Thursday, March 20, 2008

Bakal MB Terengganu, Dato Rahin Mohd Said?

"umar faruqi" faruqi03@yahoo.com

Bakal MB Terengganu, Dato Rahin Mohd Said?
Posted on Wednesday, March 19 @ 23:06:15 MYT by SongkokPutih
Artikel Oleh guycakna Setakat ini, Dato Rahin Mohd Said adalah satu-satunya calon yang diperakui oleh Majlis Penasihat Sultan Terengganu. Walau apa-apapun terjadi atau walau SEBULAN PUN TIADA CALON MB , yang penting menurut sumber dari pihak istana calon bakal MB TRG mesti BUKAN DATO SERI IDRIS JUSOH.


Setakat ini sekurang-kurangnya 10 ADUN telah menyatakan sokongan kepada Dato Rahin Mohd Said. Melalui media DATO SERI IDRIS JUSOH menyatakan 22 ADUN menandatangan surat sokongan di hadapan Pak Lah kepada nya, semua nya muslihat Idris Jusoh Sahaja.Yang berjumpa Pak Lah hari itu, beberapa ADUN sahaja di Putrajaya, yang mana selepas majlis 23 ADUN dengan Majlis Penasihat Sultan Terengganu dibatalkan saat2 akhir. Lagipun Pak Lah sendiri pening kepala dengan masalah dia sendiri. Mungkin di tumbangkan oleh Najib pada pemilihan UMNO September 2008 ini sebagai Presiden UMNO dan PM.Sebenarnya isu pelantikan MB TRG ini telah mendapat perhatian serius dari pihak istana yang menerima bantahan terang-terangan dari 6 bahagian UMNO Terengganu yang tidak menyokong pelantikan DATO SERI IDRIS JUSOH. Bahagian umno tidak menyokong ialah KUALA TERENGGANU, MARANG, DUNGUN, KEMAMAN, HULU TERENGGANU DAN KUALA NERUS. Bahagian menyokong DATO SERI IDRIS JUSOH sebagai bakal MB TRG HANYA BESUT DAN SETIU.Sumber yang menyatakan bahawa angkat sumpah MB TRG di istana Maziah pada Ahad dan Isnin ini 23 atau 24 Mac 2008 juga belum dipastikan lagi. Pihak istana memang menghendaki calon MB selain DATO SERI IDRIS JUSOH. Usaha melobi Dato Rahin Mohd Said sedang giat dipertingkatkan . Terkini Rozi Mamat ADUN Telemong dipujuk oleh Ahli Parlimen Hulu Terengganu, Tengku Putera bagi memberi sokongan kepada Dato Rahin Mohd Said , namun sehingga kini belum berjaya kerana Rozi Mamat dikatakan dijanjikan jawatan Exco jika menyokong DATO SERI IDRIS JUSOH bakal MB TRG. Sedangkan yang membawa Rozi Mamat mekar dalam politik UMNO dan ADUN Telemong pada 2004 ialah Tengku Putera. Dan Dato Rosul Wahid SAH orang kuat DERIS JUSOH.Projek di seluruh Terengganu sekarang ini pun dibekukan lagi kerana tiada MB. Kain rentang sokongan rakyat Terengganu kepada calon pihak TUANKU banyak dipasang diseluruh Kuala Terengganu, namun di katakan kain rentang di turunkan oleh pihak2 tertentu�Bakal MB Terengganu, Dato Rahin Mohd Said?
Posted on Wednesday, March 19 @ 23:06:15 MYT by SongkokPutih
Artikel Oleh guycakna Setakat ini, Dato Rahin Mohd Said adalah satu-satunya calon yang diperakui oleh Majlis Penasihat Sultan Terengganu. Walau apa-apapun terjadi atau walau SEBULAN PUN TIADA CALON MB , yang penting menurut sumber dari pihak istana calon bakal MB TRG mesti BUKAN DATO SERI IDRIS JUSOH.


Setakat ini sekurang-kurangnya 10 ADUN telah menyatakan sokongan kepada Dato Rahin Mohd Said. Melalui media DATO SERI IDRIS JUSOH menyatakan 22 ADUN menandatangan surat sokongan di hadapan Pak Lah kepada nya, semua nya muslihat Idris Jusoh Sahaja.Yang berjumpa Pak Lah hari itu, beberapa ADUN sahaja di Putrajaya, yang mana selepas majlis 23 ADUN dengan Majlis Penasihat Sultan Terengganu dibatalkan saat2 akhir. Lagipun Pak Lah sendiri pening kepala dengan masalah dia sendiri. Mungkin di tumbangkan oleh Najib pada pemilihan UMNO September 2008 ini sebagai Presiden UMNO dan PM.Sebenarnya isu pelantikan MB TRG ini telah mendapat perhatian serius dari pihak istana yang menerima bantahan terang-terangan dari 6 bahagian UMNO Terengganu yang tidak menyokong pelantikan DATO SERI IDRIS JUSOH. Bahagian umno tidak menyokong ialah KUALA TERENGGANU, MARANG, DUNGUN, KEMAMAN, HULU TERENGGANU DAN KUALA NERUS. Bahagian menyokong DATO SERI IDRIS JUSOH sebagai bakal MB TRG HANYA BESUT DAN SETIU.Sumber yang menyatakan bahawa angkat sumpah MB TRG di istana Maziah pada Ahad dan Isnin ini 23 atau 24 Mac 2008 juga belum dipastikan lagi. Pihak istana memang menghendaki calon MB selain DATO SERI IDRIS JUSOH. Usaha melobi Dato Rahin Mohd Said sedang giat dipertingkatkan . Terkini Rozi Mamat ADUN Telemong dipujuk oleh Ahli Parlimen Hulu Terengganu, Tengku Putera bagi memberi sokongan kepada Dato Rahin Mohd Said , namun sehingga kini belum berjaya kerana Rozi Mamat dikatakan dijanjikan jawatan Exco jika menyokong DATO SERI IDRIS JUSOH bakal MB TRG. Sedangkan yang membawa Rozi Mamat mekar dalam politik UMNO dan ADUN Telemong pada 2004 ialah Tengku Putera. Dan Dato Rosul Wahid SAH orang kuat DERIS JUSOH.Projek di seluruh Terengganu sekarang ini pun dibekukan lagi kerana tiada MB. Kain rentang sokongan rakyat Terengganu kepada calon pihak TUANKU banyak dipasang diseluruh Kuala Terengganu, namun di katakan kain rentang di turunkan oleh pihak2 tertentu�Keputusan akhirnya Calon MB TRG mesti HANYA CALON YANG DIPERKENAN TUANKU SAHAJA MACAM BERLAKU DI PERLIS�.BETUL TAK ?Sama-sama kita nantikan..DAULAT TUANKU

Dari guycakna trg


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: