Sunday, April 6, 2008

Mukhriz masih mentah untuk jadi penglima perang

"trax_raksasabn" trax_raksasabn@yahoo.com

http://www.raksasab n.blogspot. com/

Mukhriz masih mentah untuk jadi penglima perang

Mukhriz Tun Mahathir satu nama baru dalam kancah politik tanah air yang dahulunya tidak pernah memperdulikan langsung dunia politik ini, walaupun ayahnya adalah seorang tokoh politik. Mukhriz begitu bijak kerana tidak mahu membabitkan diri dalam politik ketika itu dan lebih senang menjalankan perniagaan kerana peluang perniagaan terbuka luas buatnya. Apa perlu bersusah-susah payah berpolitik. Setelah ayahanda beliau meletakan jawatan sebagai Perdana Menteri nama Mukhriz tiba-tiba saja melonjak dalam kancah kontraversi politik.

Nama belia mula diberikan perhatian setelah dua kali membuat kenyataan yang mencabar Perdana Menteri. Mukhriz bernasib baik kerana Perdana Menteri yang dicabar bukan bernama Dato Seri Dr Mahathir, jikalah nama Perdana Menteri yang dicabar ini bernama Dato Seri Dr Mahathir pasti Mukhriz tidak lagi menjadi ahli UMNO sekarang.

Kadangkala ingin juga kita bertanya, besar sangatkah jasa Mukhriz kepada UMNO. Besar sangatkah sumbangan beliau kepada UMNO dan Negara. Berapa banyak sumbangan beliau dalam Pemuda UMNO. Besarkah sumbangan Peace Malaysia sehingga beliau layak berkokok bagaikan ayam jantan sehingga biadab kepada orang yang telah kian lama dan telah banyakkah berjasa kepada UMNO. Jika di zamam ayahandanya yang menjadi Perdana Menteri tentu ayahandanya telah mengakhirkan kerjaya politik beliau.

Rasanya, baru saja sepenggal Mukhriz benar- benar melibatkan diri. Jasanya kepada UMNO belumpun lagi kita nampak.Apakah Mukhriz sudah layak untuk bersuara dan mengasah taji sabungnya kepada Perdana Menteri yang telah lama dan banyak berjasa kepada UMNO. Jika bukan kerana Tun tak mungkin ada siapa yang pedulikan si Mukhriz ini.

Mana Mukhriz semasa pilihan-pilhanraya kecil dari Kuala Berang, Pangkalan Pasir, Machap, Batu Talam dan Ijok? Tidak pernah kelihatan memberi ucapan menerangkan perjuangan UMNOnya, tidak dilihat bersama pengundi atau rakyat di kawasan kawasan yang dipertandingkan, malah mengunakan alasan KJ dan Hishamuddin tidak memberi peluang. Kalau saudara pernah ke pilhanraya kecil, kat kedai kopi tu pun dah jadi medan perang, jadi apa alasan Mukhriz? Memang sumbanganya amat kecil dan tidak di rasai langsung oleh rakyat dan ahli UMNO.

Hishamuddin pernah sendiri menyatakan kepada Bendaharinya Dato Hamid Norazahar dan Setiusaha Pemuda Dato Rahman Dahlan yang "....bagi apa-apa program atau Aman Malaysia pun hancur kalau bagi Mukhriz'" dan Mukhriz ini seorang yang kedekut, seperti claim claim expenses melawat bahagian bahagian walaupun seorang jutawan bawah 40 tahun, masih meminta Pemuda UMNO untuk bayarkan tambang dan claim perjalanan (duit minyak).

Kenapa Mukhriz tidak pernah dengan terbukanya memberi bantuan melalui syarikat syarikat besarnya atau pun menubuhkan Yayasan bersama abang abangnya yang kaya raya. Mana pernah terdengar tiket tiket Formula 1 yang pengerusi Litar Sepang F1 bukan lainnya Dato Mokhzani kekanda Mukhriz deiberi secara percuma ke rakyat yang tak boleh mampu, kerana tiket di letak atas paras harga international. Juga sebagai Pengerusi ANSARA apa yang Mukhriz sumbang??

Jika Mukhriz merasakan beliau yang paling layak mengkritik Pak Lah tanpa segan silu eloklah Mukhriz menyimpan perasaan segan beliau pada veteran-veteran UMNO yang lain dan perasaan hormat dengan ketua-ketua pemuda dan ahli-ahli pemuda yang telah menabur bakti kepada UMNO.

Apakah apa yang di salak oleh Mukhriz benar-benar untuk orang melayu atau untuk mencari populariti untuk bertanding sebagai Ketua Pemuda UMNO.


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: