Thursday, December 13, 2007

Masa Depan Malaysia Yang Malap? / Jangan kecewakan harapan rakyat

(SABTU HARI KUNING! / YELLOW SATURDAYS!)


Ketua Perusuh
Masa Depan Malaysia Yang Malap?
Dewasa ini kita semua boleh melihat situasi pentadbiran dan kewangan negara Malaysia yang semakin berkecamuk dan kacau bilau. Dari segi kewangan, walaupun matawang Malaysia didagangkan kukuh berbanding dolar Amerika Syarikat, namun ini tidak bermakna ekonomi Malaysia sebenarnya kukuh dan stabil.

Beberapa projek pembangunan negara telah, sedang dan akan mengalami masalah kerana kedudukan aliran tunai dan kewangan negara yang semakin parah. Dana awam termasuk dari dana Petronas telah digunapakai untuk menyuntik aliran tunai kepada pasaran demi untuk menaikkan Indeks Komposit Bursa Malaysia. Malah beberapa GLC memain peranan melakukan “operational syndicate trading” pada Bursa Malaysia sebagai usaha untuk memulihkan keyakinan para pelabur asing.

Beberapa insiden yang berlaku di Malaysia dewasa ini termasuklah Perarakan Awam BERSIH dan yang dianjurkan oleh Majlis Peguam telah berjaya menyedarkan masyarakat awam tentang kepincangan pentadbiran Abdullah Ahmad Badawi & Co serta ketelusan Institusi Kehakiman. Malah dunia luar kini dapat melihat “disebalik tabir” wajar sebenar pentadbiran Abdullah Ahmad Badawi & Co yang boleh diklasifikasikan sebagai satu pentadbiran yang kalut dan boneka.

Malah beberapa insiden penangkapan individu sosial awam serta pemimpin politik pembangkan memperlihatkan bahawa pemerintahan dan pentadbiran kerajaan Malaysia dibawah pimpinan Abdullah Ahmad Badawi & Co sebenarnya tidak jauh bezanya dengan Kerajaan Komunis. Walaupun telah berkali-kali pihak Kerajaan Malaysia memperkatakan bahawa Malaysia mengamalkan demokrasi, namun semua pihak yang waras akal fikiran akan dapat menyaksikan bahawa ini semua adalah lakonan demi untuk kesinambungan kuasa mutlak Abdullah Ahmad Badawi & Co.

Saya telah tegaskan beberapa kali bahawa Malaysia sebenarnya adalah sebuah Negara Komunis. Malaysia telah lama menjadi Negara Komunis walaupun dahulunya Malaysia mengamalkan doktrin Komunisma secara berselindung. Kini Abdullah Ahmad Badawi & Co telah memperlihatkan bahawa keperluan untuk menzahirkan doktrin Komunisma Malaysia telah sampai keperingkat pelaksanaannya.

Didalam negara komunis, adalah perlu diujudkan beberapa agensi penguatkuasa yang mempunyai kuasa yang tidak terbatas. Cuba anda lihat bagaimana PDRM telah memperlihatkan kekuasaan mereka dalam mengintrepitasi Akta Polis sehingga Akta Polis lebih berkuasa daripada Perlembagaan Malaysia, sedangkan sepatutnya Pelembagaan Malaysia adalah kuasa yang terulung. Mana-mana akta atau undang-undang lain yang bercanggah dengan Perlembagaan secara “otomatis”nya terbatal. Tapi kini Akta Polis adalah melangkaui kuasa Perlembagaan Malaysia.

Akta Polis dan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sekarang ini dipergunakan secara meluas sehinggakan Perlembagaan Negara kini dilihat sebagai satu “koran buruk” yang tidak bermakna. Institusi Kehakiman pula kini telah dilacurkan dan dilihat penuh dengan kudis-kudis berpenyakit HIV+ didalamnya. Malah jika ada mana-mana hakim / peguam yang bagus, maka mereka biasanya akan dilenyapkan dari arus perdana.

Institusi Beraja juga cuba untuk dilacurkan oleh Abdullah Ahmad Badawi & Co. Namun kita (warga Malaysia yang berdaulat) amat berharap agar usaha Abdullah Ahmad Badawi & CO untuk meminggirkan (melenyapkan) Institusi ini tidak akan dapat dilakukan. InsyaAllah.

Kerajaan Barisan Nasional (dan UMNO khususnya) kini semakin terdesak untuk mempertahankan kuasa mereka sehinggakan mereka sanggup untuk melaga-lagakan dan melihat perbalahan kaum berlaku di Malaysia. Malah diberitakan mereka jugalah yang menjadi dalang utama dalam beberapa insiden huru-hara yang kononnya dilakukan oleh pihak HINDRAF. Walaupun saya tidak bersetuju dengan isu Hindraf, namun saya merasakan kaum India di Malaysia perlu mendapatkan hak-hak mereka sewajarnya.

Memang MIC kononnya menjadi juara bagi kaum India di Malaysia, namun merekalah juga yang menjadi parasit dan mempergunakan kaum India serta menganaktirikannya selama ini. Malah dalam kes MAIKA Holding, pihak MIC adalah dalang utama disebalik kekalutan korupsi yang berlaku didalam syarikat tersebut.

Jika Malaysia masih terus dipimpin dan ditadbir secara “BANGANG” oleh Abdullah Ahmad Badawi & Co, maka janganlah anda terkejut jika pada akhirnya Malaysia akan menjadi salah satu daripada berikut:

1. Dijual kepada negara asing (dijajah)
2. Bankrap
3. Menjadi Negara Komunis secara “TOTAL”

*****.*.**** *

Roslan SMS Corner
Ketua Hakim Negara ke 11: Jangan kecewakan harapan rakyat

Saya begitu terharu membaca ucapan Ketua Hakim Negara yang baru Datuk Abd Hamid Mohamad sejurus selepas perlantikkan beliau sebagai Ketua Hakim Negara yang ke 11 di Istana Kehakiman semalam. Malangnya akhbar-akhbar Melayu sekadar memberi liputan beberapa perenggan kecil sahaja sedangkan ucapn penuh beliau dibuat dalam Bahasa Melayu.

Kata beliau tidak ada jalan pintas untuk membersih dan memulihkan persepsi negatif awam terhadap badan kehakiman melainkan para hakim dan kakitangan mahkamah menjalankan tugas masing-masing dengan bersungguh-sungguh, jujur dan telus,

Kata beliau lagi:

Jika kita sendiri yang terhegeh-hegeh ke sana ke sini meminta ihsan untuk dilantik menjadi hakim atau dinaikkan pangkat maka kita sendirilah yang mengkompromikan kebebasan dan kewibawaan kita.

Saya rasa inilah ucapan pengharapan yang pertama yang saya dengar ke arah memulihkan imej dan kewibawaan badan kehakiman sejak kes Tun Salleh Abas dan pembongkaran video VK Lingam. Cuma masalahnya Datuk Hamid cuma tinggal setahun sahaja sebelum jawatan beliau diambil-alih oleh proksi Umno yang sedang taat menunggu.

Dalam ucapan beliau itu beliau ada menyentuh tentang baki setahun yang tinggal sebelum beliau bersara, katanya:

Tetapi walaupun insyallah jika saya memegang jawatan ini untuk satu hari sahaja, saya akan pastikan satu hari itu saya gunakan dengan penuh keyakinan dans sebaik-baiknya. Samada yang terbaik dari saya itu cukup baik untuk rakyat, terpulanglah kepada mereka untuk mengadili saya.

Rakyat meletakkan harapn besar kepada Ketua Hakim Negara yang baru ini agar segera memulihkan keyakinan kita semua terhadap institusi kehakiman yang sangat penting dalam negara demokrasi seperti Malaysia. Kebelakangan ini kita perhatikan telah terbit hakim-hakim yang mula berani dan tegas dalam membuat keputusan tanpa kelihatan memihak kepada sesiapa.

Rakyat akan terus menyokong anda jika inilah perjuangan anda Datuk Ketua Hakim Negara!


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


To leave comments, please refer to latest posting at talkonly or http://talkonly.blogspot.com, thank you.

No comments: