Thursday, March 20, 2008

Khir Toyo pula letak jawatan / Talkin buat Umno?

(Pimpinan BA, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

Malaysiakini
Khir Toyo pula letak jawatan
Muda Mohd Noor | Mar 19, 08 6:31pm
kemaskini 10:15pm Bekas menteri besar Selangor Datuk Seri Mohd Khir Toyo melepaskan jawatannya sebagai ketua badan perhubungan Umno dan BN negeri - peletakan jawatan pemimpin kanan kedua dalam sehari selepas Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad melepaskan setiausaha agung Umno dan BN pagi tadi.

Sewaktu mengumumkan perkara itu, Mohd Khir berkata beliau mengambil keputusan itu sebagai memikul tanggungjawab atas ketewasan besar-besaran calon Umno dan BN dalam pilihanraya umum 8 Mac.

"Jika keputusan (letak jawatan) ini lambat dibuat, pelbagai masalah akan berlaku, termasuk parti kita akan berpecah," katanya, sambil menegaskan sekarang bukanlah masa Umno berpecah.

"Saya lihat sekarang telah ada sikap saling salah-menyalah antara satu (pemimpin) sama lain. Saya melepaskan jawatan ini kerana rasa perlu bertanggungjawab terhadap prestasi buruk parti...

"(Keputusan) ini baik untuk (Umno) Selangor."

Jawatannya itu akan diambil alih oleh ketua penerangan Umno, dan juga bekas menteri besar, senator Muhammad Muhd Taib.

"Saya berharap ahli Umno akan menyokong kepemimpinan baru," katanya.

"Saya akan terus menyokong Tan Sri (Muhammad) ... saya bersama Tan Sri akan turun ke bawah."

khir toyo smoothPengumuman mengejutkan itu dibuat kira-kira 9 malam ini sebelum kedua-duanya menyertai mesyuarat badan perhubungan Umno negeri di Shah Alam.

Ura-ura peletakan jawatan Mohd Khir bermula lewat petang tadi.

BN gagal mempertahankan Selangor apabila mendapat 20 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

Negeri itu kini ditadbir pakatan tiga parti pembangkang yang diketuai menteri besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Mohd Khir juga berkata, beliau telah berbincang dengan presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan timbalannya Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak sebelum mengambil keputusan tersebut.

Abdullah bersetuju dengan keputusan tersebut, tambah Mohd Khir.

Peletakan jawatan itu tidak disebabkan oleh tekanan pihak-pihak lain, katanya.

Mohd Khir berkata Umno akan merampas semula Selangor dan bedah siasat punca kekalahan mengejut itu sedang dijalankan.

Pagi tadi di Pusat Dagangan Dunia Putra, Radzi - yang tidak dilantik semula ke kabinet - meletakkan jawatan sebagai setiausaha agung Umno dan BN berkuatkuasa serta-merta.

Beliau memberikan alasan tidak dapat lagi meneruskan tugas-tugas tersebut secara berkesan akibat tidak terpilih sebagai anggota kabinet.

"Saya rasa saya tidak boleh lagi bekerja.

"Pertamanya saya tidak lagi berada dalam kabinet. Jadi saya tidak boleh bekerja dengan berkesan sebagai setiausaha agung ... saya tak boleh kerja," katanya.

Roslan SMS Corner
Talkin buat Umno?

Saya terima isyarat bahawa Umno semakin tenat dan kini sedang meniti nazak yang memungkinkan segala-galanya ranap dan musnah sama-sekali. Rupa-rupanta doa Tok Guru tempoh hari tidak berakhir dengan dikurniakaan kejayaan buat PAS di Kelantan semata-mata. Rupa-rupanya doa dengan air mata bercucuran Tok Guru turut mencetuskan pecah-belah dan kehancuran di dalam Umno.

Kabinet PM Dollah Badawi, retak apabila dua orang Timbalan Menteri enggan menerima tawaran jawatan. Kata Tengku Azlan, beliau telah lama sebagai Timbalan Menteri, selayaknya beliau naik sebagai menteri penuh. Dalam hal ini saya bersetuju takkanlah Mat Taib lebih layak dari Ku Lan!

Kemudian sebentar tadi diumumkan Radzi Sheikh Ahmad, yang digugurkan dari jawatan menteri, telah meletakkan jawatan sebagai Setiausaha Agung Umno. Dan adalah difahamkan sebentar tadi jam 2.30 petang, Rafidah Aziz turut akan meletakkan jawatans ebagai Ketua Wanita Umno.

Apa dah jadi Umno?

Tidak pernah dalam sejarah parti itu perkara-perkara yang kita lihat hari ini berlaku. Tidak pernah Umno hilang begitu banyak kerusi, tetapi ia berlaku hari ini. Tidak pernah pimpinan Umno tolak jawatan Timbalan Menteri, tetapi ia berlaku hari ini. Tidak pernah Setiausaha Agung (dan jika benar Ketua Wanita juga) letak jawatan sebegini, tetapi berlaku hari ini.
Saya difahamkan krisis retak menunggu belah dalam Umno ini tidak berakhir disitu sahaja.

Banyak lagi yang kecewa dan tidak berpuasa hati turut akan mengambil tindakan. Di Terengganu difahamkan kira-kira ADUN Umno bersetuju menolak Idris Jusoh sebagai MB. Begitu juga halnya dengan mereka yang hilang keyakinan terhadap kredibiliti dan kemapuan Dollahs ebagai Presiden dan PM.

Ya Allah yang menurunkan kitab yang menggerakkan awan, yang menghancurkan tentera Ahzab, hancurkanlah mereka, dan menangkanlah kami keatas mereka.


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: