Monday, April 21, 2008

Penjelasan isu perumahan terbengkalai / Kampung Berembang villagers celebrate

(Pimpinan PR, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

Detikdaily
Penjelasan isu perumahan terbengkalai di Selangor
Posted on Saturday, April 19 @ 11:24:15 MYT by reformis
Kenyataan Akhbar
Oleh Iskandar Abdul Samad
EXCO Perumahan, Pengurusan Bangunan & Setinggan Selangor

 Pada 18 April 2008 telah dilaporkan oleh sebuah akhbar tempatan bahawa saya telah memberitahu yang masalah projek perumahan terbengkalai di Selangor akan diselesaikan di dalam sedikit masa lagi.

Ingin saya menyatakan di sini bahawa saya telah ditafsir kerana tidak mungkin masalah sebesar ini (menurut rekod terkini Lembaga Perumahan & Hartanah Selangor terdapat 139 projek) dapat diselesaikan di dalam masa yang singkat.
Sebarang penyelesaian perlu melibatkan Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan yang mempunyai pelbagai kuasa untuk melindungi kepentingan pembeli, pemaju-pemaju di mana ada yang telah bankrap dan bank-bank.

Bagi pihak Kerajaan Negeri, kami akan memastikan perkara-pekara yang wajar dilaksanakan oleh agensi-agensinya akan dilaksanakan untuk memastikan pembeli-pembeli tidak terus dizalimi. Walau bagaimana ia memerlukan kerjasama dari semua pihak.

Buat masa ini, sama ada Kementerian atau / dan Kerajaan Negeri melalui Lembaga Perumahan & Hartanah Selangor, sedang mengadakan pemantauan terhadap projek-projek yang sakit atau lewat tetapi berpotensi untuk disiapkan. Ini dilakukan menerusi mesyuarat dari masa ke se masa bersama pihak pemaju, kontraktor, pembeli atau agensi-agensi yang berkaitan.

Ingin juga di sini saya menarik perhatian kepada Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan Dan Perlesenan) 1966 (Akta 118), yang memperuntukan Menteri dengan kuasa perseorangan untuk melantik syarikat baru mengambilalih pemaju perumahan yang tidak memenuhi obligasi tanpa perlu merujuk kepada Menteri Kewangan terlebih dahulu [ Subseksyen 11(1)c ].

Englishsection
Evicted Kampung Berembang villagers celebrate Maulidur Rasul
KUALA LUMPUR, Apr 20 (ES) - Evicted urban settlers in Kampung Berembang celebrated the Prophet Muhammad's birthday here April 19 in a low key event but the villagers' mood was jubilant following the change of state government in the wake of last month's general election.

The celebration was a multi-racial one, and was also attended by urban settlers evicted from other areas in the state – started off with the recitation of the Quran and prayers for the Prophet.

ImageAlso present at the event were Pakatan Rakyat representatives namely Ampang parliamentary member Zuraida Kamarudin of People Justice Party (KeADILan), the state Executive councilor for Housing, Building Management and Squatter, Iskandar Abdul Samad from Islamic Party of Malaysia (PAS) and Kota Damansara assemblyman Dr Nasir Hashim from Socialist Party of Malaysia.

Some 68 families in Kampung Berembang currently live in makeshift tents after their village was demolished in November 2006 following overzealous enforcement by the then state government to achieve its “zero squatters” policy. – Saadon Aksah/ES


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: