Thursday, May 8, 2008

Petikan Akhbar Sinar Harian : Kementerian Guna Blog Sebar Maklumat.

"Topeng Perak" poji2ya@gmail.com

KUALA LUMPUR - Kementerian penerangan sedang merancang menggunakan blog sebagai satu daripada medium penyebaran maklumat kepada rakyat,kata menterinya,Datuk Ahmad Shabery Cheek

"Pihak kementerian sedang merancang penggunaan blog sebagai jambatan penyebaran maklumat dan menerima pandangan orang ramai mengenai isu-isu yang dikemukakan,"katanya yang menjawab soalan Datuk Seri Dr Fong Chan Onn(BN-Alor Gajah),semalam.

Ahmad Shabery berkata,beliau telah berjumpa dengan beberapa penulis blog.

"Saya percaya mereka patut mengadakan pertimbangan pada diri sendiri apa yang patut dan apa yang tidak patutu dikeluarkan. Mereka yang melakukan perkara yang melanggar undang-undang seperti menghasut dan memfitnah,saya percaya undang-undang akan terkena pada mereka."katanya.

Menjawab soalan Hamim Samuri(BN-Ledang) mengenai respons penonton terhadap rancangan 'Blog' di RTM1 yang disiarkan selama 20 minit setiap Ahad,Ahmad Shabery berkata,rancangan itu menarik 200,000 penonton sehingga kini.

"Saya difahamkan oleh RTM,penulis blog yang dijemput adalah mereka yang agak kritikal kepada kerajaan dan ini merupakan sebahagian dari sifat keterbukaan kerajaan hari ini.Blog di Malaysia terlalu banyak dan setiap hari bertambah,ada 14 juta pengguna internet,500, 000 penulis blog dan lebih 700 penulis blog yang dianggap sosio politik,tetapi banyak juga blog berkaitan seni,muzik dan terserah kebijaksanaan RTM siapakah yang layak dijemput,"katanya.-BERNAMA


p/s : kenyataan menteri penerangan ni macam ugutan la pulak ye...mereka patut mengadakan pertimbangan. ......saya percaya undang-undang akan terkena pada mereka...hehehe...memula panggil untuk temubual rancangan... pastu gi"melawat" kat rumah...pas tu jail...hehehe. ..terbuka sungguh kerajaan kita ni...kerajaan terbuka...pintu lokap lagi la terbuka...AWAS PARA BLOGGER!SEMBUNYIKAN KENYATAAN-ANDA SELAMAT...DEDAHKAN KENYATAAN-ANDA AKAN KE LOKAP!


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: