Thursday, December 13, 2007

10 Langkah menyekat Malaysia / 400 NGO gagal memahami sejarah

(SABTU HARI KUNING! / YELLOW SATURDAYS!)


DPPK Pasir Gudang
10 Langkah menyekat Malaysia menjadi Negara Polis yang kejam
"Apakah ciri ciri negara polis?. Pertama ialah pihak memerintah akan menggunakan undang undang untuk menangkap rakyat sewenang wenang tanpa peri kemanusiaan. Malaysia telah mempunyai sifat ini apabila menangkap ramai pemimpin bersih dan seteru politik tanpa sebab .Dalam masa yang sama kerajaan tidak melayan langsung desakan rakyat kepada perubahan sistem pilihanraya yang lebih bersih. Ciri kedua ialah penguasaan makhamah dan polis oleh parti tertentu dengan tujuan menggunakan kuasa untuk menghapuskan kebebasan rakyat. Konspirasi menenggelamkan kes tape Lingam adalah buktinya.

malaysia memang sedang berada dalam satu persimpangan yang sangat kritikal SEKARANG. Peristiwa yang berlaku dengan cepat dan nekad memerlukan rakyat dan Umat Islam mesti juga bertindak cepat dan bijak untuk tidak kalah dari di out moneuvered sehingga terpaksa menjadi hamba kepada segelintir manusia durjana di negara ini. Kita tidak oleh teragak agak untuk berusaha menahan Malaysia dari merudum kepada jalan tanpa kembali yang gelap ia itu kearah wujudnya Malaysian Police State yang zalim di bawah parti Gestapo UMNO.

Sebenarnya umno telah KETAGIH dengan salah guna kuasa untuk terus memerintah Malaysia yang kaya raya dengan harta mahsul yang di beri oleh Allah kepada rakyat Malaysia.Harta ini adalah kurniaan Allah kepada rakyat malaysia bukan untuk di curi oleh pemimpin yang khianat . Umno sudah terlalu ketagih menyalah guna kuasa kerana bagi mereka semenjak 50 tahun yang lalu , salah guna kuasa , salah guna petadbir awan , salah guna dana awam dan salah guna undang undang telah menjadi taktik yang begitu selesa bagi mereka untuk terus memenangi poiliharaya dan memerintah rakyat dengan segala jenis ugutan. Monopoli kuasa perundangan dan penafsiran mengikut nafsu mereka tidak boleh terus di izinkan kerana yang merana ialah rakyat juga

Siri penankapan Mohd Saboo, Tian Chua , Dr Zul dan ramai aktivis rakyat terutama aktivis PAS adalah bukti kukuh bahawa UMNO mahu menutup semua mulut mengkritik mereka dengan kekerasan dan langkah yang kurang ajar. Semua saluran mengkritik kerajaan zalim ini sudah tertup. Masjid sudah di kunci , universiti di mandulkan , sekolah hilang kehebatannya dan semua aktiviti berceramah di sekat.Perkara ini akan terus berlaku di bawah kepimpinan Dollah Badawi . president UMNO yang degil , bodoh ,zalim dan keras hati.

Rakyat Malaysia perlu bersatu untuk menyekat negara kita merudum ke arah menjadi negara polis (police state) atas nafsu serakah UMNO untuk terus memerintah walau pun mereka telah melakukan beribu salah laku dan kemunkaran.

Inshaaalah saya akan mengariskan 10 langkah yang boleh di amalkan untuk melambatkan , menahan dan survive program golongan jahat untuk menjadikan Malaysia negara polis saperti Burma.

1. Pastikan anda dapat maklumat dari berbagai sumber apabila menganalisa sesuatu isu atau berita yang berlaku dalam negeri.

2. Ketahui hak saudara saudari dari segi perundangan Malaysia apabila ada pihak ingin menzalimi saudara dengan undang undang

3. Menguatkan hubungan dengan keluarga , jiran dan masyarakat setempat supaya keluarga anda terbela apabila anda di zalimi

4. Mempunyai perniagaan sendiri walau pun anda telah bekerja dengan kerajaaan. Dengan langkah ini anda tidak senang diugut oleh mana mana pihak dari segi periuk nasi menampung keluarga

5. Sentiasa mempunyai simpanan kewangan secukup sebagai persiapan untuk keluarga kalau di zalimi.

6. Ajarkan anak dan keluarga berdikari supaya mereka dapat meneruskan hidup apabila anda di zalimi

6. Berada bersama Jemaah Islam kerana kesusahan dan kesakitan di atas perjuangan Islam adalah amal soleh

7. Sentiasa membaca Quran dan berzikir untuk menguatkan ruh islam bagi menghadapi 'mental torture' mereka yang memusuhi manusia dan islam

8. Sentiasa memikirkan apakah sumbangan yang terbaik yanng boleh anda sumbangkan untuk memastikan orang jahat tidak di beri peluang memerintah negara

9. Pastikan anda tidak terpengaruhi dengan dakyat jahat golongan anti Islam dan anti kebaikan yang di sebar melalui TV , Radio, Ucapan perasmian dan buku buku rasmi

10. Memastikan tubuh badan sihat dan gagah kerana tubuh yang lemah dan tidak sihat adalah unsur yang menjemput manusia jahat menindas kita.

Inshaallah dengan petua di atas kita akan di lindungi Allah untuk terus istiqamah dan berani melangkah bersma perjuangan Islam dan perjuangan membela rakyat demi untuk memberi keadilan dan kesahjateraan kepada semua rakyat Malaysia tidak kira kaum atau ugama.

Allah hu Akbar
Cukuplah Allah sebagai Pelindung Kita"
Ahmad Hadeed

*****.*.**** *

400 NGO pro-BN yang gagal memahami sejarah
Ahmad Tajdid
Wed | Dec 12, 07 | 1:12:48 am MYT
Dilaporkan bahawa 395 badan bukan kerajaan (NGO) pelbagai kaum dan agama telah mengadakan 'pertemuan' atas nama Damai Malaysia di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur, 6 Disember lalu bagi menolak demonstrasi jalanan dan menggesa kerajaan bertindak tegas terhadap mereka yang terlibat.
Sila layari www.englishsection. com untuk Laman Utama English Section atau www.harakahdaily. net/wap/ untuk melayari HarakahDaily. Net menggunakan telefon bimbit GPRS (General Packet Radio Service) anda.

NGO terbabit kononnya mewakili 1.5 juta rakyat Malaysia. Bagaimanapun yang hadir dalam 'unjuk rasa' itu cuma berjumlah 600 orang.

Bagi melembutkan sedikit pemaparan 'unjuk rasa' itu, program itu dipanggil 'forum' dengan tajuk "Demonstrasi Jalanan Bukan Budaya Kita".

Gabungan NGO itu mengeluarkan deklarasi mengutuk sebarang penganjuran demonstrasi jalanan dan menolak perbincangan isu sensitif melibatkan kaum serta agama melalui cara itu.

Deklarasi Damai Malaysia itu juga mengecam tindakan pihak tertentu menggunakan 'penipuan, fitnah dan hasutan' untuk meraih sokongan negara dan kuasa luar bagi mencampuri urusan dalaman negara.

"Kami atas nama Damai Malaysia sepakat mengutuk perbuatan biadap yang menuduh kepimpinan negara sebagai melakukan 'penghapusan kaum' sedangkan semua kaum mendapat layanan sama rata," tegas deklarasi itu.

Antara NGO yang menganggotai gabungan itu adalah Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Persatuan Kelab-Kelab Belia Malaysia (MAYC), Majlis Belia Felda Malaysia, Pertubuhan Kebajikan India Bersatu dan Majlis Belia India Malaysia (MIYC).

Berpuluh-puluh persatuan Cina dan India mewakili kumpulan tokong, peniaga, profesional, komuniti dan pendidikan menyertai gabungan itu termasuk Persatuan Penganut-Penganut Tokong Kim Ying, Ampang, Persatuan Penganut Dewa Cheng Guan Kuan, Persatuan Penjaja Cina Wilayah Persekutuan, Gabungan Persatuan-Persatuan Cina Malaysia dan Persatuan Perubatan Cina Malaysia.

Kelab Bell Belia Tamil, Persatuan Kelab-Kelab Belia India, Malaysia Hindu Sangam dan Kuil Sri Sakhti Vinayagar, Brickfields turut menyertainya.

Forum itu yang berlangsung dalam keadaan 'aman dan terkawal' turut dihadiri bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mohd. Noor Abdullah dan Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Omar Osman, lapor Utusan Online.

Tidak pula diketahui sama ada perhimpunan itu mendapat permit polis atau tidak; bagaimanapun daripada intipati deklarasi yang dicapai, dapatlah dibuat kesimpulan bahawa ia dilangsungkan sebagai tanda protes kepada perhimpunan anjuran Hindraf, 25 November lalu yang kini telah diangkat menjadi isu nasional.

Enam ratus wakil NGO itu pastinya mempunyai hak untuk mempertikaikan langkah para pemimpin Hindraf memainkan isu kaum dan agama dalam menyuarakan pandangan. Bagaimanapun menjadikan "Demonstrasi Jalanan Bukan Budaya Kita" sebagai tema, agak tersasar daripada tujuan sebenar program itu diadakan.

Dan yang lebih utama, benarkah demonstrasi bukan budaya kita? Dan adakah slogan itu tidak benar-benar mengguris hati para pejuang bangsa seawal dasawarsa 1940-an yang memilih demonstrasi jalanan atau unjuk rasa sebagai medium menyampaikan rasa tidak puas hati terhadap penjajah?

Untuk tidak dibuai sentimen, suka bagi penulis menurunkan petikan kajian sejarah berhubung unjuk rasa ini untuk penelitian semua. Ramlah Adam (Prof Dr) dalam bukunya, "Dato' Onn Ja'afar: Pengasas Kemerdekaan" menukilkan:

"Persatuan-persatua n negeri Melayu yang tumbuh sebelum perang dan selepas perang, menghantar nota-nota bantahan kepada Pejabat Tanah Jajahan (Colonial Office). Orang ramia pula seperti di Kedah dan Kelantan mengadakan tunjuk perasaan menentangnya. (Di Kedah seramai 50,000 orang telah berarak. Warta Negara, 21/1/46. Di Kelantan, seramai 10,000 orang telah menunjuk perasaan). Tegasnya, penentangan kepada Malayan Union adalah kesedaran politik yang sangat penting selepas perang dunia itu." (Ramlah Adam, Dato' Onn Ja'afar, Pengasas Kemerdekaan, hlm. 86-87)
Bekas Yang Dipertua Agung PAS, Tan Sri Asri Muda dalam bukunya "Memoir Politik Asri - Meniti Arus" menyebut:

"Ketika Malayan Union hendak disogokkan kepada masyarakat kita (Semenanjung Tanah Melayu itu), parti-parti politik telah bertambah dengan banyaknya. Di tiap-tiap negeri lahir parti politik dan ditambah pula dengan beberapa parti politik yang bersifat kebangsaan seperti Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) dan sebagainya.

"Jadi gagasan Malayan Union yang dikemukakan oleh Sir Harold MacMichael, utusan khas Kerajaan Inggeris dikemukakan pada saat kesedaran politik orang Melayu begitu memuncak sekali. Seluruh rakyat Melayu bersatu, mengadakan perarakan menentang Malayan Union di kebanyakan kota-kota besar seperti di Johor Bahru, Alor Setar dan juga di Kota Bharu.

"Saya sendiri bukan hanya sebagai pemerhati, tetapi ikut terlibat sama dalam gelombang kesedaran rakyat, menyertai perarakan rakyat atau demonstrasi rakyat di Kota Bharu. Dengan jumlah yang tidak kurang daripada 20,000 orang, kami berhimpun di Padang Bank (kini Padang Merdeka) dan berarak menuju ke tempat penginapan Residen British (kalau tak salah ingatan saya, nama beliau ialah Somerville) dan surat protes pun dibaca.

"... Kemudian perarakan itu bergerak lagi menuju ke Istana Seri Cemerlang, tempat bersemayam DYMM al-Sultan Ibrahim... Surat persembahan pun dibaca dan kemudian dipersembahkan ke bawah duli. Orang yang membaca ucapan sembah itu adalah saya sendiri." (Mohd Asri bin Haji Muda, Memoir Politik Asri: Meniti Arus, hlm. 32-33).

Dari pemaparan dua episod sejarah negara itu, 395 NGO pro-BN yang berkumpul di Dewan Kelab Sultan Sulaiman Kampung Baru, 6 Disember lalu, sepatutnya merasa malu kerana berdusta atas nama negara dan bangsa.

Sejarah perjuangan menuntut kemerdekaan negara sebenarnya tidak lepas daripada siri-siri unjuk rasa walaupun Tanah Melayu pada waktu itu baru menghadapi saat getir Perang Dunia Kedua.

Jika memoir Asri Muda boleh dijadikan sandaran, perarakan rakyat 10 November lalu ke Istana Negara sebenarnya mengulangi apa yang datuk nenek kita lakukan di Kota Bharu pada 1946.

Apa yang membezakan dua peristiwa itu adalah layanan pihak berkuasa kepada rakyat. Di zaman penjajahan British, datuk nenek kita dibenarkan berarak menunjuk rasa kerana pemerintahnya mempunyai mentaliti dunia pertama walaupun prasarana negara masih di tahap dunia ketiga.

Sayangnya selepas 50 tahun negara mencapai kemerdekaan, kita mempunyai pemerintah yang bermentaliti dunia ketiga, walaupun berbangga dengan prasarana dunia pertama!

* Klik untuk Sumbangan Dana Pembaca HarakahDaily. Net.


HARI SABTU PAKAI KUNING! / WEAR YELLOW ON SATURDAYS!
Lawati laman 10November di http://10nov. himpunan. info/
Lawati laman Bersih di http://bersih. org/


To leave comments, please refer to latest posting at talkonly or http://talkonly.blogspot.com, thank you.

No comments: