Saturday, November 17, 2007

Banding: 2 Contoh Kehidupan Rakyat Malaysia

Kadet Pencen wrote:


1.
Penghuni khemah Rimba Jaya dihalau pihak berkuasa jam 2.00 pagi
Nyza Ayob
Thu | Nov 15, 07 | 5:50:25 pm MYT
SHAH ALAM, 15 Nov (Hrkh) - Seawal jam dua pagi, beberapa keluarga yang berkhemah dan tinggal di pondok yang dibina di Kampung Rimba Jaya dikejutkan laungan supaya segera berpindah oleh anggota polis, Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dan penguatkuasa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Sila layari www.englishsection. com untuk Laman Utama English Section atau www.harakahdaily. net/wap/ untuk melayari HarakahDaily. Net menggunakan telefon bimbit GPRS (General Packet Radio Service) anda.

Anggota keselamatan tersebut mengerah supaya mereka segera merobohkan khemah dan pondok masing-masing serta diberi amaran supaya tidak memasuki lagi kawasan tersebut.

Dalam pada itu, seorang penduduk yang dikenali sebagai Munah yang menempatkan barang-barang milik keluarganya di sebuah rumah rakan di Meru, Klang, berkata, beliau terpaksa membina khemah di bekas tapak rumahnya pada waktu malam kerana tidak mempunyai penempatan lain untuk bermalam.

"Malam ini saya tidak tahu di mana hendak bermalam. Nampaknya terpaksa menumpang di rumah kawan. Untuk bermalam di sini, kawasan ini telah di kawal ketat dan sekeliling kawasan sudah dipagar," katanya dengan nada sayu.

Sementara itu, menurut pengawal keselamatan yang berkawal di kawasan tersebut, anggota polis, FRU dan MBSA meninggalkan kawasan Rimba Jaya kira-kira jam 12 tengah hari.

Jika pada 12 November lalu kami dibenarkan masuk ke kawasan tersebut oleh pengawal keselamatan, permintaan kami untuk memasuki kawasan tersebut hari ini dihalang dengan alasan kawasan tersebut sudah menjadi 'kawasan larangan'.

Difahamkan perobohan kuil yang terhalang pada 30 Oktober lalu juga berjaya dilenyapkan sebelum mentari muncul. Kawasan sekeliling juga dipagar dan dipalang.

Pada 30 Oktober lalu, 274 buah rumah penduduk termasuk surau Kampung Rimba Jaya dirobohkan pihak berkuasa tempatan selepas diberi notis selama seminggu untuk berpindah.

Bagaimanapuna ada kalangan penduduk terpaksa mendirikan khemah dan pondok kerana tidak mempunyai penempatan lain dan tidak mampu membayar sewa. - mns

* Klik untuk Sumbangan Dana Pembaca HarakahDaily. Net.

*****.*.**** *

2.
Roslan SMS Corner

* Sunday, October 14, 2007 *
Inilah ISTANA Zakaria Md Deros
Saya tertarik dengan kenyataan suatu sumber dari Pejabat Badan Pencegah Rasuah BPR ketika mengulas kes siasatan seorang pegawai kanan polis yang dilaporkan telah mengumpul kekayaan sebanyak RM27juta. Menurut akhbar NST semalam, pegawai tersebut berkata:
We want to know if it is possible for a police officer to accumulate RM10 million based on his income and years of service.

Kami mahu tahu adakah mungkin seorang pegawai polis boleh menghimpun sehingga RM10juta berdasarkan pendapatan dan tempoh perkhidmatannya.
Kalau begitu cubalah anak-anak Selangor khasnya tidak kiralah yang pernah mengundi BN atau pembangkang (terutama pengundi di Pelabuhan Kelang) memikirkan apakah Zakaria Md Deros seorang Aahli Dewan Undangan Negeri boleh mengumpulkan harta sehingga mampu membina ISTANA yang penuh knotroversi ini yang dipercayai menelan belanja lebih RM10 juta.
Akhbar THE STAR Jumaat lepas melaporkan yang Zakaria dengan bangganya membuka istananya kepada orang-ramai termasuk para pemberita baru-baru ini.Menurut laporan ISTANA ini mempunyai 16 bili tidur dan 21 bilik air! Bilik tidur Zakaria menurut akhbar tersebut:
His master bedroom, which has a changing room and a jacuzzi, is bigger than a low cost house.

Bilik tidur utamanya, mempunyai bilik persalinan disamping jacuzzi, dan ianya lebih besar dari sebuah rumah kos rendah.
Saya yang tidak ada kena mengena dengan Zakaria ini pun berasa begitu sedih dan malu melihatkan seorang pemimpin Melayu Islam boleh dengan bangga tanpa sedikit pun rasa bersalah atau peduli pada masyarakat, memperagakan ISTANA nya disaat ramai rakyat yang tidak memiliki rumah sendiri, ramai rakyat sedang mengeluh akan kenaikkan kos hidup yang membebankan. Tetapi Zakaria boleh dengan megah membuka pintu ISTAN nya untuk ditonton oleh masyarakat.
Inikah jenis pemimpin yang kita mahu untuk terus memimpin kita? Elok sangatlah menjelang tamat tempuh Parlimen dan DUN penggal ke 11 ini kita semua mengkaji dan memikirkan perkara ini. Zakaria satu contoh hidup seorang pemimpin, wakil rakyat Umno/BN. Kalau kita merasakan perkara ini sebagai biasa, tak mengapa, tidak menjejaskan maruah dan hidup kita teruskanlah memilih pemimpin yang seperti Zakaria ini, jiuka tidak bangun dan beranilah membuat perubahan apabila tiba masanya nanti

No comments: