Saturday, November 17, 2007

PILIHANRAYA BERAT SEBELAH SAMA SEPERTI TIADA DEMOKRASI

Pilihanraya yang tidak adil dan berat sebelah adalah sama dengan tiada demokrasi kerana system pilihanraya yang berat sebelah hanya akan melahirkan natijah yang serupa dengan sekiranya tiada pilihanraya: pengekalan regim yang serupa.
Dalam dua tiga hari ini kita melihat berbagai2 respon datang dari pimpinan2 UMNO sebagai reaksi kepada Perhimpunan Bersih pada 10 November 2007.

Di sini suka saya memberi komen kepada beberapa komen yg telah dilayangkan oleh pemimpin2 UMNO.

Komen pertama dari Menteri Penerangan Datuk Zainuddin Maidin (http://www.youtube. com/watch? v=o4ZTHXn5g7Y& NR=1):
“ Demonstrasi tidak perlu kerana kita sudah ada piliharaya di dalam Negara kita”
Respon saya: Mungkin Datuk Zam kurang memahami dan memperlihatkan kurang-cerdiknya kerana tidak celik apa itu demokrasi. Sekiranya kenyataan Datuk Zam ini benar, mengapa di keseluruhan Negara Barat yang mempraktik demokrasi, rapat umum dan demonstrasi dibenarkan? Bukan sahaja Negara Barat, jiran kita Indonesia rakyatnya berhimpun dan berdemonstrasi, jiran kita Thailand, rakyatnya demo sampai berminggu sehingga PM dia terpaksa lari keluar negara. Malah Negara Korea Selatan yang begitu berdisiplin rakyatnya berdemo dengan teratur, siap menyanyi dan berpakaian seragam. Orang London berdemo beratus ribu keluar kejalan raya beberapa hari kerana masalah duit pencen sahaja.
Datuk Zam nampaknya amat dangkal di dalam memahami demokrasi. Demokrasi tidak terbatas kepada pilihanraya semata-mata. Demokrasi juga bergantung kepada kebebasan bersuara, kebebasan berfikir, kebebasan menulis dan menyebarkan maklumat, kebebasan berkumpul dan beraktiviti dsbnya.

Umpama, demokrasi adalah sebuah kereta, pilihanraya adalah enjinnya, kebebasan bersuara adalah tayarnya. Tanpa tayar, walau semana kuat dan bagus enjin, kereta tetap tidak bermakna.
Datuk Zam juga sepatutnya sedar bahawa yang dipersoalkan sekarang adalah system pilihanraya di Malaysia. Sistem pilihanraya di Malaysia adalah berat sebelah, korup, tidak adil dan tidak telus. Bagaimana sebuah system pilihanraya yang tidak adil seperti di Malaysia boleh dijadikan hujjah oleh Datuk Zam?

Komen kedua dari Datuk Nazri Aziz(http://www.malaysia kini.com/ news/74681);
“Kami menyokong demonstrasi Myanmar kerana di Myanmar tiada pilihanraya, tiada demokrasi. Di Malaysia, kita ada pilihanraya dan ada demokrasi”
Respon saya: Apa bezanya sistem pilihanraya yang berat sebelah dengan tiada pilihanraya. Kedua2 nya mempunyai natijah yang serupa, yakni pengekalan rejim yang sedia ada.
Pilihanraya bertujuan memberi kuasa kepada rakyat untuk memilih siapa yang mereka kehendaki untuk memerintah mereka. Sekiranya system pilihanraya itu sendiri songsang dan berat sebelah, suara rakyat sudah tiada makna sama sekali.
Keluarlah rakyat kesemuanya untuk mengundi namun natijahnya tetap serupa. Samalah seperti di Myamar.

Komen ketiga dari Khary Jamaluddin (http://www.youtube. com/watch? v=Z-hU3bHjSIQ):
“That’s why we have seen in the last few elections they’ve been given more access in the media, before there was almost none, of course they would like more in the main stream media but they enjoyed a lot more in their party organs, in their web sites they publish in web sites that supports them. These are all editorial preferences and it’s the same in the West as well”
Komen : Apa yang saudara Khairy Jamaluddin tidak sebut ialah di Negara Barat, sesiapa sahaja mempunyai kebebasan untuk menubuhkan serta menjalankan media mereka sendiri, tidak seperti di Malaysia.
Semua pihak menerima konsep “editorial preference” yang dinyatakan oleh Khairy. PAS sebagai contoh tidak mempunyai masaalah sekiranya akhbar NST hendak menyokong UMNO 100%.
Apa yang menjadi masaalah ialah mengapa Kerajaan Malaysia menghalang kami untuk menubuhkan media kami sendiri. Juga, kes yang sama kepada pihak2 lain.
Sebagai contoh, sekiranya Malaysia benar2 mempraktik kebebasan bersuara, mengapa:
a. Permohonan Kerajaan Negeri Kelantan untuk mengadakan stesen radio sendiri tidak diluluskan sehingga sekarang?
b. Harakah tidak dibenarkan diterbitkan dua kali seminggu
c. Permohonan Akhbar “Purnama” tidak diluluskan sehingga sekarang
d. Permohonan Malaysiakini untuk menerbitkan versi cetak tidak diluluskan sehingga sekarang.
Hakikatnya Khairy Jamaluddin cuba bermain wayang kerana kebebasan media tidak wujud di Malaysia. Dan, antara tuntutan Bersih yang utama adalah supaya kebebasan media diberikan kepada semua pihak yang bertanding dan tidak bertanding di dalam pilihanraya.
Tanpa kebebasan media, tidak jauh bezanya pilihanraya di Malaysia dengan keadaan ketiadaan pilihanraya di Myanmar.

Komen keempat adalah dari Khairy Jamaluddin (http://www.youtube. com/watch? v=-FybbGOvvjo)”
“Selama-lama ini mereka bertanding tapi hari ini mereka menutut untuk pilihanraya yang bersih”
Komen saya: Sekiranya pilihanraya benar2 bersih nescaya selama ini pembangkang tidak kalah di dalam bertanding di dalam pilihanraya. Parti pembangkang yang ada sudah jadi parti pemerintah diperingkat persekutuan pun. Itu yang UMNO takut.

Komen kelima: Dato Azalina kata peserta Himpunan Bersih dayus….
Komen saya: Kesian saya pada Dato kerana tidak faham makna dayus. Dayus maknanya seseorang yang tidak berani, penakut, tidak mahu dan tidak berusaha untuk melunasi tanggung jawabnya. Contoh seorang suami yang tidak memeberi nafkah kepada isteri kerana malas hendak bekerja. Contoh seorang suami yang juga pemimpin Negara yang biar isteri dia berlaga pipi dengan selebriti. Contoh seorang bapa yang membiarkan anak perempuannya diusung oleh lelaki sana-sini. Contoh orang Islam UMNO yang membiarkan masjid dan surau dirobohkan walaupun ada kuasa. (Samy Vellu lebih berani dan tidak dayus sehingga membatalkan semua hari terbuka deepavali demi membela kuil yang dirobohkan). Contoh ahli UMNO/BN yang takut untuk berhadapan dengan parti” pembangkang dalam pilihan raya yang adil dan telus. Itulah contoh2 dayus sebenarnya Kami yang turun beratus ribu pada 10 Nov meski pun diugut dan dihalang begitu hebat adalah rakyat yang berani, tidak dayus dan bukan penakut macam
perwakilan UMNO yang hendak bercakap perkara benar isu semasa dalam perhimpunan agung UMNO baru-baru ini.

Komen Keenam dari Datuk Johari Baharom:
“ Perhimpunan ini adalah perhimpunan haram”
Komen saya : Kalau hendak diikutkan perhimpunan menentang Malayan Union dalam tahun 1946 dahulu pun adalah perhimpunan haram. Mengapa sehingga hari ini UMNO meraikan ulangtahun “perhimpunan haram” menentang Malayan Union?

Komen ketujuh dari KPN:
" Perhimpunan 10 Nov mengganggu trafik, ganggu peniaga, menyusahkan orang ramai.

Komen saya: Yang mengganggu trafik adalah Polis yang tutup jalan, buat sekatan jalan raya, beratur dan bebaris rama-ramai terpacak dari pagi sampai petang, solat pun entah kemana. Cuba baca komen peniaga yang tutup kedai bila gas pemedih mata dan air kimia dipancut, sebelum tu tak tutup pun. Mengapa hampir 100,000 rakyat boleh sampai ke Istana Negara dalam keadaan aman dari SOGO dan Masjid Negara ? Kerana Polis tidak kacau, Polis cuma pantau. Kesimpulannya Polis yang menyusahkan rakyat kerana jadi alat UMNO/BN.

Dr Lo’ Lo’ Ghazali
AJK PAS Pusat
docpearl@hotmail. com

FAIL KES KAMPUNG BEREMBANG 'HILANG'

DPP Bukit Katil
FAIL KES KAMPUNG BEREMBANG 'HILANG' : SATU LAGI EPISOD FILEM HINDUSTAN
Shah Alam : Seramai 69 penduduk Kampung Berembang, Ampang yang sedang menunggu keputusan mahkamah sama ada sebuah pemaju boleh menuntut pemilikan tanah mereka, diberitahu bahawa fail kes mereka "telah hilang".

Ini merupakan satu lagi episod sama seperti cerita hindustan. Mana mungkin fail 'hilang' ini satu lagi cerita lucu di Malaysia.


Penduduk Kampung Berembang memegang sepanduk yang tertulis �Keris Umno Menikam Bangsa Melayu� di perkarangan Mahkamah
Foto: Suara Keadilan Online

Berikutan itu, mereka diminta datang semula pada 14 Disember untuk mendengar keputusan yang akan dibuat oleh Pesuruhjaya Kehakiman Shah Alaim Mariana Yahya.

Permodalan Nasional Selangor Bhd (PNSB), melalui rakan usahasamanya, Perspektif Masa Sdn Bhd, telah memohon untuk mendapatkan pemilikan terus tanah terbabit.

Keputusan hari ini boleh dibuat tanpa perlu mendengar perbicaraan penuh.

Penduduk terbabit memohon untuk mengetepikan permohonan tersebut atas alasan mereka mempunyai isu-isu untuk dibangkitkan berhubung dakwaan PNSB bahawa ia adalah pemilik tanah terbabit.

Penduduk Kampung Berembang menegaskan, mereka telah tinggal di kawasan tersebut sejak tahun 1960-an dengan kebenaran kerajaan negeri Selangor dan oleh itu, mereka seharusnya dibayar pampasan apabila tanah tersebut diambilbalik untuk tujuan pembangunan.

Menurut mereka, sebuah cawangan Umno telah ditubuhkan di Kampung Berembang di samping mereka diberikan kemudahan bekalan elektrik, sebuah surau, dewan serbaguna, dan kemudahan lain, bagi menyokong tuntutan untuk mendapatkan pampasan.

Pada 17 November tahun lalu - seminggu selepas notis pengusiran diserahkan kepada penduduk terbabit - anggota Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), polis anti-rusuhan dan anggota Rela telah merobohkan rumah mereka di Kampung Berembang.

Walaupun rayuan dibuat, kerja-kerja perobohan tersebut dilakukan pada 20 November dan 30 November 2006. Pada 7 Mac 2007, pemaju swasta telah meratakan kawasan kediaman yang berusia lebih 30 tahun ini.

Penduduk juga telah memfailkan saman terhadap MPAJ kerana mendakwa notis pengusiran terhadap mereka adalah tidak mengikut Ordinan Darurat (Pembersihan Setinggan) 1969.

Laporan polis

Selepas menunggu selama lebih dua jam pagi tadi, peguam mereka, Edward Soh dipanggil ke kamar Mariana pada kira-kira jam 10.30 pagi, bersama dengan peguambela Perspektif Masa.
Kira-kira 15 minit kemudiannya, Soh muncul dan memberitahu mereka bahawa keputusannya telah ditangguhkan hingga bulan Disember kerana "fail kes tersebut tidak dapat dikesan" di pejabat pendaftaran mahkamah.

Beberapa orang penduduk yang terperanja mendengar perkara tersebut, tidak faham bagaimana fail mahkamah boleh tersalah letak semudah itu.

�Bagaimana ini boleh berlaku? Bagaimana fail boleh hilang begitu sahaja?" soal seorang penduduk.

�Saya tidak tahu...tidak tahu," jawab Soh.

�Beliau (Mariana) belum membacanya lagi. Mereka masih mencarinya," tambahnya.

Jurucakap penduduk Kampung Berembang, Noralizan Ali, 44, juga memandang berat terhadap penjelasan mahkamah itu.

�Mengapa mereka kata mereka tidak dapat mencarinya? Jika mereka perlu membuat keputusan pada hari ini, mereka sepatutnya sudah lama ada fail tersebut," katanya kepada Malaysiakini.

�Tak logik. Tak logik langsung,� kata seorang lagi penduduk.

Sementara itu, Setiausaha Agung penaja Parti Sosialis Malaysia (PSM), S Arutchelvan, menimbang untuk membuat laporan polis berhubung perkara tersebut.

Katanya, bagaimana perkara seumpama itu boleh berlaku dalam sistem mahkamah yang dianggap oleh kerajaan sebagai bertaraf 'kelas pertama'.

�Begitu ramai penduduk yang hadir hari ini. Mereka tinggal di kemah di bawah talian wayar elektrik berkuasa tinggi sejak rumah mereka dirobohkan Mac lalu. Sekarang mereka terpaksa berdepan dengan masalah lebih lama kerana fail kes 'hilang'," katanya.

Malaysiakini

Banding: 2 Contoh Kehidupan Rakyat Malaysia

Kadet Pencen wrote:


1.
Penghuni khemah Rimba Jaya dihalau pihak berkuasa jam 2.00 pagi
Nyza Ayob
Thu | Nov 15, 07 | 5:50:25 pm MYT
SHAH ALAM, 15 Nov (Hrkh) - Seawal jam dua pagi, beberapa keluarga yang berkhemah dan tinggal di pondok yang dibina di Kampung Rimba Jaya dikejutkan laungan supaya segera berpindah oleh anggota polis, Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dan penguatkuasa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Sila layari www.englishsection. com untuk Laman Utama English Section atau www.harakahdaily. net/wap/ untuk melayari HarakahDaily. Net menggunakan telefon bimbit GPRS (General Packet Radio Service) anda.

Anggota keselamatan tersebut mengerah supaya mereka segera merobohkan khemah dan pondok masing-masing serta diberi amaran supaya tidak memasuki lagi kawasan tersebut.

Dalam pada itu, seorang penduduk yang dikenali sebagai Munah yang menempatkan barang-barang milik keluarganya di sebuah rumah rakan di Meru, Klang, berkata, beliau terpaksa membina khemah di bekas tapak rumahnya pada waktu malam kerana tidak mempunyai penempatan lain untuk bermalam.

"Malam ini saya tidak tahu di mana hendak bermalam. Nampaknya terpaksa menumpang di rumah kawan. Untuk bermalam di sini, kawasan ini telah di kawal ketat dan sekeliling kawasan sudah dipagar," katanya dengan nada sayu.

Sementara itu, menurut pengawal keselamatan yang berkawal di kawasan tersebut, anggota polis, FRU dan MBSA meninggalkan kawasan Rimba Jaya kira-kira jam 12 tengah hari.

Jika pada 12 November lalu kami dibenarkan masuk ke kawasan tersebut oleh pengawal keselamatan, permintaan kami untuk memasuki kawasan tersebut hari ini dihalang dengan alasan kawasan tersebut sudah menjadi 'kawasan larangan'.

Difahamkan perobohan kuil yang terhalang pada 30 Oktober lalu juga berjaya dilenyapkan sebelum mentari muncul. Kawasan sekeliling juga dipagar dan dipalang.

Pada 30 Oktober lalu, 274 buah rumah penduduk termasuk surau Kampung Rimba Jaya dirobohkan pihak berkuasa tempatan selepas diberi notis selama seminggu untuk berpindah.

Bagaimanapuna ada kalangan penduduk terpaksa mendirikan khemah dan pondok kerana tidak mempunyai penempatan lain dan tidak mampu membayar sewa. - mns

* Klik untuk Sumbangan Dana Pembaca HarakahDaily. Net.

*****.*.**** *

2.
Roslan SMS Corner

* Sunday, October 14, 2007 *
Inilah ISTANA Zakaria Md Deros
Saya tertarik dengan kenyataan suatu sumber dari Pejabat Badan Pencegah Rasuah BPR ketika mengulas kes siasatan seorang pegawai kanan polis yang dilaporkan telah mengumpul kekayaan sebanyak RM27juta. Menurut akhbar NST semalam, pegawai tersebut berkata:
We want to know if it is possible for a police officer to accumulate RM10 million based on his income and years of service.

Kami mahu tahu adakah mungkin seorang pegawai polis boleh menghimpun sehingga RM10juta berdasarkan pendapatan dan tempoh perkhidmatannya.
Kalau begitu cubalah anak-anak Selangor khasnya tidak kiralah yang pernah mengundi BN atau pembangkang (terutama pengundi di Pelabuhan Kelang) memikirkan apakah Zakaria Md Deros seorang Aahli Dewan Undangan Negeri boleh mengumpulkan harta sehingga mampu membina ISTANA yang penuh knotroversi ini yang dipercayai menelan belanja lebih RM10 juta.
Akhbar THE STAR Jumaat lepas melaporkan yang Zakaria dengan bangganya membuka istananya kepada orang-ramai termasuk para pemberita baru-baru ini.Menurut laporan ISTANA ini mempunyai 16 bili tidur dan 21 bilik air! Bilik tidur Zakaria menurut akhbar tersebut:
His master bedroom, which has a changing room and a jacuzzi, is bigger than a low cost house.

Bilik tidur utamanya, mempunyai bilik persalinan disamping jacuzzi, dan ianya lebih besar dari sebuah rumah kos rendah.
Saya yang tidak ada kena mengena dengan Zakaria ini pun berasa begitu sedih dan malu melihatkan seorang pemimpin Melayu Islam boleh dengan bangga tanpa sedikit pun rasa bersalah atau peduli pada masyarakat, memperagakan ISTANA nya disaat ramai rakyat yang tidak memiliki rumah sendiri, ramai rakyat sedang mengeluh akan kenaikkan kos hidup yang membebankan. Tetapi Zakaria boleh dengan megah membuka pintu ISTAN nya untuk ditonton oleh masyarakat.
Inikah jenis pemimpin yang kita mahu untuk terus memimpin kita? Elok sangatlah menjelang tamat tempuh Parlimen dan DUN penggal ke 11 ini kita semua mengkaji dan memikirkan perkara ini. Zakaria satu contoh hidup seorang pemimpin, wakil rakyat Umno/BN. Kalau kita merasakan perkara ini sebagai biasa, tak mengapa, tidak menjejaskan maruah dan hidup kita teruskanlah memilih pemimpin yang seperti Zakaria ini, jiuka tidak bangun dan beranilah membuat perubahan apabila tiba masanya nanti