Saturday, March 22, 2008

TENGKU RAZALEIGH - JASA PUTERA RAJA YG DILUPAKAN!

"baja wang" bajawang@yahoo.com

PERHATIAN: Untuk tatapan generasi muda supaya menghormati pemimpin yang telah berjasa, bukan dengan cara menghina dan mencaci mereka kerana kebanyakan dari kita yg buta sejarah!

JASA-JASA TENGKU RAZALEIGH YG DILUPAKAN.............

Jasa-jasa beliau sengaja dikuburkan olehorang-orang tertentu yang mempunyai kepentingan dan manusia yang gilakan kuasa. Kini Ku Li hanyadikenali sebagai org yang suka mencabar Presiden atau dgn kata lainyang mempunyai semangat Hang Jebat..sedangkan jasa-jasanya tidak depedulikan!

 • 1937: Dilahirkan pada 13 April.
 • 1959 (umur 22): Mendapat Ijazah Sarjana Muda dari Queen's University, Ireland.
 • 1962 (umur 25): Menjadi ahli UMNO dan dilantik menjadi Ketua UMNO Bahagian Ulu Kelantan.
 • 1963 (umur 26): Dilantik sebagai Setiausaha Perhubungan UMNO Kelantan dan Majlis Tertinggi UMNO.
 • 1967 (umur 30):Menjadi Ketua Perhubungan UMNO negeri Kelantan.
 • 1969 (umur 32): Bertanding di kawasan Dewan Undangan Negeri menentang Dato Asri Muda dan menjadi Ahli Parlimen.
 • 1972 (umur 35): Mendapat gelaran "Tan Sri".
 • 1974(umur37): (1) Bertanding kerusi Parlimen; (2) Menjadi Naib PresidenUMNO pada Julai setelah kematian Tun Dr Ismail Abdul Rahman dan mengekalkan jawatan selama tiga penggal berturut-turut sehingga 1978.
 • 1976 (umur 39): Dilantik sebagai Menteri Kewangan pada 5 Mac.
 • 1984 (umur 47): Dilantik sebagai Menteri Perdagangan dan Perindustrian dalam rombakan kabinet pada bulan Julai.
 • 1987(umur50): (1) Mencabar regu Dr Mahathir dan Ghafar Baba bersama denganDatoMusa Hitam dalam pemilihan parti sebagai Presiden dan Naib Presiden parti UMNO dan ditewas 43 undi di tangan Dr Mahathir pada 24April; (2)Menubuhkan Parti Semangat 46 bersama dengan Dato Rais Yatim;(3) Gagal dalam Pilihan Raya Umum untuk membentuk kerajaan.
 • 1996 (umur 59): Menyertai UMNO semula selepas pembubaran Semangat 46.
 • 2008 (umur 71): Memenangi Parlimen Gua Musang. Merupakan ahli parlimen paling lama sejak 1974 iaitu selama 34 tahun!
 • Cik Puan Noor Abdullah merupakan isteri Tengku Razaleigh.

-Bekas Menteri Kewangan

-Bekas Menteri Perdagangan dan Industri Antarabangsa

-Bekas Pengasas dan Pengerusi Bank Bumiputra

-Bekas Pengasas dan Pengerusi PETRONAS

-Bekas Pengasas dan Pengerusi PERNAS

-Bekas Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia

-Pengasas dan Presiden Dewan Perniagaan Asean

-Pernah menjawat jawatan dalam tiga institusi KewanganAntarabangsa serentak. Iaitu Bank Pembangunan Asia, Bank Pembangunan Islam dan Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa. Satu pencapaian yg unit oleh seorang anak Melayu


-Merupakan pengasas kepada PETRONAS. Ku Li mengguna pakai kaedah PERTAMINA-syarikat petrolium Indonesia akhirnya dimaktubkan sbg Akta Petrolium Negara pada sidang Parlimen 1974. Ku Li berjaya mengambil resipi PERTAMINA hasil hubungan rapat dengan Presiden PERTAMINA,General IbnuSotowo yang jauh berusia daripada Ku Li. Ibnu Sotowobegitu kagum dengan kebijaksanaan Ku Li biarpun dengan usia sebegitu muda, tetapi memiliki cita-cita besar sedangkan Malaysia hanya sekadar memiliki 'setitik'hasil minyak berbanding Indonesia.Hari ini jika dibandingkan dengan Indonesia PETRONAS cukup tersohor dalam pencairan minyak di lebih 50negara. Seawalnya Sotowo tidak yakin dengan Ku Li kerana untuk membina sebuah syarikat Petrolium bukan kerja mudah, apatah lagi ketika itu rantau ASEAN masih tidak memiliki kepakaran dan ilmu tentang cari gali minyak. Pertemuan kali ke 2 Sotowo pelik dan merasa yakin dengan pandangan jauh Ku Li dalam mengkaltuskan PETRONAS. Hari ini PETRONAS sudah berusia 30tahun dan sudah mampu terbang tinggi untuk bersaing dgn syarikat gergasi minyak dari Amerika, England dan Belanda.
(hari ini kebanyakkan kita berbangga dgn PETRONAS yg terkenal di seluruh dunia dan setiap hari kita mengisi minyak kenderaan menggunakan minyak PETRONAS sayangnya ada dikalangan kita tidak tahu siapa yang mengasaskannya maka jdlah kita seperti orang Singapura yang makan nasi setiap hari tetapi tidak mengetahui dr mana dtgnya beras!)


-Merupakan orang Malaysia pertama menemui Perdana Menteri China dan arkitek terhadap merintisnya Persahabatan Malaysia-China 1974 yang membawa kejatuhan Parti Komunis Malaya.

-Semasa Tengku Razaleigh memimpin Bank Bumiputera, beliau telah menjemput Wong Am Pui dan Dato Khoo Kay Peng melatih kakitangan Melayu agar mahir dalam pengurusan bank. Pada waktu itu adalah sukar untuk mencari anak melayu yang tahu selok-belok menguruskan sebuah bank,pastinya ia memerlukan masa. Ternyata hr inianak Melayu bukan sahaja mampu menguruskan bank malah sudah mampu memiliki bank seperti TanSri Azman Hashim, Tan Sri Rashid Hussin dan lain-lain.

-menjadi Menteri Kewangan paling lama iaitu dari tahun 5 Mac 1976- Julai 1984 dan setiap tahun membentangkan belanjawan negara di Parlimen melalui siaran secara langsung oleh RTM.Ketika itu, perkembangan ekonomi negara berkembang 6-8 peratus setahun.
-Tapak bangunan PWTC asalnya adalah milik Ku Li, tetapi demi untuk melihat bangunan UMNO tersegam indah dan gagah ditengah-tengah pusat bandaraya Kuala Lumpur, Ku Li sanggup serahkan pada UMNO.Inilah nasib orang yg berjasa tetapi tekubur dijalanan!


--- On Fri, 3/21/08, Kadet Pencen wrote:
From: Kadet Pencen
Subject: Mahathir restu, Wanita tentang / Demokrasi telah berkubur dalam Umno
To: harakahdaily@yahoogroups.com
Date: Friday, March 21, 2008, 3:20 PM

(Pimpinan BA, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

Kelantankini

Mahathir restu Ku Li, Wanita Umno tentang

4.15pm | 21 Mac
KOTA BHARU: Ketua Umno Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah, yang berniat mencabar Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi dikatakan mendapat sokongan penuh daripada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Jika benar, gabungan dua tokoh berkenaan dipercayai akan membawa impak besar terhadap cabaran Tengku Razaleigh untuk merebut jawatan tertinggi parti itu.

Ada laporan menyebut Ku Li bertemu dengan Mahathir sebelum mengisytiharkan keinginan beliau kepada pihak media kelmarin.

Desas-desus pertemuan dua tokoh Umno itu yang pernah bersaing sehingga mendorong pengharaman parti itu pada 1988, mula disebarkan melalui blog politik semalam.

Ku Li turut menyindir pihak yang beranggapan pertandingan jawatan akan menyebabkan perpecahan dengan berkata, “Ini demokrasi dan jika tidak, lebih baik kita tukar kepada presiden seumur hidup dan berkuasalah sampai bila-bila”.

Sementara itu, Pergerakan Wanita Umno tidak bersetuju dengan langkah Tengku Razaleigh Hamzah memanggil mesyuarat luar biasa dan juga hasratnya mencabar Presiden Umno.

Ketua pergerakan itu, Dato’ Seri Rafidah Aziz berkata masanya tidak sesuai untuk dua langkah itu memandangkan Umno dan BN kini kehilangan lima negeri selepas pilihan raya umum awal bulan ini.

Rafidah menambah, walaupun beliau menghormati bekas Naib Presiden Umno itu tetapi sekarang “bukan masa satu, dua atau tiga orang menonjolkan diri.”

“Kita dalam satu pasukan,” katanya.

Roslan SMS Corner

Demokrasi telah berkubur dalam Umno

Antara langkah pertama yang dilakukan oleh Ketua Umno bahagian Gua Musang, sejurus selepas keputusan resmi PRU ke 12 diumumkan adalah mengutus surat kepada semua Ketua-ketua Umno bahagian agar diadakan EGM diperingkat masing-masing dan kemudiannya diusulkan ke peringkat kebangsaan agar membincangkan kekalahan besar Umno dan BN dalam PRU ke 12 lalu.

Tengku Razaleigh turut mengumumkan bahawa beliau menawarkan diri untuk bertanding jawatan Presiden Umno dalam Perhimpunan parti itu tahun ini bagi memulihkan Umno ekoran "setback" PRU ke 12 baru-baru ini.

Masih adakah demokrasi dalam Umno?

Belum pun sempat bahagian-bahagian mempertimbangkan permohonan EGM Ku Li, kini sudah bangkit suara-suara mengecam dan mengkritik inisiatif anak raja Kelantan itu. Seolah Umno dan BN tidak mengalami apa-apa kecederaan, seolah semuanya biasa sahaja. Kata Ku Li dalam akhbar The Star hari ini:

We have lost five states and the 2/3 majority in Parliament. If this is not serious I do not know what is. We can deny it and leave our future to fate.

Kita telah hilang lima negeri dan 2/3 majoriti di Parlimen. Jika ini tidak serius saya tidak tahu apa lagi. Kita boleh menidakkannya dan serah segala-galanya kepada takdir.

Begitulah budaya dalam Umno. Walaupun teruk luka dan tercedera namun mereka anggap yang mereka masih gagah perkasa lagi. Sesiapa sahaja yang cerdik cuba menegur dan berkata benar akan diserang dan dimomokkan. Dan kini turut diserang adalah tawaran Ku Li untuk merebut jawatan Presiden. Kononnya Umno akan retak dan pecah, dalam suasana sebegini sepatutnya ahli-ahli Umno bersatu.

Kata Ku Li, jika demikian sepatutnya dihapuskan sahaja pertandingan dalam parti. Umno sepatutnya melantik sahaja seorang Presiden "Seumur Hidup" dan kemudian berdoa semoga tidak ada apa-apa bakal berlaku kepada Presiden tadi!

Akhbar-akhbar Utusan dan Berita Harian kini punya tugas baru: serang Ku Li. Mudah-mudahan perkembangan ini akan membuka mata ahli-ahli dan penyokong Umno yang lain. Jika sudah begitulah Umno, maka lebih baik masing-masing membawa diri dan berhijrah ke wadah yang lebih praktikal dan efektif. Tinggalkanlah Umno, PAS dan PKR saya pasti menunggu anda semua dengan tangan yang terbuka.

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: