Wednesday, April 16, 2008

Stadium Perak Bergegar

"Miziyaz Jordan" habbannakah@yahoo.co.uk

Hebat!.. Perhimpunan Raksasa Rakyat di Stadium Ipoh..
ikuti berita di http://www.penghuni sahara.blogspot. com

Stadium Ipoh kini menjadi medan saluran informasi dan pertemuan pemimpin bersama rakyat

Aku bersama 2 orang rakan dari Bagan Serai bertolak seawal jam 6.30 petang menuju ke Ipoh. Perhimpunan rakyat bersama pimpinan Pakatan Rakyat di Stadium Ipoh dijangkakan memberi kesesakan lalu lintas di lebuhraya menuju ke Ipoh.

Kami tiba di R&R Sungai Perak tepat jam 7.30 malam untuk solat Maghrib. Kawasan rehat tersebut telah sesak dengan manusia ditambah dengan keadaan hujan yang agak lebat. Kami meneruskan perjalanan ke Ipoh dan tiba di Simee tepat jam 8.25 malam. Suasana di sekitar stadium pada ketika itu sudah sesak dan kami terpaksa parking kereta di kawasan Taman Westpool hanya 500m dari stadium.

Kali pertama dalam catatan sejarah negeri Perak, perhimpunan rakyat bersama pemimpin Pakatan Rakyat dari 5 negeri telah diadakan di Stadium Perak. Kini ia bukan sekadar gelanggang perlawanan bolasepak tetapi telah berubah menjadi medan rakyat menerima maklumat dari para pemimpin. Hendak diharapkan televisyen dan radio sebagai saluran maklumat kepada rakyat ianya masih tidak telus dan berat sebelah.

Melalui maklumat yang diterima dari sahabat Unit Amal, stadium sudah mula dipenuhi sejak selepas solat Maghrib. Aku memasuki padang stadium agak lewat dan separuh padang sudah dipenuhi oleh lautan manusia. Kerusi-kerusi stadium tidak dipenuhi lantaran tetamu yang hadir lebih selesa duduk di padang. Namun boleh dikatakan 1/4 kerusi di dalam stadium mula dipenuhi manusia setelah majlis bermula.

Saudara Misbahul Munir selaku Ketua Penerangan PAS Perak merangkap Setiausaha Politik Menteri Besar telah memulakan majlis pada jam 9.10 malam setelah tetamu-tetamu kehormat tiba dan berada di pentas utama.

Semalam Stadium Perak yang mampu memuatkan 42,500 orang telah ditawan hampir 50,000 tetamu yang mahu mendapatkan maklumat dari para pemimpin dan sudah pasti ia satu sokongan yang amat padu kepada kepimpinan pakatan rakyat.

Jadual yang disusun pada awalnya bakal menyaksikan 5 Menteri Besar dari negeri Pakatan Rakyat berpidato di Stadium Perak. Namun disebabkan beberapa jadual kerja yang bertembung, 3 daripada mereka hanya menghantar wakil.

Majlis dimulakan dengan penceramah pertama iaitu Dato Hassan Ali selaku Exco Kerajaan Negeri Selangor mewakili MB Selangor kemudian diikuti dengan wakil Ketua Menteri Pulau Pinang iaitu Nga Kor Ming yang merupakan Exco Kerajaan Negeri Perak. Ustaz Azizan selaku Menteri Besar Kedah telah menyampaikan ceramah beliau selepas itu dan disusuli pidato 'berapi' dari Menteri Besar Negeri Perak iaitu Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin. Sebelum perhimpunan berakhir, majlis disempurnakan dengan ceramah dari wakil Tuan Guru Nik Aziz iaitu Saudara Husam Musa selaku Exco Kanan Kerajaan Negeri Kelantan.

Dr. Hassan Ali mengecam UMNO memainkan Isu Penternakan Babi di Selangor

Menteri Besar Perak Ir. Mohammad Nizar menyampaikan ceramah beliau antaranya menyatakan
keajaiban yang telah berlaku di negeri Perak yang berjaya membentuk kerajaan Campuran.


Antara perkara yang telah disampaikan oleh para pemimpin ialah:

Fail-fail kerajaan BN yang telah diambil oleh pihak mereka kerana takut dokumen-dokumen tersebut bakal mengadili korupsi mereka, Isu Penternakan Babi di Selangor yang dimainkan oleh UMNO untuk burukkan pimpinan PAS sedangkan projek tersebut adalah projek SU Sulit Khit Toyo sendiri, Pelabur-pelabur telah berminat melabur di negeri di bawah Pemerintahan PR- MB Perak menyatakan bahawa terdapat 3 kumpulan pelabur dari USA, Eropah dan Timur Tengah telah berminat untuk berlabur di Perak, Isu Ketua Kampung yang mereka sendiri meletakkan jawatan bukan disebabkan arahan dari kerajaan Negeri Pakatan Rakyat.

Selain dari isu-isu semasa, semua pemimpin mengharapkan terus sokongan dari rakyat demi melihat kejayaan pemerintahan di negeri-negeri yang telah dimenangi oleh Pakatan Rakyat

Laungan Takbir, Reformasi dan Makhar Sakhti bergema di Stadium Perak menandakan sokongan padu kepada kepimpinan Pakatan Rakyat.

Majlis berakhir pada jam 11.45 malam.

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: