Tuesday, January 15, 2008

Selangor bawah Khir Toyo gagal / Abdullah's approval rating plunged

Roslan SMS Corner
Kerjaaan Negeri Selangor bawah Khir Toyo gagal

Negara kita dijangka mencapai status Negeri Maju pada tahun 2020, sekurang-kurangnya itulah impian kerajaan BN sejak zaman Tun Dr Mahathir lagi. Di Malaysia walaubagaimanapun sebuah negeri telah pun mengisytiharkan negerinya maju iaitu 15 tahun sebelum Malaysia sendiri mencapai status itu. Negeri tersebut adalah Selangor yang MB nya Khir Toyo, telah isytiharkan sebagai sebuah Negeri Maju pada tahun 2005 lalu.

Apakah pengisytiharan itu benar-benar mencerminkan kedaan rakyat di negeri itu atau sekadar retorik politik, jawapannya hanya rakyat di negeri itu yang lebih arif untuk menilainya.

Semalam akhbar NST telah memberikan liputan satu muka buat MB Selangor Khir Toyo. Dalam wawancara itu Khir dengan bangganya menyatakan bahawa dalam satu kajian yang dibuat oleh BN negeri sebanyak 70 peratus rakyat di Selangor berjanji akan terus menyokong BN dalam pilihan raya umum yang akan datang.

Ringkasnya segala-galanya OK di Selangor, dan beliau selaku MB telah memperkenal dan melaksanakan banyak langkah-langkah yang kini menurut pemerhatiannya telah memuaskan hati rakyat di negeri tersebut. Adapun yang tak berpuas hati kata beliau hanya tertumpu di satu kawasan parlimen iaitu Petaling Jaya Utara (anehnya kerusi Parlimen dan dua DUN di sini dimiliki BN), dimana pengundinya majoriti Cina.

Wawancara Khir itu dimuatkan pada muka 13 tetapi dimuka 12 penulis NST Abdul Razak Ahmad pula membuat liputan berkenaan kajian sebuah badan bebas iaitu Merdeka Centre berkenaan keadaan di negeri Selangor. Ternyata apa yang Khir sebutkan di muka 14 itu lebih indah khabar dari rupa, kerana kajian yang badan ini lakukan menerbitkan hasil yang agak berbeza.

Salah satu soalan yang diajukan dalam kajian tersebut berbunyi: Sejauh manakah anda berpuas hati atau tidak berpuas hati dengan cara kerajaan (Selangor) menguruskan ekonomi negeri? Jawapannya:

50% Berpuas hati
43% Tidak berpuas hati
(Dengan 7% tidak tahu)

Ini bermakna hanya separuh sahaja rakyat yang berpuas hati dengan Khir Toyo manakala selebihnya tidak! Dan pecahan pandangan tadi menurut kaum menunjukkan 58% kaum Cina tidak berpuas hati diikuti 44% kaum India dan 32% Melayu.

Satu lagi soalan yang menarik dari kajian itu adalah: Bagaimanakah anda menghadapi kesan kenaikkan kos hidup? Jawapannya:

55% Mampu hadapi
44% Tidak mampu hadapi
(Dengan 1% tidak tahu)

Bagi saya Khir tidak boleh langsung berbangga sekiranya 44% rakyatnya tidak mampu menghadapi kesan kenaikkan kos hidup yang semakin kronik hari ini. Dan pecahan pandangan tadi menurut kamum menunjukkan 51% kaum India tidak mampu hadapi kesan kenaikkan kos hidup ini diikuti 44% Melayu dan 40% Cina.

Dan akhirnya soalan yang paling menarik itu dilihat hasil kajiannya adalah: Bagaimanakah berleluasanya rasuah pada pandangan anda diperingkat kerajaan tempatan? Jawapannya:

54% Tidak serius
26% Serius
(Dengan 19% tidak tahu)

Yang menariknya di sini adalah keputusannya menurut pecahan kaum. 63% masyarakat Cina mengatakan masalah rasuah ini serius, diikuti 51% Melayu dan 44% India. Ini menunjukkan penyakit rasuah terus-menerus membarah dalam kerajaan negeri di Selangor.

Adakah hasil kajian ini benar-benar mencerminkan denyut nadi dan jantung rakyat di Selangor atau mungkinkah realitinya lebih parah lagi? Jika beginilah keadaannya maka memang berasaslah anggapan bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin bahawa Selangor adalah salah sebuah negeri yang dikiran ”Hotspot” bagi BN dalam pilihan raya umum akan datang.

Kalau tanya Khir: Ahhh semuanya OK!

*****.*.**** *

Screenshots
61%? Abdullah's approval rating plunged to all-time low
Screenshots was told that PM Abdullah Badawi's approval rating after the Hindraf Rally has plunged to the all-time low of 61%.

The results have emerged in the latest Merdeka Centre poll survey, conducted nationwide with a skew towards Klang Valley sampling, which will be released soon.

It is noted that Abdullah's approval ratings have been hovering in the mid 70's, except for the two occasions when he came under Dr Mahathir's severe criticism in the last two years, dropping to around 64% at the trough.

Let's see how the mainstream media spin this.


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov.himpunan.info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/

*** - ***
JANGAN LUPA: HARI SABTU PAKAI KUNING!
Link Baru webtv8 di http://wtv8.tv/ tvpas di http://www.tvpas.com/

*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Ini adalah salah satu dari berbagai riwayat Imam Bukhari.
Subscribe to sabda_nabi-subscrib e@yahoogroups. com

No comments: