Monday, April 28, 2008

HISHAMMUDDIN MEMALUKAN BANGSA

"trax_raksasabn" trax_raksasabn@yahoo.com

HISHAMMUDDIN MEMALUKAN BANGSA

http://raksasabn. blogspot. com


Hari ini adalah hari yang cukup bersejarah. Hari ini adalah hari dimana cucu pengasas UMNO dan juga anak kepada Perdana Menteri Malaysia yang kedua telah membuat sesuatu pengisytiharan yang menghina UMNO.


Saya percaya kita semua sudah sedia maklum akan permohonan maaf YB Dato' Seri Hishammuddin Tun Hussein, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia kerana mencium keris panca warisan sewaktu permulaan istiadat Perhimpunan Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia.

Siapa yang tidak kenal dengan Hishammuddin Tun Hussein, Ketua Pergerakan Pemuda paling penakut dan bacul dalam sejarah. Sering mengambil jalan selamat dan popular tanpa mengira kepentingan dan survival bangsa.

Ketetapan yang beliau ambil didalam mesyuarat majlis tertinggi Pemuda Barisan Nasional baru-baru ini jelas menunjukkan kepada kita bahawa beliau sama sekali tidak layak memimpin mana-mana jawatan dan sayap didalam UMNO.

Pemuda UMNO seharusnya merasa malu dan jelak akan perbuatan ketuanya ini. Pemuda UMNO perlu menolak habis-habisan acuan kepimpinan bangsawan seperti manusia ini. Apa salahnya mengagung-agungkan keris? Apa salahnya keris dijadikan sebagai lambing istiadat dan lambing perpaduan umat Melayu? Dan apa salahnya kita melihat keris sebagai simbol perjuangan yang perlu diteruskan oleh umat Melayu bagi membela bangsa sendiri.

Saya kira Hishammuddin langsung tidak mempunyai kefahaman tentang erti perjuangan mengangkat harakat bangsa itu sendiri. Maklumlah, anak bangsawan yang tidak sama sekali bertarung dalam kemelut bangsa, berpendidikan inggeris, membesar dengan penuh kemewahan dan akhirnya diberi laluan mudah didalam politik dengan alasan meneruskan legasi dan warisan kepimpinan. Saya ingin mengajak untuk kita menghentikan politik selamat "ala-hishammuddin" . Kita sudah tidak boleh terus menerus hidup didalam hidup yang serba kosmetik, tidak ada pendekatan yang praktikal bagi memenangi hati pengundi muda.

Saya terus-terang menyatakan bahawa salah satu faktor kekalahan Barisan Nasional didalam pilihanrya yang lepas adalah disebabkan kegagalan Pergerakan Pemuda membawa golongan muda memahami dan menyanjungi perjuangan UMNO. Ini hakikat yang kita terima. UMNO menjadi semakin tidak relevan adalah disebabkan Pergerakan Pemuda menjadi semakin "syok sendiri" dan hanyut didalam pelbagai slogan retorik.

Saya sudah bosan melihat Pemuda terus-menerus diperbudak-budakkan . Saya juga sudah benci melihat Pergerakan Pemuda dipaksa bersikap rasional untuk kononya menjaga keharmonian semangat Barisan Nasional. Saya musykil dan tertanya-tanya kenapa kali ini rakan komponen menjadi terlalu sensitif merujuk kepada isu keris panca warisan walaupun telah diulang berkali-kali? Saya percaya MCA perlu diajar untuk menjadi lebih sopan apabila berhadapan dengan isu budaya.

Keris adalah simbol perjuangan yang tidak semestinya boleh dikaitkan dengan keganasan dan pertumpahan darah semata-mata. Hakikatnya keris adalah lambing perjuangan berterusan UMNO memartabatkan bangsa melayu daripada pelbagai sudut yang lebih universal dan komprehensif. Sekiranya kita sayangkan UMNO, marilah kita sama-sama menolak kepimpinan ala-bangsawan didalam parti. Sudah sekian lama Hishammuddin diberi jalan mudah.

Sudah sekian lama juga Pemuda tidak menjadi kuasa pendesak sebenar didalam dan diluar parti. Sudah semestinya, permohonan maaf sayap parti yang seharusnya menjadi kuasa pendesak ataupun benteng utama UMNO akan mengundang pelbagai persepsi buruk daripada rakyat dan umat Melayu. Tahniah kita ucapkan kepada Hishammuddin kerana menjadi Ketua Pemuda pertama yang memohon maaf dan tunduk kepada tekanan anti-melayu.

Saya ingin merayu kepada seluruh ahli Pergerakan Pemuda untuk kita bingkas bangun dan tolak mana-mana kepimpinan Pemuda yang mengamalkan politik selamat dan melihat kepentingan peribadi melebihi segala-galanya. Martabatkanlah pemimpin yang benar-benar berani dan lahir daripada sepak terajang akar umbi, kerana ciri-ciri inilah yang kembali memartabatkan maruah Pergerakan Pemuda yang terjejas teruk akibat penangan pemimpin bangsawan ini.


http://raksasabn. blogspot. com*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: