Friday, April 18, 2008

PRU Ke-12 jadikan Umno panik, takut kehilangan kuasa

"Nawawi Mustafa" lot3137@yahoo.com

Awang Harun
Thu | Apr 17, 08 | 4:14:08 pm MYT

MARANG, 17 April (Hrkh) - Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyifatkan pemimpin-pemimpin Umno panik serta amat takut dengan kehilangan kuasa memerintah negara.


Ini kerana, katanya kuasa rakyat telah berjaya mengubah keputusan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12 yang lalu.


ImageMenurutnya, Barisan Nasional (BN) yang kehilangan majoriti dua pertiga cukup takut dan bimbang kehilangan kuasa memerintah negara ini.


"Keputusan pilihan raya sebenarnya menunjukkan MCA, MIC dan Gerakan yang teruk. Umno tidak seteruk itu.


"Tetapi apa yang berlaku Umno yang �bising� kerana kepada mereka ialah berkuasa dan memerintah, kerana kehilangan kuasa dan kekurangan kuasa menyebabkan mereka (Umno) jadi panik," jelasnya.


Beliau berkata demikian pada sidang media pertama setelah dibenarkan pulang ke rumah setelah menerima rawatan enam hari di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), petang semalam.


Padahal katanya, apa yang berlaku mereka (Umno) tidak kalah seteruk MCA, MIC dan Gerakan dalam pilihan raya umum lalu tetapi bimbang kehilangan kuasa majoriti tersebut.


Tuan Guru Abdul Hadi berkata sepatutnya Umno yang masih ada kuasa sedikit sebanyak mencari penyelesaian di peringkat nasional bagi menyambung pemerintahan yang lebih baik.


Menurutnya, Umno perlu mencari jalan penyelesaian ke arah pemerintahan yang lebih baik bagi memulihkan keadaan dan bukan memulihkan Umno.


"Saya (PAS) mencadangkan supaya pertemuan diadakan oleh pemimpin negara dengan pemimpin-pemimpin politik PAS, KeADILan dan termasuklah pemimpin DAP.


"Ini kerana, orang Cina sudah memberi kepercayaan kepada DAP dan tidak lagi kepada MCA, MIC dan Gerakan.


"Sepatutnya, perbincangan diadakan termasuk pemimpin DAP melibatkan PAS, melibatkan keADILan untuk kita sama-sama menghayati pemerintahan selepas pilihan raya," ujarnya.


Namun begitu, katanya pemimpin Umno lebih sibuk untuk memulihkan Umno serta menyelesaikan masalah dalaman parti secara terbuka.


"Saya merasa dukacita kerana Umno menyelesaikan masalah dalaman mereka dengan cara yang terbuka, di kedai kopi, di tengah jalan.


"Di luar budaya dan adab orang Melayu. Biasanya orang Melayu jika masalah rumah tangga mereka tidak bincang di kedai kopi dan ini memalukan orang Melayu," ujarnya. - mns*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: