Saturday, March 29, 2008

Info media arus perdana sudah tidak 'relevan' lagi?

"umar faruqi" faruqi03@yahoo.com


24-03-2008 11:17:37 AM


AKU terkilan bila termenonton di RTM1 pagi kelmarin (Sabtu 22 Mac' 08) akan siaran 'Selamat Pagi Malaysia' yang semakin kurang minat dek kerana telatah bodoh sombong dan tidak menunjukkan tahap pemikiran yang matang dan memberangsangkan langsung oleh kedua-dua pengacara lebih-lebih lagi yang lelaki.


Ini berlaku semasa dalam bualan dengan tetamu jemputan mereka seorang pensyarah berketurunan India dari USM (tidak pasti pula namanya). Mereka berbincang tentang isu maklumat dari internet melalui laporan-laporan dari pihak bloggers yang lebih mempengaruhi dan tersebar luas mengalahkan media arus perdana.

Kononnya, apa yang diberi komen atau persoalan oleh si pengacara lelaki itu seolah-olah apa yang terdapat menerusi laman blogs dan melalui infomasi dari pihak bloggers semuanya berbentuk negatif.

Lantas si pensyarah tersebut menangkas yang apa yang didapati dalam blog-blog tidak semua nya negatif. Banyak maklumat-maklumat yang lebih telus, terang lagi munasabah hingga dapat mempengaruhi ramai bilangan rakyat Malaysia yang "computer/internet savvy" sekarang ini.

Ramai lagi pengacara RTM yang maseh tidak sedar, peka dan begitu bengap dan naif sekali akan pengaruh penyebaran maklumat cyber (internet) yang begitu menyerlah lagi sekarang ini.

Kita tidak lagi mengharapkan laporan, maklumat atau berita dari media arus perdana yang banyak putar belit (spin), pembohongan dan temberang sahaja yang dihidangkan. Malah dalam sembang-sembang, bual bicara sesama pengacara dengan para-para panel jemputan itu nampak seperti sandiwara yang di 'fix' kan untuk memberi gambaran seperti seolah-olah secara sepontan.

Begitu juga apabila pihak TV atau mana-mana stesen TV, apabila menunjukkan sesuatu temu-bual orang awam di jalan-jalan kononnya untuk mendapat 'feedback' yang sepontan, padahal semuanya telah diatur, mengikut 'text' atau 'skrip' yang di sediakan oleh pihak TV atau program terbabit.

Lihat betapa 'palsu''nya seseorang apabila di tanya akan sesuatu. Sesetengah dari mereka tu nampak sangat lembab dan lembab semasa menjawab soalan kerana sedang memberi tumpuan pada 'text' atau 'skrip' yang tak begitu jelas bagi pandangan untuk dibaca.

Ini berlaku apabila pihak TV sedang melakukan sesuatu tinjauan atau 'survey' bagi mendapat maklumbalas dari masyarakat umum untuk memuaskan sesuatu pihak bagi kepentingan pehak berkenaan.

Itulah sebabnya terpaksa mengikut arahan 'skrip' yang sudah mereka sedia bagi orang yang di temu-bualkan menyatakan mengikut kehendak selera mereka TV atau sebarang pihak yang berkepentingan. Sebab itulah media arus perdana TV dan akhbar ini sudah tidak relevan lagi. Semuanya maklumat auta dan temberang semata.

Berbanding dengan media cyber (internet) melalui blog-blog dan laman-laman web media arus perdana ni sudahlah bias atau 'one-sided' dan ianya 'one-way communication' pulak.

Tidak seperti media cyber (internet) melalui blog-blog yang sistemnya adalah 'sistem dua-hala' atau 'two-way communication' . Itu juga satu faktor penyebab maka ianya begitu popular sekali di zaman millenium ini. Sekarang maklumat dari inforia ke info-info TV swasta ke sudah 'tidak main' lagi - kata orang yang minda 'internet savvy'.

Tidak lama lagi boleh ucap 'goodbye' saja pada maklumat dan info melalui media arus perdana. Ini kerana ianya sudah tidak relevan lagi....

JOEJAFRY


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: