Saturday, March 29, 2008

HIMPUNAN RAKYAT DAN MUNAJAT PERDANA 31-MAC-2008

"Ahmad Sayuti Bin Bashiron" assayuti@gmail.com

HIMPUNAN RAKYAT DAN MUNAJAT PERDANA
Sempena Kemenangan PAS Di Selangor
------------ --------- --------- --------- --------- --------- --------- -----#
Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,
Seluruh RAKYAT dijemput untuk menghadiri Himpunan Rakyat Dan Munajat Perdana mensyukuri kemenangan PAS & Barisan Alternatif di Selangor.

Program julung kali ini disusun untuk memberi peluang rakyat Selangor khususnya untuk mengamati amanat serta harapan dari pemimpin negara demi mengisi dan mengekalkan kemenangan PAS dan Barisan Alternatif di Selangor, khasnya;
Majlis akan diadakan seperti berikut;
Tarikh : Isnin, 31-Mac-2008
Masa : 8.00malam
Tempat : Stadium Melawati, Shah Alam, Selangor (bersebelahan Stadium Utama Shah Alam)
(tempat letak kereta perkarangan Stadium Utama atau tapak Pasar Hari hadapan Stadium Melawati)
Antara pemimpin negara yang akan bersama adalah;
- YB Dato Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang,
Presiden PAS, Ahli Parlimen Marang
- YB Ustaz Nasharuddin Mat Isa,
Timbalan Presiden PAS, Ahli Parlimen Bachok
- YB Dato Dr Hasan Ali,
Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor, Exco Kerajaan Negeri Selangor
- Seluruh barisan Exco & Wakil Rakyat PAS Negeri Selangor yang memenangi PRU-12 baru-baru ini.
Tetamu khas pada majlis ini adalah;
- YAB Tan Sri Khalid Ibrahim,
Menteri Besar Selangor Darul Ehsan.
Perhatian;
# Hadirin yang hadir diminta datang dalam keadaan berwudhuk serta membawa sejadah (lapik untuk solah). Solah Isyak akan disusuli dengan munajat perdana.
# Gerai jualan makanan & minuman disediakan di tapak gerai Stadium Melawati, untuk tempahan gerai sila berhubung terus dengan Saudara Kamarul 013-3600080.
assayuti@gmail. com / 019-2140240Harakahdaily
Fri | Mar 28, 08 | 11:26:17 am MYT

KUALA LUMPUR, 28 Mac (Hrkh) -Orang ramai dan penyokong Barisan Alternatif diminta hadir beramai-ramai ke Stadium Melawati, Shah Alam, Selangor untuk program 'Himpunan Rakyat' pada 31 Mac (Isnin) ini bermula jam 8 malam.


Dalam program tersebut, Presiden PAS akan menyampaikan amanatnya kepada seluruh rakyat. Selain beliau, Menteri Besar Selangor yang baru, Tan Sri Khalid Ibrahim; Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa dan dua Exco Kerajaan Negeri, Dato' Dr. Hasan Ali dan Teressa Kok dari DAP akan turut sama berceramah.


Program julung kali dianjurkan PAS negeri itu, akan dimulakan dengan solat Isyak dan solat Hajat dan kemudiannya diikuti bacaan Al-Quran dan dendangan nasyid.


Seluruh warga Selangor dan rakyat Lembah Klang dipelawa hadir ke program perdana peringkat negeri Selangor ini. Bagi maklumat lebih lanjut, sila dapatkan Harakah keluaran terbaru yang mula dipasarkan hari ini. - mks.


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Terima Ahmad Said, Umno jilat najis sendiri

"Nawawi Mustafa" lot3137@yahoo.com

Salahuddin Ayub
Fri | Mar 28, 08 | 4:54:24 pm MYT

DEWAN Pemuda PAS Pusat (DPP Pusat) tertarik dengan pendekatan politik terdesak Umno yang akhirnya terpaksa tunduk dengan kehendak Sultan Terengganu selepas penat 'bersilat' menderhakai istana Terengganu itu.


Keputusan yang diambil oleh MT Umno semalam dipercayai selepas mempertimbangkan kemungkinan Umno/BN akan kehilangan kuasa di Terengganu dan krisis politik dengan Istana Negara di peringkat Pusat.


Perdana Menteri menuduh tindakan sultan 'tidak mengikut Perlembagaan' , manakala Peguam Negara cuba digunakan untuk 'mengajar' Sultan Terengganu. Apapun, Umno telah menjilat najisnya sendiri yang sebelum bertegas mahu menolak Ahmad Said sehingga mencemarkan nama baik istana


Kerana bimbangkan kehilangan kuasa tersebut, Umno terpaksa menjilat najisnya sendiri yang selama ini cuba dicampakkan ke muka Tuanku Sultan Terengganu.


Umno semenjak kemenangan pilihan raya pada 8 Mac 2008 telah bersikap kurang ajar, biadap dan derhaka terhadap Sultan Terengganu apabila menamakan Idris Jusoh sebagai Menteri Besar walaupun istana telah memberi isyarat untuk tidak menerimanya.


Apabila istana menamakan Dato' Ahmad Said sebagai Menteri Besar, para pemimpin Umno dari Pusat dan negeri terus-menerus menyerang tindakan sultan, sehingga ada yang mengeluarkan ugutan.


Perdana Menteri menuduh tindakan sultan 'tidak mengikut Perlembagaan' , manakala Peguam Negara cuba digunakan untuk 'mengajar' Sultan Terengganu.


Setiausaha Agung dan Presiden Umno pula mengancam untuk memecat Ahmad Said, manakala Umno Terengganu sudah memecatnya.


Lebih biadap lagi apabila para pemimpin Umno yang menolak pilihan sultan mahu mengenakan undi tidak percaya terhadap Ahmad Said, selain mengugut untuk meletakkan jawatan.


Tindakan MT Umno semalam untuk mengiktiraf Ahmad Said memang akan menyelesaikan kemelut politik di Terengganu, tetapi ia tidak akan dapat menyembuh luka di hati Sultan dan rakyat Terengganu seluruhnya. Selepas dua minggu melancarkan serangan ke atas istana Terengganu dan pengikut-pengikut mereka mula biadap dengan menggelarkan Sultan Terengganu sebagai 'natang' (binatang), akhirnya Setiausaha Umno Terengganu mengakui bahawa semua tindakan biadap dan derhaka mereka ini adalah atas arahan Presiden Umno, Abdullah Ahmad Badawi.


Selepas dua minggu melancarkan serangan ke atas istana Terengganu dan pengikut-pengikut mereka mula biadap dengan menggelarkan Sultan Terengganu sebagai 'natang' (binatang), akhirnya Setiausaha Umno Terengganu mengakui bahawa semua tindakan biadap dan derhaka mereka ini adalah atas arahan Presiden Umno, Abdullah Ahmad Badawi.


Abdullah sebagai Presiden Umno dan ketua kerajaan telah melakukan satu tindakan yang amat memalukan bagi rakyat negara ini kerana mengarah satu perbuatan biadap terhadap Sultan Terengganu yang juga Yang di-Pertuan Agong.


Bagi DPP Pusat, tindakan MT Umno semalam untuk mengiktiraf Ahmad Said memang akan menyelesaikan kemelut politik di Terengganu, tetapi ia tidak akan dapat menyembuh luka di hati Sultan dan rakyat Terengganu seluruhnya.


Tidak pernah dalam sejarah orang Melayu bersikap begitu biadap terhadap sultan sedangkan baginda bertindak demikian untuk membela keadilan bagi pihak rakyat.


Kita biasa mendengar raja-raja ditentang kerana kezaliman mereka, tetapi hari ini raja yang adil cuba diderhakai oleh pemimpin zalim BN.


Akhirnya, hukum karma menimpa Umno apabila terpaksa mengalah di atas kezaliman mereka dan tunduk kepada kemahuan sultan.


Apapun, Umno telah menjilat najisnya sendiri yang sebelum bertegas mahu menolak Ahmad Said sehingga mencemarkan nama baik istana.


Ketua Dewan Pemuda PAS*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Bayangan kejatuhan kerajaan BN makin hampir - Nik Aziz

"Nawawi Mustafa" lot3137@yahoo.com

Salmah Mat Husain
Fri | Mar 28, 08 | 4:17:47 pm MYT

KOTA BHARU, 28 Mac (Hrkh) - Bayangan kejatuhan kerajaan Barisan Nasional (BN) kini sudah menampakkan riaknya berdasar kepada banyak konflik yang gagal diselesaikan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi.


Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, PAS dan KeADILan dalam gabungan Barisan Alternatif (BA) serta DAP akan menjadi parti pilihan kepada rakyat.


"Kerajaan BN yang memerintah negara ini sejak lebih 50 tahun ternyata gagal membela nasib rakyat. Dan rakyat mulai sedar apa yang berlaku sekarang.


"Keadaan itu disokong pula kejayaan PAS mentadbir Kelantan sejak lebih 18 tahun lalu. Kita mengutamakan ehsan dan kebajikan rakyat," katanya di sini, baru-baru ini.


Pada pilihan raya umum ke-12, 8 Mac lalu, BA dan DAP memenangi 82 kerusi parlimen manakala BN mendapat 140. Hasil keputusan itu menyebabkan BN kehilangan majoriti dua pertiga di parlimen.


Kerajaan BN juga tidak lagi dapat meminda rang undang-undang yang melibatkan perkara-perkara pokok berkaitan perlembagaan.


Keadaan tambah bercelaru apabila dua pemimpin Umno menolak tawaran jawatan timbalan menteri iaitu Dato' Seri Tengku Azlan Sultan Abu Bakar dan Datuk Anifah Aman.


Manakala dua hari lalu Iimbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Dato' Abdul Ghaffur Salleh juga meletak jawatan.


Dan tidak dapat ditolak lagi kemungkinan besar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Bernard Dompok meletak jawatan selepas ini.


Manakala ada pihak pula mendakwa sekurang-kurang 30 anggota parlimen BN dikatakan bersedia meninggalkan parti itu dan menyertai pembangkang dalam masa terdekat ini.


Dan apabila teori itu menjadi kenyataan ia bermakna jumlah anggota BN akan susut daripada 140 sekarang kepada 110 dan pembangkang pula meningkat daripada 82 kepada 112.


Berdasar kepada kemungkinan itu bermakna pembangkang yang sedang diperkukuhkan di atas nama BA mampu membentuk kerajaan Persekutuan dengan majoriti mudah.


Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, perjuangan Islam tidak ada dalam kamus Umno sehingga mereka melakukan apa sahaja tanpa batasan agama.


Menurutnya Umno tidak mengajar penyokong dan rakyatnya mentaati Allah dan Rasulullah saw sebagaimana yang dilakukan pemimpin PAS.


"Kerana itu amat wajar rakyat tidak mengekalkan kuasa penuh kepada Umno," ujarnya. - mj/ mr*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Gabungan parti alternatif mampu ganti kerajaan BN

"Nawawi Mustafa" lot3137@yahoo.com

Salmah Mat Husain
Fri | Mar 28, 08 | 3:11:32 pm MYT

KOTA BHARU, 28 Mac (Hrkh) - Parti-parti dalam pakatan Barisan Alternatif (BA) dan DAP diharap menjaga kemenangan yang diberi rakyat dengan baik bagi mempertahankan kejayaan pada pilihan raya umum ke-12 lalu.


Ramai percaya BA boleh menjadi sebuah gabungan yang utuh seperti Barisan Nasional (BN).


Anggota Parlimen Kota Bharu, Dato' Wan Abdul Rahim Wan Abdullah berkata, kerja sama erat yang sedia terjalin dalam BA bukan sahaja perlu diperkemaskan, sebaliknya menyusun gerak kerja yang lebih mantap.


"Rakyat mengharap kerajaan dipimpin oleh pemimpin yang telus setelah mereka kecewa dengan kerajaan BN. Gabungan BA boleh menggantikan kerajaan yang ada sekarang.


"Jadi kita berharap lima negeri termasuk Kelantan yang dipimpin PAS, KeADILan dan DAP menunaikan janji kepada rakyat seperti tertera dalam manifesto.


"Kejayaan BA kali ini sebagai satu percubaan untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang. Peluang semakin terbuka kepada BA," ujarnya pada sidang media sempena majlis kesyukuran dan makan malam di sebuah restoran di sini, baru-baru ini.


Wan Abdul Rahim yang juga Timbalan Ketua Pengarah II Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat berkata, kemenangan besar calon-calon BA merupakan satu percaturan baru dalam politik Malaysia.


Katanya, hasil sokongan masyarakat pelbagai kaum mereka boleh menerima calon BA dan DAP.


Sementara itu dalam perkembangan lain beliau mengumumkan Lim Guan Seng sebagai wakil peribadinya bagi masyarakat Cina dan Muhammad Nor bagi masyarakat Melayu dan lain-lain bangsa.


"Pelantikan Seng sebagai wakil peribadi saya sebagai satu hadiah untuk masyarakat Cina yang telah memberi sokongan padu kepada PAS pada pilihan raya umum lalu.


"Peningkatan sokongan itu begitu membanggakan berbanding tahun-tahun sebelumnya," tambah beliau. - mj/mr*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Pidato Perdana Kesyukuran, Stadium Selayang-Sabtu,29 Mac

"Dunya" reliefburden@yahoo.com.sg

Orang ramai dijemput ke 'Pidato Perdana Kesyukuran' di Stadium Selayang esok

Tarmizi Mohd Jam

Fri | Mar 28, 08 | 7:09:44 am MYT

KUALA LUMPUR, 28 Mac (Hrkh) -Kali ini Stadium MPS Bandar Baru Selayang akan menjadi medan baru rakyat untuk bermunajat, solat dan membaca Yasin di samping mendengar amanat pemimpin dalam Program "Pidato Perdana Kesyukuran".

Ia akan diadakan pada 29 Mac ini, Sabtu (esok) mulai jam 7 malam. Program ini anjurkan Pusat Khidmat Masyarakat Dun Gombak Setia, demikian pengesahan Setiausaha Majlis Tindakan Dun berkenaan, Haji Omar Setari (pertanyaan 019-3389870) semalam.

Program bermula dengan Solat Maghrib dan diikuti solat Hajat. Kemudiannya menyusur bacaan Yassin ditengah-tengah padang stadium. Beribu-ribu handbill program ini sudah diedar sekitar Gombak.
Orang-ramai diingatkan membawa sejadah masing-masing dan buku Surah Yassin untuk tujuan ini.
Tiga pemidato tersohor, Naib Presiden PKR yang juga Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali, Exco Kerajaan Selangor yang juga Pesuruhjaya PAS negeri, Datuk Dr. Hassan Ali dan Ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrisnan.

Orang ramai seluruh Lembah Klang boleh memenuhi stadium dan melihat "peristiwa" bersejarah ini buat kali pertama tercetus di Selangor.mks


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Kemudahan Online untuk menyumbang kepada golongan memerlukan

"YPN" yayasannurhikmah@yahoo.com.m

Laman web Yayasan Pembangunan Nurhikmah http://www.nurhikma h.org.my
KANAK-KANAK dilahirkan umpama kain putih yang memerlukan ibu bapa dan insan sekeliling untuk mencorakkannya, samada mahu membentuk mereka menjadi insan yang berilmu, beriman atau sebaliknya.

Anak-anak adalah anugerah Allah yang tidak ternilai harganya dan mereka dilahirkan ke muka bumi ini untuk menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan di samping menerima didikan dan kasih sayang daripada ibu bapa mereka.

Sejak kecil mereka diberikan kasih sayang dan belaian yang tiada nilainya supaya mereka tahu untuk menghargainya apabila dewasa kelak. Sebagai ibu bapa, jangan ada rasa benci atau halangan untuk mencurahkan sepenuhnya kasih sayang terhadap anak mereka, supaya mereka tidak merasa terpinggir.

Sesibuk manapun seorang ibu atau bapa itu dengan kerjaya masing-masing, anak-anak tidak sepatutnya diabaikan. Walaupun diupah pengasuh untuk menjaga makan minum si anak, namun sebenarnya anak-anak lebih memerlukan perhatian daripada kedua ibu bapa mereka.

Anak-anak kecil mahukan belaian kasih sayang daripada insan yang melahirkan mereka, menyuapkan makan dan minum serta menidurkan mereka dan bukannya hanya wang ringgit semata-mata.

Namun, kisah penderaan kanak-kanak sering menjadi isu tatkala berlaku kes ini sehingga melibatkan kehilangan sebuah nyawa insan yang masih kerdil dan tidak berdosa.

Kita juga sering kali diperihalkan mengenai kisah kanak-kanak yang didera di media elektronik dan media massa sehingga mengusik naluri setiap insan.

Tiap kali berita seperti ini dipaparkan, ramailah yang mengutuk perlakuan insan yang tidak berhati perut ini. Reaksi terhadap perbuatan tidak berperikemanusiaan menjadi lumrah, namun ia tidak dapat membantu mengurangkan gejala ini.

Kes penderaan kanak-kanak ini sering dikaitkan dari segi mental mahupun fizikal. Akibat didera secara fizikal seperti dipukul, disimbah minyak panas dan ada dicucuh puntung rokok ataupun ubat nyamuk, akan meninggalkan parut-parut luka.

Malah, ada ibu bapa yang lebih kejam sehingga mereka sanggup menekap seterika panas di badan anak kecil ini tanpa ada rasa belas kasihan malah hanya membiarkan anak kecil ini menangis menahan rasa sakit yang tidak terhingga.

Penderaan dari segi mental juga meninggalkan kesan yang amat mendalam pada diri mangsa malah tiada ubat untuk mengubati kesan yang dialami. Jika dibiarkan ia akan menyebabkan tekanan dan gangguan mental serta tekanan jiwa yang menganggu proses pembesaran apabila mereka meningkat dewasa kelak.

Selain itu, ada juga penderaan yang melibatkan gangguan atau deraan seksual seperti rogol, cabul, mahupun liwat.
Apabila sudah tidak tahan lagi dengan penderaan dan tekanan anak-anak ini mencari peluang untuk melarikan diri dari jagaan keluarga. Jika mereka melarikan diri untuk menumpang dengan ahli keluarga yang lain, mereka akhirnya akan dikembalikan kepada penjaga asal.
Apa yang mereka lakukan ialah lari dan berlindung dengan orang yang tidak mereka kenali. Jika mereka bernasib baik mereka akan dihantar ke rumah jagaan atau rumah perlindungan.
Yayasan Pembangunan Nur Hikmah (No. Pendaftaran 646393-A) ditubuhkan bagi membantu anak-anak yatim, miskin serta anak terbiar.
Pada masa ini pihak yayasan sedang menjalankan berbagai program bagi mempertingkatkan kemudahan asas, peningkatan tahap pendidikan serta pembangunan insan bagi beberapa buah rumah jagaan anak-anak yatim, miskin serta anak terbiar di Perak, Selangor dan Kuala Lumpur.
Rumah-rumah tersebut ialah Rumah Nurul Iman di Manjoi, Ipoh, Perak , Pondok Penyayang Raudah, Gombak, Selangor, Rumah Jagaan Nur Hikmah Kajang , Pusat Jagaan Anak-Anak Yatim Sri Sabah dan Rumah Jagaan Darul Qana'ah Gombak, Kuala Lumpur. Beberapa buah lagi rumah jagaan juga sedang dalam proses untuk dimasukkan didalam program sokongan Yayasan Pembangunan Nur Hikmah.

MELALUI MAYBANK
Anda dijemput menyalurkan sumbangan untuk anak-anak ini melalui Yayasan Pembangunan Nur Hikmah. Sumbangan boleh disalurkan melalui MAYBANK2U kedalam akaun KHIDMAT NURHIKMAH 564306010030 , letakkan alamat email presiden@nurhikmah. org.my.
MELALUI CIMB ONLINE
Caranya ialah :
2. Pilih Pay Bills
3. Pilih Akaun Anda (Payment From)
4. Pilih Payment To >> Payee List
5. Pilih Yayasan Pembangunan Nur Hikmah
6. Masukkan Nama Anda (optional)
7. Masukkan Contact No. (optional)
8. Masukkan Jumlah
9. Tekan Submit
------------ --------- --------- --------- --------- -------
YAYASAN PEMBANGUNAN NUR HIKMAH
No. Pendaftaran : 646393-A
No. 16-3, Jalan Mesra Niaga,
Taman Mesra,
43000 Kajang,
Selangor Darul Ehsan.
Telefon / Fax : 03-87332411
------------ --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- ---------
AMARAN :
Pihak Yayasan Pembangunan Nur Hikmah tidak pernah melantik mana-mana pihak atau mengeluarkan surat kebenaran atau apa-apa surat rayuan kepada pihak ketiga bagi memungut derma atas nama Yayasan Pembangunan Nur Hikmah atau Khidmat Nur Hikmah. Sebarang sumbangan hendaklah dibuat terus kepada Yayasan Pembangunan Nur Hikmah samada melalui cek atau secara online ke Akaun Maybank 564306010030.
Sebarang kemusykilan atau pertanyaan sila email kepada presiden@nurhikmah. org.my atau telefon 019-2158 827 (24 jam) .


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Islamic Royalist: Satu Gagasan baru dalam politik orang Melayu

"umar faruqi" faruqi03@yahoo.com

Islamic Royalist: Satu Gagasan baru dalam politik orang Melayu
Posted on Friday, March 28 @ 08:37:16 MYT by greenboc
Artikel Pendek Oleh ahmadhadeed

"a
Mereka sembahyang hajat supaya institusi keSultanan Melayu berkuasa , mereka sembahyang hajat untuk mengekalkan saki baki pemerintahan Islam kesultanan Melayu yang masih ada dalam pelembagaan negeri dan federal. Adakah sudah muncul satu gagasan ISLAMIC ROYALIST dalam politik orang Melayu Islam; kesan dari krisis PM lawan Sultan ? Saya mengatakan YA, memang sudah wujud satu gagasan politik baru untuk mendokong ISLAMIC SULTANATE di kalangan orang muda muslim di Malaysia sekarang.


Fahaman baru tercetus dari satu satu konflik didalam sesebuah masyarakat. French Revolution mencetuskan gagasan Republik dan dalam era Islam terdapat Islamic Republic . Democratic system tercetus dari Greece akibat kesan pengaruh fahaman liberal secularist Aristotle dan Plato. Namun kita masih belum ada Islamic Democrat. Sistem beraja di tanah kepulauan Melayu telah menghasilkan Islamic Sultanate yang memerintah beratus tahun sebelum penjajah Inggeris , Belanda dan Sepanyol menaklukki tanah kepulauan Melayu dan menjatuhkan Malay Islamic Sultanate.


Saya rasa perkembangan politik orang Melayu mutaakhir ini seolah olah satu gagasan pemikiran politk baru iaitu ' Islamic Sultanate ' telah menjadi popular semula . Sokongan kuat pada gagasan ISLAMI SULTNATE adalah akibat dari orang Melayu sudah merasa bosan dengan keadaan yang berlaku di sekeliling mereka yang di fikir telah merudum dari segi nilai islam dan nilai kesajahteraan. Jenayah yang melampau, maksiat melampau, gejala social melampau, murtad melampau, penyelewengan melampau: telah menyebabkan pemuda Melayu Muslim berbalik kepada Islam sebagai Way of Life atau Islam al deen atau Islam cara hidup.


Namun keadaan selepas merdeka perlu di ambil kira dengan wujudnya masyrakat bukan Islam di Malaysia dan hakikat bahawa rakyat sudah biasa dengan demokrasi di Malaysia. Malaysia sekarang adalah unik kerana ia adalah pelembagaan gabungan dari sejarah lama dan perkembangan baru. Ada orang menggunakan perkataan 'archaic' law. ini adalah salah kerana dalam undang undang tidak ada kuno lama dan baru. Undang undang baru tidak semestinya baik dan undang undang silam tidak semestinya buruk.


Lihat saja undang undang Islam yang beribu tahun umurnya namun ianya tetap bertenaga kalau di laksanakan di abad ke 21. Banyak undang baru rekaan manusia tidak dapat bertahan walau pun setahun kerana ia bercanggah dengan fitrah manusia contoh nya undang 'gay' di Barat.Jadi dalam membincangkan tentang keadilan tidak perlu meng'stigmised' kan isu dengan menggunakan perkataan yang sudah di charge ia itu ' archaic law' atau undang undang kuno.


Sistem kesultanan Islam bukan satu perkara yang kuno kerana jika Islam yang menjadi tongak kesultanan itu di takrif dengan betul, sistem kesultanan Islam boleh digunakan untuk mentadbir Malaysia.


Apa yang perlu HANYALAH MENAMBAH FRASA ' ISLAM AGAMA RASMI' DALAM PELEMBAGAAN MALAYSIA kepada ' ISLAM ADALAH AGAMA RASMI DAN SEGALA UNDANG UNDANG YANG BERCANGGAH DENGAN ISLAM ADALAH TERBATAL.


Apabila frasa ini di tambah atau di amend maka dengan sendirinya kita boleh mengekalkan segala element penting dalam pelembagaan Malaysia saperti Raja Berpelembagaan, Parliamentary Democracy, Federalism dan State Laws.


Alangkah cantik nya undang undang saperti ini. Adakah gagasan ISLAMIC ROYALIST akan terus subur di Malaysia ini ???, sama samalah kita lihat perkembangnya. Bagi Muslim , yang penting nya ialah mencari keredhaaan Allah di dunia dan akhirat. Ameen


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

PAS sokong cadangan lima negeri boikot Utusan, TV3

"Nawawi Mustafa" lot3137@yahoo.com

Roy Rasul
Fri | Mar 28, 08 | 6:51:02 am MYT

KUALA LUMPUR, 28 Mac (Hrkh) - Ketua Penerangan PAS Pusat, Mahfuz Omar berkata, PAS menyokong penuh hasrat Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar Ibrahim dan lima negeri kerajaan baru yang diperintah pembangkang untuk menimbangkan saranan memboikot TV3 dan Utusan Malaysia.


Bahkan katanya, cadangan itu perlu dibuat secara serius kerana laporan-laporan media tersebut terlalu teruk.


Dakwanya, laporan media yang berat sebelah dan tidak memberi laporan yang tepat mempunyai agenda yang jahat untuk menimbulkan kekacauan kepada kerajaan-kerajaan negeri barisan pembangkang adalah untuk menimbul kekacauan di kalangan rakyat.


"Saya tahu media negara kita tidak berperanan sebagai media untuk memberi laporan yang betul dan tepat seterusnya mendidik masyarakat dalam negara kita.


"Sebaliknya mereka memberi laporan-laporan yang dimanipulasi untuk mencetuskan suasana yang tidak harmoni di kalangan kehidupan rakyat di negara kita khususnya negeri-negeri yang diperintah oleh pembangkang, " katanya yang dihubungi Harakahdaily semalam.


Justeru itu, katanya, pertimbangan itu wajar kerana dalam suasana sekarang pemboikotan akan berhasil dan berjaya jika betul-betul dilaksanakan.


Dalam blog Anwar baru-baru ini, beliau berkata, akhbar Utusan Malaysia dan TV3 masih beranggapan pilihan raya umum belum selesai


Malah katanya, media milik Umno terus membelasah KeADILan, PAS dan DAP.


Kata Anwar, mereka meniupkan sentimen kaum dan mengalih perhatian khalayak dari krisis kepimpinan Umno, penipuan Suruhanjaya Pilihan raya dan krisis Terengganu.


"Maka ramai kalangan yang mengusulkan agar kerajaan negeri pakatan rakyat, parti, NGO dan rakyat amnya diajak memulau kedua media tersebut.


"Saya, pimpinan parti dan kerajaan negeri sedang menimbangkan saranan tersebut," Anwar dipetik.


Bagaimanapun, Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, mereka harus menentukan media mana yang sepatutnya perlu diboikot.


Oleh itu katanya perlu ada perbincangan di kalangan parti pembangkang dan Badan Bukan Kerajaan (NGO).


Beliau menegaskan di belakang Barisan Alternatif (BA) mempunyai 49 peratus pengundi yang mengundi pembangkang di seluruh negara.


"Jadi mereka jangan anggap kita seperti dulu. Jika kita menggerakkan usaha ini saya percaya kesan buruk akan dihadapi oleh pihak media dan saya memberi amaran jangan sampai ke peringkat kami bertindak," tegasnya.


Oleh sebeb itu katanya, mereka masih ada ruang dan masa untuk memohon maaf di atas laporan pembohongan media berkenaan dan sebagai media yang beretika mereka perlu berbuat demikian.


Sementara itu, Pengurus Koporat Fomca, Mohd Yusuf Rahman berpandangan BA serta penyokong-penyokong nya mempunyai hak untuk memboikot media berkenaan berdasarkan siaran dan laporan yang dibuat akhbar Utusan Malaysia dan TV3 tidak memihak kepada mereka.


Cuma katanya, jika dilakukan pengguna biasa agak sukar sikit.


Ini kerana katanya, maklumat yang dikeluarkan sama ada TV3 atau Utusan Malaysia banyak yang perlu diketahui para pengguna.


Bagaimanapun, beliau yang ditemui di Pejabat Iklan Harakah, dekat sini, hari ini berkata, BA tidak perlu memberi sebarang amaran.


"Saya rasa kalau mereka merasakan bahawa TV3 dan Utusan memang berat sebelah mereka boleh terus memboikot,"katanya.


Tambahan pula katanya, BA sudah lama menghadapinya.


"Sekarang ini mereka boleh mengambil dua pendekatan iaitu pendekatan yang agak radikal di mana tanpa memberi amaran untuk terus boikot dan langkah kedua di segi diplomasi maksudnya memberi amaran dulu bagi tempoh tertentu.


"Umpamanya sekiranya gagal memberi laporan yang tak seimbang mereka boleh menjalankan kempen boikot,"jelasnya.


Katanya, ini kerana boikot boleh mendatangkan kesan besar contohnya sebagaimana dilaporkan Audit Bureau of Circulation (ABC) bahawa apabila berlaku sesuatu kes sesebuah media itu boleh jatuh.


Malah katanya, masyarakat hari ini boleh beralih kepada media alternatif termasuk melalui internet.


Namun katanya, adalah lebih baik BA memberi pilihan media lain dahulu kepada rakyat sebelum memboikot sesebuah media.


"Sebab apabila semua media terlibat pengguna tidak ada pilihan dan ini menyebabkan boikot itu gagal.


"Contoh tindakan Persatuan Pengguna memboikot ayam suatu ketika dulu, ia tidak berjaya kerana harga ikan pun mahal dan kita pun tidak ada alternatif lain," katanya.


Dalam pada itu, beliau berharap, pengamal media perlu seimbang sama sama ada versi kerajaan atau pembangkang.


"Masyarakat sekarang ingin satu perubahan dan mereka juga berharap bahawa liputan berita perlu seimbang. "Kita khuatir jika liputan tidak seimbang pengguna sendiri memboikotnya walaupun tanpa adanya kempen memboikot media," katanya lagi. - mks.*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

RM300 juta Piala Monsun sama belanja kerajaan negeri PAS

"Nawawi Mustafa" lot3137@yahoo.com

Adnan Ibrahim
Tue | Feb 26, 08 | 9:27:10 am MYT

KUALA TERENGGANU, 26 Feb (Hrkh) - Perbelanjaan menganjurkan Piala Monsun termasuk prasarana yang dikatakan berjumlah RM300 juta sebenarnya menyamai perbelanjaan mentadbir negeri Terengganu selama setahun di bawah pemerintahan PAS sebelum ini, kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato' Abu Bakar Chik.


Beliau yang merupakan bekas Exco kerajaan Terengganu semasa pemerintahan PAS, menyifatkan penganjuran Piala Monsun itu membazir dan tidak banyak memberi keuntungan kepada rakyat.


Sebaliknya kata beliau ia hanya memberi keuntungan peribadi untuk segelintir orang luar terutama Dato' Patrick Lim dan dalam Terengganu.


Beliau yang ditemui di sini berkata maklumat perbelanjaan penganjuran itu telah disiarkan oleh sebuah majalah terkemuka bagi Asia Pacific.


"Inilah pemerintahan Umno Terengganu selama 40 + 4 tahun pemerintahan mereka yang menyusahkan rakyat. Perancangan dan program bukan untuk menguntungkan rakyat kebanyakan sebaliknya hanya segelintir yang menikmati keuntungan," katanya lagi.


Segelintir inilah yang mewujudkan jurang pendapatan yang semakin melebar di bawah pemerintahan Umno.


"Golongan mereka membolot hasil negeri berganda-ganda sebaliknya rakyat hanya menerima cebisan malah sebahagian besar rakyat tidak menikmati faedah langsung sebaliknya menjadi rakyat yang menangung kerugian dan pembaziran program tersebut," ujarnya yang ditemui di sini.


Tambah beliau, kerana Piala Monsun rakyat Terengganu terpaksa membayar cukai pintu yang dikenakan oleh pemerintahan Umno untuk menampung berbelanjaan mentadbir negeri. Sedangkan cukai pintu telah dimansuhkan dibawah pemerintahan PAS.


Sebelum ini, isu penganjuran kejohanan kapal layar Piala Monsun di Pulau Duyung, Terengganu, telah dibangkitkan pada sesi pendengaran awam Jawatankuasa Pilihan Khas Dewan Rakyat mengenai Intergriti.


Pengerusi Jawatankuasa itu, Dato' Dr Wan Hashim Wan Teh berkata, pihaknya diberitahu bahawa rakyat Terengganu tidak puas hati kerana sukan tahunan itu menelan belanja besar tetapi tidak banyak memberi faedah kepada mereka.


"Sebagai contoh, kata mereka, hotel tidak menerima banyak tempahan sempena kejohanan itu," ujar Wan Hashim kepada pemberita selepas sesi pendengaran awam itu di Wisma Darul Iman, Terengganu sebelum ini.


Penganjuran Piala Monsun ini terut merakamkan kenangan manis Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi bersama Datuk Michelle Yeoh.


Sebagai seorang cucu kepada ulama tidak sepatutnya berlaku berbuatan memegang bahu wanita tanpa berlapik kecuali beliau sebagai popular Islam Hadhari yang mengambarkan satu dimensi agama baru boleh bertindak demikian.


Bagi Islam perbuatan tersebut sangat tidak berakhlak dan bermoral apalagi sebagai seorang pemimpin yang ternama dan sering bercakap atas kapasiti Islam.


Malah gambar tersebar luas itu cukup menjelekkan apabila rakyat hari-hari mendengar lagu 'Ku Cari Damai Abadi' yang disiarkan TV sempena kempen pilihan raya ini. - mks.*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Re: The inhuman & suppressive Life as a bankrupt in Malaysia

AP amawyaji@yahoo. com... wrote:
>
> The STAR Friday March 7, 2008
>
>
> Life is tough for a bankrupt
>
> I AM writing in support of writer of "Temper punishment with
justice to bankrupts" as published in The Star on March 4.
>
> In the United Kingdom, the bankruptcy laws have been revised to
discharge bankrupts from a period of three years to one year.
>
> It gives them a second chance speedily as it is believed that
punishing bankrupts makes people fear taking risks.
>
> Reducing the cost of failure should stoke entrepreneurship. It
distinguishes between "no fault" bankrupts (corporate guarantors etc)
and those who have got into trouble simply by living beyond their
means. It is a policy of forgive and forget.
>
> In Australia, bankrupts have a choice of paying one third of their
debt for immediate discharge or wait for two years for automatic
discharge.
>
> In the United States, bankruptcy is a battle-honour among
businessmen and fairly painless for those who can't pay medical or
even credit card bills.
>
> In Malaysia, there are more than 160,000 bankrupts and the number
is increasing as there is no automatic discharge, which increases the
workload of the Official Assignee, Immigration and banks.
>
> Life is tough for bankrupts with so many restrictions imposed and
sometimes they are treated like pariahs or common criminals.
>
> An example is the restriction on overseas travel.
>
> Similar restriction is also imposed by the EPF, Income Tax Dept and
PTPTN.
>
> Whilst the spirit of the law is to ensure people do not flee the
country without settling their debts, it has been turned into a
punishment.
>
> Such criminalisation of financial debt is totally unjust.
>
> I would therefore urge the Government to urgently review the
Bankruptcy Act 1967 as well as EPF Act 1991 and other laws which are
antiquated.
>
>
>
> CONCERNED CITIZEN,
>
> Kuala Lumpur.
>
Is there any website that can refer to laws regarding bankrupt- do n
don't being a bankrupt in Malaysia.

Thank you.

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Brother, can you spare a dime?-Raja Petra.

"Princess Dina" dianarossa@yahoo.com.my

Brother, can you spare a dime?
Posted by Raja Petra
Thursday, 27 March 2008

When speculation and a false sense of security broke the back of stock markets and brought on the Great Depression on October 24, 1929, America was essentially bankrupt, leaving 25% of Americans unemployed.

JT

I refer to Zaid Ibrahim�s recent statements regarding getting rid of ancient laws. Before he delves into the discretionary powers of the Executive and Monarchy, perhaps he should focus or more mundane matters as to how a Deputy Registrar could dish out a Judgment in Default involving a multi-million ringgit suit without the defendants being nowhere in the court. Perhaps he should also look into laws that affect entrepreneurs, the impact of these laws on our economy and the country�s antiquated bankruptcy laws which belong very much to the Stone Age and are now in real danger of hindering the economic progress of this country in a globalised economy.


There used to be a time when entrepreneurs in this country who borrowed but subsequently failed and could not repay bank loans, just went to another state or branch and borrowed again and made a comeback, albeit, much stronger in view of the experience they had gained the first time round. But of course this is now not possible as a result of the wired banking systems and credit referencing agencies. Today, there is no second chance.


If the definition of success is absolutely dependent on the presence of failure, then in the Malaysian system, you must succeed in the first instance for failure would mean a life of ruin with no comeback. This cannot bode well for a young and inexperienced economy such as ours as no individual, no matter how creative and intelligent, would want to take risks anymore. In a world economy that is now closely interlinked, businesses are very much interdependent and no amount of calculated risks will guarantee anyone success. With no one wanting to take the risk of doing business for fear of failure and eventual bankruptcy, Malaysia will have to depend only on established blue chip companies, GLC�s and FDIs.


When the economic crisis hit this country in 1997, many businesses were ruined. The government came to the rescue of the banks but not to individuals. In a porous legal infrastructure system such as ours where laws are heavily stacked in favour of banks, it is very easy for a business or an individual to be bankrupted when economic uncertainty strikes. Failure to pay rentals on time can result in a distress order being issued and the premises sealed or auctioned off. An individual who owes more then RM30,000 to anyone or a lending institution can have a bankruptcy notice served on him by substituted service without the individual even knowing about it. Even if he/she knows about it, it is likely they may not be able to afford counsel and still have a judgment in default taken against them. Even multi-million dollar businesses with numerous staff can be wound up by an unsecured creditor. Our bankruptcy laws are definitely not pro-business which doesn�t augur well for our economy.


When the Bank of England came to the rescue of the Northern Rock during the recent sub-prime mortgage financial crisis, there were initially many criticisms. However, the Bank�s Governor, Mervyn King, stood his ground and probably saved thousands of home owners from loosing their homes and possibly be bankrupted. Did Northern Rock behave irresponsibly? No. It�s problems arose from difficulties the bank faced in raising funds in the money markets, caused by the subprime crisis out in another country, the United States. In the United State, businesses can seek refuge in Chapter 11 of their bankruptcy laws from creditors, so that businesses can put their house in order and make a come back. That is how you save jobs, learn from your mistakes and grow. Malaysia used to have a similar enactment called Section 186, but this fizzled out after claims were made that it was being abused.


When the government wanted to create an entrepreneur driven society under the New Economic Policy, it encouraged many Bumiputra�s to enter business without changing our bankruptcy laws to suit the times and protect new businesses. One of the pitfalls of new businesses apart from inexperience is poor financial management. Banks generally lent and that was it. There was little guidance. Most banks took the easy way out when businesses got into trouble by taking away that proverbial umbrella and shooting out legal letters of demand and following-up with winding up and bankruptcy petitions. New entrepreneurs were just sitting ducks if they defaulted on loan repayments as a result of poor business management or due to economic uncertainties resulting from economic crises elsewhere around the world. Even though entrepreneurs may be good in what they do, but this alone wasn�t enough to run a successful business. Bumiputra entrepreneurs are now known to be averse to taking risks and some now just do a Ali Baba deal and let others take risks for life could indeed be doomed if you are a bankrupt in Malaysia.

Apart from the social stigma, you cannot open a bank account. You cannot run a business and international travel is restricted. Everything you own can be taken away and attempts by the Official Assignee, if they have the time of day for you, to discharge you in court, are inevitably blocked by your creditors. There are only three options. Live the life of a bankrupt till you die as there is no automatic discharge, leave the country or consider suicide which some bankrupts actually commit when you hear some of the cases that are brought up to the Credit Counseling and Debt Management Agency at Bank Negara. Bankruptcy is economic death and for some, especially if it is a dead end with no means of coming back, death itself is less painful.


The Insolvency Department that came previously under Datuk Kayveas at the Prime Minister�s Department must advise and make recommendations to parliament regarding the financial realities of a global economy and ensure that bankrupts in this country make a come back quickly. Incarcerating bankrupts who may hold a wealth of experience may be a greater loss to the nation. Our bankruptcy laws must change in keeping with the times. Making anyone a bankrupt should be made very difficult and if they are made bankrupt, automatic discharge within six to twelve months should be mandatory. The aim should be to get bankrupts to be useful to society again rapidly and contribute to its economy instead of burying them deeper in red tape.


When speculation and a false sense of security broke the back of stock markets and brought on the Great Depression on October 24, 1929, America was essentially bankrupt, leaving 25% of Americans unemployed. Factories closed; mills and mines were abandoned. Many lost everything they had: their businesses, jobs, investments, homes, and self-respect. Many more were starving. That era was reflected well in one of America�s most enduring songs, "Brother, Can You Spare a Dime".


The average American just couldn�t understand how despite toiling for the land, he had to stand in a bread line. But it took the guile and genius of President Franklin D. Roosevelt who came out with his �New Deal� and quoted �The only thing we have to fear is fear itself�. He pointed out that economic laws are not made by nature but by human beings and no President can look on while men and women are starving, promptly putting Americans back to work. He created several new federal agencies which gave jobs to thousands of unemployed in everything from construction to the arts. Malaysia must put its bankrupts back on their feet and to work quickly. Not condemn them to a life of despondency and hopelessness. In bankruptcy no one gains. Both debtor and creditor loose, with the tax payer ultimately having to fork out the bills.*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Krisis MB T'ganu: PAS ajak rakyat pertahankan keputusan istana

"Topeng Perak" poji2ya@gmail.com

Assalamualaikum. ..

dalam isu MB Terengganu ni kita dah lihat macam2 kontroversi berlaku.bermula dari pembatalan majlis angkat sumpah,beberapa nama yang dicalonkan,penolaka n oleh pihak istana,sokongan "PADU" pada Pak Deris,perhimpunan "Haram" didepan Istana disertai dengan kain rentang yang "Membinatangkan" institusi tertinggi dalam negeri,perlantikan YB Ahmad Said dan macam-macam lagi...saya ada satu persoalan yang saya fikir wajar kita bincangkan bersama-sama. ..

kita sedia maklum bahawa setakat hari ini(27hb.Mac, 2008/Khamis) YB Ahmad Said telah mendapat perkenan DYMM Tuanku Sultan Terengganu melalui MPPR.kita juga telah diberitahu akan DYMM Seri Paduka Baginda YDA akan berangkat pulang ke Terengganu pada hari Sabtu bersamaan 29hb.Mac,2008. kita juga sedia maklum bahawa sekelian rakyat menjunjung titah Tuanku dan menyokong sesiapa sahaja pilihan Baginda untuk dinobatkan sebagai MB Terengganu.

Persoalan yang ingin saya utarakan dan bincangkan ialah bersediakah kita dan apakah pendirian kita seandainya Tuanku Mizan menarik balik perlantikan YB Ahmad Said atas alasan DYMM Tuanku sendiri dan seterusnya melantik YB Idris Jusoh sebagai MB Terengganu bagi penggal ini?kita harus ingat bahawa DYMM Tuanku mempunyai kuasa yang termaktub didalam perlembagaan untuk memilih sesiapa sahaja berdasarkan budi bicara DYMM Tuanku sebagai MB.

apa yang saya cuba utarakan dan bincangkan bukan sebagai provokasi kepada sesiapa jauh sekali hendak mempertikaikan keputusan DYMM Tuanku.tetapi kita harus bersedia menerima apa sahaja keputusan yang bakal diberikan dalam kemelut MB Terengganu ini.
Pendirian saya - tidak kira siapa yang dilantik sebagai MB Terengganu oleh DYMM Sultan Mizan/MPPR saya tetap menyokong titah DYMM Sultan.rukunegara ke 2 tetap saya ingat : KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA.

DAULAT TUANKU.


Krisis MB T'ganu: PAS ajak rakyat pertahankan keputusan istana
Awang Harun | Foto Nasir Sudin
Thu | Mar 27, 08 | 2:23:02 pm MYT

KUALA TERENGGANU, 27 Mac (Hrkh)- PAS Terengganu mengajak rakyat agar berdiri teguh di belakang pihak istana serta Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR) dalam isu perlantikan jawatan Menteri Besar (MB) Terengganu.

Ini kerana MPPR telah membuat satu keputusan yang bijak dengan menggunakan kuasanya bagi membetulkan suasana dan keadaan negeri ini.

Pesuruhjaya PAS negeri, Dato� Mustafa Ali berkata pihak istana amat memahami apa yang berlaku dalam kerajaan di bawah kepimpinan bekas Menteri Besarnya, Dato� Seri Idris Jusoh.

Image"Kami daripada PAS negeri Terengganu berdiri teguh di atas keputusan yang diambil oleh pihak istana Tuanku.

"Kita (PAS) sedia maklum, amat jarang sekali istana menggunakan kuasa yang ada pada Istana untuk membetulkan suasana dan keadaan,� tegasnya.

Sehubungan itu, beliau menyeru seluruh rakyat agar berdiri teguh di belakang keputusan yang dibuat oleh MPPR untuk tidak memilih Idris sebagai MB.

Menurutnya, PAS tidak berniat mencampuri urusan Umno/BN tetapi berdiri teguh mempertahankan institusi Raja Berperlembagaan dari anasir yang cuba mengganggu-gugat pihak istana.

"Kita (PAS) tidak berniat untuk campur tangan dalam soal rumah-tangga Umno. Sebab itu, sejak selepas pilihan raya hingga sekarang kita (PAS) tidak pernah buat apa-apa yang mengeruhkan suasana dan keadaan itu,� jelasnya.

Justeru itu, katanya jika Umno meneruskan juga dengan tindakan-tindakan yang tidak berakhlak PAS akan meneliti perkara tersebut sebelum mengambil tindakan.

�Kita kesal Umno Terengganu tidak menghormati keputusan yang dibuat oleh MPPR sehingga menggunakan perkataan yang biadap terhadap istana,� ujarnya.

Tinjauan Harakah mendapati antara sepanduk yang dipamerkan ahli-ahli Umno yang berhimpun di hadapan Istana Terengganu, 23 Mac lalu bagi melahirkan sokongan kepada Idris adalah "Kami Masih Perlukan YAB Dato� Seri Idris Jusoh", "Sokongan Kami Tak Berbelah Bagi Kepada YAB Dato� Seri Idris Jusoh" dan "Kami Nak Idris, Natang (binatang)".

Tunjuk perasaan dan sepanduk yang berunsur ugutan itu, kata Mustafa adalah suatu penghinaan kepada institusi Raja Berperlembagaan.

"Umno Terengganu tidak menghormati apa jua keputusan yang telah dibuat oleh MPPR. Lainlah jika Raja memilih seseorang yang bukan dari kalangan parti yang memenangi majoriti,� ujarnya.

Justeru itu, beliau menasihatkan Idris serta para penyokongnya agar menerima keputusan pihak MPPR sebagai qada dan qadar.

atanya, PAS sedang mengikuti perkembangan tersebut dengan terperinci dan tidak mahu mana-mana pihak cuba merosak atau menghina institusi beraja di negeri ini.

"Umno patut menyedari bahawa apa yang selama ini mereka katakan bahawa mereka mempertahankan ini (institusi Raja) tetapi mereka (Umno/BN) sendiri yang telah merosakkan apa yang mereka selalu sebut.

"Saya menasihatkan Idris supaya menerima ini sebagai suatu keputusan yang ditakdirkan sebagaimana yang beliau sendiri pernah sebut beberapa hari lalu akan menerima apa sahaja qada dan qadar,� ujarnya. - tajdid


New Source: Harakahdaily.net

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Kasihan Umno Yang Malang

"Pas Johor Bahru" pasjohorbahru@yahoo.com

Kini berakhir sudah episod tragis kisah perlantikan MB Terengganu yang menyaksikan Dato Seri Idris Jusoh gagal mempertahankan jawatannya setelah beliau ditolak oleh Istana Terengganu dan digantikan dengan Datuk Ahmad Said
Suara rakyat suara keramat, Daulat Tuanku. Umno merancang Allah merancang tetapi perancangan dan takdir dari Allah mengatasi segalanya, Umno Terengganu dan Majlis Tertinggi Umno terpaksa akur dengan nasib yang tidak menyebelahi mereka.
Derhakanya Umno kepada Sultan bukan kepalang, kalau Tuhan mereka lawan selama ini dengan menafikan amanah dan janji manusia kepada Allah inikan pula Sultan.
Mana puak-puak Umno nak letak muka, 23 Adun BN sebelum ini yang biadap kini senyap tanpa mampu membuat apa-apa kenyataan. Mulut mereka di 'zip rapat' dengan dipaksa akur dengan keputusan Istana setelah Pak Lah terpaksa mengalah kepada Sultan dengan menggunakan Majlis Tertinggi Umno sebagai penentu keputusan untuk menjaga air muka Pak Lah yang layu di Putrajaya.
Kemelut dalaman Umno tidak berakhir disitu sahaja, selepas ini mereka masih ada perang sesama mereka sendiri untuk menentukan siapakah yang akan menerajui pucuk pimpinan Umno semasa Perhimpunan Agong Umno yang ditetapkan pada Disember nanti.
Pemilihan Umno yang sebelum ini telah ditunda untuk memberi perhatian dan tumpuan kepada persiapan jentera pilihanraya UmnoBN kini memakan diri mereka sendiri.
Pemilihan ini dilihat sangat penting memandangkan UmnoBN walaupun masih menguasai Malaysia, mereka sudah semakin hilang moral dan sokongan rakyat setelah mereka kehilangan 5 negeri kepada pakatan Barisan Rakyat yang membuatkan pemimpin-pemimpin Umno berjurai air mata menahan kepedihan dan kesakitan kalah dalam pilihanraya.
Kabinet Pak Lah yang baru sahaja dilantik 8 hari yang lalu sahaja sudah cukup menggambarkan betapa rapuhnya pakatan Barisan Nasional yang selama ini sibuk dengan agenda Nasional menipu dan merompak duit rakyat.
Penarikan diri Ahli Parlimen dari Sabah & Pahang dari menjawat jawatan Timbalan Menteri dan yang terbaru seorang lagi Ahli Parlimen dari Sabah meletakkan jawatan sebagai Timbalan Menteri setelah tidak sanggup duduk dibawah kabinet yang digelar kabinet Khairy sudah cukup menggambarkan lemahnya Perdana Menteri Malaysia ini yang diberi nama Pak Lah Badawi.
Suasana politik negara kini semakin menarik untuk pakatan pembangkang mengatur gerak dan strategi akan datang untuk menawan Malaysia. Padan muka Umno, lain kali dengarlah masalah rakyat,tolong rakyat dan jangan khianat, sekarang terimalah padahnya...Pak Lah, Pak Lah cepat-cepatlah letak jawatan....

Sumber : Jundullah


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Info media arus perdana sudah tidak 'relevan' lagi?

"umar faruqi" faruqi03@yahoo.com


24-03-2008 11:17:37 AM


AKU terkilan bila termenonton di RTM1 pagi kelmarin (Sabtu 22 Mac' 08) akan siaran 'Selamat Pagi Malaysia' yang semakin kurang minat dek kerana telatah bodoh sombong dan tidak menunjukkan tahap pemikiran yang matang dan memberangsangkan langsung oleh kedua-dua pengacara lebih-lebih lagi yang lelaki.


Ini berlaku semasa dalam bualan dengan tetamu jemputan mereka seorang pensyarah berketurunan India dari USM (tidak pasti pula namanya). Mereka berbincang tentang isu maklumat dari internet melalui laporan-laporan dari pihak bloggers yang lebih mempengaruhi dan tersebar luas mengalahkan media arus perdana.

Kononnya, apa yang diberi komen atau persoalan oleh si pengacara lelaki itu seolah-olah apa yang terdapat menerusi laman blogs dan melalui infomasi dari pihak bloggers semuanya berbentuk negatif.

Lantas si pensyarah tersebut menangkas yang apa yang didapati dalam blog-blog tidak semua nya negatif. Banyak maklumat-maklumat yang lebih telus, terang lagi munasabah hingga dapat mempengaruhi ramai bilangan rakyat Malaysia yang "computer/internet savvy" sekarang ini.

Ramai lagi pengacara RTM yang maseh tidak sedar, peka dan begitu bengap dan naif sekali akan pengaruh penyebaran maklumat cyber (internet) yang begitu menyerlah lagi sekarang ini.

Kita tidak lagi mengharapkan laporan, maklumat atau berita dari media arus perdana yang banyak putar belit (spin), pembohongan dan temberang sahaja yang dihidangkan. Malah dalam sembang-sembang, bual bicara sesama pengacara dengan para-para panel jemputan itu nampak seperti sandiwara yang di 'fix' kan untuk memberi gambaran seperti seolah-olah secara sepontan.

Begitu juga apabila pihak TV atau mana-mana stesen TV, apabila menunjukkan sesuatu temu-bual orang awam di jalan-jalan kononnya untuk mendapat 'feedback' yang sepontan, padahal semuanya telah diatur, mengikut 'text' atau 'skrip' yang di sediakan oleh pihak TV atau program terbabit.

Lihat betapa 'palsu''nya seseorang apabila di tanya akan sesuatu. Sesetengah dari mereka tu nampak sangat lembab dan lembab semasa menjawab soalan kerana sedang memberi tumpuan pada 'text' atau 'skrip' yang tak begitu jelas bagi pandangan untuk dibaca.

Ini berlaku apabila pihak TV sedang melakukan sesuatu tinjauan atau 'survey' bagi mendapat maklumbalas dari masyarakat umum untuk memuaskan sesuatu pihak bagi kepentingan pehak berkenaan.

Itulah sebabnya terpaksa mengikut arahan 'skrip' yang sudah mereka sedia bagi orang yang di temu-bualkan menyatakan mengikut kehendak selera mereka TV atau sebarang pihak yang berkepentingan. Sebab itulah media arus perdana TV dan akhbar ini sudah tidak relevan lagi. Semuanya maklumat auta dan temberang semata.

Berbanding dengan media cyber (internet) melalui blog-blog dan laman-laman web media arus perdana ni sudahlah bias atau 'one-sided' dan ianya 'one-way communication' pulak.

Tidak seperti media cyber (internet) melalui blog-blog yang sistemnya adalah 'sistem dua-hala' atau 'two-way communication' . Itu juga satu faktor penyebab maka ianya begitu popular sekali di zaman millenium ini. Sekarang maklumat dari inforia ke info-info TV swasta ke sudah 'tidak main' lagi - kata orang yang minda 'internet savvy'.

Tidak lama lagi boleh ucap 'goodbye' saja pada maklumat dan info melalui media arus perdana. Ini kerana ianya sudah tidak relevan lagi....

JOEJAFRY


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Mana POLIS DIRAJA di sisi Istana?

Chemical Romance@

mana perginya Menifesto UMNO/BN :
Selamat,Aman dan Makmur?


Mana POLIS DIRAJA di sisi Istana?
Posted on Monday, March 24 @ 20:46:18 MYT by SongkokPutih
Artikel Oleh Muramatsu

 Kalau Adnan Mansor setiausaha agung UMNO mempunyai perisik, kononnya dihantar untuk menyiasat MP UMNO/BN supaya tidak berpaling tadah, apakah istana tidak ada mekanisma untuk merisik, menyiasat dan menerima maklumat tentang kedurjanaan rakyatnya dalam negara?.

Rakyat marhaen tidak tahu, adakah istana mempunyai badannya sendiri untuk memantau perjalanan pentadbiran dan keamanan dalam Negara.Walaubagaimana pun, sudah diketahui POLIS DIRAJA dan ASKAR MELAYU DIRAJA mempunyai kaitan dengan INSTITUSI RAJA dalam Negara.

Kalau POLIS DIRAJA sudah sememangnya diketahui umum berketuakan Musa Hassan pengusung tilam. Yang mempunyai tali temali dengan banyak kes yang kerjanya cuma menjaga kepentingan dan kedurjanaan UMNO keseluruhannya.

Dalam kontek ini, apakah POLIS DIRAJA tidak ada sesuatu kuasa untuk berbuat sesuatu kepada beberapa penderhaka Sultan/Raja di bumi Malaysia ini?.

Atau adakah ASKAR MELAYU DIRAJA tidak boleh berfungsi menangkap dan buat sesuatu kepada yang jelas derhaka itu?.

Kenapa tidak ada kenyataan dari Menteri Keselamatan Dalam Negeri perihal penderhaka yang kini sudah jelas di mata rakyat?.

Kalau sebelum ini Menteri Keselamatan Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara Musa Hassan usung tilam itu menggunakan alasan menjaga keamanan awam sebagai justifkasi menangkap, apakah kali ini elemen berkenaan tidak ada?.

Bahkan kes UMNO � ISTANA selepas PRU 12 amat jelas boleh membawa kecacauan awam, walaupun mereka menang dan boleh memerintah Negara.

Kalau tidak ada!!!!, sesungguhnya sistem kesultanan dan raja dalam Negara dalam bahaya walaupun ada nama RAJA dalam POLIS DIRAJA dan ASKAR MELAYU DIRAJA. Siapa lagi yang boleh diharap menjaga Institusi RAJA sekarang ini?.

Sekarang POLIS DIRAJA mahu jaga siapa?. Adakah mereka mahu jaga UMNO? atau RAJA sebagai Ketua Negara/Negeri? .

Kalau mahu jaga UMNO, lucutkan perkataan DIRAJA dari namanya dan sesuailah menjadi perisik UMNO seperti kata Setiausaha Agungnya Adnan Mansor.

Inilah bahayanya apabila Biro Tatanegara Negara cuma menjaga kepentingan UMNO sahaja tetapi mengabaikan Raja dan Negara.

muramatsu

United Kingdom*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)
Topeng Perak@

Kes Jenayah: MB Pahang Bakal Jatuh 3 Bulan Lagi !!
Posted on Tuesday, March 25 @ 17:09:29 MYT by SongkokPutih
Artikel Oleh Iza

 22 Mac 2008 Berita panas ini diterima dari pada salah seorang kroni cucu yang merupakan orang terapat dengan MB Pahang Dato' Nan Yaakob. Biarpun berita ini tidak dapat disahkan lagi, tetapi menurut sumber maklumat yang diterima, angin sudah bertiup dan dahan sudah pun mula bergoncang. Kabarnya, satu kes "Jenayah" yang melibatkan Dato' Nan akan dibongkarkan dalam masa terdekat ini. Segala fail-fail dan bukti-bukti kukuh mengenai penglibatan MB Pahang itu telah ada dan menunggu masa untuk didedahkan.

Seandainya maklumat ini benar, mungkin ia juga ada kaitan dengan tindakan MB Pahang itu yang menggugurkan beberapa orang exco kerajaan negeri Pahang iaitu Dato' Shukri (ADUN Pulau Tawar) dan Dato' Shahiruddin (ADUN Dong) dari senarai terbarunya untuk penggal ini. Alasan yang diberikan ialah untuk memilih hanya mereka yang bersih sahaja menjadi exco pada kali ini.

Dato' Shukri yang merupakan bekas exco kesihatan, belia dan sukan negeri sebelum ini dipercayai banyak terlibat dengan penyalahan guna kuasa. Beliau banyak terbabit dengan isu rompakan balak terutamanya di daerah Jerantut Pahang. Cucu mendapat maklumat, beliau menggunakan kuota JKKK untuk memohon kawasan balak yang kesemuanya dikatakan seluar lebih dari 100 ekar. Kabarnya lebih 30 buah JKKK telah mendapat habuan balak bahkan ada JKKK yang mendapat tiga kali pusingan. Namun rahsia terbongkar bila seorang JKKK di sebuah kampung mendedahkan penipuan Dato' Shukri. Bayaran yang diterima oleh JKKK sepatutnya mencecah ratusan ribu ringgit. Namun oleh kerana kebijaksanaan beliau untuk menipu orang-orang kampung, setiap kelulusan kawasan balak beliau hanya memberi tidak kurang dari RM50,000 sahaja kepada JKKK, selebihnya habuan beliau. Bayangkan kalau satu kawasan mendapat keuntungan bayaran mencecah RM300,000 ! Bayangkan juga beliau mengambil keuntungan daripada lebih 30 JKKK. Berapa banyak wang yang disapu oleh bekas exco ini?. Itu belum termasuk penipuan rumah PPRT di Kg. Pulau Tawar sendiri yang pernah cucu dedahkan dalam akhbar Berita harian satu ketika dulu. Projek yang hanya menelan belanja sekitar RM1.2 Juta, tetapi Dato' Shukri memohon peruntukkan sehingga RM1.8 Juta, ini bermakna beliau mengaut lagi keuntungan atas angin sebanyak RM600,000 disitu. Inilah sikap sebenar Dato' Shukri, exco yang digugurkan MB Pahang itu.

Begitu juga dengan kes Dato' Shahiruddin, beliau dipercayai menjadi orang kanan dalam isu rasuah yang melibatkan Datuk Isa Samad bekas MB Negeri Sembilan dulu. Akibatnya beliau telah dikenakan tindakan displin oleh UMNO. Namun nasibnya baik, beliau agak rapat dengan istana maka akhirnya beliau selamat dan terlepas daripada hukuman selanjutnya. Namun kini beliau juga digugurkan dari barisan exco Pahang yang baru.

Persoalannya disini, apakah Dato' Nan benar-benar menamakan exco yang bebas rasuah?. Nama-nama seperti Maznah Mazlan (DUN Muadzam Shah) yang dikatakan menggelapkan duit sumbangan RM1 Juta wanita UMNO semasa pilihanraya kecil Batu Talam. Ketua Wanita UMNO Pahang itu dikatakan memasukkan wang tersebut ke akaun peribadinya sendiri. Akibatnya Dato' Nan begitu murka, justeru itulah beliau hanya memberikan satu kerusi sahaja untuk wanita UMNO Pahang dalam pilihanraya umum lalu. Apapun Maznah dikekalkan sebagai exco.

Begitu juga dengan Dato' Tan (DUN Chenor), yang dikatakan banyak terlibat dengan kes balak serta lain-lain urusan tanah di negeri Pahang. Dato' Nan juga amat popular dalam memperkayakan suku sakatnya. Beliau gemar membolot kekayaan dan gemar memberi rasuah setiap kali pemilihan UMNO bahagian Maran. Selain daripada isu rasuah, Dato' Tan amat popular dengan "skandal" wanita simpanan. Sudah beberapa kali rumah tangganya bergoncang dan kesnya hampir2 dibawa ke mahkamah syariah. Beliau juga telah mempunyai fail kes keluarga di pejabat agama Islam Daerah Kuantan. Dalam pilihanraya 2004 lalu, Dato' Nan dikatakan pernah cuba menumbuk Dato' Nan akibat namanya tidak dicalonkan untuk pilihanraya umum ke-11 ketika itu.

Sebenarnya banyak lagi exco Dato' Nan yang mempunyai kes-kes rasuah dan moral yang memalukan. Namun mengapakah mereka ini dikekalkan? Ada pendapat mengatakan ia bertujuan untuk menutup salah laku MB itu, yang sebenarnya lebih banyak terlibat dengan jenayah dan rasuah di negeri Pahang. Maka itulah, ramai pihak dalam UMNO Pahang sendiri kecewa dengan sikap Dato' Nan. Maka mereka memberanikan diri untuk mendedahkan kepincangan kerajaan negeri Pahang serta MB Pahang itu sendiri. Apakah kerja-kerja ini dilakukan oleh orang dalam?. Sama-sama kita tunggu Pahang pula bergoncang!. Apapun, menurut sumber berkenaan beliau memberi tempoh tiga bulan untuk melihat MB Pahang itu jatuh. Semua fail-fail dan dokumen berkenaan kes Dato' Nan sudah ada dan menunggu masa untuk didedahkan. Sama-sama kita nantikan episod menarik ini.


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Kenapa Kaum Cina Tolak Umno@BN

Topeng Perak@

Kenapa Kaum Cina Tolak Umno@BN
Posted on Tuesday, March 25 @ 18:27:59 MYT by greenboc
Artikel Oleh peluit

"a
"Chong... bukankah pasal Ketua Menteri Pulau Pinang isu utama orang Cina tolak BN?" Chong (bukan nama sebenar) baru balik dari Tanah Besar Cina lantaran membesarkan perniagaannya. Memang lama aku tak jumpa Chong sebelum pilihanraya lagi.

"Bukanlah!... isu berkuasa itu kami tak kisah sangat!" Aku memang tak sabar mahu berbual dengan Chong bab politik ini. Memang payah aku dapat berjumpa rakan kaum Cina yang sebaik Chong. Selalu ikhlas mengeluarkan pendapat.

"Banyak isu lain kenapa kami tolak MCA@BN, antaranya baik MCA mahupun Gerakan amat takut menyuarakan masalah kaum kami..."

"Masalah apa tu Chong.."

"Umpamanya masalah sekolah Cina.. Sekolah Ren. Jenis Keb. (China).."

"Sejak lama MCA janji mahu kemukakan tentang pembesaran Sekolah Cina ini, beri bantuan untuk sekolah ini... tapi janji tinggal janji, yang mereka bisingkan di akhbar mereka pindahkan sekolah tersebut; bukan pembesaran sekolah atau beri bantuan. Sekarang ada kelas sampai 60 orang murid" Aku tidak pasti kebenaran cakapan Chong tetapi aku terbayang anak-anakku juga terhimpit dengan kedhaifannya sekolah agama.

"Entahlah Chong, kami kaum Melayu pun terhimpit dengan masalah sekolah agama, kerajaan memang tidak memberi bantuan!"

Aku teringat anak-anakku; yuran Sekolah Agama Rakyat memang mahal. Bila disebut pula tentang gaji Ustaz & Ustazahnya memang menyedihkan. Kenapa negara yang agama rasminya Islam begini. Sekolah Agama Rakyat bagaikan dianaktirikan; jika kita kaji sejarah Sekolah Agama Rakyat ini jauh lebih lama didirikan berbanding Sekolah Kebangsaan yang ada kini. Sukatan pelajarannya jauh lebih baik yang banyak menjuruskan ke arah pendidikan & keagamaan.

Sekarang pula setiap hari Rabu anak-anakku terpaksa menyertai Program Kolokium sekolah kebangsaan. Macamlah tak ada hari lain yang sesuai. Hari Sabtu contohnya. Kalau guru-guru malas nak datang hari Sabtu; Kementerian Pendidikan seharusnya memberikan elaun atau sebagainya demi pendidikan anak-anak. Tidak sampai menganggu jadual kelas Sekolah Agama Rakyat.

Aku tetap akan menuntut hak sebagai ayah di alam basrah nanti; sudahlah yuran Sekolah Agama Rakyat itu mahal. Sekolah Kebangsaan pula tidak mahu beralah. Nampak sangat bagaikan anti pendidikan agama.

"Lagi satu masalah kami ialah bahasa, kami kaum cina lebih suka penggunaan Bahasa Kebangsaan untuk Matematik & Sains, saya rasa orang Melayu pun ramai tidak setuju penggunaan Bahasa Inggeris dalam dua mata pelajaran ini.."

Memang betul apa yang Chong cakap. anak aku mendapat markah 80% ke atas kebanyakan mata pelajaran; kecuali Sains. Teruk amat sampai bawah 50%. Bila aku tanya kenapa; Tak faham ayah. Aku terkenang orang Jepun, orang Jerman mereka maju dengan bahasa mereka. Hari ini rakan karibku orang Cina pun suka dengan Bahasa Melayu@Bahasa Kebangsaan. Umno@BN pula gadaikan bahasa ibunda.

"Perniagaan kami pun makin lembab, jangan harap tender yang besar-benar, Semua dimonopoli puak BN. Bila Pak Lah cakap ekonomi kita tambah naik, sebut angka-angka, kami langsung tak percaya... Jika PM dahulu (Tun Dr. Mahathir) ...sebut pasal bajet, sebut pasal ekonomi negara dapat mempengaruhi indexs di bursa saham kita; Sekarang tak lagi.." Bab saham aku ini memang tuli. Aku biarkan saja Chong berhujah.

"Lagipun menteri-menteri selalu bandingkan harga minyak, harga tol kita murah, harga barangan kita murah! berbanding dengan negara jiran; Hakikatnya rakyat terhimpit miskin; Ingat rakyat mampukah terus hidup terhimpit dengan kenaikan barang. Mereka tak pernah bandingkan gaji kita dengan Singapura umpamanya.." Chong terus membebel & melihat jam tangannya. Memang masa amat terhad untung berbual panjang dengan Chong; dia terpaksa berkerja keras demi menyelamatkan perniagaannya. Sampai terpaksa lari ke Tanah Besar Cina.

"Jika MCA atau Gerakan di dalam parlimen tak ada kuasa, peranan mereka macam parti pembangkang! baik kami pilih DAP, mereka lebih berani"

Banyak lagi ceritera yang menarik dari bualan aku & Chong. Dia tidak nampak BN akan kembali gah, lantaran jika Pak Lah berundur pun penggantinya tetap diragui. Alahai!.

: Peluit pun pening dengan Umno@BN lepas satu musibah ke musibah mereka lakukan. Sudahlah kian samar dalam PR12 sekarang pula asyik nak persoalkan pula pilihan Sultan kita.


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)