Monday, March 10, 2008

Tsunami di ambang fajar baru

"Dunya" reliefburden@yahoo.com.sg

link alternative anda

malaysiakini.jtwebsystems.com
malaysiakini.silenteve.net

http://pru12.pas.org.my/

Tsunami di ambang fajar baru
Fathi Aris Omar | Mar 9, 08 4:28am
analisis Politik Malaysia malam ini bergegar kuat susulan kemenangan besar-besaran parti pembangkang di banyak kerusi, termasuk merampas Pulau Pinang, Selangor, Kedah dan Perak.
Sewaktu mengumumkan ketewasannya, pemangku presiden Gerakan Tan Sri Koh Tsu Koon berkata BN tewas sekurang-kurangnya 30 kerusi di Pulau Pinang daripada 40 kerusi.

Kerusi-kerusi yang dimenangi BN pada 2004 dengan majoriti lebih 15,000 undi jatuh dengan mudah ke tangan pembangkang di Selangor dan Wilayah Persekutuan -- malah dengan majoriti yang besar.

Kerusi-kerusi yang selama ini sukar ditembusi pembangkang Melayu di Lembah Klang hari ini tumbang di tangan calon-calon wanita pembangkang - Titiwangsa dan Lembah Pantai (Kuala Lumpur) dan Kota Raja (Selangor).

Dr Lo' Lo' Mohamad Ghazali dan Dr Siti Mariah Mahmud, dua tokoh wanita PAS yang dianggap progresif, menang di Titiwangsa dan Kota Raja.

Sementara Nurul Izzah, anak mantan timbalan perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, mengalahkan orang kuat wanita Umno di Lembah Pantai -- suatu keputusan yang hampir-hampir mustahil di atas kertas.

Malah PAS yang tidak pernah dikaitkan dengan Johor, kali ini menang di dua kerusi negeri, Maharani dan Sungai Abong. DAP pula menguasai kerusi-kerusi Bentayan, Mengkibol, Senai dan Skudai.

Selain mengekalkan Kelantan dengan majoriti lebih besar -- 40 daripada 45 kerusi -- dan merampas empat lagi negeri, parti-parti pembangkang menjatuhkan tiga tokoh besar parti komponen BN.

Pemimpin teratas MIC, Gerakan dan PPP - masing-masing tumbang di Sungai Siput (Datuk Seri S Samy Vellu), Batu Kawan (Koh Tsu Koon) dan Taiping (Datuk M Kayveas).

Malah semua barisan utama MIC, yang menjadi sasaran kemarahan komuniti India seperti tergambar melalui gerakan Hindraf, berguguran satu demi satu di semua kerusi, dari Perak ke Negeri Sembilan.

Presiden, timbalan presiden dan dua naib presidennya kalah; begitu nasib ketua pemuda dan ketua wanitanya.

Perhimpunan para pemimpin utama negara, yang selalunya diadakan di bangunan PWTC tidak dihadiri sebarang pemimpin utama BN walaupun lebih kurang 80 wartawan, termasuk televisyen, menunggu sejak dua jam terawal.

Selalunya Perdana Menteri, sebagai pengerusi BN, akan mengumumkan kemenangan parti ini secara langsung di TV apabila jumlah kerusi parlimen calon-calonnya mencecah majoriti mudah.

Dijangkakan pada awalnya, seperti lazim, majoriti mudah diperolehi pada 11 malam.

Bagaimanapun hanya pada 2:50 pagi, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bersama timbalannya Datuk Seri Najib Razak dan naib presiden Umno Datuk Seri Rustam Ali muncul di depan media.

Kumpulan wartawan yang menunggunya lebih enam jam lebih ramai daripada penyokong BN di bangunan tersebut -- sesuatu yang tidak pernah kelihatan sebelum ini dalam sejarah 50 tahun kemerdekaan.

Koh, bekas ketua menteri Pulau Pinang, dan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melahirkan rasa terkejutnya dengan kemenangan luar biasa dan di luar jangkaan.

Nik Aziz, di sidang medianya di pejabat perhubungan PAS negeri, menggesa semua pemimpin pembangkang agar "tidak membalas dendam" dan "menjaga baik-baik kemenangan" ini.

Dalam suasana penuh kejutan, muram dan keletihan itu, tiba-tiba muncul persoalan wajarkah Abdullah melepaskan jawatannya sebagai Perdana Menteri.

"Saya tidak tahu siapa yang tekan saya," kata Abdullah apabila ditanya sama ada beliau ditekan agar meletakkan jawatan susulan ketewasan banyak kerusi BN.

"Saya tidak akan meletakkan jawatan."

"Tsunami politik", ungkapan penasihat DAP Lim Kit Siang, akhirnya berjaya menafikan dua pertiga BN dengan angka menarik, setakat ini, 31 kerusi parlimen kepada PKR, 28 DAP dan 25 PAS.

Semua parti ini tentunya bergembira tetapi kegembiraan luar biasa dikecapi PKR apabila melonjak daripada satu kerusi yang nyawa-nyawa ikan di Permatang Pauh.

Tidak pernah wujud lanskap politik seumpama ini di Malaysia -- tidak pada era reformasi 1999, tidak sewaktu perpecahan Umno menjelang 1990 dan tidak juga keresahan 1969.

Hari ini seseorang yang membuka mata, dan dengan penuh sedar cuba memahami, dia sebenarnya telah melangkah ke sebuah dunia baru yang tidak pernah dikenalinya -- sama ada menawarkan harapan indah atau cabaran membingungkan.
Pembangkang himpit rapat BN di NS
Nash Rahman | Mar 9, 08 5:08pm
2.40 pagi Barisan pembangkang di Perak memperolehi 31 daripada 59 kerusi DUN dan menang dengan majoriti mudah. BN hanya memperolehi 28 DUN.
2.20 pagi Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin menang kerusi parlimen Ampang manakala DUN Bukit Antarabangsa dimenangi oleh naib presiden PKR, Azmin Ali.
2.15 pagi Keputusan rasmi, Nurul Izzah dari PKR menewaskan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dengan majoriti 2,895 undi.

Nurul mendapat 21,728 undi menakala Shahrizat mendapa 18,833 undi manakala calon bebas N Periasamy mendapat 489 undi.
2.12 pagi, calon PAS Taib Azamuddin menewaskan ketua Putera Umno, Datuk Azeez Rahim dengan majoriti 7,613.
2.10 pagi Pembangkang di Negeri Sembilan menunjukkan prestasi mengejutkan apabila memenangi 15 daripada 36 kerusi. BN menang setakat ini menang 20 kerusi.
2.08 pagi PAS berjaya menembusi kubu kuat Umno Johor apabila menang dua kerusi DUN setakat ini.
1.58 pagi bekas Ketua Wanita PKR, Fauziah Salleh menang parlimen Kuantan menewaskan Datuk Fu Ah Kiow.
1.55 pagi Calon PKR, N Gobalakrishnan menang kerusi parlimen Padang Serai dengan majoriti 11,738 undi.
1.54 pagi Calon PAS, Dr Mujahid Yusof Rawa menang di Parit Buntar.
1.52 pagi Calon PKR, Datuk Kamarul Baharin Abbas menewaskan naib presiden MIC, Datuk S Sothinathan di parlimen Teluk Kemang.
1.50 pagi Jeff Ooi dari DAP menang di parlimen Jelutong dengan majoriti lebih 16,000 undi.
12.50 t/mlm Datuk Mukhriz Mahathir menang di kerusi parlimen Jerlun dengan majoriti 2,205 undi.
12.47 t/mlm Pembangkang sehingga ini telah memenangi 76 kerusi Parlimen dan sekaligus menafikan kemenangan dua pertiga bagi Barisan Nasional (BN). BN pula setakat ini mendapat 102 kerusi parlimen. BN perlu memenangi 112 kerusi untuk menang mudah.
12.45 t/mlm BN kekal di Terengganu selepas memenangi 24 kerusi dan PAS menang lapan kerusi.
12.40 t/mlm Pembangkang sedang mendahului penguasaan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Perak.
12.35 Di Negeri Sembilan, BN kalah lapan daripada 36 kerusi DUN.
12.28 t/mlm Rasmi: BN kekal di Terengganu, Melaka dan Negeri Sembilan dan Perlis.
12.20 t/mlm Barisan pembangkang telah berjaya merampas Selangor apabila memenangi 35 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN). DAP menang 15 kerusi, PKR (11), PAS (9). Tan Sri Khalid dari PKR dijangka dilantik menjadi menteri besar.
12.10 t/mlm Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail pertahan kerusi parlimen Parlimen Pauh majoriti lebih 14,000 undi.


Hari mengundi 8 Mac


12.00 t/mlm
Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dijangka dilantik sebagai ketua menteri Pulau Pinang.
11.50 mlm PAS menang 9 DUN Selangor dan tiga Parlimen manakala DAP dan PKR menang sebelas DUN.
12.00 t/mlm Setiausaha Agung PKR, Tan Sri Khalid Ibrahim menang kerusi parlimen Bandar Tun Razak dan DUN Ijok.
11.30mlm Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin menang di parlimen Rembau.
PAS menang 9 DUN Selangor dan tiga Parlimen manakala DAP dan PKR menang sebelas DUN.
10.55 mlm Sah, Menteri Penerangan, Datuk Zainuddin Maidin kalah di Sungai Petani.
10.50 mlm Seorang lagi pemimpin MIC kalah, apabila Ketua Pemudanya, S A Vigneswaran kalah kepada pemimpin Muslimat PAS, Siti Mariah Mahmud di parlimen Kota Raja.
10.40 mlm Gerakan kehilangan kesemua kerusi parlimennya kecuali parlimen Beruas di Perak.
10.35 mlm Ketua Wanita MIC, Datuk Paduka P Komala Devi gagal mempertahankan parlimen Kapar. Calon PKR, S Manikavasagam menang dengan majoriti 3,000 undi.
10.16 mlm Naib Presiden MCA, Datuk Ong Tee Kiat menang tipis di Pandan dengan majoriti 800 undi, menewaskan calon PKR Syed shahir Syed Mohamud.
10.20 mlm Keputusan tidak rasmi, Timbalan Presiden MIC, Datuk G Palanivel tewas di parlimen Hulu Selangor.
10.15 mlm Keputusan tidak rasmi, Menteri Penerangan Datuk Zainuddin Maidin kalah di parlimen Sungai Petani.
10.10 mlm Dr Tan Seng Giaw kekalkan kerusi Kepong dengan majoriti 23,848 undi.
10.10 mlm Dr Lo' Lo' dari PAS memang kerusi parlimen Titiwangsa, dengan majoriti 1,972 undi.
9.58 mlm Keputusan tidak rasmi, Menteri Kewangan 2, Tan Sri Nor Mohamed Yakcob menang di parlimen Tasek Gelugor.
9.55 mlm calon PKR Nurul Izzah menang kerusi parlimen Lembah Pantai, menewaskan Datuk Shahrizat Abdul Jalil.
9.50 mlm Calon DAP Tony Pua menang Parlimen Petaling Jaya Utara dengan majoriti 19,000.
9.45 mlm Keputusan tidak rasmi, calon PAS, Datuk Dr Hassan Ali menang Dun Gombak Setia dan PAS juga menang DUN Bangi.
9.40 mlm - Pengiraan semula undi sedang berjalan bagi kerusi parlimen Rembau yang ditandingi oleh Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin yang berdepan dengan calon PKR, Badrul Hisham Shaharin.
9.40 mlm Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu tewas di parlimen Sungai Siput dan Presiden PPP, M Kayveas tewas di parlimen Taiping. Samy mendapat 14,408 undi dan tewas kepada Michael Jeyakumr Devaraj dari PKR yang mendapat 16,874 dan calon bebas mendapat 800 undi.
9.37 mlm calon PKR, Nik Zami Nik Ahmad menang kerusi DUN Seri Setia di bahawa parlimen Kelana Jaya.
9.35 mlm Presiden MCA, Datuk Seri Ong Ka Ting menang di parlimen Kulai.
9.30 mlm Calon PKR, Nurul Izzah sedang mendahului pengiraan undi. Beliau berhadap dengan penyandang, Datuk Shahrizat Abdul Jalil.
9.15 mlm Keputusan tidak rasmi, S Sivarasa menang di parlimen Subang dan dua kerusi DUN Bukit Lanjan (Elizabeth Wong dari PKR) dan Kota Damansara (Dr Mohd Nasir Hashim yang bertanding di bawah tiket PKR).
9.10 mlm Teresa Kok menang parlimen Seputeh dengan majoriti besar 36,564 undi. Beliau juga menang DUN Kinrara dengan majoriti 4,901 undi.
9.05 mlm Keputusan tidak rasmi, Setiausaha Agung PKR, Tan Sri Khalid Ibrahim mendahului lebih 1,000 undi di Bandar Tun Razak dan juga mendahului di DUN Ijok
9.00 mlm Keputusan tidak rasmi, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Aziz Samsuddin tewas di parlimen Shah Alam.
8.55 mlm DAP telah memenangi kesemua 19 kerusi DUN yang ditandinginya di Pulau Pinang. PAS dan PKR juga menang kerusi dan mencukupi untuk pembangkang menubuhkan kerajaan negeri.
8.40 mlm Penasihat DAP, Lim Kit Siang menyifatkan "tsunami politik" telah melanda Pulau Pinang.

Menurut blog beliau, DAP telah menang, sesetengahnya dengan majoriti besar di 14 kerusi parlimen di seluruh negara - Bagan, Tanjong, Bukit Glugor, Ipoh Timur, Batu Gajah, Petaling Jaya Utara, Seputeh, Kepong, Bukit Bintang, Cheras, Bandar Kuching, Ipoh Barat, Sandakan, Segambat dan Kota Melaka.
8.35 mlm Calon PSM, Michael Jeyakumr Devaraj dari PKR sedang mendahului Datuk Seri S Samy Vellu dengan 1,300 undi. Pembangkang juga menang di parlimen Segambut, Wangsa Maju, Batu, Seputeh, Bukit Bintang dan Cheras.
8.30 mlm Keputusan tidak rasmi menunjukkan pembangkang menang di 29 daripada 40 kerusi DUN di Pulau Pinang, sebahagian besarnya dimenangi oleh DAP.
8.25 mlm Seorang lagi calon DAP, Gobind Singh Deo mendahului dengan undi majoriti besar di parlimen Puchong. Manakala kerusi DUN Kinrara, Seri Kembangan juga di Selangor kini hampir dimenangi pembangkang.
8.20 mlm Tan Sri Dr Koh Tsu Koon tewas di parlimen Batu Kawan kepada calon DAP P Ramasamy dengan majoriti 3,000 votes.
8.20 mlm Charles Anthony Santiago dari DAP berjaya merampas kerusi Parlimen Klang.
8.20 mlm DAP berjaya merampas semula parlimen Kota Melaka.
8.15 mlm Pembangkang telah memenangi 17 kerusi DUN dan sedang mendahului di enam lagi DUN. Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng difahamkan telah memanggil sidang akhbar.
8.10 mlm Calon PKR, Elizabeth Wong dari PKR menang kerusi DUN Bukit Lanjan.
8.05 mlm Pengerusi DAP, Karpal Singh berjaya mengekalkan parlimen Bukit Gelugor
8.00 mlm Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Awang Adek Husain tewas di kerusi parlimen Bachok dan DUN Perupok di Kelantan. Beliau tewas kepada timbalan presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa.
7.50 mlm DAP menang kerusi parlimen Serdang.
7.45 mlm Calon DAP, Hannah Yeoh menang kerusi parlimen Subang dengan majoriti 6,075 undi. DAP juga menang DUN Teratai di parlimen Pandan.
7.30 malam Mengikut keputusan tidak rasmi, pembangkang sehingga ini telah memenangi 17 daripada 40 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Pulau Pinang.
Manakala Wee Choo Keong , yang bertanding di bawah tiket PKR mendahului di Wangsa Maju. Dan di Petaling Jaya Utara, Tony Pua mendahului dengan 4,000 undi.
DAP juga mengekalkan kerusi parlimen Tanjung di Pulau Pinang dan turut mendahului di ketiga-tiga kerusi DUN di bawah parlimen tersebut.
Keputusan tidak rasmi menunjukkan tahanan ISA, M Manoharan, menang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Alam Shah.
Tan Sri Dr Koh Tsu Koon dilaporkan ketinggalan dalam pengiraan undi bagi kerusi parlimen Batu Kawan di Pulau Pinang.

Pencabarnya, P Ramasamy kini mendahului dengan hampir 1,000 undi.
Pembangkang juga mendahului di tiga lagi kerusi parlimen - Bukit Mertajam, Tanjung and Bagan.
Azmin Ali dari PKR sedang mendahului dalam perkiraan undi di kerusi Parlimen Gombak dan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Antarabangsa.

Di Kepong pula, penyandang dari DAP, Tan Seng Giaw juga telah mendahulu di 10 daripada 13 pusat pengundian.

Di Pulau Pinang cerah untuk memenangi Parlimen Batu Kawan, Bukit Mertajam, Tanjung dan Bagan.

Calon DAP, Chong Chieng Jen telahpun berjaya mengekalkan kerusi parlimen Kuching dengan tambahan majoriti 11,000 undi. Chong menang pada 2004 dengan majoriti 2,000 undi.

Peratus pengundi, terutamanya di kalangan orang Melayu, di Taiping yang keluar mengundi dilaporkan merosot dijangka menjejaskan peluang penyandang kerusi parlimen tersebut, M Kayveas.

Peratus pengundi di Kapar dan Klang, juga di kalangan pengundi Melayu, turut merosot dan ia merupakan berita baik kepada PKR dan DAP di kedua-dua kerusi parlimen tersebut.

Pembangkang juga dilaporkan mendahulu di kebanyakan kerusi panas.

7.00 malam Berdasarkan laporan tidak rasmi, calon-calon DAP mendahulu di peringkat awal pengiraan undi. Tony Pua mendahulu dengan 1,800 undi di Petaling Jaya Utara. Fong Kui Lun juga mendahului dengan 3,000 undi di Bukit Bintang. Hannah Yeoh mendahulu di kerusi DUN Subang Jaya.

Di Klang, calon DAP, Charles Santiago juga mendahulu di peringkat awal pengiraan undi. Calon PKR S Manikavasagam juga dilaporkan mendahului di Kapar.
BN tumbang di Selangor
Mar 9, 08 12:11am
Barisan parti-parti pembangkang di Selangor berjaya meraih lebih separuh daripada 56 kerusi DUN.

Setakat ini, sebanyak 36 kerusi jatuh ke tangan pembangkang - PKR (15), DAP (13) dan PAS (8).

Pembangkang sudah menguasai Pulau Pinang - dan ia diakui sendiri oleh bekas ketua menteri Tan Sri Koh Tsu Koon.

Begitu juga Kedah dan Perak.
Perak sertai liga pembangkang
Mar 9, 08 12:48am
Setelah satu demi satu negeri jatuh ke tangan pembangkang, Perak juga tidak dapat menahan gelombang besar itu apabila pembangkang bakal membentuk kerajaan dengan kelebihan tiga kerusi.

Perak mempunyai 59 kerusi DUN, pembangkang merebut 31 kerusi dengan meninggalkan BN 28 kerusi sahaja.

DAP menang di 18 kerusi , PKR (tujuh) dan PAS (enam).

Seperti di Pulau Pinang dan Selangor, Perak akan menyaksikan kerajaan campuran antara, sekurang-kurangnya, dua parti yang mengumpulan jumlah kerusi terbanyak.
Hanya Umno menang di P Pinang
Mar 9, 08 3:30am
Hanya Umno yang berjaya mempertahankan 11 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang ditandinginya di Pulau Pinang, manakala parti komponen BN yang lain - MCA, MIC dan Gerakan - tewas di semua kerusi.

Kecuali Umno, parti-parti komponen BN juga tewas di semua kerusi parlimen yang ditandingi calon-calon mereka.

Umno memenangi 11 kerusi DUN, iaitu Seberang Jaya, Penaga, Bertam, Pinang Tunggal, Sungai Acheh, Permatang Berangan, Sungai Dua, Teluk Air tawar, Bayan Lepas, Pulau Betong dan Teluk Bahang.

Pembangkang berjaya merampas Pulau Pinang. DAP menang 19 kerusi DUN iaitu Berapit, Padang Lalang, Perai, Sungai Puyu, Bagan Jermal, Bagan Dalam, Jawi, Datok Keramat, Sungai Pinang, Batu Lancang, Air Putih, Pulau Tikus, Tanjong Bunga, Padang Kota, Pengkalan Kota, Komtar, Seri Delima, Air Itam dan Paya Terubong

PKR memenangi sembilan kerusi DUN, iaitu Machang Bubuk, Penanti, Bukit Tengah, Bukit Tambun, Sungai Bakap, Batu Uban, Pantai Jerejak, Batu Maung dan Kebun Bunga. Manakala PAS memenangi sebuah kerusi DUN, iaitu Permatang Pasir,

DAP juga memenangi tujuh kerusi parlimen, iaitu Bukit Mertajam, Batu Kawan, Bagan, Jelutong, Bukit Bendera, Tanjong dan Bukit Gelugor

PKR pula menang empat kerusi parlimen, iaitu Permatang Pauh, Nibong Tebal, Bayan Baru dan Balik Pulau

Umno pula menang kerusi Kepala Batas yang diwakili Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Tasek Gelugor (Menteri Kewangan, Tan Sri Nor Mohamed Yakcob).
Kedua-dua negeri ini, seperti Selangor, belum rasmi jatuh ke tangan pembangkang.

Seperti di Pulau Pinang dan Perak, Selangor akan menyaksikan kerajaan campuran antara, sekurang-kurangnya, dua parti yang mengumpulan jumlah kerusi terbanyak.
Pembangkang tubuh kerajaan Kedah
Mar 8, 08 9:18pm
PAS mengasak rapat BN di Kedah, sekarang telah merampas 22 kerusi daripada 36 Dewan Undangan Negeri (DUN).

Daripada jumlah itu, PAS menguasai 17 kerusi, PKR empat kerusi manakala DAP dan Bebas masing-masing satu kerusi.

Barisan Nasional (BN) pula hanya mampu mempertahankan 13 kerusi DUN.

PAS juga memenangi enam kawasan parlimen dan PKR memenangi lima manakala BN menang kerusi parlimen.

PAS menang DUN Ayer Hitam, Bukit Lada, Bukit Pinang, Alor Mengkudu, Anak Bukit, Kubang Rotan, Pengkalan Kundur, Tokai, Sungai Limau, Jeneri, Tanjung Dawai, Pantai Merdeka, Bayu, Kupang, Kuala Ketil, Merbau Pulas dan Bandar Baharu.

PKR pula menang Dun Bakar Arang, Sidam, Lunas dan Kulim. DAP menang DUN Darul Aman manakala calon bebas menang di Bukit Selambau.

BN pula menang di Ayer Hangat, Kuah, Kota Siputeh, Bukit Kayu Hitam, Jitra, Kuala Nerang, Pedu, Derga, Bakar Bata, Sungai Tiang, Guar Chempedak, Gurun dan Belantek

Kerusi parlimen yang dimenangi PAS ialah Padang Terap, Pokok Sena, Pendang, Jerai, Sik dan Baling.

PKR pula menang kerusi parlimen, Kuala Kedah, Merbok, Sungai Petani, Padang Serai dan Kulim/Bandar baru

BN pula menang parlimen Langkawi, Jerlun, Kubang Pasu dan Alor Star.
PAS gagal tawan Terengganu
Mar 8, 08 5:49pm
Walaupun parti-parti pembangkang menunjukkan kemajuan luar biasa di banyak negeri, termasuk Selangor dan Perak, PAS masih gagal menawan Terengganu.

Parti pembangkang itu hanya menang di lapan kerusi DUN: Bukit Tunggal, Wakaf Mempelam, Ladang, Batu Buruk, Bukit Payung, Rhu Rendang, Manir dan Sura.

Kerusi parlimen pembangkang hanya di Marang, pertambahan hanya satu kerusi daripada 2004.

Kuala Terengganu yang ditandingi naib presiden PAS Mohamad Sabu gagal dimenangi pembangkang.

PM: �We�ve lost, we�ve lost� - 4.12am

These were the only words which Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi could muster when quizzed on the ruling coalition�s shocking defeat in five states.

Abdullah was posed with the question during a press conference at the Putra World Trade Centre in Kuala Lumpur. He was accompanied by his wife Jeanne, deputy Najib Abdul Razak and other BN leaders.

The prime minister added that he will make a media statement after analysing the results in detail.

Anwar ushers in �a new dawn for Malaysia� - 4.08am

A triumphant PKR leader Anwar Ibrahim described the victory of the opposition parties in five states and its breach of Barisan Nasional�s two-third majority in Parliament as �a defining moment� in the history of the nation and the opening of �a new chapter.�

�The people have voted decisively for a new era where the government must be truly inclusive and recognises that all Malaysians, regardless of race, culture or race are a nation of one,� he told a packed press conference at his residence in Segambut, Kuala Lumpur.

�The people have expressed in no uncertain terms that they want accountability, transparency, and the rule of law.�

Khalid to meet Selangor sultan soon - 4.05am

PKR secretary-general Khalid Ibrahim said they will meet with the Selangor sultan "soon" regarding the formation of the new state government.

However, he told Malaysiakini that he did not wish to jump the gun when asked whether he would be the new mentri besar. The deputy mentri besar is likely to be DAP�s Teng Chang Khim, who is former state opposition leader.

DAP-PKR-PAS to form gov�t in Perak - 4.01am

The combined opposition of DAP, PKR and PAS said that they will form the new government in Perak. Collectively the three parties have won 30 seats (DAP - 18, PKR - 6, PAS - 6) out of 59 seats. One seat (Teja) is yet to be decided.

However, the opposition still will have a narrow one-seat majority even if Teja goes to BN. About 50 opposition supporters are attempting to seal off the state government building in Ipoh to stop documents from being removed.

Samy says �goodbye� - 3.37am

After defending the seat for nine terms since 1974, MIC�s 71-year-old president S Samy Vellu made a quick exit upon learning his defeat. According to nstonline, on his way out, Samy Vellu could only muster a "goodbye" to reporters and supporters present at the convention hall.

The MIC stalwart lost to Dr D Jeyakumar who has been contesting against him since 1999. In the previous polls four years ago, Samy Vellu defeated the latter with a majority of 10,349 votes. This time around, Jeyakumar, who stood on PKR ticket, garnered 16,874 votes to Samy Vellu's 14,408. Many of his supporters were seen crying when he left the hall.

Unofficial: BN denied two-thirds majority - 2.42am

According to unofficial tally, the opposition has apparently denied the ruling Barisan Nasional its crucial two-thirds majority by winning up to 82 parliament seats so far (PKR - 29, DAP - 28, PAS - 25). To deny the government two-thirds majority, the opposition must win 75 seats. On the other hand, BN has won about 130 seats. There are still a few more seats to be decided.

PKR victorious in Kuantan - 2.32am

Former PKR Wanita chief Fuziah Salleh has won in Kuantan beating MCA incumbent Fu Ah Kiow.

Pak Lah to meet King on Monday to form gov�t - 2.25am

In a live TV broadcast caretaker Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi says he will seek an audience with the Yang di Pertuan Agong on Monday to form the next federal government following BN�s simple majority win in the 12th general elections.

To a reporter�s question on whether the BN coalition would be denied its two-thirds majority in Parliament, Abdullah said: �This is what the people want if they do not want us to have a two-thirds majority.�

When asked whether the massive lost by BN was a vote of no confidence on the government, he said, "I don't see it that way."

He also denied speculations that he would step down as PM in the wake of BN's disastrous performance.

"I don't know who is being pressured (to step down). I'm not resigning," he told reporters at a press conference at the BN operations centre at the Putra World Trade Centre.

Umno leaders in emergency meeting - 2.25am

The mood is grim at the Umno headquarters as the shock results of the today�s polls become apparent. The Putra World Trade Centre which houses the Umno headquarters is unusually quiet with party leaders trickling in slowly. No statements have been made to reporters gathered at the venue as they remain locked in deep discussions upstairs.

MIC deputy president loses too - 2.22am

G Palanivel loses to PKR�s Dr Zainal Abidin Ahmad by a slim margin of 198 votes at the Hulu Selangor parliamentary seat.

EC declares simple majority win for BN - 2.20am

Election Commission chairperson Abdul Rashid Abdul Rahman says BN has won a simple majority to win the 12th general elections and will form the next federal government.�BN wins the Parliament,� he said in a brief statement at 1:30 am this morning. When asked of the number of seats won by opposition parties at the point of tally, Abdul Rashid said, �Don�t know lah. It is not written here.�

Sothinathan loses Teluk Kemang - 2.15am

MIC deputy president S Sothinathan was defeated in the Teluk Kemang parliamentary seat by PKR�s Kamarul Baharain Abbas in a three-cornered fight which also involved an independent candidate.

MIC appears to be the biggest loser with almost all its top leaders axed, including president S Samy Vellu and deputy president G Palanivel. Also shown the exit was its MIC Youth chief SA Vigneswaran and Women�s wing chief P Komala Devi.

Opposition claims victory in Perak - 1.50am

The state is still too close to call. However, the opposition claimed that it has won a simple majority in the state. According to PKR state chief Dr Lee Boon Chye, the opposition was victorious 30 out of 59 seats (DAP - 18, PKR - 6, PAS - 6).

But the state Election Commission appears to have suffered a computer glitch, which has delayed the announcement of the results.

Perak - Tajol Rosli survives - 1.35am

The caretaker Perak menteri besar defeats PKR�s Lee Sing Long by a majority 4,645 to take the Pengkalan Hulu seat.

Meanwhile, DAP advisor Lim Kit Siang retains his parliamentary seat of Ipoh Timur by a massive 21,942 majority. In Kuala Kangsar, Wanita Umno chief Rafidah Aziz polls 10,735, defeating PAS� Dr Khairuddin Abdul Malik who got 9,277 in Kuala Kangsar.

MIC Youth leader Vigneswaran suffers heavy defeat - 1.30am

The Kota Raja incumbent Vigneswaran polled in 17,879 votes to PAS� Siti Mariah�s 38,630, losing by a whopping 20,751-vote majority.

Mahathir�s son wins in Jerlun - 1.26am

Mukhriz Mahathir obtained a 2,205-vote majority to win the Jerlun parliamentary seat. He obtained 19,424 votes.

Khairy: We suffered a lot tonight - 1.25am

Khairy Jamaluddin, who won the Rembau parliamentary with 5,740-vote majority, admitted that the BN suffered a lot in this general election. �This is not the end of this world. We will fight back,� he said.


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: