Monday, April 28, 2008

BINCANG : Tali pinggang penumpang belakang

"fuzzy 1" fuzzyinn@yahoo.com

dari segi safety memang bagus....tetapi kenapa cuma kereta sahaja yang wajib.....MPV .. SUV.. van ... cam mana ...pada hal kalau berlanggar penumpang belakang akan merasa kesan yang sama seperti kereta... kenapa berpilih2 ... dan satu lagi ... kalau 1 keluarga ada 4..atau 5 orang anak .. campur ngan mak dan ayah dah jadi 6 atau 7 ahli keluarga ...agak2nya la cam mana nak angkut anak2 depa tu bila pemakaian talipinggang keledar ni dikuatkuasakan sedangkan cuma boleh dipasangkan hanya 3 set talipinggang jer kat belakang.... kalau cam level bos2 tak per la... klu bawak anak2 boleh tukar2 kenderaan pakai MPV yg ada 7 seater tu...

"ni cuma luahan dari rakyat yang hanya mampu beli sebuah kereta wira yang hanya ada 3 set talipinggang di belakang tetapi mempunyai 5 orang anak"



*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: