Wednesday, March 26, 2008

Peguam Negara gagal menghadap Agong / HUKUMAN MENDERHAKA KEPADA RAJA

Pimpinan BA, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

Kemelut Terengganu: Peguam Negara gagal menghadap Agong
Abdul Halim Mohd Rashid
Tue | Mar 25, 08 | 4:01:33 am MYT
KUALA LUMPUR, 25 Mac (Hrkh) - Percubaan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong, dipercayai untuk menyelesaikan kemelut perlantikan Menteri Besar Terengganu, menemui kegagalan.

Laman berita Malaysian Insider melihat perkara itu sebagai penolakan yang jelas oleh pihak istana, yang mengambil pendirian yang tegas menolak tindakan Perdana Menteri yang dituntut berundur, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memilih Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh sebagai Menteri Besar (MB).

Perkembangan itu juga dilihat menajamkan lagi pertembungan antara Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Abdullah.

Dalam perkembangan berkaitan, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kijal, Datuk Ahmad Said yang menerima pelantikan MB yang dibuat oleh pihak istana membayangkan jawatannya "mungkin tidak lama".

"Walaupun jawatan ini mungkin tidak lama, tetapi berdasarkan peruntukan undang-undang tiada siapa boleh mempertikaikan kedudukan saya sebagai MB," sebuah akhbar tempatan memetik beliau berkata ketika ditemui di kediaman ibunya di Kampung Teluk Kalong, Kijal dekat sini petang ini, sekembalinya dari Kuala Lumpur.

Ahmad, 51, dipanggil menghadap Yang di-Pertuan Agong di Istana Terengganu di ibu negara.

No2umnO

HUKUMAN MENDERHAKA KEPADA RAJA

http://www.jphpk.gov.my/Malay/IDRIS%20JUSOH3.jpg

Apakah hukuman yang setimpal pada orang yang DERHAKA kepada Raja?

Mungkin kita sekarang sudah sedikit waras di dalam menjatuhkan hukuman. Ini semua kerana kita sudah lebih bertamaddun dan lebih moden disamping ada nya undang undang hak asasi manusia. Tetapi orang dulu dulu kata, biar mati anak, jangan mati adat.

So.....kalau diberi pilihan hukuman ke atas mereka yang menderhaka kepada Raja maka, wak ingin berikan idea kaedah hukuman yang sewajarnya dijatuhkan kepada Idris Jusoh, Pak Lah, Wahid Rasol dan beberapa kepimpinan kerajaan BN yang turut bersekongkol dalam membantah perlantikan MB oleh Sultan Terengganu, yakni .....

"REJAM SAMPAI GILA"

Didalam cubaan untuk memohon maaf, Idris masih terus berdegil mempertikaikan keputusan Baginda Sultan Terengganu. Wajarkah beliau ini diberikan keampunan atau jatuhkan sahaja hukuman bagi pengajaran kepada UMNO dan rakyat jelata? Adakah kita ada mendengar sebarang penyesalan dari pihak pihak lain yang bersama berkumpul pada hari perbincangan bersama 23 orang ADUN di Putrajaya, yakni .... Tengku Adnan, Ghani Patail, Ali Rustam, Najib Tun Razak dan beberapa pak lawak dan jalut jalut UMNO yang cakap besar, menyokong penuh kenyataan dan keputusan Dollah Badawi?

sultan mizan and idris juoh and terengganuMalaysiakini
(...) Pada masa yang sama, beliau juga mempertikaikan pelantikan Datuk Ahmad Said, dengan sokongan istana, sebagai menteri besar yang baru.

Ahmad yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kijal, memulakan tugasnya sebagai menteri besar mulai hari ini.

Menurut kertas 'Kronologi Pelantikan Menteri Besar Terengganu' yang diedarkan kepada media tadi, pelantikan Ahmad "tidak menurut undang-undang dan bercanggah" dengan undang-undang tubuh negeri dan "tidak menurut menurut perlembagaan" , "tidak sah" dan "terbatal sama sekali."

Oleh itu Datuk Ahmad Said "dengan sendirinya terhalang menurut peruntukan perlembagaan daripada menjalankan fungsi dan tugas-tugas sebagai menteri besar," kertas itu dipetik. - Malaysiakini


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: