Sunday, March 30, 2008

Antara "Pasal Umno Silap" / Presiden Umno patut didakwa

(Pimpinan BA, PAStikan Rakyat DAPat KeAdilan!)
(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)

Roslan SMS Corner
Antara "Parti Iblis SeMalaya" dan "Pasal Umno Silap"

Dizaman awal-awal Merdeka dahulu kempen PRU saya difahamkan "lively", dengan para penceramahnya berpantun dan adakalanya yang menyanyi semasa berkempen. Oleh kerana media sebaran am tidak berapa meluas liputannya maka sering ceramah sesuatu pihak diikuti oleh pihak lawan. Tujuannya untuk membalas segala tuduhan dan serangan yang dilemparkan melalui majlis ceramah juga.

Satu kegemaran atau modal ceramah ketika itu adalah memberi maksud atau makna kepada akronim parti lawan. Ketika itu Persatuan Islam Se Tanah Melayu atau PAS dikenali dengan akronim "pa alif sim" nya. Maka pimpinan Umno ketika itu membuat jolokkan bahawa "pa alif sim" PAS itu bermakna "Parti Iblis SeMalaya". Maka akan bersorak dan melompat-lompatlah para pendengar yang mendengarnya.

Saya tidak ingat siapa, tetapi seorang pemimpin kanan PAS ketika itu mempopularkan bahawa "pa alif sim" dalam PAS itu sebenarnya adalah "Pasal Umno Silap". Suatu yang dalam maksudnya kerana itu mungkin mereka yang mendengar juga bersetuju tetapi tidak berapa bersorak ketika mendengarnya kerana mungkin ia tidak seseronok memanggil parti lain Iblis!

Saya membangkitkan perkara ini dalam suasana Umno menghadapi keadaan yang paling perit dalam sejarahnya sejak penubuhannya tahun 1946 dahulu. Kata Tengku Razaleigh dalam PRU yang awal Umno ini sahaja memiliki 2/3 majoriti di Dewan Rakyat, kini Umno memiliki angka yang paling kecil dalam sejarahnya. Mengapa orang menolak Umno, bukan hanya penyokong setia India dan Cina, orang-orang Melayu juga menalakkan Umno, mengapa?

Banyaklah jawapan dan hujah yang boleh kita berikan, tetapi sekadar mengimbau kembali "pa alif sim" tadi, mungkinkah rakyat termasuk orang-orang Melayu menolak Umno kerana "Pasal Umno silap"? Fikirkanlah.

JIWO KELATE

Arah boikot keputusan Istana, Presiden Umno patut didakwa

Oleh Salahuddin Ayub, Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat
Dewan Pemuda PAS Pusat (DPP Pusat) memandang serius kenyataan Setiausaha Umno Terengganu, Datuk Rosol Wahid yang mendakwa tindakan biadap mereka memboikot Menteri Besar yang dilantik oleh Istana Terengganu, Datuk Ahmad Said adalah berasaskan arahan Presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Bagi DPP Pusat, perbuatan biadap Presiden Umno ini telah menyebabkan berlakunya penderhakaan terhadap Sultan secara terbuka oleh ahli-ahli Umno Terengganu yang akhirnya boleh menggugat kestabilan politik negara.

Kesan daripada arahan Presiden Umno tersebut, kesemua ADUN BN kecuali Datuk ahmad Said telah bertindak menyokong Datuk Seri Idris Jusoh walaupun istana telah menolak bekas Menteri Besar itu.

Dalam masa yang sama 23 ADUN BN itu turut membawa penyokong mereka mengadakan perhimpunan haram di Kuala Terengganu untuk membantah istana. Rosol Wahid sebagai juru cakap kumpulan 23 ADUN BN ini juga telah mengeluarkan ugutan kepada Sultan untuk memulau Menteri Besar termasuk untuk tidak hadir majlis angkat sumpah. Mereka juga mengancam untuk meletak jawatan selain membuat ugutan untuk memecat Ahmad Said sebagai ahli Umno.

Perbuatan biadap dan derhaka 23 ADUN BN atas arahan Presiden Umno ini kemudian mengundang perbuatan biadap penyokong mereka. Selain mengadakan perhimpunan haram dan menghantar memorandum bantahan kepada istana, mereka telah mengeluarkan kata-kata kesat kepada istana.

Kemuncaknya, penyokong Idris yang ‘taat’ kepada arahan Presiden Umno itu telah menggelarkan Sultan Terengganu sebagai ‘natang’ (binatang). Kini setiap hari juak-juak Presiden Umno berhimpun secara haram di Kuala Terengganu dan di Kuala Lumpur, 23 ADUN tersebut mengadakan sidang akhbar untuk menyerang Ahmad Said atau Istana Terengganu.

Presiden dan Setiausaha Agung Umno pula dilaporkan memberi kata dua kepada Ahmad Said supaya tidak menerima watikah daripada Sultan Terengganu.

DPP Pusat berpandangan perkembangan politik derhaka Umno Terengganu ini mempunyai kaitan yang rapat dengan arahan Presiden Umno tersebut. Semua bentuk penderhakaan dan kebiadapan mereka adalah didorong oleh arahan tersebut.

DPP Pusat merasakan bahawa Presiden Umno mesti dikenakan tindakan undang-undang sama ada di bawah Akta Hasutan atau ISA kerana mengancam keselamatan dan kestabilan politik negara.

Presiden Umno itu juga tidak layak menjadi Perdana Menteri kerana mengarahkan satu ‘perang terbuka’ ke atas Sultan Terengganu yang juga Yang di-Pertuan Agong. Adalah tidak munasabah pemimpin sebuah parti derhaka seperti Umno untuk memimpin negara yang diketuai oleh raja yang diderhakainya.


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

No comments: