Friday, January 25, 2008

Rompak Duit Rakyat: Rasuah Biayai Operasi Umno!

"Tarmizi Mohd Jam" editorxkutif@yahoo.com.my

Rompak Duit Rakyat: Rasuah Biayai Operasi Umno!
KALAU masuk Umno tak makan rasuah tak sah! Betulkan... nak projek kena sogok. Nak jadi Ketua Cawangan kena belanja. Apatah lagi nak jadi Ketua Bahagian, faham-faham aje le. Nak jadi Naib-Naib atau Timbalan Presidenpun kena hulur sana sini.. Rasuahlah tu!

By TARMIZI MOHD JAM
TERFIKIRKAH kita, dari mana Umno dapat duit untuk menggerakkan parti asabbiyah itu?

Berrrrribu-ribu juta dibelanja untuk apa tujuan sekalipunpun, bagi memperkasakan parti yang dulunya dinamakan Umno dan kini Umno Baru tetapi tanpa rasa malu, terus menyebut namanya Umno sahaja.

Umno 1946 iaitu Umno asal telah lama ditalqinkan.

Umno hari ini adalah Umno Mahathir selepas Umno 1946 diistiharkan haram. Saya bukan nak mengungkit kembali isu pengaraman Umno dan keangkuhan Mahathir melenyapkan Musa Hitam dan Ku Li. Tetapi, ingin melihat dari sumber manakah Umno dapat duit membiayai partinya.

Dalam satu laporan polis yang dikemukakan oleh Anwar Ibrahim pada tahun 1999 ada mengepilkan tiga pucuk surat dari tiga tokoh korporat yang masing-masing mengesahkan memberi wang dan saham-saham kepada Tun Daim Zainuddin dan Umno.

Surat Tan Sri Tajuddin Ramli kepada Daim Zainuddin bertarikh 24 Mei 1990 mengesahkan yang dia (Tajuddin) memegang wang berjumlah RM70,000,000 untuk Daim.

Dalam satu lagi surat Tan Sri Azmi Wan Hamzah kepada Daim bertarikh 30 April 1990 mengesahkan juga dia (Azmi) memegang wang sebanyak RM150,000,000 untuk Daim.

Sementara Tan Sri Halim Saad juga menulis surat kepada Daim bertarikh 30 April 1990 yang mengesahkan juga dia (Halim) menderma harta-harta berikut pada Umno Baru; Iaitu 52,208,500 saham Faber Merlin Malaysia Bhd berharga RM1.00 sesaham dan 130,000,000 saham Renong Berhad berharga RM0.50 sen sesaham.

Apa kata Daim bila berdepan isu ini? Daim ketika itu Menteri Kewangan Malaysia dan Bendahari Umno menafikan terus tuduhan atau dakwaan itu.

Segala sumbangan dan harta berkenaan, kata Daim bukan miliknya tetapi untuk Umno. Ini bermakna, Daim telah membuktikan dan mengesahkan yang Umno menerima wang rasuah.

Mengapa Tajuddin Ramli perlu berbaik hati menginfaqkan hartanya kepada Umno? Tentulah ada udang disebalik batu.

Tajuddin mendapat pelbagai projek kerajaan dari dasar pengswastaan termasuk mengambil-alih Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS). Apa kurangnya dengan Halim Saad.

Infaq hartanya kepada Umno sebagai balasan kepada pelbagai projek mega yang dianugerahkan secara terutup kepada syarikatnya Renong Berhad.

Begitulah juga halnya kepada Azmi Wan Hamzah dan tokoh-tokoh korporat terkini, infaq mereka kepada Umno hanya sebagai balasan kecil kepada anugerah projek yang mega-mega diterima mereka.Pada hemat saya, Umno terima wang rasuah ini bukan isu baru.

Sekarangpun masih bermaharaja lela. Atas pelbagai nama dan cara. Musa Hitam pernah mengaku di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur 20 tahun lalu, dalam perbicaraan kes samannya terhadap rakan saya penulis politik, S.H Alattas.

Musa mengaku bahawa dia ada menerima cek RM1 juta dari Clement D’Cruz iaitu pemilik Holiday Inn Plaza di Johor Bharu iaitu shopping complex yang terpanjang di sana.

Bangunan itu dibina di tengah-tengah kawasan perumahan yang jelas bertentangan dengan undang-undang kerajaan tempatan. Tetapi, kerana duit, kerana rasuah, bangunan itu berdiri tersergam megah.

Musa mendedahkan bahawa wang RM1 juta itu bukan untuknya tetapi untuk Umno Johor. Musa ketika itu adalah Timbalan Presiden Umno dan juga Ketua Perhubungan Umno Johor.

Kesalahan Musa sama statusnya seperti Daim dan Harun Idris.Tetapi, Harun merengkok dalam penjara itupun bukan kerana rasuah yang dilakukannya sangat, tetapi lebih kepada isu persaingan jawatan dalam Umno.

BACAAN LANJUT sila klik http://sanggahtoksa go.blogspot. com/2008/ 01/rompak- duit-rakyat- rasuah-biayai. html*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Ini adalah salah satu dari berbagai riwayat Imam Bukhari.
Subscribe to sabda_nabi-subscrib e@yahoogroups. com

No comments: