Wednesday, April 16, 2008

Beri kami TV dan radio sendiri / Questions about the charging of ex-sessions judge

(Pimpinan PR, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

Beri kami TV dan radio sendiri - Husam Musa
Johari Jaafar
Tue | Apr 15, 08 | 1:29:18 pm MYT
IPOH, 15 April (Hrkh) - Naib Presiden PAS, Dato' Husam Musa membidas Menteri Penerangan yang baru, Dato' Ahmad Sabery Chk yang menyifatkan Menteri Besar Selangor sebagai tamak kuasa apabila Tan Sri Khalid Ibrahim meminta Radio Selangor FM memberikan peruntukan masa satu jam seminggu bagi memboleh beliau dan Exconya menerangkan dasar-dasar pemerintahan Kerajaan Negeri Selangor kepada rakyat negeri itu.

"Siapa yang sebenarnya tamak kuasa dan gila kuasa, Umno/BN yang setiap hari menggunakan televisyen untuk kepentingan Umno dan BN dan tidak langsung memberikan ruang untuk parti-parti pembangkang menerangkan dasar perjuangan, sebaliknya memberikan gambaran yang jahat kepada rakyat, sebenarnya BN yang gilakan kuasa dan tamakkan kuasa," jelasnya.

Beliau yang mewakili Menter Besar Kelantan Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat berkata demikian di hadapan lebih 50,000 orang yang membanjiri Stadium Perak bagi mendengar amanat dari pimpinan Pakatan Rakyat.

BN telah menggunakan media elektrobik dan surat khabar arus perdana bagi memburuk-burukan Pakatan Rakyat, malah memutar belitkan kenyataan pimpinan Pakatan Rakyat, katanya.

"Rakyat sudah muak dengan gelagat Umno/BN, malah rakyat sudah hilang kepercayaan dengan media arus perdana yang tidak bersikap adil dalam membuat laporan, terutama sekali pada kempen pilihan raya umum ke-12 yang lalu," ujarnya.

Menurut beliau, sudah sampai masanya Kerajaan Pakatan Rakyat mempunyai siaran televisyen dan radio sendiri bagi menyampaikan maklumat kepada rakyat di kelima-lima negeri yang dikuasainya.

Jesteru, beliau meminta Kerajaan Pusat khususnya Perdana Menteri dan Menteri Penerangan memberikan lesen kepada Kerajaan Pakatan Rakyat untuk menubuhkan dan mengendalikan siaran televisyen dan radio sendiri.

"Beri kami lesen untuk kami menerbitkan siaran televisyen dan radio sendiri agar segala maklumat dapat disampaikan kepada semua rakyat di kelima-lima negeri Pakatan Rakyat sebagai tanda negara ini benar benar mengamalkan demokrasi," jelasnya. - mns

Malaysiakini
Hakim didakwa akibat lepas 3 Hindraf?
Apr 15, 08 3:08pm
DAP mempertikaikan pengendalian kes pemalsuan dokumen terhadap bekas hakim Zunaidah Mohd Idris selepas beliau melepaskan tiga pemimpin Barisan Bertindak Hak-hak Hindu (Hindraf).

Tokoh utama parti itu Lim Kit Siang hairan dengan tindakan ketua pendakwaan Jabatan Peguam Negara, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, yang terlibat dalam kes Zunaidah yang dianggap kecil.

gani patail ghani patailSedangkan, tambah Lim, Mohd Yusof atau Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail (foto) sendiri tidak terlibat dalam kes berprofil tinggi melibatkan pembunuhan warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

"Kes (Altantuya) itu lebih besar kesan politik dan tadbir urus yang baik," katanya.

Zunaidah, sebagai hakim di mahkamah sesyen Klang pada 26 November 2007, melepaskan tetapi tidak membebaskan pemimpin-pemimpin Hindraf - P. Uthayakumar, P. Waytha Moorthy dan V. Ganapathi - yang didakwa bagi kesalahan menghasut.

hindraf klang court sedition 261107 victoriousSemasa membuat keputusan itu, Zunaidah berkata beliau tidak nampak tumpuan pendakwaan kes itu dan atas sebab itu beliau melepaskan ketiga-tiga tertuduh.

Hakim juga berkata rakaman percakapan asal perlu dibuat dalam transkrip bahasa asal (Tamil) sebelum diterjemahkan kepada bahasa-bahasa lain.

Lim menambah dalam satu kenyataan hari ini, selepas membuat penghakiman itu, Zunaidah dilucutkan jawatannya di mahkamah sesyen Klang dan dipindahkan ke Jabatan Peguam Negara di Putrajaya untuk kerja-kerja pentadbiran.

"Apakah pertuduhan terhadap Zunaidah atas kesalahan memalsukan dokumen pada September 2005 berkaitan dengan keputusannya menolak pendakwaan kes hasutan tiga pemimpin Hindraf?" kata ahli parlimen Ipoh Timur melalui blognya petang ini.

ngo burma talk 091007 lim kit siangBekas hakim itu didakwa di mahkamah sesyen Raub pada Jumaat lalu atas tuduhan memalsukan rekod kes jenayah ketika bertugas sebagai hakim di mahkamah itu tiga tahun lalu.

Zunaidah, kini pegawai pentadbiran di Pejabat Peguam Negara di Putrajaya, mengaku tidak bersalah dan hakim menetapkan 8 Julai ini untuk perbicaraan.

Beliau dibenarkan ikat jamin RM2,000 dengan seorang penjamin.

Zunaidah sebelumnya dilaporkan mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan yang sama di mahkamah majistret Raub pada 14 September 2005.

Mengikut kertas pertuduhan, Zunaidah memalsukan satu dokumen rekod mahkamah yang dibuat majistret Nurul Mardhiah Redza bagi kes tangkap 83-238-2005 di mahkamah majistret itu.

Beliau yang didakwa mengikut Seksyen 466 Kanun Keseksaan, dituduh melakukan kesalahan itu di kamar hakim mahkamah sesyen, Jalan Bukit di Raub.

Jika sabit kesalahan, Zunaidah boleh dipenjara sehingga tujuh tahun dan didenda.

Lim Kit Siang

Questions about the charging of ex-sessions judge for falsifying document

Last Friday, former sessions court judge Zunaidah Mohd Idris was produced in the Raub sessions court where she had sat as presiding judge from 2004 to 2005 and charged with falsifying a document written by magistrate Nurul Mardhiah Redza in relation to a drug case in the magistrate’s court.

Zunaidah, 48, pleaded not guilty to committing the offence in her chambers on Sept. 14, 2005.

If convicted, Zunaidah can be sentenced to seven years’ jail and fined. She was released on RM2,000 bail and the hearing fixed for July 8.

Without getting into the merits of the charge, the prosecution handling of the case has raised questions.

Firstly, deputy public prosecutor Mohamad Hanafiah Zakaria told the court the prosecution would be conducted by prosecution division head of the Attorney-General’ s Chambers Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden.

This has raised eyebrows and question why the head of the Attorney-General’ s Chambers is conducting the prosecution of this comparatively minor case when neither he nor the Attorney-General is conducting the prosecution in the high-profile Mongolian Altantunya Shariibuu murder trial with its far reaching political and good governance implications.

Zunaidah was the sessions court judge in Klang on Nov. 26, 2007 who granted a discharge not amounting to an acquittal to three Hindraf leaders P. Uthayakumar, P. Waytha Moorthy and V. Ganapathi Rao who had faced sedition charges.

After her decision, Zunaidah was taken off the Klang Sessions Court and transferred to the Attorney-General’ s Chambers in Putrajaya and assigned to administrative duties.

Was Zunaidah’s charge for falsifying a document going back to September 2005 in any way related to her decision to reject the prosecution case in setting the three Hindraf leaders free at the Klang Sessions Court on charges of sedition, by granting a discharge not amounting to an acquittal?


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: