Thursday, January 3, 2008

Tolong kami mahasiswa KUSZA / UDM (Diploma Bahasa Arab) Pendidikan

umar faruqi faruqi03@yahoo.com


Laporan Oleh dungu


"Balai CerapBagi pihak mahasiswa/i Universiti DarulIman Malaysia yang mengambil jurusan Bahasa Arab (Pendidikan) ingin memaklumkan bahawa kini timbul masalah Diploma tersebut tidak diiktiraf kerajaan.


Aku dimaklumkan bahawa pihak JPA tidak iktiraf diploma tersebut. Apa yang dimusykilkan sudah beratus mahasiswa/i jurusan berkenaan telah berkhidmat dengan kerajaan. Diploma tersebut bukan dibuat zaman PAS tetapi telah wujud sejak zaman Dato Seri Amar DiRaja lagi.

Jika hal ini benar seperti yang dilapurkan apa tindakan pihak pentadbiran UDM.?Apa tindakan pihak kerajaan negeri dalam membela nasib anak anak Terengganu yang terlibat? Aku pohon exco Pendidikan prihatin jika benar masalah ini wujud.


Penjelasan dan tindakan segera perlu dilakukan .Jangan biarkan nasib anak-anak melayu yang tidak berapa kerat menjadi mangsa. Kalau dari awal tidak diiktiraf diploma pendidikan tersebut lebih baik mereka mengambil jurusan syariah dari bersengkang mata dan menaruh penuh harapan untuk bertugas sebagai pendidik.


Janganlah perkara yang mudah ini disukarkan kerana yang menangungnya kelak adalah para graduan ini.Kalau yang ada maklumat tentang hal ini tolong bagi respon segera ."

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Ini adalah salah satu dari berbagai riwayat Imam Bukhari.
Subscribe to sabda_nabi-subscrib e@yahoogroups. com

No comments: