Friday, April 18, 2008

media msm juga perlu bertanggungjawab

"SHAHZADAH SHAMSHEALAM" shahzadah.s@ych.com

Posted in Bloggers-United, Malaysia, Reformasi at 9:29 am by Ketua Perusuh

Seronok juga bila mana membaca petikan berita dari media aliran perdana (MSM) seperti Utusan Malaysia, Berita Harian dan sebagainya. Seronok kerana kita boleh lihat arah mana teknik pemberitaan media ini dijuruskan. Biasanya teknik pemberitaan media aliran perdana lebih menjurus kepada bodek dan ampu dalam setiap berita yang disiarkan. Semua bodek dan ampu ini hanyalah kepada Kerajaan Barisan Nasional (terutamanya parti UMNO) dan yang berkaitan dengannya.


Media aliran perdana kini nampaknya tergugat dengan kemunculan terlalu banyak media alternatif. Malah langganan, jualan serta rating media aliran perdana agak tergugat disebabkan oleh media alternatif. Umum mengetahui bahawa media alternatif tidak dibatasi dengan kekangan politik mahupun sosial, namun hampir kesemua media alternatif bertanggungjawab atas setiap berita yang diwarwarkan.


Menteri Penerangan yang baru (Ahmad Shabery Cheek) menegaskan bahawa media alternatif seperti blog dan portal perlu lebih bertanggungjawab dan mereka tidak kebal daripada tindakan undang-undang. Beliau berkata sungguhpun orang ramai ada hak untuk menulis apa sahaja secara dalam talian seperti penulis blog, kerajaan juga ada hak untuk membela orang lain daripada penulisan yang tidak benar dan memfitnah.


Persoalan yang bermain di minda kita semua sekarang ini ialah adakah media aliran perdana (MSM) sedia ada kini bertanggungjawab atas setiap pemberitaan yang mereka bawa? Seperti yang kita semua maklum, dewasa ini beberapa media aliran perdana kerap mengeluarkan berita berunsur fitnah terhadap pihak-pihak yang tidak selari aliran politiknya dengan Kerajaan Barisan Nasional.


Malah terlalu banyak pula berita-berita penting digelapkan ataupun dihilangkan pemberitaannya oleh media aliran perdana (MSM) ini sehinggakan hanya yang berita dari Kerajaan Barisan Nasional sahaja yang kerap diwarwarkan.


Kalau ada pun berita penting dari pihak yang berlawanan dengan Kerajaan Barisan Nasional, berita tersebut pastinya akan di”ubahsuai” semata-mata untuk menonjolkan masalah dalam berita tersebut. Sebagai contoh kita semua boleh lihat bagaimana pihak TV3 memanipulasikan berita berkenaan Pakatan Rakyat dan juga Perhimpunan Awam Bersih pada tahun lepas.


Disini saya ingin mengingatkan kepada Ahmad Shabery Cheek supaya berhati-hati mengeluarkan kata-kata agar ianya tidak menyerlahkan kebodohan beliau. Seperti peribahasa Melayu dahulu kala iaitu “Seperti menepuk air didalam dulang, akan terpercik ke muka sendiri”. Sebelum beliau menasihatkan media alternatif, sila nasihatkan dahulu media aliran perdana.


Kata-kata beliau seperti “Pada hakikatnya ialah reputasi dan kredibiliti. Jika anda ada itu dan anda melaporkan berdasarkan kebenaran, hakikatnya orang ramai akan terus membaca artikel anda. Ini adalah cabaran baru untuk surat khabar dan bagi sebarang bentuk media yang ada,” jelas menunjukkan bahawa kenapa orang ramai kini tidak lagi mahu membaca atau mempercayai maklumat dari media aliran perdana. Ini kerana media aliran perdana kerap kali tidak melaporkan berdasarkan kebenaran malah selalu mengubahsuai berita mengikut kehendak dan nafsu mereka.


Jadi kepada media aliran perdana, “terus-teruslah melaporkan secara pembohongan”. Lagi lama anda meneruskan pembohongan dan tidak bertanggungjawab atas berita anda, lagi cepat anda akan “bungkus”.


sumber: http://ketuaperusuh .wordpress. com/

Tai Ci Master*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: