Friday, April 4, 2008

Khalifah Method of Parenting, 6 April 2008

Assalamualaikum,

If you like to learn how to make parenting fun and fulfilling and become a smart and skillful parent come and learn more about the Khalifah Method of Parenting. This one day seminar which will be held on 6 April 2008 is organized by KI Training & Consultancy of Khalifah Institute.

Seminar Keibubapaan

Kaedah Khalifah Tahap 1

6 APRIL 2008 (Ahad)
8:30 pg - 5:00 ptg
Venue: Khalifah Institute, Ampang

Lot 298 Jalan 3, Taman Ampang Utama, Ampang ( across Ampang Point)

Kaedah Khalifah menyepadu pegangan hidup Islam berasaskan tanggungjawab manusia sebagai Khalifah Allah di muka bumi dan kefahaman mantap tentang ilmu psikologi. Ibubapa akan diajar cara untuk mewujudkan persekitaran yang boleh menanamkan rasa cinta anak-anak kepada Allah, cintakan kebaikan, dan memberikan sebab mengapa sesuatu yang tidak baik itu harus dijauhi. Melalui ibubapa, anak-anak akan diajar pertahanan diri apabila berhadapan dengan serangan pengaruh negatif dewasa ini, menggunakan kata hati.

Objektif Kursus:

1. Peserta dapat memahami peranan dan tanggungjawab sebagai Khalifah Allah dan bagaimana peranan sebagai Khalifah Allah menjadi faktor pendorong yang kuat bagi anak-anak.

2. Peserta dapat memahami bagaimana pembelajaran dan pembentukan personaliti berlaku dan bagaimana untuk mengguna ilmu ini untuk membentuk anak secara berkesan.

3. Peserta dapat mempelajari teknik mudah dan berkesan untuk membesarkan anak-anak berdasarkan pengaruh positif yang selaras dengan cara Rasulullah s.a.w.

4. Peserta memperolehi maklumat yang cukup supaya dapat menyebarkan ilmu ini kepada keluarga, jiran dan rakan dalam usaha yang berterusan ke arah membentuk ummah yang cemerlang.

Program:

8:30 am

:

Pendaftaran

8:50 am

:

Ucapan aluan dan sesi berkenalan

9:30 am

:

Kuliah 1: Pandangan Alam & Konsep Khalifah

10:30 am

:

Minum Pagi

11:00 am

:

Kuliah 2: Hukum Pembelajaran

12:00 pm

:

Aktiviti Dalam Kumpulan

1:00 pm

:

Makan tengah hari & Solat Zohor

2:00 pm

:

Kuliah 3: Ganjaran & Hukuman

3:00 pm

:

Kuliah 4: Parenting Guide

4:00 pm

:

Sesi soal jawab / kongsi pengalaman

5:00 pm

:

Penyampaian Sijil dan Penutup

Penceramah:

Dr. Alini Marzuki

Sis Azra Banu

Br Shah Kirit

Sis Hanani Saman

Yuran Pendaftaran: RM 80

(Termasuk minum pagi & makan tengahari, kit permulaan, buku Membentuk Peribadi Cemerlang & pelbagai kertas kerja Prof. Dr. Muhammad Al'Mahdi dan sijil penyertaan)

Penyertaan adalah terhad.
Daftar sekarang untuk menempah tempat anda!

Hubungi kami untuk terus mendaftar di talian 03-42566810 (Farah) atau 019-2268411 (Dr. Alini) atau email khalifahproject@ yahoo.com untuk mengesahkan kedatangan anda.

Yuran merupakan sumbangan kepada Khalifah Institute dan boleh dibayar secara tunai atau wang pos atau bank draf atas nama 'KI Training and Consultancy Sdn. Bhd.' atau bayaran terus ke Akaun Maybank:

KI Training and Consultancy Sdn. Bhd
No akaun: 562674202306 (Maybank)*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: