Tuesday, April 8, 2008

Hak Milik Tanah : Media perdana kelentong / Land titles - Umno unhappy

(Pimpinan PR, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

ALHUSSEYN

Hak Milik Tanah : Media perdana memang pandai kelentong

Pada sidang akhbar selepas mendengar taklimat daripada ketua-ketua jabatan di pejabatnya di Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini MB Perak baru , Mohammad Nizar berkata :

Pemberian geran berkenaan bagaimanapun tertakluk kepada syarat yang ditetapkan di bawah Peraturan Tanah Negeri Perak dan Kanun Tanah Negara.

Beliau merujuk kepada beberapa penduduk yang menduduki tanah terbabit menggunakan geran tanah pemilikan sementara (tol) walaupun sudah tinggal di situ sejak 1948 iaitu sebelum merdeka lagi.

Sementara itu pula , Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Manong, Datuk Ramly Zahari dalam kenyataanya di sini menjelaskan :

Pemberian geran hak pemilikan kekal kepada penduduk kampung baru dan kampung tersusun adalah di bawah kuasa Kerajaan Persekutuan dan bukan kerajaan negeri. Pemberian geran berkenaan bagaimanapun tertakluk kepada syarat yang ditetapkan di bawah Peraturan Tanah Negeri Perak dan Kanun Tanah Negara.Kuasa kerajaan negeri hanya tertakluk dari segi kutipan hak milik tanah sementara (TOL), bayaran premium dan cukai tanah.

Terdapat sebanyak 134 kampung baru di Perak dengan setiap kampung mempunyai penduduk kira-kira 500 orang dengan majoriti iaitu hampir 85 peratus kaum Cina manakala selebihnya iaitu kira-kira 15 peratus Melayu dan India.

Bahawa kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini telah berusaha memastikan penduduk di 134 kampung baru di Perak memiliki suratan hak milik secara sah.

Semasa BN dahulu kita telah berjaya mengeluarkan sebanyak 48,183 hak milik mukim dan 4,672 hak milik berdaftar.

Tidak sampai 10 peratus daripada jumlah lot kampung baru yang belum memiliki suratan hak milik. 10 peratus ini pun sebenarnya hanya tinggal di peringkat untuk membuat pendaftaran sahaja.

Tetapi apasal Pemuda UMNO Perak juga mencabar kerajaan negeri supaya membuktikan kewujudan 134 buah kampung baru dan tersusun yang kononnya tiada geran dan hanya memiliki status Lesen Menduduki Sementara.

Kenyataan Ramly jelas mengakui bahawa hanya sebanyak 48,183 hak milik mukim dan 4,672 hak milik berdaftar yang telah dikeluarkan semasa BN dahulu; bermakna jumlah keseluruhannya hak milik yang di keluarkan ialah 52,855 daripada 67,000.

Ini bermaka masih ada lagi 14,145 penduduk yang belum mendapat hak milik; lebih 21% (bukan 10% sebagaimana dakwaan Ramly) daripada jumlah keseluruhan dengan mengambil kira bilangan 134 buah kampung dengan purata penduduk 500 orang.

Kemungkinan besar, mereka inilah yang dimaksudkan oleh Nizar untuk di berikan hak milik oleh kerajaan negeri yang ada , tertakluk kepada syarat yang ditetapkan di bawah Peraturan Tanah Negeri Perak dan Kanun Tanah Negara.

Saya yakin apa yang dimaksudkan oleh Nizar disini ialah membantu untuk memperolehi hak milik tanah berkenaan.

Jadi, dimana silapnya? Media perdana memang pandai kelentong.Sikit saja dia spin, kita semua boleh jauh tersasarnya jauh perginya kalau tidak diteliti.

Cakap Tak Serupa Bikin

Land titles for residents of Kampung Tersusun - Umno unhappy

Perak Umno Youth has challenged MB Nizar to prove that the 134 planned and new villages in the state only had temporary occupation licences (TOL).

Nizar had earlier announced that permanent land titles would be issued to all Kampung Tersusun (Planned Villages) and new Villages. He said this was to enable the residents to enjoy the fruits of their patience and the benefits of from Pakatan Rakyat.

State Umno Youth chief Zainol Fadzi Paharudin said the previous state administration under BN had issued out a total of 48,183 land titles. On Nizar's statement that it was the state's gift to the people, Zainol Fadzi said: "What is their present to the Malays living in the city with no land of their own?"

Source: Umno Youth challenges Nizar over TOL land issue

I am surprised and perplex with the question Zainol posted. BN and Umno had ruled the state for 50 years and he is asking Nizar what is his present to the Malays in the city with no land of their own. It shows he knows there are many Malays in the city and kampungs who had no land of their own and it also signifies that Umno and BN had never bothered about this Malays dilemma; but he is challenging Nizar what he can do for the Malays when Umno can't do anything for the last 50 years. Maybe Zainol should provide us the list of names of owners of the 48,183 land titles issued by Umno and the list of state land given to Umno leaders to show us how much Umno had cared for their leaders, enriching them at the expense of the ordinary Malays.

Maybe Zainol should read this article to understand the realities better: PM blames loss of Kedah and Perak on Umno members


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: