Friday, March 14, 2008

Melayu Terpinggir, Apa Tsu Koon Buat? Dr Mohd Hasyim Cabar Pak Lah..

"Bukit Lintang" bukitlintang4@yahoo.co.uk

Melayu Terpinggir, Apa Tsu Koon Buat? Dr Mohd Hasyim Cabar Pak Lah...
Posted on Friday, March 14 @ 01:53:40 MYT by greenboc
Berita Oleh ibnuhasyim

"a
By ASHOK KUMAR
PUTRAJAYA 13 Mac – Orang-orang Melayu Pulau Pinang sehingga sekarang pun masih terpinggir, apakah yang bekas Ketua Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon buat semasa memerintah negeri itu selama kira-kira hampir 30 tahun, apalagi setelah DEB diperkenalkan pada tahun 1971 selepas tragedi berdarah 13 Mei 1969, yang bertujuan untuk membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat?

Demikian pertanyaan oleh Dr Mohd Hasyim selaku Presiden Group Universiti Hulu Klang, dalam suatu majlis pertemuan ringkas makan malam bersama anak-anak Melayu Pulau Pinang Wilayah Persekutuan di sini malam tadi.


Beliau bersetuju dengan kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng yang baru, mengenai DEB merupakan punca kepada kronisme, rasuah dan ketidakcekapan. “Konon.. tujuan DEB seperti serampang dua mata. Dua mata apa? Sebenarnya melahirkan dua bentuk masyarakat yang jurangnya terlalu jauh. Miskin tegar dan kaya tegar!”

Kata beliau lagi, yang juga seorang penulis dan penganalisis politik anak Pulau Pinang, “Saya cabar Pak Lah selaku Pengerusi BN, Perdana Menteri Malaysia dan anak Melayu Pulau Pinang supaya menyenaraikan di media umum jumlah orang-orang Melayu Pulau Pinang yang telah bebas dari kemiskinan, terpinggir, atau telah menjadi kaya kerana DEB.”*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: