam 11.00pagi

Bertempat : Dewan Surau Al-Furqan Goodyear Court 7, USJ 14 Subang Jaya.

Kelas di adakan hanya 2 X seminggu

pada hari Isnin&Rabu Jam 8.00 mlm - 9.15 mlm

Tempat adalah Terhad

Untuk keterangan lanjut hubunggi

* Ustaz Nasa 019-235 8899
* Ustaz Rusdi 013-3947 086


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)