Wednesday, February 6, 2008

Umno suka kotor, benci bersih? / Mari kita tuntut "Kerajaan Sementara"

(SABTU HARI KUNING! / YELLOW SATURDAYS!)
(Cetak dan Sebarkan Berita Kepada Rakyat!)

Penarik Beca

Umno suka kotor, benci bersih?

Dalam tulisannya bertajuk "How the hunter became the hunted", Editor Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin mendakwa Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan adalah "the patron of the underworld".

Takut tak bersesuaian dengan apa yang dimaksudkan Raja Petra, cukuplah dipetik terjemahan Kamus Inggeris-Melayu Dewan kepada dua perkataan di dalam dakwaannya itu. Kamus tersebut menterjemahkan patron sebagai penaung. Underworld pula diterjemahkan oleh Kamus Inggeris-Melayu Dewan sebagai dunia penjenayahan.

Benarkah Ketua Polis Negara menaungi dunia penjenayahan?

Mengapa Perdana Menteri tidak bertindak dan hanya berpura-pura hairan sambil bertanya "Apa yang sedang berlaku? Mengapa (kadar peningkatan jenayah) tinggi sangat?"

Dalam tempoh empat tahun Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri, kata Lim Kit Siang, jenayah meningkat sehingga 45 peratus.

Soalnya, benarkah wujud "unholy trinity" untuk melindungi kumpulan penjenayah di bawah kepala bernama BK Tan?

Raja Petra pernah menggambarkan Ketua Polis Negara, Peguam Negara dan Ketua Pengarah BPR bergabung dalam "unholy trinity" untuk melindungi kumpulan penjenayah yang dikepalai oleh BK Tan?

Lebih buruk lagi, benarkah Perdana Menteri tidak berani kepada "unholy trinity"?

Benarkah, seperti kata Raja Petra, "unholy trinity" akan hanya berkhidmat kepada Perdana Menteri selagi beliau tidak mengancam kepentingan mereka?

Benarkah Perdana Menteri, seperti dakwaan editor Malaysia Today itu, terlibat dalam pelbagai kes yang bertentangan dengan undang-undang? Benarkah Perdana Menteri terlibat dalam skandal mensabotaj bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, skandal pengeksportan komponen nuklear ke Libya oleh Scomi dan skandal Oil-for-Food?

Benarkah penglibatannya dalam kegiatan-kegiatan yang bertentangan dengan undang-undang itu menyebabkan Perdana Menteri takut kepada "unholy trinity"?

Jika benar apa yang didakwa oleh Raja Petra, bolehkah Perdana Menteri menjamin keselamatan dan nyawa rakyat negara ini dari BK Tan?

Jika benar apa yang didakwa oleh Raja Petra, adakah Perdana Menteri bersih dari BK Tan? Jika beliau tidak bersih, mengapa ahli-ahli Umno bersekongkol dengan Perdana Menteri yang tidak bersih dan membiarkan beliau terus berkuasa?

Mengapa ahli-ahli Umno enggan membersihkan parti mereka dan Barisan Nasional seperti yang disarankan oleh Dr Mahathir? Memang benar, Perdana Menteri sering dituduh sebagai "tahi dan najis" yang diceleretkan oleh Dr Mahathir? Memang kasar tuduhan itu kepada Perdana Menteri dan juga Dr Mahathir. Apa pun, itulah tuduhan yang sukar diubah atau dipadamkan.

Tetapi, mengapa ahli-ahli Umno enggan membantu Dr Mahathir yang sudahpun mengangkat air, mengambil penyapu, berus dan sabun untuk membersihkan najis yang diceleretkannya? Bolehkah beliau membersihkannya seorang diri? Bukankah ahli-ahli Umno yang merestui Dr Mahathir menceleretkan tahi dan najisnya itu?

Adakah ahli-ahli Umno suka yang kotor dan benci yang bersih?

Bekaitan:
Akuan berkanun (ASP Mior Fahim Ahmad)
Why Is Web Power Sdn Bhd So Influential In PDRM? (Teresa Kok)
Kerajaan perkauman dan IPCMCRoslan SMS Corner
Mari kita tuntut "Kerajaan Sementara"

Ketua Pembangkang, ahli Parlimen Ipoh Timur yang juga Penasihat DAP Lim Kit Siang telah memfailkan saman pemula terhadap SPR dan kerajaan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi bagi memohon agar satu "kerajaan sementara" atau "caretaker government" ditubuhkan serta-merta sebaik sahaja Parlimen dibubarkan. Dan dalam permohonan itu Kit Siang menuntut agar "kerajaan sementara" itu beroperasi sehinggalah kabinet baru dibentuk selepas pilihanraya.

"Kerajaan sementara" ini menurut Kit Siang lagi bertugas menjalankan urusan harian kerajaan tetapi tidak memiliki kuasa untuk memutuskan sebarang isu dasar, memperuntukkan kewangan atau menggunakan kemudahan kerajaan semasa kempen pilihanraya.

Menurut amalannya sebaik sahaja Parlimen dibubarkan semua ahli-ahli Parlimen tidak lagi menerima elaun dari kerajaan. Ini kerana tempoh perkhidmatan mereka telah tamat dan sepatutnya begitu juga kerajaan yang memerintah. Kerana itu dalam negara-negara demokrasi dalam keadaan demikian sebuah "kerajaan sementara" akan dilantik. Di Bangladesh umpamanya sebuah majlispenasihat yang diketuai oleh seorang bekas Ketua Hakim akan dibentuk untuk mengetuai "kerajaan sementara" ini.

Tujuan asas "kerajaan sementara" ini dibentuk selain menjalankan urusan tadbir negara adalah juga untuk memastikan yang jentera kerajaan tidak digunakan untuk berkempen pilihanraya bagi mana-mana parti. Dalam erti kata semua parti setaraf bertanding dalam pilihanraya bagi mendapatkan mandat dari rakyat.

Malangnya ini bukan amalan di Malaysia yang kononnya mendakwa ia juga sebuah demokrasi. Setiap kali pilihanraya maka kerajaan yang ada walaupun dari segi tekniknya "kerajaan sementara" terus bergerak seolah mereka masih kerajaan sebenar. PM dan anggota kabinetnya akan berkempen secara terbuka, menggunakan segala jentera dan peralatan kerajaan untuk kepentingan mereka tanpa memperdulikan yang ianya adalah bertentangan dengan amalan demokrasi.

Saya sedih membaca dalam Utusan Malaysia hari ini apabila Prof Khoo Khay Kim menyamakan tuntutan Kit Siang itu sebagai seolah mahu membawa masuk amalan Barat. Katanya:

Tidak perlulah mengikut sangat cara pentadbiran negara luar, rakyat menaruh sepenuh keyakinan kepada SPR dan kerajaan Malaysia dalam segala hal, bukan semasa pilihanraya sahaja.

Ini bukan soal mengikut amalan luar atau tidak, ini soal keadilan dan ketelusan! Kita tidak mahu kerajaan yang ada menganggap yang ia terus berkuasa selepas Parlimen dibubarkan dan menggunakan kuasanya itu untuk kepentingan politik semasa pilihanraya. Inilah yang telah diamalkan oleh Umno dan BN setiap kali pilihanraya, apakah Khoo tidak nampak?!

Siapa sahaja yang cintakan keadilan dan demokrasi sepatutnya menyokong usaha Kit Siang itu termasuklah Dollah jika beliau benar-benar telus dan adil. Bukankah prinsip kedua Islam Hadhari yang beliau cipta itu berbunyi:

Kerajaan adil dan beramanah

(BERSIH! Kuala Terengganu, 22 February!)


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Ini adalah salah satu dari berbagai riwayat Imam Bukhari.
Subscribe to sabda_nabi-subscrib e@yahoogroups. com

No comments: