Saturday, February 9, 2008

BMI REGARDS GOVERNMENT BAN OF AL QARADAWI - A 'DISGUSTING AND OUTRAGEOUS'

"Islahonline" islahonline@gmail.com

Press Release

Attention news desk

For immediate use

British Muslim Initiative
www.bminitative. net

7th February 2008

BMI REGARDS GOVERNMENT BAN OF AL QARADAWI
A 'DISGUSTING AND OUTRAGEOUS'

After one year of indecision the Labour Government has finally succumbed to neo-conservative pressure by refusing a visitor's visa to the eminent Shaykh Dr.Yusuf Al Qaradawi. The British Muslim Initiative (BMI) regards this decision disgusting and outrageous carried out to appease a few high-ranking pro-Zionists in the Department of Communities and Local Government and right-wing politicians and media.

BMI President Muhammad Sawalha said, 'We would have to go as far back as the Medieval Age when scholars were hounded and vilified in order to find a similar retrograde decision.'

Shaykh Yusuf Al Qaradawi is the most prominent Muslim scholar worldwide and the incumbent President of the International Union of Muslim Scholars as well as the European Council of Fatwa and Research. The government decision to bar the eminent scholar constitutes an unwarranted insult to British Muslims and all Muslims around the world. The negative impact of this ban is no less than that of banning the Pope from entering any of the Muslim countries.

By denying Shaykh Al Qaradawi the Brown government has missed a rare opportunity to correct previous indiscretions of granting visas to notorious war criminals and human rights abusers such as Shaul Movaz, Augusto Pinochet and Narendra Modi. This double standard against Muslims is becoming the norm of political practise by the government and opposition alike. In fact many of the government decisions in relations to Muslims are now taken in neo-conservative circles and 'thin-tanks' .

Shaykh Al Qaradawi would be debarred physically but his noble ideas and moderate teachings would continue to inspire and guide hundreds of millions of Muslims the world over.

END

British Muslim Initiative


Islahonline

__._,_.___
*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Ini adalah salah satu dari berbagai riwayat Imam Bukhari.
Subscribe to sabda_nabi-subscrib e@yahoogroups. com

Thursday, February 7, 2008

7 Peratus Dividen Tabung Haji, Dividen Pilihanraya

"Pas Johor Bahru" pasjohorbahru@yahoo.com

7 Peratus Dividen Tabung Haji, Dividen Pilihanraya
PASJB menyambut baik langkah Tabung Haji yang mengumumkan pemberian dividen sebanyak 7 peratus yang akan dikreditkan ke dalam akaun pendeposit pada 10 Februari ini.
Dividen tersebut buat masa ini adalah dividen yang tertinggi sejak 1963 yang melibatkan pembayaran sebanyak RM 1.05 billion.
Nampaknya Tabung Haji juga tidak mahu ketinggalan untuk menabur wang sebagai kempen termahal Tabung Haji untuk mengekalkan kuasa UmnoBN pada pilihanraya umum yang akan datang.
Rata-ratanya pendeposit gembira dengan berita tersebut dan berharap kadar dividen yang bakal diperoleh pada tahun-tahun mendatang akan lebih baik lagi.
Tabung Haji yang ditubuhkan pada bulan November tahun 1962, dan beroperasi pada 30 September tahun 1963 bertujuan untuk membolehkan orang-orang Islam menyimpan wang secara beransur-ansur bagi memenuhi perbelanjaan menunaikan fardhu haji malah ia juga berfungsi sebagai suatu badan alternatif kepada umat Islam Malaysia untuk menyimpan wang sambil melabur secara halal dan mengikut lunas-lunas Islam.
Kemampuan Lembaga Tabung Haji memberi dividen sebanyak tujuh peratus berbanding 4.7 peratus tahun sebelumnya dikatakan didorong oleh prestasi pasaran saham yang menggalakkan dan ia memberikan sumbangan tertinggi kepada keuntungan Tabung Haji.
Syabas kepada Tabung Haji, kami masih setia sebagai pendeposit kamu dan berharap ini bukannya gimik pilihanraya.
Buktikan keikhlasan Pengurusan Tabung Haji selepas pilihanraya, jangan ini dijadikan sandiwara, kiranya pendapatan Tabung Haji terus meningkat pada tahun-tahun akan datang dividen juga mesti terus dikekalkan naik.
Bagi kami sebagai rakyat, Tabung Haji adalah tempat dimana wang untuk menunaikan ibadah fardu haji disimpan. Melaburlah sebaiknya tetapi pastikan terus tidak ada lagi pelaburan yang syubhah dan kerugian akibat pecah amanah seperti yang berlaku beberapa tahun yang lalu.
Semoga Tabung Haji terus cemerlang tanpa rasuah politik...
Dividen tujuh peratus - Tertinggi sejak 2001 * Bayaran terbesar Tabung
Haji
Oleh HAMDEN RAMLI dan HELMI MOHD. FOAD
PUTRAJAYA 5 Feb.-Tabung Haji hari ini mengumumkan pemberian dividen sebanyak tujuh peratus kepada kira-kira 4.2 juta pendeposit aktifnya bagi tahun 2007, iaitu dividen yang tertinggi sejak tujuh tahun lalu.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk Dr. Abdullah Md. Zin berkata, kadar dividen itu meliputi lima peratus dividen tahunan dan dua peratus lagi dividen khas yang pertama kali diberikan kepada pendeposit Tabung Haji.
Menurutnya, kadar dividen tujuh peratus itu membabitkan pembayaran keseluruhan sebanyak RM1.05 bilion kepada pendeposit Tabung Haji iaitu pembayaran terbesar sejak penubuhan Tabung Haji pada 1963.
Katanya, pembayaran dividen itu akan dikreditkan ke dalam akaun pendeposit pada 10 Februari ini.
"Sejak lima tahun lalu, Tabung Haji telah dapat memberikan dividen kepada para pendepositnya dengan kadar yang amat kompetitif dan munasabah berbanding pelaburan dalam sektor perbankan Islam," kata Abdullah pada sidang akhbar mengumumkan kadar dividen tersebut di sini.
Turut hadir ialah Pengerusi Tabung Haji, Tan Sri Abi Musa Asa'ari Mohamed Nor serta Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Ismee Ismail.
Menurut Abdullah, dividen khas dua peratus diberikan kepada pendeposit Tabung Haji pada 2007 berasaskan tiga faktor iaitu sebagai penghargaan kepada semua pendeposit yang masih menaruh kepercayaan kepada pengurusan telus Tabung Haji, mengambil kira prestasi cemerlang 2007 dan sempena sambutan ulang tahun kemerdekaan negara ke-50.
Abdullah berkata, kadar dividen tahunan Tabung Haji sebanyak lima peratus merupakan peningkatan sebanyak 0.25 peratus berbanding dividen tahun lalu yang berjumlah 4.75 peratus.
Jumlah keseluruhan pembayaran dividen tahun lalu mencecah RM751 juta berbanding tahun sebelumnya sebanyak RM634 juta.
Sejak lapan tahun lalu, setiap tahun Tabung Haji mampu meningkatkan kadar dividennya iaitu dari kadar 3.25 peratus pada 2001 kepada 3.5 peratus pada 2002, 4 peratus (2003), 4.3 peratus (2004) dan 4.5 peratus (2005).
Dari segi kewangan, kata Abdullah, pada tahun 2007 Tabung Haji telah merekodkan pendapatan kasar berjumlah RM1.9 bilion sebelum ditolak zakat perniagaan.
"Ini merupakan jumlah pendapatan tertinggi pernah dicapai sejak penubuhan Tabung Haji pada 1963.
"Pendapatan kasar telah menunjukkan pertumbuhan tahunan yang baik iaitu pertumbuhan berganda sejak 2002 hingga 2007 atau sebanyak 25 peratus," katanya.
Beliau berkata, pendapatan kasar Tabung Haji pada 2007 meningkat sebanyak RM688 juta atau 59 peratus berbanding 2006 yang terhasil daripada strategi pengurusan memperkukuh kedudukan kewangan Tabung Haji di samping suasana pasaran saham yang memberangsangkan.
Abdullah menjelaskan, peningkatan itu berjaya dicapai berikutan prestasi pasaran saham yang menggalakkan dan ia memberikan sumbangan tertinggi kepada keuntungan Tabung Haji sebanyak 67 peratus, diikuti pendapatan dividen (15 peratus), pasaran wang (sembilan peratus), sewa (empat peratus) dan lain-lain (lima peratus).
Katanya, Tabung Haji juga telah dapat mengawal kos pengurusan pada RM323 juta pada tahun lalu berbanding RM322 juta pada 2006.
Beliau berkata, kos pengurusan tersebut turut membabitkan kos tanggungan langsung bagi ibadah haji sebanyak RM35 juta ekoran kenaikan kos tambang kapal terbang serta peningkatan kos perumahan di Mekah.
Bagaimanapun, Abdullah memberitahu, Tabung Haji tidak melupakan tanggungjawabnya memperuntuk sebanyak RM37 juta sebagai zakat perniagaan berbanding RM27 juta pada 2006.
Dari segi statistik deposit, jumlah simpanan terkumpul Tabung Haji pada 31 Disember 2007 terus meningkat kepada RM16 bilion berbanding RM14.7 bilion pada 31 Disember 2006.
"Kejayaan Tabung Haji meningkatkan prestasinya dari tahun ke tahun adalah hasil perancangan rapi dan komitmen tinggi daripada Jemaah Lembaga Pengarah, ahli-ahli panel pelaburan, pihak pengurusan dan keseluruhan anggota Tabung Haji dalam memantau dan meningkatkan prestasi kewangan," katanya.
Justeru, Abdullah berkata, Tabung Haji bertekad memastikan pulangan yang kompetitif dan munasabah kepada pendeposit selain sentiasa peka terhadap penambahbaikan dalam pengurusan serta keselesaan jemaah haji.
"Pengurusan Tabung Haji beriltizam untuk terus memantapkan struktur pengurusan, operasi haji, pelaburan, aktiviti simpanan dan pengeluaran wang bagi mencapai tahap amalan terbaik.
"Ia kelak dapat memberi keuntungan jangka panjang yang kompetitif kepada para pendeposit dan ia selari dengan matlamat Tabung Haji," katanya.

Sumber : Jundullah - Utusan Meloya


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Ini adalah salah satu dari berbagai riwayat Imam Bukhari.
Subscribe to sabda_nabi-subscrib e@yahoogroups. com

Umno Johor Bahru Ada Ajalnya

"Pas Johor Bahru" pasjohorbahru@yahoo.com

Umno Johor Bahru Ada Ajalnya
Perang saraf adalah perang biasa dimana-manapun suasana perangan pilihanraya di dunia ini.
Perang diantara PAS dan UmnoBN telah wujud sejak sebelum merdeka lagi, apabila sekelompok kalangan alim ulama dari Umno keluar Umno untuk menubuhkan PAS.
Tindakan ini diambil setelah melihat parti Umno tidak serius untuk mendaulatkan Islam apabila mereka meletakkan undang-undang ciptaan manusia sebagai perlembagaan parti mereka.
Umno yang ditubuhkan pada tahun 1946 di Istana Johor sehingga kini terus mentadbir negara setelah menang pilihanraya umum pada tahun 1955 dan sekarang sudah hampir masuk penggal ke-12 pilihanraya dengan mentadbir negara dan negeri secara sekular, iaitu memisahkan agama dengan politik.
Makanya timbullah kerajaan yang ditadbir secara zalim dan kapitalis. UmnoBN sehingga sekarang sangat berbangga dapat mengekalkan kuasa seolahnya mereka tidak akan dapat dikalahkan sampai bila-bila.
Johor Bahru adalah kubu kuat UmnoBN yang paling kebal untuk dikalahkan, rekod pilihanraya menunjukkan Parlimen Johor Bahru adalah kawasan majoriti undi yang paling banyak dimenangi oleh BN didalam negara ini.
Makanya kami pembangkang terpaksa bekerja keras untuk membetulkan kembali kesilapan ini. PAS Johor Bahru yang ditubuhkan pada tahun 1953 sehingga sekarang ini masih belum mampu menjadi pembangkang yang kuat.
Cumanya kebelakangan ini, kehadiran kami cukup digeruni oleh UmnoBN yang telah menjadikan pihak berkuasa tempatan sebagai balaci untuk membunuh PASJB dari peta Johor Bahru.
Poster-poster dan kain-kain rentang kami ajalnya terlalu pendek untuk kekal digantung ditempat-tempat umum. Orang Umno sangat 'alergic' melihat poster dan kain rentang kami.
Dalam beberapa insiden, poster yang ditampal tidak sampai lima minit sudah ditanggalkan oleh mereka-mereka yang tidak senang dengan kami. Cuba tuan-tuan bayangkan sifat busuk dan jahat Umno ini wujud dalam setiap hati dan jiwa penduduk Johor Bahru.
Bawalah apapun isu, semuanya tidak mahu didengar oleh mereka. Alhamdulillah PASJB semasa era reformasi tahun 1998-1999 yang lalu telah menjadi perintis kepada gerakan-gerakan ceramah besar yang telah berjaya mengumpulkan 10,000 ribu orang.
Suasana sekarang sudah berubah Johor Bahru sudah kembali sunyi dengan orang ramai yang mahukan perubahan, sudah ramai rakyat yang kembali kepangkuan Umno dan masih ada aktivis pembangkang yang tidur.
Makanya gelombang ini telah diteruskan oleh PAS Pasir Gudang yang bakal menggalas harapan rakyat Johor untuk menang di zon selatan ini.
InsyaAllah, peluang tetap ada... sekiranya Allah mentakdirkan kemenangan itu adalah bonus buat pembangkang, sekiranya kalah itu tandanya Allah sayangkan kita sebagai pejuang Islam untuk terus bekerja demi kemenangan Islam.
Umno Johor Bahru ada ajalnya, PAS Johor Bahru juga ada ajalnya. Tidak ada orang yang mampu kekal di bumi Allah ini. Mereka tidak akan mampu mentadbir sampai bila-bila... tunggulah disaat itu masanya akan tiba....

Sumber : Jundullah


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Ini adalah salah satu dari berbagai riwayat Imam Bukhari.
Subscribe to sabda_nabi-subscrib e@yahoogroups. com

Memalukan, bila Rapid Penang tidak bayar caruman KWSP

"umar faruqi" faruqi03@yahoo.com

Memalukan, bila Rapid Penang tidak bayar caruman KWSP
Mohd Sabri Said
Wed | Feb 06, 08 | 9:49:00 am MYT


PULAU PINANG, 6 Feb (Hrkh) - Sungguh memalukan! Tidak sampai setahun beroperasi sebuah syarikat besar yang dimiliki oleh Kerajaan Pusat dengan peruntukan jutaan ringgit sanggup melakukan perbuatan yang tidak sepatutnya terhadap pemandu Rapid Penang terutamanya caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Akibatnya, seramai 200 pemandu Rapid Penang bertindak tidak menghidupkan enjin bas sebaliknya berhimpun di depoh bas berkenaan di Sungai Nibung pagi semalam untuk menuntut lima tuntutan yang sah membelakangkan hak mereka sebagai pekerja.

Antara kegagalan Rapid Penang sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati pemandunya ialah tidak mencarum KWSP, bayaran tidak setimpal terhadap kerja lebih masa walhal pemandu bertugas dari pukul 5.30 pagi sehingga 10 malam, kenaikan gaji tidak diberikan walaupun sudah tamat tempuh percubaan, pemandu terpaksa membayar saman trafik bertentangan dengan perjanjian dan pengurus acapkali bertindak kasar ketika berurusan dengan pekerja di samping mengemukakan beberapa syarat yang ketat.

Seorang pekerja yang enggan nama dan gambar dirakam menjelaskan, perbuatan seumpama itu tidak sewajarnya terjadi kerana ia melibatkan maruah sebuah syarikat yang kononnya mahu membaiki mutu perkhidmatan penggangkutan di Pulau Pinang.


Menurutnya, majikan bukan sahaja tidak berterima kasih pada pekerja yang meningkatkan prestasi pengangkutan di negeri ini malahan bertindak tidak melayan tuntutan gaji lebih masa yang diminta oleh pekerja memandangkan kos saraan hidup yang makin meningkat.


"Tidak sangka syarikat sebesar Rapid Penang sanggup menipu pekerjanya dengan berbagai alasan serta bertindak kasar bila berurusan. Tindakan tersebut tidak profesional, " katanya.Pagi semalam semua bas Rapid Penang tidak beroperasi seperti biasa sehingga mengakibatkan penggangkutan awam Pulau Pinang terjejas apabila ramai pekerja yang menggunakan perkhidmatan tersebut terpaksa menunggu lama untuk ke tempat kerja atau ke mana-mana lokasi.


RapidPenang di perkenalkan di negeri ini oleh Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi sendiri dalam agenda menjadikan Pulau Mutiara sebagai Hab Pengangkutan dalam Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER).


Tetapi, bila ianya beroperasi sejak bulan Julai 2007 baru rakyat mengetahui bahawa projek tersebut merupakan projek kroni atau lebih dikenali dengan projek 'asal buat' untuk mendapatkan kewangan kerajaan bukan bermatlamat mengatasi kelemahan atau kesesakan di Pulau Pinang. - mks.


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Ini adalah salah satu dari berbagai riwayat Imam Bukhari.
Subscribe to sabda_nabi-subscrib e@yahoogroups. com

Menelusuri Sejarah Baitul MaqdisMenelusuri Sejarah Baitul Maqdis
www.iLuvislam.com
oleh: ImKoyube


Baru-baru ini, pada 26 Januari 2008, beberapa admin iLuvislam.com telah ke program 'Menulusuri Sejarah Baitul Maqdis' yang diadakan di Malaysian Hall, London. InsyaAllah di sini saya sertakan rakaman video (maaf kerana kualiti rakaman video yang rendah, namun ia sudah cukup untuk kita memahami isinya).

Jutaan terima kasih kepada sahabat saya Azlan bin Nazari (pelajar University College London) kerana merakam dan meletakkan video ini di Google Video untuk dimanfaatkan oleh seluruh manusia.

Penceramah adalah Ustaz Ahmad Irfan (lulusan Master dalam Pengajian Palestin, University of Aberdeen, Scotland). beliau merupakan salah seorang moderator forum 'Anda Bertanya, Ustaz/Ustazah Menjawab' di laman web ini.

Rakaman video ini mampu menjawab persoalan-persoalan seperti:

Mengapakah Palestin menjadi rebutan agama-agama utama di dunia?

Di manakah kedudukan sebenar Masjid Al-Aqsa?


Benarkah Palestin aman ketika Islam memerintah?

Bagaimana Yahudi mampu menguasai dunia kini?

Mengapa orang Yahudi menggali terowong bawah tanah di Masjid Al-Aqsa?


Benarkah Nabi Adam membina Kaabah dan juga Masjidil Aqsa? Adakah bentuk bangunan kedua-dua masjid itu sama?

Mengapa Mesir & Jordan tidak membantu Palestin?


Dan banyak lagi persoalan lain. Selamat menonton & mengambil input dari video di bawah:


Sejauh mana rasa kebersamaan kita dengan isu umat Islam lain merupakan indicator tahap keimanan kita. Biar pun hadith , “barangsiapa yang tidak mengambil berat tentang urusan umat Islam maka dia itu bukan dari kalangan mereka” itu dihukum sebagai hadith yang sangat lemah oleh salah seorang ulama' hadis; al-Albani, apakah ini juga bermaksud saranan Islam agar seorang Muslim menjaga kebajikan saudara Muslimnya yang lain juga lemah?ImKoleksi Artikel iLuvislam.com

Setiap artikel & gambar yang tersiar di iLuvislam.com adalah bertujuan untuk perkongsian sesama kita dan bersifat non-komersil. Pembaca bebas menyalin dan menyebarkan artikel yang terdapat di sini tanpa izin pihak iLuvislam.com terlebih dahulu. Namun alamat iLuvislam.com hendaklah disertakan bersama untuk rujukan.


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Ini adalah salah satu dari berbagai riwayat Imam Bukhari.
Subscribe to sabda_nabi-subscrib e@yahoogroups. com

rsnq website

"Muhammad Sabri Bin Muhammad Salleh"

Salam,
please visit the website for further info and queries, if any.

or visit: rsnq blogspot


Nama: Rumah Silaturrahim Nurul Qana'ah (No: Pendaftaran: 1698-05-7 - Jabatan Kebajikan Masyarakat, Selangor)

Tarikh di tubuhkan: 5hb Oktober 2005

Pengerusi: Tuan Haji Md Aris (Tel: 013 -6096957)

Timbalan Pengerusi: Puan Hajjah Zainab (Tel: 019-2616357)

Setiausaha: Encik M Ishak (Tel: 019-2125001)

Bendahari: Tuan Haji Abdul Rauf (Tel: 019-2184106)

Timbalan Bendahari: Tuan Haji Abdul Ghani (Tel:019-4188343)

Akaun Semasa Bank Islam Malaysia Bhd (BIMB) No: 14032010035421

Ahli Jawatan Kuasa:
Tuan Haji Sujono (Tel: 016-6034161)

Tel Pejabat: 03-61892001
Fax Pejabat: 03-61892002


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Ini adalah salah satu dari berbagai riwayat Imam Bukhari.
Subscribe to sabda_nabi-subscrib e@yahoogroups. com

Wednesday, February 6, 2008

[Aduan Rakyat] MINUMAN BERALKOHOL - Mana Pemimpin Islam, Mana JAKIM, Mana dan Mana..?

"shazirawati shamsuddin" wazir_749@yahoo.com.my

Macam jus tapi kaya alkohol

Oleh AHMAD SYAHIR KASSIM
syahir.kassim@ kosmo.com. my

GEORGE TOWN – Beberapa jenis minuman ringan dalam botol dengan pelbagai perisa buah-buahan didapati mengandungi alkohol pada paras yang mengatasi bir serta boleh memabukkan jika diminum berlebihan.

Minuman itu yang membanjiri pasaran kira-kira setahun yang lalu, dijual
secara terbuka dan mudah diperoleh di kedai serta pasar raya.

Sebagai daya tarikan kepada golongan muda termasuk pelajar sekolah, ia dijual dengan bungkusan warna warni.

Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), S. M. Mohamed Idris
berkata, penjualan minuman itu bertentangan dengan undang-undang negara yang melarang ia dibeli individu berumur 18 tahun ke bawah.

Katanya, sebahagian minuman itu mengandungi kadar alkohol 5.5 peratus lebih tinggi berbanding kadar alkohol dalam bir tetapi ia masih bebas dijual kepada pelajar sekolah.

“Label yang digunakan mengelirukan serta memberi gambaran ia tidak
memudaratkan kesihatan,’’' katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini semalam.

Antara minuman seperti itu yang banyak di pasaran ialah Hoopers Hooch Apple, Pelican Pink Vodka, Pelican Tropical Fruit, Blackcurrent + Vodka dan Lemon Limonya yang dijual antara RM4 hingga RM10 sebotol.

S.M. Mohamed berkata, kebiasaannya maklumat berkaitan kandungan alkohol dalam minuman itu dicetak dengan huruf kecil serta sukar dibaca.
“Ada pengguna menyangka mereka membeli minuman buah-buahan atau jus tanpa mengetahui ia minuman beralkohol,’’ ujarnya memberitahu CAP menerima banyak aduan ibu bapa bahawa anak mereka sudah mengambil minuman beralkohol ini.

Katanya, beliau turut menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan tegas bagi mengetatkan penjualan produk tersebut.


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Ini adalah salah satu dari berbagai riwayat Imam Bukhari.
Subscribe to sabda_nabi-subscrib e@yahoogroups. com

UPDATE ON PROTESTS AGAINST GAZA SIEGE- The Palestinian Return Centre

"Islahonline" islahonline@gmail.com


UPDATE ON PROTESTS AGAINST GAZA SIEGE

The Palestinian Return Centre

On 22nd January the Palestinian Return Centre hosted a seminar in the House of Commons to discuss the situation in the Gaza Strip. The session was attended by a number of parliamentarians among them; Richard Burden, Phyliss Starkey, Brian Iddon, Alistair Carmichael, Neil Gerrard and Lord Nazir Ahmad. All the members deplored the immense human suffering caused by the siege of Gaza and affirmed their continued support for efforts to end the sanctions.

On 26th January a massive vigil was held outside No 10 Downing Street, the official residence and office of British Prime Minister, Gordon Brown. The vigil was organized by the Palestinian Return Centre, The Palestine Solidarity Campaign, the Palestinian Forum in Britain and a number of other civil society bodies.

The European Campaign to End the Sanctions on Gaza held a picket in front of the European Commission headquarters in Brussels on Monday 28th January. The Campaign which includes the Palestinian Return Centre London brought together protesters from all over Europe .

As part of their ongoing efforts against the siege of Gaza a delegation from the Return Centre and members of the European Campaign to End the Sanctions met with the vice president of the European parliament Mrs Louisa Morgantini on 29th January at the parliament in Brussels . Mrs Morgantini informed the delegation that she and a team of European parliamentarians intended to visit the Gaza Strip in the near future.

In a related development the European member assigned to contact the Palestinian Legislative Council, Kyriacos Triantaphyllides, expressed grave concern over the continued detention of one-third of the elected members of the Palestinian Legislative Council in Israeli prisons. Triantaphyllides and British Green Party member of the parliament Caroline Lucas assured the delegation that it was impossible to remain silent over the current humanitarian situation in Occupied Palestine.

For more details please contact:

PRC

100A Crown House, North Circular Road , London , NW10 7PN

Tel: 02084530919

Fax: 02084530994

Email: prc@prc.org. uk

Web: www.prc.org. uk

------------ --------- --------- --------- --------- -

GAZA: THE FACTS

22nd January 2008

“The killing of some forty Palestinians in Gaza in the past week, the targeting of a Government office near a wedding party venue with what must have been foreseen loss of life and injury to many civilians, and the closure of all crossings into Gaza raise very serious questions about Israel’s respect for international law and its commitment to the peace process.”

John Dugard, UN Special Rapporteur on Human Rights in the Occupied Palestinian Territories , Geneva , 18 January 2008.

 • The humanitarian crisis in the Gaza Strip is a direct consequence of the sustained siege of the territory that began in 2006 following the victory of the Islamic Resistance Movement (HAMAS) in the January 2006 Palestinian legislative elections.
 • Throughout the past two years the five border crossings to the Gaza Strip were regularly closed sometimes for months by the Israel army.
 • Since June 2007 the complete closure of the crossings has rendered all movement in and out of Gaza virtually impossible. Thousands of Palestinians have been unable to attend work, pursue studies or obtain medical treatment abroad.
 • 85% of Gaza ’s population depends on international food aid. If this situation obtained anywhere else in the world it would have been declared a disaster zone.
 • Israel’s decision to withhold fuel supplies for Gaza ’s 1.6 million inhabitants affects every aspect of life. One of the worst hit areas is that of water supplies. Most of the people in the territory live in high rise buildings. The supply of water to them depends on the availability of electricity and fuel.
 • In normal circumstances hospitals in the Gaza need at least 80,000 litre of fuel daily. When supplies are disrupted the need jumps to 200,000 litres.
 • On 20th January 2008 reserve supplies of fuel at the Khan Younis Hospital [funded by the European Union] was down to 10,000 litres. Normal reserve supplies are supposed to be 120,000 litres
 • The siege has devastated the Gazan economy. The shortage of food supplies have sent prices rocketing. More than 3,500 business and factories have been forced to close their doors.

· 80% of all industrial sector businesses are either temporarily shut down or running at below 20% capacity. This sector is 95% dependant on imported raw materials, and over 66,000 workers have been temporarily laid off.

 • In the textile industry financial losses due to the blockade now exceeds $30 million. Losses in the furniture industry are estimated at $20 million.

· Israel’s decision to withhold fuel supplies forced the closure of Gaza ’s only power plant on 20th January 2008, leaving 800,000 people in darkness and without heating at the height of the winter season.

· The inability to treat sewage and waste water as well as deliver clean drinking water without electricity raises the spectre of a major epidemic outbreak in the Gaza Strip.

 • On 20 January 2008, the Gaza Coastal Municipalities Water Utility, which normally operates 130 wells and sewage treatment plants, confirmed that if the fuel supply was not restored within three days, these services will cease to function throughout the Gaza Strip.
 • The economic strangulation of Gaza has been accompanied by an intensification of Israeli military attacks on the Gaza Strip.
 • 69 Palestinians were killed during the first 19 days of 2008. They included four children and eight women.
 • Since the Annapolis peace talks on 28th November 2007 there has been a 219% rise in the number of Palestinians killed by the Israelis.
 • Figures for period 28th November 2007 – 20th January 2008

Total

Gaza Strip

West Bank

No. of Palestinians killed

146

136
(1 child)

10

No. of Palestinians injured

496

360
(6 children)

136

No. of Palestinians arrested

807

76

731
(4 children)

No. of Israeli military attacks

675

415

260

No. of Israelis killed

2
(2 soldiers)

-

2

· There are at present:

· 1,562 patients in need of treatment outside the Gaza Strip

· 322 patients in grave danger and in need of urgent treatment

· 470 cancer patients likely to die

· 107 classes of basic medicines depleted from Gaza Strip

· Israel’s current policy in relation to the Gaza Strip and its 1.5 million inhabitants constitutes an unmitigated violation of international humanitarian law including, but not limited to, Israel ’s obligation as an Occupying Power to, at a minimum, ensure the basic needs of the population under its effective control, and the prohibitions on collective punishment, coercion and unlawful reprisals.

‘They are using the starvation and strangulation of civilians under occupation as a method of warfare, and collective punishment, outlawed in the Rome statute as war crimes. It is a grave breach of the Fourth Geneva Convention, under Article 147, to wilfully cause "great suffering or serious injury to body or health".

Letter by the Council for Arab-British Understanding (CAABU) published in The Independent on 14th November 2007

Courtesy: The Palestinian Return Centre (PRC), Palestine Monitor, The Palestinian Centre for Human Rights (PCHR)

------------ --------- --------- --------- --------- ------

STATEMENT FROM EUROPEAN NGO’S:

THE IMMORAL SIEGE OF GAZA THREATENS THE LIVES OF ITS INHABITANTS

The Gaza Strip has been subjected to a total blockade for almost two years running. It threatens the lives of the Palestinians who remain in the territory and denies them of the most basic opportunities of a decent human existence. Since last summer the sanctions have been tightened on Gaza - a tiny piece of territory with one of the largest population density in the world. The blockade now affects the lives of Gaza ’s population in a most distressing manner. Most of them are refugees who inhabit decaying refugee camps.

The siege, which is supported by the Israeli Occupation Government, has reduced the Gaza Strip in which 1.5 million people reside to a veritable huge prison. None of the residents are able to leave the territory under any circumstances; not even the most desperate health cases, foreign-based students, expatriate workers or journalists and officials from humanitarian organizations.

The siege further prohibits the import of essential medicine as well as food and all forms of humanitarian aid. This includes; fuel supplies upon which the territory relies upon entirely from external sources, primary industrial raw material, construction material and other basic necessities of life.

The harsh sanctions have created many disturbing realities of far-reaching catastrophic dimensions, particularly in the areas of health, nutrition, education and humanitarian aid. They have resulted in the total paralysis of Gaza ’s industrial and economic sectors. There have also been serious consequences on the labour market, already suffering from records levels of unemployment - among the highest in the world.

Since the beginning of November 2007 the number of fatalities from the sanctions has risen markedly. One person dies very day as a consequence of the denial of medicine or the prevention of severe cases from travelling abroad for treatment. In all cases the victims possessed the required papers to prove they needed emergency medical treatment abroad.

The closure of the Rafah Crossing, the only opening to the outside world is a witness of the consequences of the strict sanctions imposed on the people of Gaza . For several months thousands of people have been stranded at the Crossing either in their attempt to enter or leave the Gaza Strip. Among these are an estimated 3,000 students registered in foreign universities, colleges and schools. They were barred from leaving Gaza after visiting parents and relatives at beginning of the summer. The academic future of an entire Palestinian generation is now threatened in Gaza .

These critical developments come at a time when the Israeli Occupation Forces continue its daily military aggression against the Palestinian population of Gaza . Victims of every age die each day. There is, besides, widespread destruction of the civilian structures. To add insult to injury the Israeli government is still threatening to carry out a large-scale military invasion of Gaza in coming weeks. This completes the picture of the humanitarian situation.

It is most regrettable is that after all the repeated warnings in recent months from UN relief and humanitarian agencies as well as NGO’s concerning the dangers of the sanctions policy – the international community has ignored them completely. This has been evidenced in the case of those who uphold the sanctions, foremost among them being Israel and its collaborators.

We the undersigned in the light of these dangerous consequences of the blockade:

1. Condemn in the strongest terms the sanctions imposed on the Gaza Strip. We draw attention to the inhuman and immoral nature of these policies which constitute a grave violation of international humanitarian law and human rights conventions.

2. We regard these sanctions on Gaza as a process of slow, programmed killing of its inhabitants and a violation of their right to life. It is a programmed destruction of what remains of their means of existence and their opportunities for a decent existence and secure future.

3. We strongly condemn the Israeli government for perpetuating the sanctions and its excessive indulgence in tightening them day after day. We hold the Israeli government responsible, being a partner in these policies for the victims and the catastrophic impact of the sanctions. This includes the international community that has ignored these violations and refused to intervene to stop them.

4. We draw the attention of all those concerned of their solemn responsibility and in this regard the Egyptian government to open the Rafah – Palestine Crossing given the fact that it is the only opening for the people of Gaza to the outside world.

5. We regard it as totally unacceptable that Europe should become complicit, directly or indirectly, in this policy of siege. We make this affirmation based on our recognition of the influence of the European governments in the region and the humanitarian and moral obligations they bear in accord with international treaties and conventions to protect human rights. We urge their immediate intervention to end these criminal sanctions and exert all forms of pressure necessary toward this end.

6. We urge the UN agencies, civil society bodies in Europe and internationally and all defenders of human rights and freedoms to raise their voices and double their efforts to bring effective pressure to bear in the interest of the rights of their fellow human beings in the Gaza Strip to health, education, life, movement and employment. They must all send a strong message to all the concerned parties that it is totally unacceptable that these policies should continue.

7. We declare that the sanctions imposed against 1.5 million Palestinians in the Gaza Strip would remain the focus of our concerted interest and we regard this a moral duty binding on all people of conscience everywhere.

21 January 2007

Among the earliest signatories are:

The Palestinian Return Centre, UK, The Muslim Council of Britain, The Palestinian Forum in Britain, UK, British Muslim Initiative, UK, The European-Palestinia n Council, Vienna, The Palestinian Rights Foundation – Ireland, The Palestinian Forum – Denmark, The Palestinian Women’s Forum – Denmark, The Palestinian Youth Forum – Denmark, The Charitable Council in Support of Palestine – France, The Union of Islamic Organizations in Europe, The Palestinian Community in Norway, The Islamic Council of Russia – Moscow –, The Association of Social and Cultural Foundations – Moscow , The Al Quds Social and Cultural Centre – Moscow , The Palestinian Assistance Fund – Moscow , The Association of Healthy Life – Siberia , The Palestinian Forum for Rights and Solidarity – Holland, Al Quds Foundation – Holland, Palestinian Aid Foundation – Holland, The Palestinian Association – Holland, The Association for Aid to the Palestinian People – Italy, Rights For All – Switzerland

Islahonline

__._,_.___

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Ini adalah salah satu dari berbagai riwayat Imam Bukhari.
Subscribe to sabda_nabi-subscrib e@yahoogroups. com