Saturday, January 26, 2008

PROTES di KLCC / Anti-toll hike protest.

(SABTU HARI KUNING! / YELLOW SATURDAYS!)


Roslan SMS Corner
Esok kita PROTES di KLCC

Esok jam 3.00 petang PROTES akan mengadakan himpunan aman di hadapan KLCC. PROTES adalah badan yang memperjuangkan bantahan terhadap kenaikkan harga minyak dan barangan. Himpunan protes seperti biasa akan menyaksikan ucapan oleh pimpinan parti-parti politik dan NGO dan kali ini saya difahamkan suatu pementasan sketsa turut akan dilakukan.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Dang Wangi telah membuat kenyataan bahawa pihak polis tidak akan membenarkan himpunan dianjurkan atas alasan tidak ada permit polis dikeluarkan. Pihak polis menganggap himpunan itu haram dan menasihatkan rakyat agar tidak mengambil bahagian.

Ini sudah pasti bertentangan dengan pendirian Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia SUHAKAM yang sebelum ini telah menyatakan bahawa himpunan aman rakyat seperti yang mahu dianjurkan protes ini dilindungi oleh Perlembagaan Persekutuan dan hendaklah dibenarkan berjalan dengan aman.

Kebetulan semalam di hadapan Istana Presiden Indonesi di Jakarta, warga Indonesia telah menganjurkan himpunan yang sama. Protesnya adalah protes terhadapa kenaikkan harga barang makanan dan inflasi yang turut melanda bumi Indonesia. Anehnya tidak ada pihak polis yang menganggu atau menghalang mereka walaupun berhimpun di hadapan Istana Presiden.PROTES di Istana Presiden di Jakarta semalam

Kita mendabik dada mahu menjadi negara dunia pertama, setanding dengan negara maju yang lain, tetapi negara jiran nampaknya lebih demokratik dari kita dan pihak polisnya tidak pula mengasari dan menghalang-halang anak-anak bangsa dari bersuara.

Ayuh kita semua keluar beramai-ramai mengamalkan hak kebebasan kita. Ayuh kita berhimpun secara aman menjayakan PROTES esok di KLCC jam 3.00 petang.

JOM BERSIH!!! bersih.org/Anti-toll hike protest.

My first protest was back in May 28 2006 at KLCC. It was otherwise known as the Bloody Sunday protest. There will be another one this Saturday at the same spot at 3pm and I strongly urge those who have never attended a public protest to show up and experience democracy for yourself. Wear good shoes, bring an extra change of clothes and steer clear of harm�s way should anything untoward happen.

It actually quite fun and often very peaceful. But I need not say more, just go :) You won�t regret it. :)

Gabungan Memprotes Kenaikan Harga Minyak (PROTES) yang terdiri daripada Badan-badan Bukan Kerajaan (NGO) dan Parti-parti Politik memandang berat suasana inflasi tidak terkawal yang sedang menekan kehidupan rakyat terutamanya yang berpendapatan rendah, seperti kenaikan bayaran tol beberapa lebuhraya, kenaikan harga barangan keperluan harian, kenaikan tarif bekalan eletrik dan air, serta kemungkinan besar kenaikan harga bahan bakar pada masa terdekat.

Ekoran daripada itu, PROTES akan menganjurkan himpunan aman bagi membantah kegagalan kerajaan BN menangani masalah ini. Himpunan ini akan diadakan seperti maklumat berikut:

Tarikh : 26 Januari 2008 (Sabtu)
Masa : 3 petang
Tempat : Hadapan KLCC, Jalan Ampang, KL

PROTES ingin menyeru rakyat yang prihatin untuk hadir beramai-ramai dan menyeru lebih banyak organisasi masyarakat menyertai dalam penganjuran himpunan ini.

Sebarang pertanyaan tentang PROTES, sila hubungi Dr Hatta Ramli (019-3398659) dan Arutchelvan (019-2537791)

HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/*****.*****

Daripada Abu Umarah iaitu al-Bara' bin 'Azib radhiallahu anhuma, katanya: "Kita semua diperintah oleh Rasulullah s.a.w. untuk melakukan tujuh perkara, iaitu meninjau orang sakit, mengikuti janazah, menentasymitkan orang yang bersin, menolong orang yang lemah, membantu orang yang teraniaya, meratakan salam dan melaksanakan sumpah."

(Muttafaq 'alaih)

Ini adalah salah satu dari berbagai riwayat Imam Bukhari.
Subscribe to sabda_nabi-subscrib e@yahoogroups. com

No comments: